Kan je een uitvaartverzekering afsluiten bij ziekte? 

Doorgaans vormt het geen probleem om een uitvaartverzekering af te sluiten wanneer je (chronisch) ziek bent. Maar het zou wel kunnen dat je met andere voorwaarden rekening moet houden. 

Bovendien is het bij de meeste uitvaartverzekeraars ook verplicht om een medische selectie of gezondheidsverklaring te ondergaan. Daarbij worden onder andere je medische voorgeschiedenis en huidige gezondheidstoestand onder de loep genomen. 

Gezondheidsverklaring 

Om een uitvaartverzekering af te kunnen sluiten, is het nodig een gezondheidsverklaring in te vullen. Aan de hand daarvan kan de verzekeraar inschatten hoe groot het risico op vervroegd overlijden is. 

Mogelijke gezondheidsvragen 

Tijdens de gezondheidsverklaring of medische verklaring worden er vragen gesteld over je gezondheid. Enkele voorbeeldvragen zijn onder andere: 

  • Ben je ooit behandeld voor diabetes, hart- en vaataandoeningen of psychologische aandoeningen? 
  • Ben je de voorbije vijf jaar voor bepaalde klachten of aandoeningen behandeld? 
  • Ben je in de afgelopen jaren verwezen naar een medisch specialist? 
  • Neem je bepaalde medicijnen die op regelmatige basis voorgeschreven worden? 
  • Wat is je lengte en gewicht? 

Doorloop alle vragen op het formulier en beantwoord ze eerlijk. 

Waarom hanteren uitvaartverzekeraars medische selectie? 

De reden waarom uitvaartverzekeraars een medische selectie hanteren, is in de eerste plaats om zo weinig mogelijk verlies te lijden op jouw uitvaartpolis.

Een (chronische) ziekte of aandoening maakt de gemiddelde kans op vervroegd overlijden groter. Dit kan voor verzekeraars betekenen dat ze te weinig premie ontvangen om de kosten voor jouw uitvaart te dekken. Het bedrag dat ze moeten uitkeren ligt bijgevolg hoger dan de premies die ze hebben ontvangen. Zo lijden ze verlies. 

De beste situatie voor een verzekeringsbedrijf is dat je zo lang mogelijk leeft en premie betaalt. Ook de rente die verzekeraars in de loop van de jaren over de premie ontvangen, speelt daarin een belangrijke rol. 

Geen acceptatieplicht 

Uitvaartverzekeraars hebben geen acceptatieplicht. Dit betekent dat ze je aan de hand van een gezondheidsverklaring mogen beoordelen. Zorgverzekeringen hebben wel een acceptatieplicht. 

Weten hoeveel jouw premie bedraagt?
Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes op maat.

Welke maatregelen kan een uitvaartverzekeraar bij ziekte nemen? 

Als het risico op vervroegd overlijden volgens de uitvaartverzekeraar te groot is, kunnen ze extra maatregelen nemen zoals een hogere premie vragen of carenzjaren instellen. In het slechtste geval word je geweigerd: uitvaartverzekeraars hebben namelijk geen acceptatieplicht. 

Deze maatregelen bestaan in de eerste plaats om ervoor te zorgen dat uitvaartverzekeraars zelf geen grote verliezen lijden. 

1. Hogere premie 

Om het risico op verlies voor de uitvaartverzekeraar zo klein mogelijk te maken, kunnen ze je vragen een hogere premie dan gewoonlijk te betalen. Je wordt verzekerd tegen de kosten voor je uitvaart, maar je premie ligt een stuk hoger dan wanneer je niet ziek zou zijn. 

2. Carenzjaren 

De verzekeraar kan er ook voor kiezen om bij het afsluiten van je uitvaartverzekering carenzjaren in te stellen. Carenzjaren zijn eigenlijk een wachttijd. In deze periode betaal je premies, maar de uitvaartverzekeraar moet je begunstigde(n) niet uitkeren indien je komt te overlijden. Na de carenzjaren is het verzekeringsbedrijf wel verplicht om uit te keren. 

De meeste verzekeraars hanteren een wachttijd van 2 jaar. Als je in deze periode sterft, is het zo dat enkel de betaalde premie aan de nabestaanden uitgekeerd wordt. Het is belangrijk om de voorwaarden hierrond in het contract goed na te lezen. 

3. Weigering 

Als je terminaal ziek bent, is het in de meeste gevallen heel lastig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Vaak vinden uitvaartverzekeraars het risico op vervroegd overlijden te groot. En omdat er geen acceptatieplicht is, kunnen ze je weigeren

Weigering van een uitvaartverzekering

Wat doen als je geweigerd wordt? 

