Hoe werkt elektrisch schoorsteenvegen?

Elektrisch schoorsteenvegen is een vorm van manueel schoorsteenvegen. Er wordt gebruik gemaakt van een borstel die het vuil uit de schouw zal losschuren. Bij het elektrische systeem wordt gebruik gemaakt van flexibele stokken die in elkaar klikken.  

De borstel zelf bestaat uit stevige kunststof draden. Doordat deze draden stevig, maar toch flexibel zijn, kunnen ze voor elk rookkanaal gebruikt worden.  

Er wordt een booraccu aan de borstel bevestigd die de borstel in beweging zal brengen. 

Wanneer er achterstallig onderhoud is, of als je een schouwbrand gehad hebt, kunnen de ophopingen in het rookkanaal enorm hardnekkig zijn. Een elektrische borstel kan dan versterkt worden met speciale kettingen. Deze kan zelfs de hardnekkigste creosootlagen (teer) probleemloos verwijderen ongeacht de mate van vervuiling. 

Op zoek naar een specialist?Ontvang gratis 1 of meerdere offertes en vergelijk prijzen

Van bovenaf

De schoorsteen van bovenaf, op het dak reinigen krijgt in de meeste gevallen de voorkeur en is dan ook het meest voorkomend. Bij manuele reiniging ben je zekerder van een grondig onderhoud als je bovenaan staat. Daarnaast is het makkelijker de woning vrij te houden van roet en andere afvalstoffen aangezien je de schoorsteen langs onder tijdelijk volledig kan toemaken. 

Enkele nadelen van de schouw buiten reinigen zijn dat je deels afhankelijk bent van het weer en dat het gevaarlijk kan zijn, zoals tijdens een onweersbui of wanneer het dak glad is door de regen.  

Vanaf de grond

Het is niet altijd mogelijk om de schoorsteen vanop het dak te bereiken, of het dak opgaan zelf is onmogelijk.  

Met elektrisch reinigen is het niet meer nodig om het dak op te gaan om zeker te zijn van een grondige reiniging. De stok kan voldoende verlengd worden zodat je zeker kan zijn dat elk plekje in het rookkanaal gereinigd is.  

Elektrische schoorsteenborstel aandrijver

Wat kost het om een schoorsteen elektrisch te laten vegen of reinigen?

De prijzen om een rookkanaal elektrisch te laten reinigen liggen wat hoger dan de standaard manuele reiniging.  

Elektrische reiniging kan soms al vanaf 80 euro, maar prijzen vanaf 120 euro komen vaker voor.  

Een onderhoudscontract bij een schoorsteenveger in de buurt kan een interessante optie zijn. De kosten liggen vaak jaarlijks gemiddeld lager dan wanneer je steeds aparte afspraken maakt. Het is altijd aangeraden offertes te vergelijken, zodat je de beste prijs kan vinden voor jouw financiële situatie. De beste contracten krijg je daarom ook wanneer je meerdere schoorsteenvegers contacteert.

Ontvang vrijblijvend offertes en bespaar kosten

Voordelen elektrisch schoorsteenvegen

Wanneer de schoorsteen aan een grondige onderhoudsbeurt toe is, is elektrisch vegen een goede oplossing. Het is voor een schoorsteenveger onmogelijk om de kracht en het aantal toeren van een elektrisch systeem te evenaren met een manuele borstel. Handig is dat het systeem toepasbaar is in elk rookkanaal, ongeacht de vorm. 

Het elektrisch vegen gaat niet alleen veel sneller, maar zal ook grondiger reinigen. De elektrische borstel werkt wel 40 keer zo krachtig als de manuele. Stevig aangekoekte resten worden probleemloos verwijderd. Het is daarnaast voor de schoorsteenveger een makkelijke manier van vegen, die wat minder energie vraagt van hem of haar.  

Bij het reinigen van de schoorsteen komen afvalstoffen als roet en creosoot vrij. De elektrische schoorsteenborstel zal die met behulp van stofafzuiging verwijderen, zodat de klus relatief stofvrij verloopt.  

Niet enkel de rookkanalen zullen grondig gereinigd zijn, ook de eventuele schoorsteenkap zal volledig schoongemaakt worden. 

Elektrisch schoorsteenvegen

Schoorsteenveger nodig? Vergelijk gratis offertes en vind de juiste professional

Kom in contact met een schoorsteenveger in jouw buurt en ontvang gratis advies. Vul onderstaand offerteformulier volledig gratis en vrijblijvend in. Je ontvangt van 1 of meerdere schoorsteenvegers offertes die je kan vergelijken. Zo bespaar je ook kosten

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel schouwen (kanalen of pijpen) heeft u?
2*. Wat verbrandt u in de schouw(en)?
3. Wanneer wilt u de schoorsteen of schouw laten vegen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Schoorsteenvegen