Hoeveel kost een uitvaart gemiddeld in België?  

Hoeveel een uitvaart in totaal bedraagt, hangt in de eerste plaats sterk af van de persoonlijke wensen van de overledene en/of zijn of haar familie. De mogelijkheden lopen uiteen van een persoonlijk, maar groot afscheidsfeest tot een meer bescheiden samenkomst. Daarom is het niet gemakkelijk om een vaste totaalprijs op een uitvaart te plakken. 

We kunnen wel richtprijzen of inschattingen geven. Voor een eenvoudige uitvaart komt de gemiddelde totaalprijs op zo’n 5.000 euro neer. Bijkomende zaken zoals een luxueuze kist, veel bloemen en een uitgebreide koffietafel of catering doen de gemiddelde kosten al snel oplopen tot zo’n 7.000 euro en meer

Wat doet een uitvaartverzekering voor jou?
Ontdek de opties via ons offerteformulier
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Overzicht onderdelen uitvaart + richtprijzen

Hieronder bespreken we de verschillende uitvaartonderdelen en hun richtprijs. Hou er rekening mee dat deze prijzen indicatief zijn: verschillende omstandigheden en factoren kunnen het bedrag beïnvloeden. 

Dit overzicht is in de eerste plaats bedoeld om je een idee te geven van de kosten die bij een uitvaart komen kijken. Het kan bijvoorbeeld ook dienen als richtlijn voor wanneer je een uitvaartverzekering wil afsluiten. Je kan dan beter beslissen welk bedrag je wenst te verzekeren. 

Basiskosten uitvaart 

Een eerste onderdeel zijn de vaste basiskosten. Iedere uitvaart heeft deze kosten, ongeacht of het een begrafenis of een crematie is. In de tabel hieronder geven we weer welke zaken in de basiskosten vervat zitten en hoeveel ze gemiddeld kosten. 

Soort kosten Gemiddelde prijs
Bespreking en begeleiding uitvaart: wettelijke en administratieve formaliteiten € 1.000 – 1.500
Overbrengen van de overledene € 250 – 400
Laatste verzorging van de overledene € 150 – 250

In totaal schommelen de kosten gemiddeld tussen 1.350 en 2.150 euro. 

Hoeveel kost een begrafenis in België? 

Een begrafenis in België kost gemiddeld 5.000 euro. Er zijn zowel eenmalige als doorlopende kosten. 

De kosten voor een begrafenis kunnen sterk uiteenlopen. Denk aan de prijs voor grafrechten die in verschillende regio’s varieert, de prijs van de grafsteen en overige kosten zoals die van de kist zelf en de dragers van de kist. 

1. Grafrechten 

In het merendeel van de gevallen is een begrafenis duurder dan een crematie. Verantwoordelijk daarvoor zijn niet alleen de grafstenen- of monumenten, maar ook de grafrechten. Deze zijn zeer regiogebonden: sommige regio’s vragen 600 euro, andere vragen tot wel 6.000 euro

Grafrechten geven je het recht om een graf voor een bepaalde periode te gebruiken. Je moet de grafrechten vernieuwen wanneer je ook na die looptijd het graf nog nodig hebt. Wanneer je dit niet doet, wordt het graf geruimd. Hou er rekening mee dat hoe langer de looptijd is, hoe hoger de grafkosten liggen. 

De kosten lopen ook snel op afhankelijk van het soort graf (algemeen of particulier graf) en de provincie en gemeente waarin het graf zich bevindt. Een graf in een grote gemeente is veel duurder dan een graf in een kleine en dunbevolkte gemeente. 

2. Grafsteen en gedenksteen 

Ook het grafmonument is een reden waarom een begrafenis duurder is dan een crematie. De grafsteen is een plaat die op het graf ligt. De gedenksteen is een verticale plaat waarop de naam en de geboorte- en overlijdensdatum staat. 

Gemiddeld kost een gedenksteen 1.700 euro. Samen met een liggende grafsteen lopen de kosten op naar gemiddeld 2.500 euro. Hoe hoog de prijs uiteindelijk ligt, is sterk afhankelijk van het grafmonument zelf. Daarin speelt je persoonlijke voorkeur een belangrijke rol: de prijs verschilt afhankelijk van het gekozen materiaal, formaat en vorm van de steen. 

