Wat als iemand komt te overlijden in het buitenland? 

Het is emotioneel zwaar wanneer een naaste overlijdt. Probeer kalm te blijven en neem contact op met de verzekering of een ander professioneel repatriërings- of uitvaartsbedrijf. Zij zullen je steunen en vervolgens helpen met de nodige administratie en organisatie. 

Wanneer een van je dierbaren in het buitenland is overleden en hij of zij had een reis- of uitvaartverzekering afgesloten, dan is het van belang om met die reisverzekeraar of uitvaartverzekeraar contact op te nemen. Vermeld de naam, geboortedatum, tijdstip en plaats van overlijden. 

Vervolgens zal de verzekering instaan voor de organisatie en de kosten van de repatriëring. Zij kennen de regelgeving rond een overlijden in het buitenland en kunnen het internationaal vervoer en andere zaken op een correcte manier voor je regelen. 

Had de overledene geen reis- of uitvaartverzekering afgesloten, dan bel je best een professionele uitvaartonderneming of repatriëringsbedrijf. Zij zullen je verder helpen in de vereiste administratie en organisatie. Je moet dan wel zelf instaan voor de kosten.  

Meer weten over uitvaartverzekeringen?
Ontvang gratis en vrijblijvend advies van verzekeringsexperts en vergelijk prijsvoorstellen op maat.
arrow Ontvang offertes

Omstandigheden overlijden 

Als iemand in het buitenland overlijdt, is het van belang te weten onder welke omstandigheden het heeft plaatsgevonden. Hieronder leggen we uit wat er precies moet gebeuren in drie verschillende situaties. 

1. In het ziekenhuis

Wanneer een van je naasten in een buitenlands ziekenhuis overleden is, stelt de arts ter plaatse een akte van overlijden op. Vervolgens wordt er aangifte gedaan in de gemeente van het land waar de persoon overleden is. Tot slot moet ook de uitvaartondernemer of een van de nabestaanden het overlijden melden in de gemeente waar de overledene in België woonde. 

2. Buiten het ziekenhuis 

Bij een overlijden buiten het ziekenhuis moet een lokale arts van het buitenland gecontacteerd worden. Hij of zij zal een akte van overlijden opstellen. Daarna worden dezelfde regelingen getroffen als bij een overlijden in het ziekenhuis. 

3. Ongeval of misdrijf

Bij een niet-natuurlijk overlijden, zoals een ongeval of een misdrijf, moet de lokale politie in het buitenland gecontacteerd worden. Zij zullen een onderzoek van de plaats van het ongeval uitvoeren. De kans bestaat dat het lichaam tijdelijk in beslag genomen wordt om de oorzaak van het overlijden (autopsie) vast te stellen. 

Eventuele nabestaanden die aanwezig waren en/of andere ooggetuigen moeten soms een verklaring afleggen. Dit kan emotioneel heftig zijn. 

Wanneer je het lichaam terug naar België wil vervoeren (repatriëring), moeten er enkele formaliteiten gevolgd worden. Deze formaliteiten kunnen verschillen afhankelijk van de volgende factoren

  • De leeftijd. Vaak duurt het onderzoek bij het overlijden van een jonger persoon langer. 
  • De omstandigheden. Bij een misdrijf neemt het onderzoek meer tijd in. Bovendien zullen de nabestaanden meer ondervraagd worden. Ook het soort misdrijf heeft daarop een grote invloed. 
  • Het land waarin de persoon overleden is. 

Na het onderzoek wordt het lichaam vrijgegeven en kan je de repatriëring doorvoeren. 

Gezin zit in de zetel

Soorten uitvaartverzekering in België

Niet alle uitvaartverzekeringen dekken de uitvaart- of repatriëringskosten voor iemand die in het buitenland is overleden. Hou hier rekening mee tijdens het afsluiten van een uitvaartverzekering. 

In België zijn er twee soorten uitvaartverzekering: een kapitaalverzekering en een naturaverzekering

1. Kapitaalverzekering 

De kapitaalverzekering wordt voor een bedrag naar jouw keuze afgesloten. Wanneer je overlijdt, zal dit bedrag direct aan je begunstigde(n) uitbetaald worden. Het geld kunnen ze vervolgens gebruiken om het nodige (begrafenis/crematie, koffietafel et cetera) te regelen.

In de praktijk komt het ook voor dat je het bedrag niet zelf kan beslissen. Daarom is het van belang dat je goed nadenkt over welke verzekeringsaanbieder je uiteindelijk kiest. Wees goed op de hoogte van wat ze aanbieden.  