Het gebeurt geregeld dat mensen met een terminale ziekte of handicap door uitvaartverzekeraars geweigerd worden. Maar er zijn zeker nog andere mogelijkheden om je uitvaart te kunnen betalen. 

1. Aanvraag doen bij andere verzekeraar 

Je kunt altijd een nieuwe aanvraag indienen bij een andere verzekeraar. Uitvaartverzekeraars mogen namelijk niet vragen of je ooit vanwege medische redenen geweigerd bent. Of er niet-medische redenen waren, mogen ze wel vragen. 

Het is de moeite waard om bij verschillende verzekeraars een aanvraag in te dienen. 

2. Koopsom uitvaartverzekering of uitvaartdeposito 

Als je (terminaal) ziek bent, kan je ook een koopsom- of uitvaartdeposito afsluiten. Bij een koopsomverzekering zijn de voorwaarden vaak flexibeler. Bovendien is een medische selectie of gezondheidsverklaring niet altijd vereist. 

Bij een koopsom- of uitvaartdeposito kies je op voorhand hoeveel geld je wil verzekeren. Vervolgens leg je eenmalig een bedrag in waarover je rente ontvangt. Het geldbedrag dat zich zo opbouwt, zal uiteindelijk instaan om je uitvaart te betalen. 

Als je voor deze optie kiest, is het vooral belangrijk dat je de nodige financiële middelen hebt om het bedrag in één keer te kunnen betalen. 

3. Uitvaartverzekering zonder gezondheidsverklaring 

Er bestaan gelukkig ook uitvaartverzekeraars die geen medische keuring of gezondheidsvragen hanteren. Zij vinden dat iedereen, ongeacht de gezondheidstoestand, het recht heeft om een uitvaartverzekering af te sluiten. 

Hou er wel rekening mee dat deze uitvaartverzekeraars vaak andere voorwaarden hanteren. De premies liggen hoger of carenzjaren worden ingesteld. Daarom is het belangrijk meerdere uitvaartverzekeraars met elkaar te vergelijken en de voorwaarden in het contract aandachtig door te nemen.

 

Uitvaartverzekering afsluiten

Uitvaartverzekering bij ziekte afsluiten? Vul het offerteformulier in en krijg advies op maat van verzekeringsspecialisten 

Denk je eraan om een uitvaartverzekering bij ziekte af te sluiten? En wil je de verzekering vinden die voor jouw situatie de beste voorwaarden heeft? Vul dan hieronder het offerteformulier in en kom in contact met meerdere verzekeringsspecialisten. Zij geven je gratis vrijblijvende offertes op maat zodat je hun aanbod en tarieven kunt vergelijken. Bovendien zijn ze bereid extra informatie of advies te geven. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Voor wie wenst u een uitvaartverzekering?
2*. De verzekeraar moet vooral… :
(Gelieve maximaal drie opties aan te vinken)
3*. Welk bedrag wilt u laten uitkeren na het overlijden?
4*. Wat is uw geboortedatum? (dd/mm/jjjj)
5*. Wanneer wilt u een uitvaartverzekering afsluiten?
6. Aanvullende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Is een uitvaartverzekering noodzakelijk?

+
Een uitvaartverzekering is niet direct noodzakelijk wanneer je genoeg spaargeld hebt waarmee je nabestaanden in je uitvaart kunnen voorzien.

Als je onvoldoende spaargeld hebt en je wil je familie na je overlijden geen hoge kosten geven, is het handig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Zo stel je jezelf gerust en neem je de eventuele financiële problemen bij je nabestaanden weg. 

Wat wordt vergoed door uitvaartverzekering?

+
Een uitvaartverzekering vergoedt de kosten voor een begrafenis of crematie. Denk aan de kosten voor een uitvaartverzorger, de crematie zelf, de kist, het rouwdrukwerk, de koffietafel et cetera. Bij een kapitaal uitvaartverzekering verzeker je een vast bedrag. Bij een natura uitvaartverzekering verzeker je een vast pakket aan producten en diensten. 

Wanneer kan een uitvaartverzekering uitkeren?

+
In de meeste gevallen keert een uitvaartverzekeraar pas uit wanneer de verzekerde overleden is. In sommige situaties is het mogelijk dat (een deel van) het bedrag al eerder uitgekeerd wordt. Je kunt bijvoorbeeld beroep doen op dit voorschotbedrag wanneer de verzekerde terminaal ziek is en extra zorg nodig heeft.

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Uitvaartverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.