Voor wie is een uitvaartverzekering een verstandige keuze?

Iedere volwassene kan een uitvaartverzekering afsluiten. Vaak hanteren verzekeraars wel een maximumleeftijd, vaak tussen de 70 en 80 jaar. Een uitvaartverzekering is in theorie voor iedereen interessant, omdat de verzekering een last van de schouders van je nabestaanden haalt.

Er zijn echtere enkele situaties waarin een uitvaartverzekering extra interessant is. Voor nieuw samengestelde gezinnen en families waarin onenigheid leeft, kan een uitvaartverzekering bijvoorbeeld heel wat geruzie voorkomen. Ook wie langdurig in een rusthuis verblijft (en een groot deel van het kapitaal moet gebruiken om de kosten voor dat verblijf te dekken), kan zijn of haar nabestaanden beschermen met een uitvaartverzekering. 

Daarnaast is een uitvaartverzekering aan te raden voor wie (een groot deel van) zijn of haar vermogen reeds heeft uitgedeeld aan diens erfgenamen. Tot slot biedt een uitvaartverzekering ook wat meer zekerheid aan wie graag verzekert dat zijn of haar uitvaart op een welbepaalde manier verloopt.

Meer weten over uitvaartverzekeringen?
Ontvang gratis en vrijblijvend advies van verzekeringsexperts en vergelijk prijsvoorstellen op maat.
arrow Ontvang offertes

Waarom een uitvaartverzekering afsluiten in België?

Een uitvaartverzekering of begrafenisverzekering is niet verplicht. Met een uitvaartverzekering genieten je nabestaanden echter heel wat interessante voordelen. 

Uitvaartverzekering afsluiten

Nabestaanden beschermen

Uitvaarten en crematies kunnen bijzonder prijzig zijn. Ze kosten al snel meer dan 5.000 euro. Een grote financiële last, en een onwelkome verrassing voor wie net een dierbare verloor. Een uitvaartverzekering beschermt je nabestaanden tegen die hoge kosten.

Levenslange dekking

Zodra je de eerste premie hebt betaald, geniet je een levenslange dekking. Je nabestaanden zullen steeds (een deel van) het verzekerd bedrag ontvangen wanneer je komt te overlijden. 

Nabestaanden hebben meteen toegang tot verzekerd bedrag

Waar het met een erfenis maanden kan duren voor het kapitaal wordt vrijgegeven, is dat met een uitvaartverzekering niet het geval. Je nabestaanden krijgen vrijwel onmiddellijk na het aangeven van je overlijden toegang tot het verzekerd kapitaal

Extra opties: kind mee verzekeren, repatriëring, …

De meeste aanbieders van uitvaartverzekeringen bieden ook interessante extra opties aan. Zo kun je kiezen voor nabestaandenzorg, waardoor de verzekeraar bijvoorbeeld psychologische en administratieve bijstand biedt na je overlijden. Met digitale wilsbeschikking kies je zelf hoe je uitvaart verloopt. 

Veel verzekeraars dekken ook (een deel van) de kosten voor je repatriëring, moest je in het buitenland komen te overlijden. Daarnaast verzekeren bepaalde verzekeraars kinderen tot 18 jaar automatisch en gratis mee.

Wat gebeurt er als je geen uitvaartverzekering hebt?

Zonder uitvaartverzekering zijn de kosten voor de uitvaart niet gedekt. De nabestaanden moeten dus zelf het nodige bedrag ophoesten.

Een gewone erfenis wordt vaak pas maanden na een overlijden vrijgegeven, dus dat bedrag kunnen ze evenmin aanwenden om de uitvaartkosten te dekken. Die financiële last ten tijde van rouw kan zorgen voor extra zorgen en onenigheid en bijdragen aan het verdriet en de stress van een overlijden.

Wat bij een overlijden zonder nabestaanden?

Zijn er bij je overlijden geen mensen beschikbaar om de kosten voor je uitvaart te betalen? Dan wordt in eerste instantie je erfenis aangesproken. Als de middelen in de erfenis niet volstaan, en er ook geen erfgenamen zijn, betaalt de gemeente de uitvaartkosten. 

Waarop letten?

Een uitvaartverzekering afsluiten doe je niet zomaar. Je houdt best rekening met onderstaande aandachtspunten.

1. Ziekte: Medische acceptatie en gezondheidsverklaring

Sommige verzekeraars leggen je een medische vragenlijst voor, of vragen je om een gezondheidsverklaring. De gegevens uit die vragenlijst of gezondheidsverklaring kunnen dan gebruikt worden om je premie te berekenen, of een wachttijd in te voeren. In sommige gevallen kan de verzekeraar ook weigeren om de uitvaartverzekering af te sluiten.