2. Naturaverzekering 

De naturaverzekering voor een uitvaart biedt je meerdere goederen en diensten aan van een beperkt aantal uitvaartverzorgers. Net zoals bij een kapitaalverzekering kan je het bedrag waarvoor je premies betaalt, zelf vastleggen. De uitbetaling van die premies kan zowel driemaandelijks, halfjaarlijks als jaarlijks gebeuren. 

Hou er rekening mee dat aan de aangeboden diensten een limiet zit. Bijvoorbeeld het aantal rouwbrieven waarvoor je verzekerd wordt. Ook hier is het van belang de details te kennen van de uitvaartverzekering die je afsluit.  

Wanneer je jouw uitvaart in het buitenland wil houden, is het aangeraden om voor een kapitaal uitvaartverzekering te kiezen. Bij deze verzekering heb je meer vrijheid. Vraag dit zeker nog eens na bij je verzekeringsaanbieder voordat je de verzekering afsluit. 

Kosten uitvaartverzekering 

Bij een uitvaartverzekering bepaal je vaak zelf het bedrag dat je wenst te verzekeren voor wanneer je overlijdt. In België kost een uitvaart gemiddeld 3.000 tot 5.000 euro. Wanneer je kosten zoals de koffietafel, grafsteen of crematie en eventuele bloemen meerekent, kom je al snel aan 7.000 euro. De meeste mensen verzekeren daarom voor een bedrag dat tussen de 3.000 en 7.000 euro ligt.  

Repatriëring overledene 

Het overlijden van een naaste is een emotioneel moeilijke gebeurtenis. Je wil ervoor zorgen dat het lichaam vanuit het buitenland op een respectvolle manier terug naar België vervoerd wordt. Dit is de repatriëring

Weten hoeveel jouw premie bedraagt?
Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes op maat.

Hoe verloopt het? 

De repatriëring van de overledene omvat alle processen die te maken hebben met het terugbrengen van de overledene naar België. Vaak is repatriëring een onderdeel van je reisverzekering of uitvaartverzekering. Maar kijk dit zeker na voordat je op reis vertrekt. 

De repatriëring gebeurt grofweg in twee belangrijke stappen.   

Stap 1: Rouwvervoer lichaam 

Wanneer een van je dierbaren overleden is binnen een straal van 1.500 kilometer van België, wordt er in de meeste gevallen gekozen voor een repatriëring met de auto. Daar komt vaak heel wat papierwerk bij kijken. 

Binnen de EU is bijvoorbeeld een internationale lijkenpas verplicht wanneer je stoffelijk overschot vervoert. Het lichaam moet ook gebalsemd worden. Als nabestaande mag je zelf niet voor het vervoer instaan. De repatriëring verloopt altijd via een officiële rouwauto. 

Bij grotere afstanden dan 1.500 kilometer verloopt de repatriëring per vliegtuig. Tijdens de vlucht wordt het lichaam in een zinken lucht- en waterdichte kist gelegd die volledig afgesloten is. Deze zinken kist wordt vervolgens in een andere houten kist geplaatst die zelf ook nog een extra verpakking heeft. 

Stap 2: Aandachtspunten terugreis 

Tijdens de repatriëring of de terugreis naar België is het van belang dat je met een aantal zaken rekening houdt

  • De kans is groot dat je niet bij de overledene kunt zijn tijdens repatriëring. 
  • Het paspoort of een kopie ervan moet bij de overledene blijven. 
  • Het wordt aangeraden om sieraden en andere dure objecten van het lichaam weg te halen. Het risico op diefstal kan in bepaalde landen hoog zijn.  
Gezin loopt buiten

Uitvaart in buitenland houden 

In plaats van repatriëring kan je er ook voor kiezen om de begrafenis of crematie in het buitenland te houden. Dit kan in sommige situaties wenselijk of makkelijker zijn. 

Het is ook mogelijk om jouw uitvaart in het buitenland te houden zonder dat je daar sterft. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn omdat je in het buitenland geboren bent en je wenst om in hetzelfde land begraven of gecremeerd te worden. Het vervoer verloopt dan vanuit België naar het buitenland. 

In België mag je een urne met as vrij vervoeren: er zijn geen specifieke beperkingen. Je kunt de urne zelfs meenemen in de auto of in het vliegtuig. Het is aanbevolen om de overlijdensakte en een verklaring van de crematie bij je te houden. Dit zorgt ervoor dat je op geen problemen stoot bij de douane of een andere beveiliging. 

Prijs voor organisatie uitvaart 

De kosten voor een uitvaart in het buitenland verschillen van land tot land. Controleer de gemiddelde prijs voor een uitvaart in het betreffende land en vergelijk of dit uiteindelijk goedkoper uitkomt dan de kosten voor de repatriëring naar België en de uitvaart die je daar zal houden. 

