Wat kost een koffietafel na een uitvaart in België? 

Na de begrafenis of de crematie is het vaak de gewoonte om voor de familie en vrienden een koffietafel te houden. Dit is namelijk een uitgelezen moment om met de nabestaanden samen te zitten en het verlies te verwerken. Met een hapje en een drankje kunnen mensen napraten, herinneringen ophalen en elkaar troosten. 

In België moet je voor een klassieke koffietafel rekenen op een gemiddelde prijs van 18 tot 22 euro per persoon. Dit betekent dat je voor 30 genodigden een bedrag tussen de 540 en 660 euro betaalt. 

Wil je een warme maaltijd serveren? Dan betaal je gemiddeld 50 euro per persoon. Het prijskaartje voor 30 gasten loopt dan al snel op naar 1.500 euro. 

Meer weten over prijzen koffietafel?
Ontvang gratis en vrijblijvend advies van uitvaartspecialisten en vergelijk prijsvoorstellen op maat.
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Prijsbepalende factoren 

De prijs voor een koffietafel hangt af van enkele factoren. We bespreken er hieronder drie: het aantal personen, de maaltijd die geserveerd wordt en het crematorium of uitvaartcentrum zelf. 

1. Het aantal personen 

Een van de factoren die de prijs aanzienlijk beïnvloedt, is het aantal personen dat de koffietafel zal bijwonen. Hoe meer genodigden, hoe meer drank en eten geserveerd moet worden.  

Het is handig om op voorhand een inschatting van de prijs te maken. Ga je alleen de familie uitnodigen? Of heb je het budget om ook vrienden en kennissen te laten komen? Sommige mensen nodigen voor de koffietafel enkel de dichte familie en vrienden uit. 

2. De maaltijd zelf

De koffietafel is een persoonlijk onderdeel van de uitvaart. Daarom zijn er op vlak van maaltijden heel wat mogelijkheden. Een klassieke keuze is die van de broodjes en koffiekoeken. Maar je kunt de koffietafel ook tot een hapje en drankje beperken. 

Het valt echter op dat steeds meer mensen een rouwmaaltijd in een taverne houden. De bijeenkomst begint dan met een aperitief. Na de maaltijd hebben mensen de mogelijkheid om nog andere dranken te bestellen. 

In sommige gemeenten is het een traditie om warme maaltijden te geven. Het assortiment is dan vrij groot. Sommige uitvaartcentra en crematoria bieden zelfs barbecues aan. 

De variaties op een koffietafel zijn bijgevolg groot. Iedereen vult het begrip op zijn of haar eigen manier in. 

3. Het crematorium of uitvaartcentrum  

Een derde en laatste prijsbepalende factor is het crematorium of het uitvaartcentrum waar je de koffietafel wenst te houden. Zij hanteren elk hun eigen tarieven. Het is verstandig om de prijzen van verschillende plaatsen te vergelijken. Kijk goed welke diensten ze aanbieden. 

Hou ook rekening met de huurkosten en personeelskosten voor de bediening. Die kunnen snel oplopen afhankelijk van het aantal personen. 

Gedekte koffietafel

Wie betaalt voor de koffietafel na een crematie of begrafenis? 

Er zijn verschillende manieren om de koffietafel te betalen: 

  • De kost voor de koffietafel kan op voorhand betaald worden uit de nalatenschap van de overledene. 
  • Een erfgenaam kan de kosten voorschieten en nadien de andere erfgenamen vragen om een deel terug te betalen. 
  • Je kan de kosten voor de koffietafel samen met de andere uitvaartkosten ingeven als schuld van de nalatenschap
  • Tot slot kan je ook een uitvaartverzekering afsluiten. Je spaart dan voor een vast bedrag door premies te betalen. Wanneer je komt te overlijden, wordt dat bedrag aan je nabestaanden uitgekeerd. Daarmee kunnen zij onder andere de kosten voor de koffietafel betalen. Op basis van je verzekerde bedrag dekt de uitvaartverzekering de kosten van de begrafenis of crematie. 

Koffietafel organiseren? Vul het offerteformulier in en vergelijk prijzen van uitvaartspecialisten 

Wil je de exacte prijs voor een koffietafel weten? Of wil je een uitvaartverzekering afsluiten die de kosten voor een koffietafel dekt? Vul dan hieronder het offerteformulier in en kom in contact met uitvaartspecialisten. Zij sturen je een offerte op en geven je extra informatie en advies op maat. Zo kan je meerdere tarieven en diensten vergelijken en uiteindelijk de uitvaartverzekering kiezen die het beste bij jou past.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Voor wie wenst u een uitvaartverzekering?
2*. Welk bedrag wilt u laten uitkeren na het overlijden?
3*. Wat is uw geboortedatum? (dd/mm/jjjj)
4*. Wanneer wilt u een uitvaartverzekering afsluiten?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Uitvaartverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.