Schoorsteen chemisch reinigen: stappenplan

Wanneer je veel stookt ontstaat er in de schoorsteen teer- en roetaanslag. Dit zijn onverbrande deeltjes die zich hechten aan de binnenkant van het stookkanaal. Er kan gekozen worden om de mechanische reiniging te ondersteunen met een chemische. Zo wordt gezorgd voor een vlotte luchtcirculatie.

roet- en teerresten verwijderen na chemisch schoorsteenvegen

Stap 1: Verwarm de rookkanalen

Om de rookkanalen goed te verwarmen wordt eerst de haard of het verwarmingsapparaat aangestoken. Dit blijft een half uur tot een uur branden. 

Ga je steenveegpoeder als chemische reiniging gebruiken? Dan moet je niet wachten tot de rookkanalen opgewarmd zijn. Het vuur aansteken is hier al voldoende voorbereiding.

Stap 2: Plaats het reinigingsblok of steenveegpoeder

Het reinigingsblok wordt in de haard gelegd op het moment dat er geen vuur meer is. Leg het blok zeker niet in een brandende haard of kachel. Eenmaal neergelegd worden de papieren rond het blok aan beide kanten aangestoken. Zonder een toevoeging te maken moet het blok volledig opbranden en enkele uren blijven smeulen. 

Het steenveegpoeder heeft soms wel vuur nodig om te kunnen werken. Afhankelijk van het poeder heeft het hete kolen of een brandende haard nodig. Volg de instructies die je krijgt bij het poeder.

Stap 3: Wacht op de automatische reiniging

Zowel het reinigingsblok als het steenveegpoeder moeten nu opgebrand worden. De dampen de hierbij vrijkomen zullen de teer- en roetresten die zich hadden vastgezet laten loskomen. De onschadelijke resten zullen de volgende dagen uit de schouw naar beneden vallen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Contacteer een schoorsteenveger in jouw buurt
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Voordelen van chemisch reinigen

Chemisch reinigen kan op plaatsen die moeilijk mechanisch te bereiken zijn, doordat je werkt met reinigende damp. Het vormt daarmee een goede aanvulling op de jaarlijkse mechanische reiniging. 

Dankzij de reiniging neemt het risico voor schoorsteenbranden af en het zorgt dat de schoorsteen beter zal trekken en dus rook afvoeren.

Voordelen van chemisch schoorsteenreinigen

Wat kost het chemisch vegen van een schoorsteen?

Een chemisch reinigingsblok vind je al voor minder dan 10 euro. Deze blok gebruik je minstens iedere 2 maanden, afhankelijk van hoe intensief je de schouw gebruikt.  

Schoorsteenveegpoeder koop je in bussen van meestal zo’n 500 – 1.000 gram. Prijzen hiervoor starten vanaf 15 euro. Afhankelijk van het merk en de werkzame stoffen gebruik je het na iedere 4 tot 10 keer stoken.

Op zoek naar een specialist?Ontvang gratis en vrijblijvend advies

Wat is de beste manier om een schoorsteen te vegen?

Er bestaan twee manieren om een schoorsteen te vegen: mechanische reiniging of chemische reiniging. Mechanische reiniging kan op de traditionele manier gebeuren of op de nieuwere, elektrische manier.

Optie 1: Traditioneel de schouw vegen

Er zijn traditioneel twee manieren om de schouw mechanisch te reinigen. Langs binnen of langs buiten.

Langs boven

Wanneer een schoorsteenveger de schouw langs buiten zal reinigen moet hij eerst het dak op. Hij zal de reinigingsborstel met behulp van een kabel in de schouw laten zakken. Om er zeker van te zijn dat de borstel overal geraakt wordt ze soms verzwaard met gewichten.

Langs onder

Het is niet altijd mogelijk het dak op te gaan en de schouw langs boven te reinigen. Dan zal de schouwveger ervoor kiezen de schouw langs binnen te reinigen. Afhankelijk van het materiaal van het rookkanaal zal er hier voor een lange nylon of metalen borstel gekozen worden. Die wordt vanuit het huis in het rookkanaal gestoken om te reinigen.

Schoorsteen reinigen langs onder

Optie 2: Elektrisch reinigen

Elektrische reiniging is een soort van mechanische reiniging. Door de elektrische ondersteuning zal de borstel hier ronddraaien en daarmee sneller hardnekkig vuil verwijderen.

Optie 3: Chemisch reinigen

De schoorsteen chemisch reinigen is een handige manier om jouw schoorsteen te reinigen wanneer ze een lange tijd heeft stilgelegen. Daarnaast is het een goede aanvulling op de vaak verplichte jaarlijkse mechanische reiniging.

Door de tussentijdse chemische reiniging heb je minder last van hardnekkig vuil. De schoorsteen zal beter werken en de verplichte reinigingen zijn minder werk en daardoor goedkoper.

Wat is de beste optie voor jou? Bespreek ze met professionals en vergelijk gratis offertes

Schakel een professional in en wees zeker van een brandveilige schouw met optimale prestaties.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel schouwen (kanalen of pijpen) heeft u?
2*. Wat verbrandt u in de schouw(en)?
3. Wanneer wilt u de schoorsteen of schouw laten vegen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Ook interessant om te weten

Is schoorsteenvegen altijd verplicht in België?

+
De schoorsteen laten reinigen door een professional is enkel verplicht wanneer deze aangesloten is op een centraal stooktoestel type B. Je kan de schouw in dit geval laten reinigen door de firma die ook de centrale verwarming onderhoudt. De professionele schoorsteenveger heeft wel een certificaat nodig.

Hoe werkt schoorsteenveegpoeder van Fulgurant?

+
Bij voorkeur na het stoken, wanneer de schoorsteen warm is, het poeder op brandende kolen gegooid. Nadat de schoorsteen enkele maanden heeft stilgelegen begin je met vier eetlepels, wat je na een week herhaalt. De rest van het seizoen gebruik je na elke 10 maal stoken twee eetlepels

Kan je mechanisch reinigen vervangen met chemisch reinigen?

+
Chemisch reinigen heeft veel voordelen. Het kan moeilijk bereikbare oppervlakten bereiken en reinigen. Het is echter enkel een aanvulling op de jaarlijks benodigde mechanische reiniging en kan deze dus niet vervangen. Dankzij de chemische reinigingsmaterialen zullen de roet- en teerresten in de schoorsteen opdrogen, waarna ze makkelijker mechanisch verwijderd kunnen worden.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Schoorsteenvegen