Kun je een uitvaartverzekering afsluiten als je ziek bent?

Niet elke uitvaartverzekeraar werkt met medische acceptatie. Je kunt in theorie dus, ook met een terminale ziekte, een uitvaartverzekering afsluiten. Het is echter wel aan te raden je daarover goed te informeren. Contacteer een verzekeringsexpert voor informatie op maat.

2. Wachttijd

In bepaalde situaties hanteren uitvaartverzekeraars een wachttijd. Die wachttijd kan bijvoorbeeld bepaald worden aan de hand van je medische toestand zoals gebleken uit de medische vragenlijst of gezondheidsverklaring. In veel gevallen zal een verzekeraar die helemaal niet met medische acceptatie werkt wel een wachttijd hanteren

Je moet dan een bepaald aantal maanden wachten voor je een dekking bij overlijden geniet. Er geldt wel een uitzondering op de wachttijd bij overlijden als gevolg van een ongeval. Bij zulk overlijden ben je volledig gedekt, zelfs als je overlijdt tijdens de wachttijd.

Wat als je tijdens de wachttijd komt te overlijden door ziekte of een natuurlijke dood? Dan keert de verzekeraar doorgaans slechts een deel van het verzekerde bedrag uit.

3. Uitsluitingen en voorwaarden

Elke verzekeraar hanteert een lijst met uitsluitingen. Als je onder een van die voorwaarden komt te overlijden, keert de verzekeraar het verzekerde kapitaal niet uit.

Voorbeelden zijn overlijden na zelfmoord binnen het eerste jaar van de verzekering, overlijden door een misdaad of misdrijf, of overlijden door vrijwillige deelname aan geweld, oorlog of terreur. Voor beroepssoldaten, politieagenten en brandweerlieden geldt op die uitsluitingen doorgaans wel een uitzondering.

Raadpleeg steeds de algemene voorwaarden van de uitvaartverzekeraar. 

4. Op welke leeftijd sluit je best een uitvaartverzekering af?

Je kunt in de meeste gevallen vanaf de leeftijd van 18 jaar een uitvaartverzekering afsluiten. Veel verzekeraars hanteren een maximumleeftijd, vaak tussen de 70 en 80 jaar. Na die leeftijd wordt het moeilijker om een uitvaartverzekering af te sluiten.

Leeftijd terzijde, het is over het algemeen aan te raden om een uitvaartverzekering af te sluiten wanneer je nog in goede gezondheid bent. 

5. Frequentie premiebetaling

Hoeveel je betaalt voor een uitvaartverzekering is eerst en vooral afhankelijk van de gewenste dekking. Hoe hoger het verzekerde kapitaal, hoe duurder de premie. Een tweede belangrijke factor in het bepalen van je verzekeringspremie is de betaalfrequentie.

Je hebt doorgaans de keuze tussen een maandelijkse, halfjaarlijkse of jaarlijkse betaling. Daarnaast spreidt je de betalingen over een bepaalde periode, bijvoorbeeld van je 30ste tot 60ste verjaardag.

Het kan interessant zijn om de volledige premie in een enkele betaling over te maken. Dat wordt een koopsom genoemd. Je betaalt dan in een keer een groot bedrag, maar dat bedrag is doorgaans wel lager dan het bedrag dat uitgekeerd wordt bij je overlijden.

6. Begunstigde kiezen

Als verzekeringnemer kies je zelf wie je als begunstigde(n) aanduidt. Je hebt bij de meeste verzekeraars de keuze tussen vrienden, erfgenamen, familieleden en de begrafenisondernemer. Duid je de begrafenisondernemer aan als begunstigde? Dan kun je een tweede begunstigde aanduiden. Die ontvangt het restant van het verzekerde kapitaal in het geval dat het bedrag groter is dan de kosten voor de uitvaart.

7. Uitkering

Ook hoe het verzekerd kapitaal wordt uitgekeerd, verschilt van verzekering tot verzekering. Het verzekerd bedrag kan in een keer betaald worden aan de begunstigden (vrienden, familie of de begrafenisondernemer). Bepaalde verzekeraars keren het bedrag uit aan de hand van de facturen voor de uitvaart. Een bedrag dat overblijft na het betalen van de uitvaart wordt uitgekeerd aan de begunstigden.