De gemiddelde prijs voor een uitvaart in België is 5.000 euro. Maar in dit bedrag zijn de koffietafel, de grafsteen en eventuele rouwjuwelen of bloemen niet inbegrepen. Wanneer je deze zaken wenst, moet je rekenen op een bedrag van 7.000 euro of meer

Waarom uitvaartverzekering buitenland kiezen? 

De grootste reden waarom iemand een uitvaartverzekering afsluit, is om zijn of haar dierbaren te beschermen tegen de grote kosten van de uitvaart. Zo komen ze niet plots voor grote financiële kosten of problemen te staan. Wanneer je overlijdt, wordt jouw gespaarde bedrag van de uitvaartverzekering direct aan je begunstigde(n) uitbetaald. 

Bovendien bieden sommige verzekeringen niet alleen financieel advies, maar ook praktische en psychologische steun. Zo kunnen je nabestaanden op een gezonde manier rouwen en moeten ze niet inzitten met de administratie van de uitvaart en de kosten die ermee samengaan. Je dierbaren worden zowel tijdens als na de uitvaart op verschillende vlakken geholpen. 

Wanneer je een uitvaartverzekering afsluit die ook je eventuele uitvaart in het buitenland dekt, ben je extra gerust: waar je ook overlijdt, je nabestaanden zullen emotioneel en financieel verzekerd worden. 

Kostprijs uitvaartverzekering

Veelgestelde vragen 

Kan ik in het buitenland begraven worden?

+
Je kunt als Belg ook in het buitenland begraven worden. Wanneer een Belg in het buitenland sterft, kunnen de nabestaanden ervoor kiezen om de overledene te repatriëren (terugbrengen naar België) of om de uitvaart in het buitenland te organiseren. 

Hoe wordt een lijk vervoerd in een vliegtuig?

+
Het lijk moet bij het vervoer in een vliegtuig in een lucht- en waterdichte zinken kist gelegd worden. Deze kist wordt daarna in een gewone uitvaartkist geplaatst. Soms wordt de kist daarna nog extra verpakt om beschadiging te voorkomen. 

Hoe wordt een overledene gerepatrieerd?

+
De repatriëring kan zowel per vliegtuig als per auto verlopen. Wanneer iemand op een afstand van 1.500 kilometer van België overleden is, gebeurt de repatriëring met de auto. Voor een grotere afstand wordt het vliegtuig als vervoersmiddel gekozen. 

Staat een uitvaartverzekering in voor een begrafenis in het buitenland? 

+
De verzekeraar van een kapitaalverzekering betaalt na het overlijden het verzekerde bedrag uit aan de begunstigde(n). Vervolgens kunnen zij met dit bedrag een begrafenis in het buitenland organiseren.

Maar niet alle uitvaartverzekeringen dekken de kosten voor uitvaart of repatriëring in het buitenland. Controleer dit altijd voordat je een uitvaartverzekering afsluit.  

Blijft mijn uitvaartverzekering geldig na verhuizen naar het buitenland? 

+
Om te weten of je uitvaartverzekering na het verhuis naar een ander land nog geldig is, kan je kijken of je uitvaartverzekering werelddekking heeft. Dit vind je terug in de polisvoorwaarden. Aan de hand van een werelddekking is je uitvaartverzekering ook geldig in de meeste andere landen. Controleer zeker de lijst met landen die je uitvaartverzekering wel en niet dekt. 

Beste uitvaartverzekering voor buitenland afsluiten: vraag advies aan experts en vergelijk prijzen

Steeds meer mensen staan vroeger stil bij hun uitvaart om hun familie niet met onverwachte kosten op te zadelen. Een uitvaartverzekering geeft je daarin meer gemoedsrust. Lijkt het je interessant om een uitvaartverzekering af te sluiten? Of wil je in contact komen met verschillende bedrijven die uitvaartverzekeringen aanbieden zodat je hun aanbod kan vergelijken

Vul dan hieronder het offerteformulier in. Je krijgt gratis en vrijblijvend informatie en advies.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Voor wie wenst u een uitvaartverzekering?
2*. De verzekeraar moet vooral… :
(Gelieve maximaal drie opties aan te vinken)
3*. Welk bedrag wilt u laten uitkeren na het overlijden?
4*. Wat is uw geboortedatum? (dd/mm/jjjj)
5*. Wanneer wilt u een uitvaartverzekering afsluiten?
6. Aanvullende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Uitvaartverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.