Inhoud
Prijzen: Wat kost een thuisbatterij in 2025?
Een thuisbatterij laten plaatsen, kan in principe al vanaf 3.000 euro inclusief installatie. Enkele belangrijke zaken die de prijs voor je nieuwe batterij beïnvloeden, zijn:
- Vermogen. Hoe meer energie je in de batterij kunt opslaan, hoe duurder.
- Omvormer. Wie al een hybride omvormer heeft, kan daarop gelijk een thuisbatterij aansluiten. Moet je een nieuwe of extra omvormer laten plaatsen? Dan betaal je natuurlijk wat meer.
- Merk. Er zijn verschillen tussen de prijzen die verschillende producenten van thuisbatterijen aanrekenen.
- Type. Veel thuisbatterijen zijn voorzien van slimme energiesystemen die je helpen het vermogen of de capaciteit van je batterij én zonnepaneelinstallatie optimaal te benutten. Hoe complexer die systemen en hoe uitgebreider het aantal extra functies, hoe duurder de thuisbatterij kan worden.
- Tarief van de installateur. De ene installateur rekent wat meer aan dan de andere.
Prijsdaling: thuisbatterijen werden aanzienlijk goedkoper
De prijzen voor thuisbatterijen namen een stevige duik in de tweede helft van 2023 en de eerste helft van 2024. Dat komt grotendeels door de dalende prijzen voor belangrijke metalen die gebruikt worden voor het produceren van thuisbatterijen. Met name de prijzen voor lithium, nikkel en kobalt liggen een flink stuk lager dan enkele jaren geleden.
Daarnaast spelen verbeterde productietechnieken en een grotere productiecapaciteit een rol in de prijsdaling. Toenemende concurrentie tussen producenten van thuisbatterijen en batterijen voor elektrische wagens zouden er ook voor iets tussen kunnen zitten.
Kostprijs thuisbatterij 5 kWh en 10 kWh
Een thuisbatterij wordt dus steeds goedkoper. Maar hoeveel betaal je precies?
- Voor een batterij met omvormer en een vermogen of capaciteit van 5 kWh betaal je tussen 3.500 en 4.000 euro, inclusief installatie en keuring. Beschikken je zonnepanelen al over een hybride omvormer? Dan daalt de prijs tot zo’n 3.000 euro.
- Een batterij met omvormer en een vermogen of capaciteit van 10 kWh laten installeren, kost tussen 5.500 en 8.000 euro (inclusief keuring). Heb je al een hybride omvormer? Dan heb je al vanaf 4.500 à 5.000 euro een thuisbatterij van 10 kWh in huis.
Is een thuisbatterij rendabel in 2025?
In 2025 is een thuisbatterij nog steeds rendabel. Verbeterde productietechnieken zorgen voor betere thuisbatterijen, slimmere technologieën, een hoger rendement en een langere levensduur – zelfs als de prijs stevig daalt.
We gaan er hieronder dieper op in.
Wanneer en waarom een thuisbatterij financieel interessant is
Een thuisbatterij is haar prijs waard van zodra je zonnepaneelinstallatie meer energie opwekt dan je zelf meteen kunt verbruiken. Sinds 2025 is dat meer dan ooit het geval.
1. Verplichting digitale meter
Wie nog een terugdraaiende teller heeft, kan in principe het stroomnet gebruiken als thuisbatterij. Overtollige stroom injecteer je gewoon weer op het net, en de waarde van de geïnjecteerde stroom is gelijk aan de waarde van de netstroom die je zelf gebruikt.
Met de digitale meter is dat anders. Die houdt de geïnjecteerde zonnestroom en de verbruikte netstroom apart bij. In 2025 moet iedereen met een zonnepaneelinstallatie verplicht overstappen op een digitale meter.
2. Kleine tot geen vergoeding voor overtollige stroom
Afhankelijk van je energiecontract, ontvang je een (zeer) kleine vergoeding voor de overtollige zonne-energie die je injecteert op het stroomnet. Met sommige energiecontracten betaal je bovendien zélf een vergoeding voor de stroom die je op het net injecteert.
3. Hogere energieprijzen
Naar de toekomst toe mogen we hogere prijzen verwachten voor elektriciteit die we van het net halen. Zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij worden daarom steeds interessanter.
Conclusie
De conclusie? Je verbruikt best zoveel mogelijk van de elektriciteit die je opwekt zelf. Dat kan op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld je elektriciteitsverbruik zoveel mogelijk opschuiven naar overdag, zeker op zonnige dagen waarop je zonnepanelen veel energie opwekken.
Je elektrische wagen opladen, een wasmachine of droogkast opzetten. Zelfs je woning verwarmen met een elektrische boiler of warmtepomp, doe je best zoveel mogelijk overdag.
