Hoe rvs-kanaal vegen versus stenen schoorsteen?

Het principe van een roestvrijstaal kanaal (rvs) vegen is hetzelfde als bij een stenen schoorsteen. Er wordt gebruik gemaakt van een schoorsteenborstel aangepast aan de plek waar je de reiniging start. 

Werk je van boven naar beneden? Dan wordt de borstel verzwaard met een kogel waarmee de borstel makkelijk tot in de haard geraakt. Zo ben je zeker dat het volledige kanaal gereinigd is. 

Werk je van beneden naar boven dan hangt de borstel aan een buigzame veegstok. Dit zorgt ervoor dat je makkelijk tot boven geraakt, waardoor de schouw net zo proper is als op de andere manier.  

Best laat je het kanaal minimaal één keer per jaar vegen. Gebruik je vochtig hout of stook je heel intensief, dan is tussentijds reinigen een goed idee om de schouw veilig en efficiënt te houden.

Schoonsteenveger nodig?Contacteer gratis en vrijblijvend ervaren experten

Complete schoorsteenveegset

Schoorsteenvegers hebben materialen voor alle mogelijke soorten en vormen van schouw. Online en bij de doe-het-zelfwinkel vind je makkelijk schoorsteenveegsets op maat van jouw woning.  

1. Borstels van nylon

Er bestaan nylon en stalen schoorsteenborstels. De stalen veegstokken worden gebruikt voor gemetselde kanalen. Nylon of plastieken borstels bij de rvs-kanalen.  

Stalen borstels zijn voor gemetselde kanalen, nylon voor rvs-kanaal. De nylon borstels beschadigen namelijk de binnenkant van het rookkanaal niet. Daarom kan een nylon borstel in principe voor elk rookkanaal gebruikt worden, maar een stalen borstel niet. 

Nylon schoorsteenborstel

Prijs schouwveger rvs-rookkanaal

De prijs om een schoorsteen te laten vegen is niet zozeer afhankelijk van het materiaal van het kanaal, maar wel van de professional zelf en de tijd die hij nodig heeft.  

Prijzen voor manuele reiniging starten ergens tussen de 80 en 100 euro. Per rookkanaal wordt ongeveer 60 euro extra gevraagd. Elektrische reiniging verloopt vlotter, maar vraagt speciale apparatuur. Deze reiniging kost daarom ongeveer 120 euro.  

Om zeker te zijn van de beste prijs zoek je best een schoorsteenveger in jouw buurt. Zo kan de prijs al niet stijgen door verplaatsingskosten, wat meestal 0,50 euro per kilometer is. Vraag bij meerdere schoorsteenvegers naar een offerte. Vergelijk hun tarieven en bespaar onnodige kosten. 

Ontvang persoonlijk advies en offertes op maat
Contacteer schoorsteenvegers in jouw buurt
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Waarom kiezen voor een rvs-kanaal in de schoorsteen?

Een schoorsteen uit roestvrij staal installeren biedt enkel voordelen. Inox buizen hebben van zichzelf een hele goede isolatiewaarde. De isolatie zorgt er samen met de gladheid van het materiaal voor dat warmte makkelijk naar buiten geleid wordt.  

Het materiaal zorgt dat de kanalen gewapend zijn tegen lekkages, koudebruggen en corrosie. Het grote voordeel is dat roet en andere afzettingen zich niet zo snel aan de buizen zullen vastzetten. Dit vertaalt zich in snellere en goedkopere schoorsteenreiniging.  

Rvs-rookkanalen zijn stevig en bestand tegen allerlei weersomstandigheden. Bovendien zijn ze makkelijk en vlot te installeren.  

rvs schoorsteen

1. Enkelwandig rookkanaal

Enkelwandige rookkanalen worden gebuikt om een open haard te verbinden met een al bestaand schoorsteenkanaal. Ze worden gebruikt tot aan de muur- of plafonddoorvoer.  

Enkelwandige kanalen worden best niet gebruikt voor een dak. Ze zijn niet brandwerend en bij hoge temperaturen kan de brandveiligheid in het gevaar komen. Naast brandgevaar heb je bij dit soort buizen ook een groot risico op condensatievorming. 

2. Dubbelwandig rookkanaal 

Bij de installatie van een nieuw rookkanaal wordt best gekozen voor een dubbelwandige buis, zowel binnen als buiten het huis. Daarnaast kunnen ze geïnstalleerd worden tijdens een renovatie of om een bestaande gemetselde schoorsteen te verhogen.  

Dubbelwandige buizen bestaan uit twee kokers waartussen isolatiemateriaal is aangebracht. Er wordt meestal voor glaswol of steenwol gekozen. De isolatie maakt de buizen brandwerend en daarnaast geschikt voor eender welke brandstof. 

Dubbelwandig rookkanaal

Offertes ontvangen? Vraag ze hier gratis aan en vergelijk schouwvegers in jouw buurt

Vind de schoorsteenveger die het beste bij jou past. Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met één of meerdere schoorsteenvegers tegelijk in jouw buurt. Vergelijk prijzen en bespaar kosten.   

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel schouwen (kanalen of pijpen) heeft u?
2*. Wat verbrandt u in de schouw(en)?
3. Wanneer wilt u de schoorsteen of schouw laten vegen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Ook interessant om te weten: 

Wat kost een rvs-rookkanaal?

+
De prijs is afhankelijk van de kwaliteit. Kies je voor een dubbelwandig rookkanaal? Dan betaal je tussen 150 euro en 300 euro per meter. Enkelwandig rookkanaal is een stuk goedkoper, namelijk 50 tot 100 euro per meter. Met deze kostenbesparing moet je wel inboeten op brandveiligheid en duurzaamheid. 

Welke maand schoorsteenvegen?

+
De jaarlijkse onderhoudsbeurt voor de schoorsteen plan je best aan het eind van de zomerbegin van de herfst. Zo is het rookkanaal proper wanneer je de verwarming weer wil gebruiken.  

Kan je zelf een schoorsteenveegset aanschaffen?

+
Materiaal om een schoorsteen te vegen kan makkelijk zelf aangekocht worden. Je vindt het terug in zo goed als elke doe-het-zelfwinkel of online. Afhankelijk van jouw schoorsteen zijn er borstels in diverse maten en materialen te vinden. Voor een stalen rookkanaal gebruik je een plastic borstel, voor stenen schoorstenen gebruik je een metalen borstel.  
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Schoorsteenvegen