Mag je zelf jouw schoorsteen schoonmaken? Wetgeving 

Wanneer mag je zelf de schoorsteen reinigen? Het hangt af van het type verwarmingssysteem dat aangesloten is op de schoorsteen. Verwarmingstoestellen worden in drie soorten of types onderverdeeld.  

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies en vergelijk vrijblijvende offertes

1. Centraal stooktoestel type B

Een centraal stooktoestel van het type B is een open stooktoestel. De verbrandingslucht bij deze toestellen wordt ontnomen uit het stooklokaal.

Wanneer de installatie werkt op een vaste brandstof of stookolie dient het onderhoud jaarlijks te gebeuren. Een installatie op gas heeft een tweejaarlijkse reinigingsverplichting. Het onderhoud mag je niet zelf uitvoeren 

Het gaat er niet zozeer over dat je de schoorsteen niet zelf mag reinigen. Je mag de schoorsteen dagelijks proper maken, maar dat geldt niet als jaarlijkse of tweejaarlijkse verplichte reiniging. Je hebt voor jouw brandverzekering een geldig onderhoudsattest nodig van de technisch installateur van de centrale verwarmingsketel of van de schoorsteenveger. 

Centraal stooktoestel B niet zelf reinigen

2. Centraal stooktoestel type C

Centrale stooktoestellen van het type C zijn gesloten stooktoestellen. Ze hebben, zoals bij de meeste condensatieketels het geval is, een gedwongen afvoer. Een reiniging van het rookafvoerkanaal is niet verplicht.  

Ondanks het niet verplicht is de schoorsteen te onderhouden, is dit wel steeds aan te raden. Het zorgt voor een verminderd risico op schouwbrand of CO-vergiftiging. Daarnaast zal de verwarmingsinstallatie efficiënter werken, waardoor de energiekosten zullen dalen.  

Centraal stooktoestel C wel zelf reinigen

3. Andere stooktoestellen

Naast centrale stooktoestellen bestaan er ook individuele stooktoestellen. Hiermee wordt een olie- of gashaard, een open haard of een boiler die enkel water verwarmt bedoeld. Reiniging van de schoorsteen is bij deze toestellen ook niet verplicht.

Wel is het steeds nuttig de schouw te onderhouden. Het voorkomt defecten, vermindert de energiekosten en is beter voor het milieu.  

Bij deze toestellen kan je kiezen of je het onderhoud laat uitvoeren door een professionele schoorsteenveger of dat je het onderhoud op jou neemt.  

Zelf reinigen schoorsteen bij individueel stooktoestel

Hoe kan je zelf je schoorsteen reinigen?

De schoorsteen schoonmaken kan op twee manieren: manueel of chemisch

Manueel reinigen

Manuele schoorsteenreiniging gebeurt met een borstel aan een flexibele stok die je ofwel langs de bovenkant, of langs de onderkant in de schoorsteen steekt. Deze wordt met behulp van roterende bewegingen door de volledige lengte van het rookkanaal gehaald. Zo worden roet en andere afvalstoffen die vrijkomen bij de verbranding losgemaakt.  Je kan online makkelijk een veegset vinden voor de schouw.

De prijs voor een complete veegset begint bij zo’n 30 euro.

Chemisch reinigen

Bij chemische reiniging van de schouw moet je niets in de rookkanalen zelf doen. Het is dan ook een manier van schoorsteenreiniging die door professionals soms in twijfel getrokken wordt. Je maakt de ophopingen in de schouw niet manueel los en er is weinig visueel nazicht mogelijk.  

Het reinigingspoeder of het reinigingsblok worden simpelweg in de haard gelegd en opgebrand. De dampen die vrijkomen reageren met de roetdeeltjes en andere afvalstoffen. Na één tot twee weken zullen ze loslaten en naar beneden vallen. Er wordt aangeraden dit minstens elke twee maanden te herhalen.  

Roet en creosoot zijn afvaldeeltjes die zich na de verbranding in de schoorsteen ophopen. Deze stoffen worden gezien als een gevaarlijke chemische stof. Komt er een professionele schoorsteenveger bij jou thuis? Dan is die verplicht de roetresten die los zijn mee te nemen. Veeg je de schouw zelf, dan moet je ook zelf opdraaien hiervoor. Breng het liefst naar het containerpark. Indien ze het daar niet aannemen mag je het bij het restafval steken. 

Een veegset of chemische reinigingsproducten zijn makkelijk online te vinden en makkelijk te gebruiken. Je volgt in beide gevallen de handleiding stap voor stap om de roetlaag in het rookkanaal los te krijgen. Toch blijft het voor jouw eigen veiligheid en voor een gezonde schouw belangrijk om advies van experten in te roepen. 

Schoorsteenborstel

Wat kost het om een schoorsteen te laten vegen?

