Hoeveel kost een crematie gemiddeld in België?  

De gemiddelde totaalprijs voor een crematie inclusief uitvaart ligt tussen de 5.000 en 8.000 euro

Hoeveel je daadwerkelijk betaalt, heb je voor een groot deel zelf onder controle. Er zijn namelijk heel wat factoren die de prijs beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de keuze van de kist, de urne en het crematorium. Je kiest namelijk zelf of je een sobere of uitgebreide crematie houdt. 

Volgende zaken beïnvloeden de prijs aanzienlijk: 

 • Het aantal genodigden 
 • De locatie 
 • De duur en omvang van de afscheidsplechtigheden 
 • Bijkomende persoonlijke wensen of eisen zoals bloemen, kist, rouwkaarten, rouwadvertentie in de krant, vervoer en koffietafel of catering
Meer weten over prijzen crematie?
Ontvang gratis en vrijblijvend advies van uitvaartspecialisten en vergelijk prijsvoorstellen op maat.
arrow Ontvang offertes

Overzicht soorten kosten crematie en hun richtprijs 

Je kunt de kosten voor een crematie opdelen in drie groepen: de basiskosten, de persoonlijke wensen en wat de uiteindelijke asbestemming is. We bespreken deze hieronder en geven telkens een richtprijs. 

1. Basiskosten 

De basiskosten of vaste kosten voor een crematie liggen gemiddeld tussen de 2.000 en 4.000 euro. Deze omvatten volgende producten en diensten: 

 • De opbaring 
 • De laatste verzorging van de overledene 
 • De bezorging van de kist 
 • Het vervoer van de overledene naar de afscheidsplechtigheid en het crematorium 
 • Het gebruik van de ruimte voor de afscheidsdienst 
 • De crematie zelf 
 • De kosten voor administratieve regelingen 

Deze prijs kan hoger liggen wanneer het lichaam voor een langere tijd moet worden opgebaard of als de uitvaart op een zaterdag of zondag plaatsvindt. Het crematorium vraagt dan een weekendtoeslag. 

2. Persoonlijke wensen of eisen

Vaak wordt een crematie nog uitgebreid met diensten of producten die beantwoorden aan de persoonlijke wensen of eisen van de overledene en/of de familie. Die zaken spelen een aanzienlijke rol in de uiteindelijke kosten voor een crematie. 

De gemiddelde kosten voor de persoonlijke wensen liggen tussen de 3.000 en 4.000 euro. Daarin zitten volgende producten en diensten inbegrepen: 

 • De kist
 • De dragers van de kist 
 • De rouwkaarten 
 • De rouwadvertentie 
 • De bloemen
 • De koffietafel of catering 
 • De muziek bij de plechtigheid 
 • Overige wensen of eisen van de overledene of nabestaanden 

Hou er rekening mee dat we een richtprijs meegeven. Zeker wat dit soort kosten betreft, heb je zelf veel in de hand.

De gemiddelde kosten kunnen ofwel verder oplopen, ofwel een stuk lager liggen afhankelijk van jouw keuzes. Als je veel genodigden verwacht of je organiseert een uitgebreide dienst, dan liggen de kosten hoger. 

Handen op urne leggen

3. Bestemming as 

In België kan de begrafenisondernemer na de crematie de as meteen meenemen. Dit is niet het geval in Nederland: na de crematie blijft de as minstens nog één maand in het crematorium bewaard. Pas daarna mogen zij kiezen wat ze met de as willen doen. 

Er zijn verschillende bestemmingen van de as:  

 • Het verwerken van een deel van de as in een sieraad of ander glasobject. 
 • Het bewaren van de as in een sierurn 
 • De as in een urnenmuur op de begraafplaats plaatsen 
 • De as op een bepaalde plek uitstrooien (zoals op een grasveld of in de zee) 

De kosten van de asbestemming zijn sterk afhankelijk van jouw persoonlijke keuze. De gemiddelde prijs ligt tussen de 300 en 1.000 euro

Wat is een crematie zonder dienst? 

