Wat is een islamitische uitvaartverzekering?

Een islamitische uitvaart verloopt volgens bepaalde tradities en bevat enkele vaste rituelen. Er zijn verschillen per land of regio in hoe bepaalde rituelen uitgevoerd worden, maar het punt blijft dat een traditionele Westerse uitvaartverzekering niet altijd rekening houdt met die islamitische begrafenisgewoontes.

Daarom is er de islamitische uitvaartverzekering. Die uitvaartverzekering biedt specifieke opties die ervoor zorgen dat moslims de kosten voor een waardige begrafenis kunnen dekken, en dat die begrafenis volgens de regels en gebruiken van de islam kan verlopen.

Enkele belangrijke elementen die een islamitische uitvaart kenmerken en waarmee een islamitische uitvaartverzekering rekening houdt:

  • Rituele wassing. Voor de uitvaart wordt de overledene ritueel gewassen.
  • Repatriëring. Veel moslims kiezen ervoor om in het buitenland (of het land van herkomst) begraven te worden. Een islamitische uitvaartverzekering biedt vaak een dekking voor de kosten van die repatriëring.
  • Eeuwige grafrust. Niet alle begraafplaatsen bieden eeuwige grafrust. In veel Belgische gemeentes wordt een graf na een periode van maximaal 50 jaar geruimd. Ondertussen kun je ook in België begraven worden op een islamitische begraafplaats waar eeuwige grafrust mogelijk is. Daarnaast moet je als moslim in je eigen graf begraven worden, met de kruin van je hoofd richting Mekka.

Met een islamitische uitvaartverzekering kun je garanderen dat je op de juiste manier begraven wordt. Bovendien geef je jouw nabestaanden de nodige gemoedsrust: de begrafenis wordt volgens je geloof georganiseerd, en zij hoeven niet in te zitten met de hoge kosten.

Krijg je graag advies op maat?
Contacteer experts voor persoonlijk advies.

Hoe werkt een uitvaartverzekering?

Met een uitvaartverzekering zorg jij ervoor dat je nabestaanden niet in hoeven te zitten met de financiële gevolgen van je dood, of toch zeker wat de uitvaart betreft. In grote lijnen werkt het als volgt:

  • Je kiest welk bedrag je opzij zet, of welke kosten je door de verzekeraar wilt laten dekken.
  • Je betaalt een eenmalige of periodieke premie.
  • Bij je overlijden zorgt de verzekeraar ervoor dat je begrafeniskosten gedekt worden. Het verzekerde bedrag gaat rechtstreeks naar de uitvaartverzorger of naar je begunstigde nabestaanden.
Islamitische uitvaartverzekering

Hoeveel kost een uitvaart volgens de islam?

Een islamitische uitvaart kost doorgaans wat meer dan een traditionele Belgische begrafenis. Er komen enkele specifieke kosten kijken bij de islamitische uitvaart. 

  • Rituele wassing. Denk maar aan de rouwauto voor dodenwassing, het verzorgen van de wassing, de witte lijkwade en de begeleiding door de imam. 
  • Eventuele repatriëring. Denk aan de transportkosten voor de overledene en de nabestaanden, en de formaliteiten en het verdere transport in het land van herkomst.
  • Eeuwige grafrust. Denk aan de onderhoudskosten, de afkoping van het graf en de begraafrechten.

Om te verzekeren dat je een bedrag opzij zet dat alle kosten dekt, is het aan te raden om je wensen te bespreken met een islamitische uitvaartverzorger. Die geeft je een beter beeld van de precieze kosten en mogelijkheden in jouw regio.

Welke punten zijn belangrijk bij het vergelijken van islamitische uitvaartverzekeringen in België en Nederland?

Een goede islamitische uitvaartverzekering vinden, vergt een nauwkeurige vergelijking van het aanbod. Hieronder vind je de belangrijkste punten om op te letten bij het vergelijken van uitvaartverzekeringen.

1. Soort verzekering: Natura of kapitaal

Een eerste belangrijke keuze is die tussen een kapitaal uitvaartverzekering en een natura uitvaartverzekering.

Een kapitaalverzekering garandeert een bepaald bedrag dat vrijkomt bij je overlijden. Het bedrag wordt uitbetaald aan je begunstigde(n), bijvoorbeeld je familie of de begrafenisondernemer. De begunstigden gebruiken het bedrag om je uitvaartkosten te dekken. Een eventueel resterend bedrag wordt uitgekeerd aan de begunstigden.

Een naturaverzekering verzekert een pakket met uitvaartdiensten. Je kiest zelf welke diensten inbegrepen zijn in het pakket. Het pakket samenstellen kan vaak in samenspraak met de begrafenisondernemer die je uitvaart voorziet.

2. Repatriëring gedekt of niet?

Wens je in je land van herkomst of in het buitenland begraven te worden? Dan komen daar natuurlijk extra kosten bij kijken. Niet elke uitvaartverzekeraar biedt dekking bij repatriëring. Omdat die repatriëring toch een grote kost is, kan het interessant zijn om op zoek te gaan naar een verzekeraar die die dekking wél biedt.