Natuurlijk is het moeilijk om enkel overdag elektriciteit te verbruiken. Afhankelijk van de opbrengst van je zonnepaneelinstallatie is het bovendien niet ondenkbaar dat je zelfs dan niet alle opgewekte elektriciteit meteen kunt verbruiken.
Een thuisbatterij zorgt voor een goede oplossing. Daarin bewaar je (een deel van) de zonne-energie die je niet onmiddellijk zelf kunt verbruiken. Zo kun je ‘s avonds, ‘s nachts en op momenten waarop je zonnepanelen geen of te weinig energie opwekken, alsnog gebruik maken van je eigen (gratis) opgewekte zonne-energie.
Hoeveel je daarmee bespaart, is afhankelijk van onder meer hoeveel energie je kunt opslaan, hoeveel energie je verbruikt, en hoeveel je precies betaalt voor netstroom.
Kies de juiste thuisbatterij voor een hoger rendement
Hoewel thuisbatterijen aanzienlijk goedkoper zijn geworden, blijft een thuisbatterij een flinke investering. Experts raden daarom aan om te kiezen voor een batterij met een eerder beperkt vermogen.
De prijzen voor thuisbatterijen met een groot vermogen liggen in verhouding vaak een stuk hoger. Een grote thuisbatterij met een opslagcapaciteit die je niet volledig kunt benutten, is de investering niet altijd waard.
De juiste opslagcapaciteit laten berekenen? Daarvoor schakel je een specialist in. Contacteer erkende installateurs in jouw regio via ons offerteformulier.
Wat is de terugverdientijd?
Gemiddeld ligt de terugverdientijd van een thuisbatterij tussen 6 tot 15 jaar. Hoe snel je die investering exact terugverdient, is echter afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de kostprijs voor de thuisbatterij (inclusief installatiekosten, omvormer en keuring), je energieverbruik en je energietarief.
Verlaag de terugverdientijd
Hoe beter je thuisbatterij is afgestemd op jouw situatie (dus je energieverbruik en de opbrengst van je zonnepaneelinstallatie), hoe beter je de batterij kunt benutten en hoe sneller je jouw investering terugverdient.
Op zoek naar de thuisbatterij die perfect past bij je huishouden? Leg je situatie voor aan ervaren installateurs via het formulier onderaan deze pagina. Zij helpen je bij het vinden van een thuisbatterij op maat.
Andere voordelen van een batterij of accu voor je zonnepanelen
Naast een verhoging van je zelfverbruik en een flinke besparing op je energiefactuur, bieden thuisbatterijen nog heel wat andere voordelen.
1. Je verkleint je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet
Bij stroomstoringen kun je in veel gevallen gewoon gebruik maken van je persoonlijke energiereserve.
2. Je verdient je investering in een zonnepaneelinstallatie vaak sneller terug
Een thuisbatterij laat je toe om je overtollige zelf opgewekte zonnestroom te bewaren en dus je capaciteit voor zelfverbruik te vergroten.
3. Met een intelligente batterij kun je het stroomverbruik van je huishouden slim beheren
Een goed EMS (energy management system) kan bijvoorbeeld je energieverbruik en -opslag optimaliseren op basis van je verbruiksgedrag, de weersvoorspellingen en schommelingen in de stroomprijzen.
4. Een thuisbatterij is de beste keuze voor wie een elektrisch voertuig thuis wil opladen
Ook voor woningen met een warmtepomp garandeert een thuisbatterij een optimaal rendement.
5. Met een thuisbatterij kun je, naast zonne-energie, ook goedkope energie opslaan tijdens de daluren
Wanneer elektriciteit aan een relatief lage prijs gebruikt en dus ook opgeslagen kan worden.
Opgelet!
Nu steeds meer woningen voorzien zijn van een eigen zonnepaneelinstallatie, wordt er ook steeds meer zonne-energie op het net geïnjecteerd. Er wordt dan ook verwacht dat de vraag naar extra opslagcapaciteit de komende jaren verder zal stijgen.
Hoe meer zonne-energie je zelf verbruikt of opslaat in je eigen batterij, hoe kleiner de belasting van het stroomnet.
Thuisbatterij kopen en laten installeren? Vergelijk gratis 1 of meer offertes op maat
Wil je een thuisbatterij kopen en laten plaatsen? Wil je meer weten over de terugverdientijd van je toekomstige batterij? Of, heb je andere vragen over de opslag van je zelf opgewekte energie? Vul dan onderstaand formulier in.
Ontvang gratis 1 of meer volledig vrijblijvende offertes op maat en deskundig advies over de verschillende soorten thuisbatterijen. Zo kom je, snel en eenvoudig, tot de interessantste en meest rendabele oplossing voor het opslaan van je zelf opgewekte zonne-energie.