Sommige mensen nemen geen gedenksteen. De naam en de geboorte- en overlijdensdatum staat dan op de liggende grafsteen. Dit is wat goedkoper dan wanneer je beide stenen neemt. 

kist dragen begrafenis

3. De kist zelf en de dragers   

Ook de kist zelf heeft een prijskaartje. Een houten standaardkist kost gemiddeld 600 euro. Afhankelijk van hoe luxueus je jouw kist wil, kan de prijs tot 1.600 euro oplopen. 

Ook de dragers van de kist moeten betaald worden. Zij vragen zo’n 300 tot 450 euro

Meer weten over de voordelen van een uitvaartverzekering?
Stel vragen aan experten en bescherm je nabestaanden
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Hoeveel kost een crematie in België?

Een crematie in België kost gemiddeld tussen de 1.580 en 2.300 euro. Zo goed als alle kosten zijn bij een crematie eenmalig. 

Over het algemeen is een crematie goedkoper dan een begrafenis. Afhankelijk van het type uitvaart en de bestemming van de as kan de prijs variëren. 

De prijs voor een crematie is uit verschillende onderdelen opgebouwd: de crematiewerkzaamheden, de verstrooiing van de as en de urne zelf. 

1. Crematie

De crematiewerkzaamheden samen met de dienst in de aula en het eventuele gebruik van een condoleanceruimte kost gemiddeld 1.000 tot 1.500 euro. Deze kosten zijn sterk afhankelijk van het crematorium zelf. 

Voor enkel de verbranding betaal je in België tussen de 500 en 650 euro.

2. As verstrooien 

Je hebt de mogelijkheid om (een gedeelte van) de as te verstrooien. Daarvoor wordt gemiddeld tussen de 80 en 100 euro gevraagd. 

3. Urne, gedenkplek en kist  

Bij een crematie moet je geen hoge kosten voor een graf betalen. Wel moet je een urne aanschaffen en eventueel ook een gedenkplek. Afhankelijk van welke urne je kiest, ligt de prijs gemiddeld tussen de 500 en 700 euro

Tot slot kan je bij een crematie ook een gedenkplaats inrichten. Dit doe je door een naamplaat op een gedenkmuur te plaatsen of door een nis te kopen waarin de urne kan staan. Hiervoor betaal je gemiddeld 500 euro voor een periode van 5 tot 10 jaar. Dit zijn de enige doorlopende kosten bij een crematie. 

Ook voor een crematie moet je een kist kopen. Dit is nodig om de overledene op een veilige en hygiënische manier te vervoeren en ook de crematieoven heeft deze stevige bedekking nodig. Een houten standaardkist kost gemiddeld 600 euro.

urne crematie

Opbaring 

Naast de basiskosten en de kosten voor begrafenis of crematie, moet je ook voor de eventuele opbaring betalen. Zo krijgen dierbaren en nabestaanden de kans om op een persoonlijke manier afscheid te nemen. 

De opbaring kan je zowel thuis als in het uitvaartcentrum houden. 

1. Thuis

De gemiddelde kosten voor een opbaring thuis ligt tussen de 500 en 700 euro. Een opbaring thuis is goedkoper dan in een uitvaartcentrum. 

2. Uitvaartcentrum 

In een uitvaartcentrum betaal je gemiddeld tussen de 800 en 1.000 euro voor een opbaring.

Meer weten?Bescherm je nabestaanden tegen hoge kosten

Bijkomende kosten 

Tot slot zijn er nog bijkomende diensten en producten die elk hun eigen prijskaartje hebben. De keuzes die je hier maakt, kunnen de uiteindelijke prijs aanzienlijk beïnvloeden. We geven hieronder een overzicht en vermelden telkens de gemiddelde prijs. 

1. Kist met bloemen 

De prijzen voor een kist lopen erg uiteen. Waar een eenvoudige kist enkele honderden euro’s kost, kan een duurdere kist tot duizenden euro’s oplopen. Ook de soort bloemen en de hoeveelheid die je ervan aankoopt, hebben een invloed op de prijs. De bloemen worden tijdens de uitvaartdienst gebruikt om op en rondom de kist te leggen. 

Een standaard kist met bloemen kost gemiddeld tussen de 700 en 1.000 euro. Een luxueuze kist met meer of duurdere bloemen kan al snel tussen de 1.250 en 3.000 euro kosten. 

2. Rouwkaarten 

Om familie, vrienden en kennissen op de hoogte te brengen van het overlijden, wordt vaak een rouwkaart of een advertentie in de krant gebruikt. Na de uitvaartdienst worden soms ook bedankkaartjes uitgedeeld. 