3. Wilsbeschikking

De meeste uitvaartverzekeringen bieden je de optie om aan wilsbeschikking te doen. Daarmee kies je zelf in zekere mate hoe je uitvaart verloopt. Een van de factoren waarmee de wilsbeschikking rekening houdt, is natuurlijk het geloof van de overledene.

Zo kun je als verzekerde garanderen dat de rituele wassing plaatsvindt, je de eeuwige grafrust geniet, en dat je begraven wordt waar jij dat wilt. Vergelijk nauwkeurig de voorwaarden en beperkingen voor de wilsbeschikking van de verschillende uitvaartverzekeraars.

4. Medische acceptatie en wachttijd

Verzekeraars kunnen je een medische vragenlijst voorleggen, of vragen om een gezondheidsverklaring. Die medische acceptatie kan invloed hebben op de hoogte van je premie. Ook kunnen de gegevens die je verstrekt in de gezondheidsverklaring of medische vragenlijst leiden tot het inlassen van een wachttijd.

Tijdens die wachttijd betaal je al wel een premie, maar zijn je uitvaartkosten nog niet gedekt als je komt te overlijden. Er geldt bij de meeste verzekeraars wel een uitzondering op overlijden door een ongeval. Bij dergelijk overlijden worden de uitvaartkosten gedekt, ook als de wachttijd nog loopt.

5. Uitsluitingen

Elke verzekeraar hanteert bepaalde uitsluitingen. Als je onder die omstandigheden komt te overlijden, zal de verzekeraar de kosten voor de uitvaart niet dekken en het verzekerd kapitaal niet uitkeren aan je nabestaanden. Kijk daarom goed naar de lijst met uitsluitingen die jouw verzekeraar hanteert.

6. Leeftijd

Een uitvaartverzekering sluit je best zo vroeg mogelijk af. Veel verzekeraars hanteren namelijk een maximumleeftijd, vaak rond de 70 jaar. Eens je de maximumleeftijd voorbij bent, wordt het moeilijker om een uitvaartverzekering af te sluiten.

De minimumleeftijd voor het afsluiten van een uitvaartverzekering ligt vaak op 18 jaar. Hoe vroeger je de verzekering afsluit, en hoe verder je de betalingen spreidt, hoe goedkoper je maandelijkse premie.

7. Hoeveel moet je verzekeren?

Welk bedrag je opzij wilt zetten voor je uitvaart, is afhankelijk van meerdere factoren. Eerst en vooral zijn er natuurlijk de kosten voor de begrafenis. Die kun je overlopen met de begrafenisondernemer die jouw uitvaart verzorgt. Zo krijg je meteen een realistisch beeld van de kosten.

Daarnaast kun je het verzekerd bedrag ook laten afhangen van de mate waarin jouw nabestaanden de kosten zelf kunnen dragen. Je bent namelijk niet verplicht om de uitvaartkosten volledig te dekken via de verzekering. 

Let er wel op dat het niet aan te raden is om een te groot bedrag te verzekeren. Het resterende bedrag, dat uitgekeerd wordt aan je begunstigden, wordt namelijk wél belast

8. Premie

Verschillende verzekeraars hanteren andere tarieven. Je premie is voornamelijk afhankelijk van het verzekerd kapitaal of de gedekte diensten. Daarnaast bepalen ook de betaalfrequentie en de periode waarover je de betaling spreidt hoeveel je premie precies bedraagt.

De tarieven van de verzekeraar zelf kunnen tot slot ook betekenen dat eenzelfde uitvaartverzekering duurder of goedkoper is bij een andere verzekeraar. Daarom is het aan te raden om meerdere uitvaartverzekeringen te vergelijken.

De beste uitvaartverzekering afsluiten? Vraag advies aan experts en vergelijk prijzen!

Wil jij verzekeren dat jouw uitvaart of die van je geliefden verloopt volgens de gebruiken van de islam? Met een islamitische uitvaartverzekering garandeer je dat de uitvaart volgens jouw wensen verloopt, en dat de nabestaanden beschermd zijn tegen de financiële gevolgen van het overlijden.

Een islamitische uitvaartverzekering afsluiten is maatwerk. Contacteer daarom gratis en vrijblijvend verzekeringsexperts met onderstaand formulier. Je ontvangt niet enkel gratis en vrijblijvende offertes op maat, maar ook persoonlijk advies van specialisten. Zo vind jij gegarandeerd de beste oplossing voor jouw situatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Voor wie wenst u een uitvaartverzekering?
2*. De verzekeraar moet vooral… :
(Gelieve maximaal drie opties aan te vinken)
3*. Welk bedrag wilt u laten uitkeren na het overlijden?
4*. Wat is uw geboortedatum? (dd/mm/jjjj)
5*. Wanneer wilt u een uitvaartverzekering afsluiten?
6. Aanvullende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Uitvaartverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.