Een uitvaartverzekering: wat is het?

Een uitvaartverzekering (ook wel een begrafenisverzekering genoemd) verzekert een bepaald bedrag voor je uitvaart. Dit is voor wanneer je een begrafenis of crematie moet organiseren. Je kiest bij het afsluiten van de verzekering zelf welk bedrag je wilt laten verzekeren. Bij andere uitvaartverzekeringen wordt vaak rechtstreeks aan de begrafenisondernemer betaald.

Kom je te overlijden? Dan wordt het bedrag uitbetaald aan de begunstigden die je hebt opgenomen in de verzekering. Veelal gaat het om je nabestaanden. Je kunt er echter ook voor kiezen de begrafenisondernemer op te nemen als begunstigde. Indien nodig kan je altijd terecht bij een consulent nabestaandenzorg.

De fiscale behandeling kan in de toekomst wijzigen, en is afhankelijk van je individuele omstandigheden.

Een begrafenis kan € 3.000 tot wel € 10.000 kosten. Zeker wanneer je zelf specifieke wensen hebt over hoe de uitvaart moet uitzien, kunnen de kosten oplopen. Dat kan een grote kost vormen voor je nabestaanden. Met een uitvaartverzekering zorg je er alvast voor dat die last niet op hun schouders terechtkomt.

Met een uitvaartverzekering hoeven de nabestaanden zich geen financiële zorgen te maken. De kosten van de begrafenis of crematie zijn immers op voorhand gedekt ten bedrage van het verzekerd kapitaal. Daarmee kunnen ze dan de kosten van de uitvaart betalen.

De uitvaartverzekering van DELA heet het DELA uitvaartzorgplan. In de DELA uitvaartverzekering, het DELA uitvaartzorgplan, is nabestaandenzorg standaard inbegrepen. Dat betekent dat een consulent nabestaandenzorg langsgaat bij jouw familie om te helpen bij de administratieve en praktische verwikkelingen na de uitvaart. 

Krijg advies van specialisten
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Waarom interessant? Voordelen

Een uitvaartverzekering heeft enkele interessante voordelen voor de verzekerde en de nabestaanden.

  • Geen zorgen om de kosten voor de begrafenis of crematie. Het volledige verzekerd bedrag wordt onmiddellijk uitbetaald aan je nabestaanden wanneer je komt te overlijden. De kosten voor de begrafenis moeten dus niet worden afgehouden van bijvoorbeeld de erfenis.
  • Vanaf de eerste betaling ben je levenslang verzekerd. De bijzondere en algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures.
  • Bepaalde uitvaartverzekeringen dekken ook de repatriëring. Overlijd je in het buitenland? Dan dekt zo’n verzekering (een deel van) de kosten voor de terugreis naar België.
  • Bij bepaalde verzekeraars worden kinderen tot 18 jaar automatisch meeverzekerd. Aangezien de maximumleeftijd verschillend is per uitvaartverzekeraar, kan je daarvoor best contact opnemen met de verzekeraar zelf.

Daarnaast bieden individuele aanbieders van uitvaartverzekeringen allerlei extra’s aan. Zo biedt DELA bijvoorbeeld nabestaandenzorg. Daarbij begeleidt een consulent je nabestaanden doorheen de administratieve en financiële zaken rond je overlijden.

DELA biedt ook de digitale wilsbeschikking aan. Daarmee kun je al je wensen omtrent je begrafenis digitaal bewaren. Uiteraard gebeurt dat volledig vrijblijvend.

Opgelet: Bleek het verzekerd bedrag hoger dan de kosten voor de uitvaart? Niet elke verzekeraar zal een eventueel resterend bedrag uitkeren aan de nabestaanden. Houd dat zeker in gedachten wanneer je een uitvaartverzekering uitkiest.

uitvaartverzekering

Overlijdensrisicoverzekering versus uitvaartverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is een tijdelijke verzekering. Je ontvangt enkel een uitkering wanneer je overlijdt tijdens de looptijd. Het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd aan je nabestaanden. Zij kunnen zelf bepalen hoe ze dat bedrag besteden.

Een handig overzicht met de belangrijkste verschillen:

Overlijdensrisicoverzekering Uitvaartverzekering
Tijdelijk Levenslange duurtijd
Uitkering wanneer je overlijdt voor de einddatum van de verzekering Steeds een uitkering bij overlijden
Bedrag is vrij te besteden door de nabestaanden Verzekert de kosten voor een crematie of begrafenis

Daarbij komt dat het uitgekeerde bedrag van een uitvaartverzekering lager ligt dan het bedrag dat je nabestaanden ontvangen van je overlijdensrisicoverzekering.

Hoe werkt een uitvaartverzekering?