Een schoorsteen laten vegen kost ongeveer tussen 80 en 100 euro. Dit is de prijs voor een schoorsteen die regelmatig onderhouden wordt. Is het reinigen te lang geleden of heb je te maken gehad met een schouwbrand, dan zal de professional langer bezig zijn met de onderhoudswerken. 

Een regelmatig onderhouden schoorsteen is weer proper op een half uur tot één uur. Bij hardnekkig vervuilde rookkanalen kan het tot enkele uren duren eer het opnieuw proper en veilig is.  

Heb je meerdere rookkanalen? Dan wordt de tweede en eventueel derde schouw meestal met korting gereinigd. Reken per bijkomend kanaal zeker zo’n 60 euro.  

Onderhoud van de cv-ketel is eveneens verplicht, naast dat van de schoorsteen. Je kan het jezelf gemakkelijk maken en dit door dezelfde professional laten uitvoeren. Onderhoud van beide mag niet gebeuren door een schoorsteenveger, wel door een technicus. Die zorgt ervoor dat de gehele schoorsteen schoon achterblijft.

Wanneer je een woning hebt die ouder is dan 5 jaar kan je een btw-vermindering aanvragen. Je betaalt dan een btw-tarief van 6 % in plaats van 21 %.

 

Contacteer gratis en vrijblijvend experten in jouw buurt
Krijg 1 of meerdere offertes en bespaar kosten
arrow Ontvang offertes

Schouw laten kuisen is verplicht in België

De schoorsteen laten reinigen is enkel verplicht wanneer ze aangesloten is op de centrale verwarming type B

Werkt de centrale verwarming (cv) op stookolie of een vaste brandstof? Dan is het verplicht ze jaarlijks te laten onderhouden. Een centrale verwarming op gas moet verplicht tweejaarlijks een volwaardige reiniging krijgen van een professional. 

Het vermogen van de centrale verwarming op een vaste brandstof speelt geen rol. Bij een cv op gas of stookolie geldt de verplichting pas vanaf een vermogen van 20 kilowatt. Bij minder is het niet verplicht, maar wel aangeraden.  

De centrale verwarmingsketel moet ook onderhouden worden. Dit mag pas gebeuren na het reinigen van de schoorsteen. Je kan beide laten poetsen door dezelfde erkende technicus of je laat de schoorsteenveger een document opstellen. Dit geef je vervolgens aan jouw technicus, zodat hij weet wat er allemaal gebeurd is.  

Verhuur je jouw woning met schouw? Dan is onderhoud van ketel en schoorsteen de verantwoordelijkheid van de huurder. Wanneer er gebreken zijn of herstellingen nodig zijn, ben jij verantwoordelijk.

Op zoek naar een schouwveger? Vergelijk gratis offertes

De belangrijkste reden om het onderhoud te laten doen door een professional is jouw eigen veiligheid. Zorg voor een gezonde schouw en leefomgeving. Contacteer gratis en vrijblijvend 1 of meerdere schoorsteenvegers in jouw buurt. Vergelijk hun prijzen en vind de juiste vakman.  

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welke dienst zoekt u?
2*. Hoeveel schouwen (kanalen of pijpen) heeft u?
3*. Wat verbrandt u in de schouw(en)?
4. Wanneer wilt u de schoorsteen of schouw laten vegen?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Ook interessant: 

Hoe kan je zelf je houtkachel kuisen?

+
Bij het reinigen van een houtkachel kan je je focussen op de binnenkant van de kachel of op de ruit. Controleer regelmatig alle onderdelen en verwijder roetaanslag. Reinig hierna de brandkamer zelf.
Om het glas te reinigen heb je enkele stukken krantenpapier nodig. Maak bij deze methode een prop, bevochtig het en dep in as. Nu kan je het gebruiken om de roetdeeltjes van het kachelglas te verwijderen. 

Is een schouw onderhouden met een reinigingsblok genoeg voor de verzekering?

+
Wanneer reiniging van de schouw nodig is voor de verzekeraar, moet dit gebeuren door een professional. De verzekeringsmaatschappijen vragen soms een bewijs van reiniging wanneer er zich een probleem voordoet in de schouw. Schoorsteenreiniging is namelijk nodig om het risico op een schoorsteenbrand te verminderen. Laat jouw centrale verwarming afhankelijk van de brandstof minstens 1 keer per twee jaar reinigen.

Vind je een chemisch blok om de schouw te reinigen in elke doe het zelf zaak?

+
Chemische schouwreinigingsproducten zijn niet moeilijk verkrijgbaar. Zo goed als elke doe het zelver of online webshop heeft deze in de aanbieding. Je krijgt een schoorsteen beter proper met manuele reiniging. Doe chemische reiniging enkel tussen het manueel schoorsteenvegen door. 

Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Schoorsteenvegen