Je kunt ook kiezen voor een crematie zonder dienst of een technische crematie. Dit verloopt op dezelfde manier als een normale crematie, maar dan zonder een ceremonieel afscheid

Het gebeurt steeds vaker dat mensen thuis of op een andere locatie persoonlijk afscheid willen nemen. Daarna wordt de overledene opgehaald voor de crematie. De nabestaanden kunnen op dat moment nog altijd kiezen of ze aanwezig willen zijn bij het invoeren van de kist in de crematieoven. Na de crematie is er geen ceremonieel afscheid. 

Gemiddelde prijs technische crematie 

De voorbije jaren kiezen steeds meer mensen voor een technische crematie. Dit komt onder andere doordat de prijzen een stuk lager liggen dan bij een normale crematie. Zowel de aula waar het ceremonieel afscheid plaatsvindt als de catering na de crematie worden niet georganiseerd. Zo vallen er heel wat kosten weg. 

De prijs voor een technische crematie verschilt per crematorium, uitvaartverzorger en gemeente. Gemiddeld gezien liggen de kosten voor een crematie zonder dienst tussen de 700 en 1.400 euro. Dit is een stuk goedkoper dan een normale crematie. 

Wie betaalt voor crematie in crematorium? 

De kosten voor de crematie kunnen op de volgende manieren betaald worden: 

 • Ze kunnen op voorhand betaald worden als de nalatenschap van de overledene genoeg vermogen heeft. De bank van de overledene kan op basis van de begrafenisfactuur het bedrag gemakkelijk overschrijven. 
 • Een erfgenaam kan de kosten voor de crematie voorschieten. Vervolgens kan hij of zij aan de overige erfgenamen vragen om een deel terug te betalen. Het is wettelijk verplicht dat iedere erfgenaam helpt om de schulden en de lasten van de nalatenschap te betalen. 
 • Je kan een uitvaartverzekering afsluiten. Daarmee spaar je nu al voor je crematie. Zo moeten je nabestaanden niet bijdragen aan de kosten. Je spaart voor een verzekerd bedrag dat vervolgens na je overlijden aan je begunstigde(n) uitbetaald wordt. 

Kostprijs crematie kennen? Vul het offerteformulier in en vergelijk prijzen van meerdere uitvaartspecialisten 

Wil je een exacte prijs voor crematie kennen? Of wil je een uitvaartverzekering afsluiten die je helpt met de kosten voor de crematie? Vul dan onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere uitvaartverzekeringsspecialisten. Zij zullen je extra informatie en advies op maat geven. Bovendien kan je aan de hand van hun offertes de tarieven en extra diensten vergelijken. Zo maak je de keuze die het best bij jouw situatie past. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Voor wie wenst u een uitvaartverzekering?
2*. De verzekeraar moet vooral… :
(Gelieve maximaal drie opties aan te vinken)
3*. Welk bedrag wilt u laten uitkeren na het overlijden?
4*. Wat is uw geboortedatum? (dd/mm/jjjj)
5*. Wanneer wilt u een uitvaartverzekering afsluiten?
6. Aanvullende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen over crematie 

Wat kost een crematie in België?

+
In België kost een crematie tussen de 500 en 650 euro. Dit bedrag dekt enkel de kost voor de verbranding. 

Hoeveel kost een uitvaart met crematie?

+
In België ligt de gemiddelde totaalprijs voor een crematie inclusief uitvaart tussen de 5.000 en 8.000 euro. Hoeveel je uiteindelijk betaalt, hangt van heel wat factoren af zoals de keuze van de kist, de urne en het crematorium zelf. De kosten worden voor een groot deel door je persoonlijke wensen of eisen bepaald. 

Hoe duur is een simpele crematie?

+
Een simpele crematie met daarin de basiskosten, een standaard kist, een beperkt aantal gasten en een simpele afscheidsdienst kost gemiddeld tussen de 4.000 en 6.000 euro. 

Hoeveel kost een begrafenis?

+
Een begrafenis kost gemiddeld 5.000 euro. De kosten kunnen sterk variëren afhankelijk van de grafrechten, de grafsteen en de kist. 

Wat kost een crematie in besloten kring?

+
Een crematie in besloten kring kost gemiddeld 3.000 euro. Het rouwbezoek is dan enkel voor personen die dicht bij de overledene stonden. 

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Uitvaartverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.