Rouwkaarten kosten gemiddeld tussen de 250 en 350 euro voor 50 kaarten. Een rouwadvertentie plaatsen kost 500 tot 750 euro gemiddeld. Maar die prijs kan makkelijk oplopen afhankelijk van de lengte van je advertentie. Bedankkaarten kosten, net zoals rouwkaarten, tussen de 250 en 350 euro voor 50 kaarten. 

3. Vervoer 

De nabestaanden kunnen op uiteenlopende manieren naar de uitvaart vervoerd worden. De makkelijkste en goedkoopste optie is dat ieder voor zijn of haar eigen vervoer zorgt, maar je kan ook voor een vervoer per rouwauto kiezen (bijvoorbeeld voor de dichte familie) of volgvervoer (bijvoorbeeld voor de rest van de nabestaanden). 

Het eigen vervoer zorgt voor geen extra kosten. Een vervoer per rouwauto kost gemiddeld tussen de 450 en 600 euro. Volgvervoer heeft een prijskaartje van 300 euro per volgauto

4. Afscheidsdienst  

Er bestaan verschillende afscheidsdiensten afhankelijk van de culturele, religieuze en sociale achtergrond van de overledene. Vaak wordt er gekozen voor een dienst in een kerk of een dienst in de aula van het crematorium. 

Een afscheidsdienst in een kerk heeft een gemiddelde prijs van 300 tot 900 euro. Voor een dienst in de aula van een crematorium betaal je gemiddeld tussen de 800 en 1.200 euro

begrafenis kist begroeten

5. Koffietafel 

Na de uitvaartdienst houden heel wat mensen ook een koffietafel of een catering. Dit geeft mensen de mogelijkheid om na te praten met een drankje en iets van voeding (hapjes of broodjes bijvoorbeeld). 

Wanneer je voor een eenvoudige catering kiest, betaal je gemiddeld 350 tot 500 euro voor 50 personen. Een luxueuze catering met meerdere hapjes en drankjes kost gemiddeld tussen de 500 en 750 euro voor 50 personen. 

Op zoek naar een specialist?Vergelijk prijzen uitvaart

Wie betaalt de uitvaartkosten? 

De uitvaartkosten kunnen op volgende manieren betaald worden: 

  • De kosten kunnen op voorhand betaald worden uit de nalatenschap van de overledene. De bank kan het bedrag rechtstreeks betalen op basis van de begrafenisfactuur. 
  • Een erfgenaam kan instaan voor de begrafeniskosten en daarna financiële hulp aan de andere erfgenamen vragen. De wet stelt namelijk dat iedere erfgenaam moet helpen met het betalen van de schulden en lasten. 
  • Het is ook mogelijk om de kosten in te geven als schuld van de nalatenschap. Daardoor moet je ook minder erfenisrechten betalen. 
  • Als de overledene een uitvaartverzekering had afgesloten, dan worden de kosten voor de begrafenis of de crematie door de verzekeraar gedekt op basis van het verzekerde bedrag. De begunstigden gebruiken vervolgens dit geld om alle kosten te dekken. 

Wat kan een uitvaartverzekering voor jou betekenen? Vraag advies aan uitvaartspecialisten 

Met een uitvaartverzekering bescherm je jouw nabestaanden tegen plotse hoge kosten. Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere uitvaartverzekeraars tegelijk.

Zij geven je advies op maat en stellen voor jou een offerte op. Op die manier kan je makkelijk tarieven, diensten en voorwaarden vergelijken. En zo de uitvaartverzekering kiezen die het beste aansluit bij jouw noden en behoeften.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Voor wie wenst u een uitvaartverzekering?
2*. Welk bedrag wilt u laten uitkeren na het overlijden?
3*. Wat is uw geboortedatum? (dd/mm/jjjj)
4*. Wanneer wilt u een uitvaartverzekering afsluiten?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen over een uitvaart

Wat is duurder, een begrafenis of een crematie?

+
Een begrafenis is vaak duurder dan een crematie. Maar veel hangt ook af van je persoonlijke wensen en eisen. Een begrafenis kost gemiddeld tussen de 7.000 en 10.000 euro. De gemiddelde prijs voor een crematie ligt lager, rond de 5.000 euro.

Wat kost een goedkope uitvaart?

+
Voor een goedkope uitvaart met enkel de diensten van de begrafenisondernemer, de laatste verzorging van de overledene, het opbaren van de overledene, de kist en het rouwvervoer betaal je gemiddeld tussen 2.500 en 3.500 euro. 

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Uitvaartverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.