Wanneer een uitvaartverzekering afsluiten? 

Je kan in principe altijd een uitvaartverzekering afsluiten. Het is wel van belang dat je per uitvaartverzekeraar de minimum- en maximumleeftijden nagaat. Deze kunnen namelijk aanzienlijk verschillen. 

Minimumleeftijd

De meeste verzekeraars hanteren een minimumleeftijd van 18 jaar. Vanaf dat je meerderjarig bent, kan je dus zelf een uitvaartverzekering afsluiten. Voordien is het mogelijk om in de uitvaartverzekering van je ouders of verzorgers verzekerd te zijn. 

Krijg advies van specialisten
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Maximumleeftijd 

Stel dat je wat ouder bent, dan moet je ook rekening houden met de maximumleeftijd die de uitvaartverzekeraar heeft ingesteld. In de meeste gevallen ligt de maximumleeftijd tussen de 69 en 75 jaar. Boven deze leeftijden kan je geen uitvaartverzekering meer afsluiten. 

De maximumleeftijd kan per verzekeraar aanzienlijk verschillen. Neem contact op als je niet zeker bent over de leeftijd. 

Uitvaartverzekering afsluiten

Kosten uitvaartverzekering vergelijken volgens leeftijd 

Een uitvaartverzekering kost gemiddeld tussen de 5 en 60 euro per maand.

Dit bedrag is echter afhankelijk van heel wat factoren zoals leeftijd (hoe jonger, hoe lager de premie die je moet betalen), bij welke uitvaartverzekeraar je zit en wat je precies wil verzekeren. Als je pakket goederen en diensten van de naturaverzekering heel breed is, of het verzekerde bedrag van je kapitaalverzekering ligt heel hoog, dan zal ook je premie per maand duurder zijn. 

Een achttienjarige moet bijvoorbeeld maar 5 tot 6 euro per maand betalen om een verzekering van 7.000 euro te kunnen dekken. Voor een 70-jarige lopen deze kosten al snel op naar 30 tot 60 euro per maand

Je kunt je premie maandelijks, jaarlijks of per kwartaal betalen. 

Weten hoeveel jouw premie bedraagt?
Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes op maat.

Uitvaartverzekering op jonge leeftijd 

Ook op een jongere leeftijd kan je zelf een uitvaartverzekering afsluiten of meeverzekerd zijn op de uitvaartverzekering van je ouders of verzorgers. Hieronder bespreken we de mogelijkheden voor (ongeboren) baby’s, kinderen jonger dan 18 jaar en jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar. 

1. (ongeboren) baby 

Het merendeel van de verzekeraars zorgt voor een automatische verzekering van je (ongeboren) baby. Gemiddeld gebeurt dat vanaf 20 weken zwangerschap en loopt het door tot 30 of 60 dagen na de geboorte. Dit is natuurlijk enkel het geval als minstens één van de ouders een uitvaartverzekering heeft afgesloten. 

Na deze 30 tot 60 dagen is je kind niet meer verzekerd. Indien je jouw kind nog wil meeverzekeren, dan moet je hem of haar bijschrijven op je uitvaartverzekering en dus een extra polis creëren. Sommige verzekeraars geven dan een gratis verzekering, andere vragen een lage premie. De lage premie is vooral het geval wanneer je kind 18, 21 of 25 wordt. 

De dekking en de voorwaarden zijn niet bij alle verzekeraars dezelfde. Controleer dit dus voordat je een uitvaartverzekering gaat afsluiten! Hoe lang je zelf al verzekerd bent, speelt bijvoorbeeld een rol in de wachttijd voor wanneer je jouw kinderen kunt meeverzekeren. 

2. Kinderen jonger dan 18 jaar 

De meeste uitvaartverzekeringen verzekeren je kinderen gratis tot de leeftijd van 18 jaar. Sommige verzekeraars vragen toch een lage premie. Je vergelijkt dus best verschillende verzekeraars om dit te voorkomen.