8. Uitvaartverzekering opzeggen

Je kunt een uitvaartverzekering opzeggen. Dat dien je schriftelijk te doen, en kan op om het even welk moment. Het opzeggen van een uitvaartverzekering binnen de 30 dagen na het afsluiten van de verzekering is doorgaans kosteloos.

Na 30 dagen betaal je een afkoopvergoeding. Je ontvangt dan de afkoopwaarde van de verzekering, als de afkoopvergoeding niet meer bedraagt dan het totaal van de premiebedragen die de verzekeraar ontving.

Weten hoeveel jouw premie bedraagt?
Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes op maat.

Hoeveel kost een uitvaartverzekering?

Hoeveel je precies betaalt voor je uitvaartverzekering is afhankelijk van verschillende factoren.

  • Verzekerd kapitaal. De belangrijkste factor in het betalen van de premie is het bedrag dat je wenst te verzekeren. Hoe hoger dat bedrag, hoe hoger de premie.
  • Betalingsfrequentie. Met welke regelmaat je de verzekeringspremie betaalt, kan invloed hebben op het premiebedrag. In veel gevallen zal het betalen van een eenmalige premie financieel de interessantste optie zijn.
  • Leeftijd. Hoe ouder je bent wanneer je de uitvaartverzekering afsluit, hoe hoger je premie in de meeste gevallen zal zijn. 
  • Gezondheid. Een hoger risico op vroegtijdig overlijden, kan resulteren in een hoger premiebedrag.
  • Looptijd. Je kiest zelf tot welke leeftijd je de premie betaald. Hoe langer de periode waarover de betalingen gespreid zijn, hoe lager de maandelijkse premie.
  • Dekkingen. Aanvullende dekkingen kunnen je premie verhogen.
  • Verzekeraar. Elke verzekeraar hanteert andere tarieven. Daarom is het aan te raden om verschillende verzekeringen te vergelijken voor je een uitvaartverzekering afsluit.

Hoe wordt een uitvaartverzekering belast?

De premies die je betaalt voor je uitvaartverzekering zijn niet fiscaal aftrekbaar. Je betaalt daarnaast  2 procent taks op elke gestorte premie

Bij uitkering worden geen successierechten afgehouden. Je nabestaanden betalen geen belasting op het verzekerde kapitaal dat aangewend wordt voor je uitvaart. Blijft er na het betalen van de uitvaartkosten een bedrag over? Dan wordt daar wel een belasting op geheven.

Koop je de uitvaartverzekering af in de eerste 8 jaar na het afsluiten van de verzekering? Dan betaal je een roerende voorheffing.

Uitvaartverzekering afsluiten

Wat is de beste en goedkoopste uitvaartverzekering? Vergelijk prijzen en vind de meest geschikte uitvaartverzekering!

Met een uitvaartverzekering dek je de kosten van je begrafenis of crematie. Je biedt je nabestaanden bescherming tegen de financiële gevolgen van je overlijden. Hoe vroeger je de verzekering afsluit, hoe voordeliger. Een uitvaartverzekering afsluiten doe je dus best zo snel mogelijk.

Wil je het aanbod van verschillende uitvaartverzekeraars vergelijken? Gebruik dan onderstaand formulier. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat, alsook advies van verzekeringsexperts. Zo vind je gegarandeerd de meest geschikte oplossing voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Voor wie wenst u een uitvaartverzekering?
2*. Welk bedrag wilt u laten uitkeren na het overlijden?
3*. Wat is uw geboortedatum? (dd/mm/jjjj)
4*. Wanneer wilt u een uitvaartverzekering afsluiten?
5. Aanvullende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

Kun je een uitvaartverzekering afsluiten voor iemand anders, bijvoorbeeld voor je ouders?

+
Je kunt inderdaad een uitvaartverzekering afsluiten voor een ander. Een uitvaartverzekering afsluiten voor je ouders, grootouders, kinderen of een ander persoon is mogelijk. Contacteer een verzekeringsexpert voor advies op maat.

Moet je de begunstigde op de hoogte brengen van de verzekering?

+
Je moet de personen die je aanduidt als begunstigden niet op de hoogte brengen van de uitvaartverzekering. Het is natuurlijk wel aan te raden hen over de verzekering te informeren.

Kun je een uitvaartverzekering online afsluiten?

+
Bepaalde verzekeringen kun je online afsluiten. Niet elke verzekeraar biedt die optie. In sommige gevallen is een gesprek op kantoor nodig.

Is een uitvaartverzekering verplicht?

+
Een uitvaartverzekering afsluiten is niet verplicht.

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Uitvaartverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.