Je kiest bij het afsluiten van de uitvaartverzekering zelf welk bedrag je wilt verzekeren. Een uitvaart kost gemiddeld 6.000 tot € 10.000. Je kunt ervoor kiezen de volledige verwachte kosten te verzekeren, of slechts een deel van de kosten te verzekeren. Dat kan nog oplopen als jij of je dierbaren speciale wensen hebben. 

Bij het afsluiten van de verzekering kies je vervolgens met welke regelmaat je de premie wilt betalen. Je kiest bijvoorbeeld voor een maandelijkse of halfjaarlijkse betaling. Je kunt er ook voor kiezen om het bedrag in een keer te betalen. Het bedrag is dan meteen verzekerd.

Over de looptijd van de verzekering verspreid, betaal je een bedrag dat lager ligt dan het bedrag dat uitgekeerd wordt bij je overlijden.

samen zijn

Wanneer afsluiten?

Je sluit een uitvaartverzekering best zo jong mogelijk af. Je premie ligt dan een stuk lager dan wanneer je de verzekering op latere leeftijd afsluit. Hoe jonger je de verzekering afsluit, hoe lager het totale bedrag dat je uiteindelijk moet betalen.

Nu hanteren de meeste verzekeraars wel een minimumleeftijd van 18 jaar. In sommige gevallen kun je voor die leeftijd meeverzekerd zijn door de uitvaartverzekering van je ouders. Dat is echter niet bij elke verzekeraar een optie.

Naast een minimumleeftijd hanteren veel verzekeraars ook een maximumleeftijd. Die ligt vaak rond de 70 jaar, maar verschilt bij verzekeraars onderling. Wil je na die leeftijd alsnog een uitvaartverzekering afsluiten? Dan kun je bij de meeste verzekeraars kiezen voor het betalen van de koopsom. Je betaalt dan in een keer het volledige bedrag.

Lees het contract altijd goed door vooraleer je het contract ondertekent.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang gratis en vrijblijvende offertes!

Medische acceptatie en wachttijd

Sommige verzekeraars vragen je om een gezondheidsverklaring voor je een uitvaartverzekering afsluit. In sommige gevallen krijg je ook een medische vragenlijst voorgelegd. Op basis van die medische acceptatie en de antwoorden in de vragenlijst wordt je premie berekend.

Er kan bij zulke verzekeringen ook een wachttijd gelden. Tijdens die wachttijd ben je dan niet verzekerd bij een natuurlijke dood, of bij overlijden door ziekte. Bij een overlijden door een ongeval ben je wel verzekerd tijdens die wachttijd.

De meeste uitvaartverzekeraars vragen je niet om dergelijke verklaring en werken ook niet met een medische vragenlijst. Meestal hanteren die verzekeraars wel een wachttijd. In geval van een wachttijd ben je niet gedekt bij overlijden door ziekte of natuurlijke dood, behalve als het overlijden een gevolg is van een ongeval. In dat geval is de verzekerde volledig gedekt en wordt het verzekerd kapitaal volledig uitbetaald aan de begunstigde. 

Enkel een overlijden door een ongeval wordt dan volledig gedekt tijdens die wachttijd. Overlijd je door een ziekte, of gaat het om een natuurlijke dood? Dan ontvangen je nabestaanden slechts een deel van het verzekerde bedrag.

Ook daarmee houd je best rekening bij het uitkiezen van een uitvaartverzekering.

begrafenis verzekering

Hoeveel kost een kapitaal uitvaartverzekering?

Een maandelijkse premie voor je uitvaartverzekering bedraagt gemiddeld € 5 tot € 11. Dat is natuurlijk slechts een richtprijs. Hoeveel betaal je precies voor een uitvaartverzekering? Dat is afhankelijk van een aantal factoren.

  • Gewenste dekking. Je kiest zelf welk bedrag je wilt verzekeren. Gemiddeld gaat het om € 6.000 tot € 10.000.
  • Betaling. Je kunt maandelijks, driemaandelijks, halfjaarlijks of jaarlijks betalen. Je kunt er ook voor kiezen het bedrag in een keer te betalen. Dit kan je regelen bij de administratieve formaliteiten.
  • Spreiding. Je kiest zelf op welke leeftijd je de premie afbetaald wilt hebben. Hoe langer de verzekering loopt, hoe lager je premie.
  • Leeftijd. Hoe hoger je leeftijd, hoe dichter je in theorie bij je overlijden bent. Een verzekeraar zal dan ook hogere maandelijkse bedragen hanteren wanneer je de verzekering op latere leeftijd afsluit. Over het algemeen geldt dat je de verzekering best zo vroeg mogelijk afsluit. Sommige verzekeraars hanteren bovendien een maximumleeftijd. Hier geldt dan weer dat die maximumleeftijd over het hoofd gezien wordt wanneer je het verzekerd kapitaal in een keer uitbetaald. Hiervoor neem je best contact op met de verzekeraar zelf.
  • Gezondheid. Hoe hoger het risico op (vroegtijdig) overlijden, hoe hoger je premie.
  • Verzekeraar en type verzekering. De duurtijd en hoogte van de premie kunnen verschillen van verzekeraar tot verzekeraar.