Er is voor kinderen jonger dan 18 jaar al een aparte polis. Dit heeft te maken met het feit dat een uitvaartverzekering tot de leeftijd van 25 jaar een risicoverzekering is. De kans dat je voor je 25ste overlijdt, is namelijk klein. 

3. Jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar 

Jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar oud hebben ook nog een risicoverzekering als uitvaartverzekering. Maar ze moeten wel een premie betalen. Deze premie ligt lager dan de premie voor iemand die 26 jaar of ouder is. 

Met andere woorden: tot je 25 jaar is een uitvaartverzekering extra voordelig door de lage premie. Daarna wordt de premie met de jaren alsmaar hoger. 

Familie buiten

Uitvaartverzekering op oudere leeftijd afsluiten, goed idee? 

Vanaf je 25ste jaar wordt de premie voor een uitvaartverzekering duurder. Dit komt omdat er in plaats van een risicoverzekering nu sprake is van een spaarverzekering. Iedereen komt namelijk ooit te overlijden en de verzekeraar moet dan verplicht het verzekerde bedrag uitbetalen. 

Op hoge leeftijd een uitvaartverzekering afsluiten is altijd duurder dan wanneer je dit op jonge leeftijd doet. Daarom vinden veel mensen een uitvaartverzekering op latere leeftijd zinloos. Toch zijn er ook enkele voordelen verbonden aan het kiezen voor een uitvaartverzekering op hogere leeftijd: 

  • Je kunt zelf beslissen hoe je uitvaart eruitziet.
  • Je bent verzekerd voor de kosten die je nabestaanden niet kunnen betalen. 
  • Je voelt je meer gerustgesteld omdat je dierbaren achteraf niet met hoge kosten zitten. 

Het blijft echter altijd een persoonlijke keuze of je een uitvaartverzekering nuttig vindt

Uitvaartverzekering afsluiten? Vraag advies aan specialisten en krijg voorstellen op maat 

Het is verstandig om zo jong mogelijk een uitvaartverzekering af te sluiten. Hoe jonger je bent, hoe lager je premie ligt. Zo spreid je de kosten voor je uitvaartverzekering. Ook op oudere leeftijd kan het nog interessant zijn om deze verzekering af te sluiten. Het stelt je bijvoorbeeld gerust dat je nabestaanden niet onverwachts met hoge kosten komen te zitten. 

Heb je nog meer specifieke vragen? Of wil je advies op maat ontvangen? Vul dan hieronder het offerteformulier in en kom in contact met verzekeringsondernemingen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Voor wie wenst u een uitvaartverzekering?
2*. De verzekeraar moet vooral… :
(Gelieve maximaal drie opties aan te vinken)
3*. Welk bedrag wilt u laten uitkeren na het overlijden?
4*. Wat is uw geboortedatum? (dd/mm/jjjj)
5*. Wanneer wilt u een uitvaartverzekering afsluiten?
6. Aanvullende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen 

Hoeveel mensen hebben geen uitvaartverzekering?

+
In 2018 hebben volgens een onderzoek van DELA 16 tot 17 procent van de Belgen een uitvaartverzekering afgesloten.

In Nederland heeft ongeveer 70 procent van de bevolking een uitvaartverzekering. Dit komt doordat de uitvaarten daar een stuk duurder zijn dan in België. 

Is het verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten?

+
Een uitvaartverzekering is vooral verstandig als je weinig spaargeld hebt. Omdat een uitvaart in België al snel tot 7.000 euro kan oplopen, is het mogelijk dat je niet genoeg geld gespaard hebt om de kosten voor je nabestaanden te kunnen dekken. Een uitvaartverzekering zorgt ervoor dat je dierbaren gegarandeerd de prijs kunnen betalen. 

Wat kost een uitvaartverzekering voor een 18-jarige?

+
Een 18-jarige moet een maandelijkse premie van ongeveer 5 tot 6 euro betalen om een basisverzekering van 7.000 euro te kunnen dekken. 

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Uitvaartverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.