Schouwveger in Brussel: lijst van erkende specialisten

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welke dienst zoekt u?
2*. Hoeveel schouwen (kanalen of pijpen) heeft u?
3*. Wat verbrandt u in de schouw(en)?
4. Wanneer wilt u de schoorsteen of schouw laten vegen?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Hoe werkt het?
1
Doe uw aanvraag via het formulier
2
Ontvang gratis offertes op maat
3
Vergelijk en kies* de beste vakman!
*Uw aanvraag is vrijblijvend, u bent niet verplicht iemand te kiezen.

Hoe gaat een schoorsteenveger te werk?

Een goed onderhouden schouw is essentieel voor een veilige woning. Het is daarom belangrijk de schoorsteen regelmatig te laten vegen door een professionele schouwveger. Hoe snel jouw schouw verontreinigd raakt hangt af van onder andere de intensiteit van het stoken en de brandstof. Naast reinigen kunnen onderstaande taken nog van toepassing zijn tijdens een onderhoud. 

Obstakels en aanslag verwijderen

Zeker wanneer de schoorsteen intensief gebruikt wordt kunnen roet en teer zich al snel in de rookkanalen afzetten. Deze ophoping zorgt dat rook en warmte niet snel weg kan. Dit kan tot gevaarlijke situatie lijden zoals CO-vergiftiging of schoorsteenbrand. Regelmatig de schoorsteen laten onderhouden voorkomt dit.

Naast onverbrande resten kunnen er na verloop van tijd ook andere obstakels in de schoorsteen terechtkomen. Denk hierbij maar aan vogelnesten, bladeren en zelfs stenen. Opnieuw is het van groot belang voor de veiligheid dat rook en warmte de schoorsteen makkelijk uit kunnen en deze obstakels verhinderen dat. Schakel daarom een professional in om de rookkanalen vrij te maken en zeker te zijn van een veilige leefomgeving.

Accessoires installeren

Resten die vrijkomen bij de verbranding kunnen niet vermeden worden, maar de obstakels die langs boven in het rookkanaal geraken wel. Er bestaan zelfs verschillende manieren om dit tegen te houden. De meest voorkomende oplossing is het plaatsen van een rooster.

Andere mogelijkheden zijn regenkappen, trekregelaars of roetschuiven. Bespreek met een expert welk accessoir een geschikte oplossing is in jouw situatie.

Schouw repareren

Schoorsteenbeschadigingen kunnen, net als roet, teer en andere obstakels, een schouw verstoppen. Een schoorsteenveger die de schoorsteen vanop het dak gaat vegen kan tegelijk controleren of er reparaties nodig zijn aan de schouw. Losse bakstenen kunnen bijvoorbeeld makkelijk op opnieuw vastgemetseld worden. 

schoorsteenvegen

Wat kost het om een schoorsteen te laten vegen in Brussel?

Een goed onderhouden schoorsteen laten vegen kost ongeveer tussen 80 en 100 euro. Per bijkomend rookkanaal zal je ongeveer 60 euro betalen. De reiniging van een onderhouden rookkanaal duurt niet veel langer dan 10 à 15 minuten. Een zwaar bevuilde schoorsteen is niet zo snel weer proper. Het kan dan een uur tot wel twee uren duren eer het onderhoud klaar is. Het is vanzelfsprekend dat de prijs dan ook zal stijgen. Offertes vergelijken kan deze prijs wat drukken.

Om er zeker van te zijn dat je de schoorsteen tijdig laat reinigen kan je op zoek naar een onderhoudscontract. Sommige schoorsteenvegers bieden deze optie wat voordeliger aan. Je bent dan zeker van de jaarlijkse reiniging en moet de kalender niet zelf in het oog houden. De schoorsteenveger contacteert jou wanneer het benodigde onderhoud er zit aan te komen. Er zijn ook hier verschillende prijzen en formules mogelijk. Vergelijk daarom meerdere offertes.

Aarzel niet om via het offerteformulier direct contact op te nemen met professionele schoorsteenvegers in Brussel. Je krijgt offertes en kan de prijs van de schouwvegers makkelijk vergelijken. Vind zo een professional op maat van jouw project en budget.

Hoe weet ik of een schoorsteenveger betrouwbaar is?

Wanneer je een betrouwbare schouwveger zoekt in Brussel, zijn er enkele tips die je in het achterhoofd kan houden. 

Er bestaat geen officiële opleiding tot schoorsteenveger. De specialist beoordelen op attesten is daarom moeilijk. Een goede schoorsteenveger is voornamelijk te vinden via mond-tot-mond reclame of via referenties van vorige klanten.  Voorgaande ervaringen helpen namelijk een goed beeld te maken van de expert.

Vaak is het goed een schoorsteenveger uit de buurt te kiezen. Een betrouwbare schouwveger vindt meestal genoeg werk in zijn of haar eigen regio. 

Wanneer is een onderhoud van schoorsteen aangeraden?

Een schoorsteen voldoende onderhouden is aangeraden van zodra deze gebruikt wordt. Is de schouw aangesloten op een centrale verwarming van het type B, werkend op natuurlijke trek, dan is onderhoud verplicht voor de wetgeving en de verzekering. In alle andere gevallen is het zeker aangeraden. 

De brandbare laag die zich na verloop van tijd in het rookkanaal bevindt zorgt al snel voor gevaarlijke situaties. Deze kunnen makkelijk voorkomen worden met regelmatig onderhoud. De afzettingen zijn niet enkel gevaarlijk in het rookkanaal, maar zal ook vervuilend zijn wanneer ze terechtkomen in de woning. 

Best laat je de schouw onderhouden vóór de koude periode aanbreekt. Aangeraden is het onderhoud te laten plaatsvinden in de nazomer of in het begin van de herfst. Zo is jouw schouw op tijd klaar om het koude weer te trotseren.

Hoe later op het jaar, hoe meer mensen de schouw willen laten reinigen en hoe langer je zal moeten wachten.

Wat zegt de wetgeving omtrent schoorsteen vegen?

Zoals eerder vermeld is het verplicht een schoorsteen te laten reinigen die verbonden is aan een centrale verwarming met een open stooktoestel. De frequentie van onderhoud is afhankelijk van de brandstof. 

Bij een vaste brandstof, zoals hout en pellets, is er steeds een jaarlijks onderhoud nodig. Gas en stookolie moeten pas onderhouden worden als de installatie een vermogen heeft van 20 killowatt of meer. Een cv-installatie op stookolie heeft net als de vaste brandstof een jaarlijkse reiniging nodig. Bij gasinstallaties is een 2-jaarlijks onderhoud voldoende. 

Het soort reiniging, manueel of elektrisch, speelt hierbij geen rol. Een specialist zal beide manieren tot een goed einde kunnen brengen en de brandbare laag volledig verwijderen.

De schoorsteenveger zal na een reiniging een attest opmaken. Dit kan je indien nodig voorleggen bij de technicus van de centrale verwarming of indien de verzekering hiernaar vraagt.

Schoorsteenvegen: vind de juiste specialist in Brussel

Vul het formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes van bedrijven in Schoorsteenvegen die actief zijn in uw regio.
Bedrijven voor Schoorsteenvegen