Is het fiscaal aftrekbaar?

De premies van een uitvaartverzekering zijn fiscaal aftrekbaar als ze voldoen aan de wettelijke voorwaarden. Je nabestaanden betalen dan ook geen belastingen op het door de uitvaartverzekering uitgekeerde bedrag. Zelf betaal je ongeveer 2 % belasting op de premies die je stort. Er worden overigens ook geen successierechten afgehouden van het verzekerde bedrag.

Gemiddelde premie voor een uitvaartverzekering

Gemiddeld betaal je € 5 tot € 11 per maand voor je uitvaartverzekering. Dat is echter volledig afhankelijk van de gewenste dekking.

Je betaalt dan zo’n premie gespreid over de 5 à 20 jaar. Er is geen fiscaal voordeel op de premies. Je geniet een fiscaal voordeel als er voldaan is aan wettelijke voorwaarden.

Een voorbeeld. Je betaalt een premie tot een bepaalde leeftijd of tot een bepaalde datum. Je sluit de verzekering af op 30-jarige leeftijd. Je wilt voor je uitvaart € 7.500 opzij zetten, en kiest voor een betaling verspreid over 30 jaar. Je maandelijkse premie zal ongeveer € 18 zijn. Kies je voor een jaarlijkse betaling? Dan gaat het om ongeveer € 215. Daarmee is je verzekering op 60-jarige leeftijd volledig betaald. Je kunt de premie ook in een keer betalen. Dan betaal je ongeveer € 4.500.

vrienden en familie

Uitvaartverzekeringen online vergelijken? Verstuur je aanvraag en ontvang voorstellen op maat

De beste uitvaartverzekering? Die vind je door verschillende uitvaartverzekeringen te vergelijken! Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en volledig vrijblijvende prijsvoorstellen op maat. Jij hoeft dan enkel nog de verschillende opties te vergelijken. Zo vind je gegarandeerd de uitvaartverzekering die het best bij jouw behoeftes past.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Voor wie wenst u een uitvaartverzekering?
2*. De verzekeraar moet vooral… :
(Gelieve maximaal drie opties aan te vinken)
3*. Welk bedrag wilt u laten uitkeren na het overlijden?
4*. Wat is uw geboortedatum? (dd/mm/jjjj)
5*. Wanneer wilt u een uitvaartverzekering afsluiten?
6. Aanvullende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen 

Wat is de beste en goedkoopste uitvaartverzekering in België?

+
De beste en de goedkoopste uitvaartzekering zijn niet noodzakelijk dezelfde. Vergelijk verschillende uitvaartverzekeringen en kies vervolgens de verzekering die het beste bij jouw situatie past.

Hou rekening met de volgende factoren: de lengte van de wachttijd, de oorzaken van het overlijden en de indexering van het bedrag. Bovendien bestaan er tussen uitvaartverzekeraars ook verschillen tussen het soort kosten dat vergoed wordt. 

Wat kost een begrafenis verzekering per maand?

+
Per maand kost een uitvaartverzekering gemiddeld tussen de € 5 en € 60 per maand. Hoe hoog dit bedrag ligt, is afhankelijk van verschillende factoren zoals je leeftijd, je huidige gezondheid, je type verzekeraar of verzekering etc.

Is het verstandig om te kiezen voor een uitvaartverzekering?

+
Een uitvaartverzekering kiezen is verstandig wanneer je niet genoeg spaargeld hebt om jouw uitvaart te betalen of wanneer je je nabestaanden geen plotse kosten wil geven. Wanneer je komt te overlijden wordt het verzekerde bedrag direct uitbetaald aan je nabestaanden. 

Is een uitvaartverzekering een levensverzekering? 

+
Een levensverzekering is een verzamelterm voor alle verzekeringen die te maken hebben met het leven of de dood van een persoon. Binnen de levensverzekeringen heb je drie soorten: risicoverzekeringen, spaarverzekeringen en gemengde verzekeringen. De uitvaartverzekering valt onder de soort risicoverzekeringen.

Wat is de prijs voor uitvaartverzekering kind? 

+
Gemiddeld betaal je voor je uitvaartverzekering maandelijks € 5 tot € 11 premie. Het totale bedrag dat je moet betalen, ligt hoger of lager afhankelijk van je leeftijd. Hoe jonger je bent, hoe lager de kosten zullen liggen. De meeste verzekeraars hebben een minimumleeftijd van 18 jaar ingesteld.

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).