Hoe de schoorsteen onderhouden?

Een schoorsteen onderhouden houdt in dat de rookkanalen vrij worden gehouden van afvalstoffen die vrijkomen bij de verbranding. 

Op tijd de schoorsteen onderhouden zorgt ervoor dat de schoorsteen veilig blijft. Een slecht onderhouden schoorsteen raakt al snel verstopt met roet, creosoot en andere afvalstoffen. Die afzettingen verhogen het risico op een schoorsteenbrand en CO-vergiftiging. Door regelmatig onderhoud verwijder je al die stoffen en verlaagt het vergiftigings- en brandgevaar aanzienlijk.

Schoorsteenonderhoud draagt bij tot een efficiëntere werking van het centrale stooktoestel, de open haard of een andere installatie. Wanneer rook en andere afvalstoffen niet goed kunnen ontsnappen resulteert dit in een haard of kachel die minder goed werkt. Hierdoor verhoogt het brandstofverbruik en ook de energiefactuur.

Frequent onderhoud draagt op die manier ook bij tot een kleinere ecologische voetafdruk.

Schoorsteen onderhoud

Wat kost het om een schoorsteen te laten vegen?

Gemiddeld kost een schoorsteenonderhoud tussen 60 en 100 euro, maar de prijs is afhankelijk van enkele factoren. Hoe langer het onderhoud duurt en hoe moeilijker de schoorsteen bereikbaar is, hoe hoger de prijs zal zijn. Als er speciaal materiaal, of andere diensten nodig zijn (zoals vogelnesten verwijderen) zal je ook wat meer betalen.

Heb je een woning die ouder is dan 10 jaar? Dan krijg je een btw-verminderingvan 6 % in plaats van 21 % op het onderhoud van jouw cv-ketel en reiniging van de schoorsteen.

Abonnement op schoorsteen onderhoud

Een abonnement op het jaarlijks onderhoud komt vaak voordeliger uit dan steeds aparte onderhoudsbeurten. Het is daarom zeker een goed idee om bij meerdere erkende schoorsteenvegers een offerte aan te vragen. Door hun aanbod te vergelijken, krijg je een duidelijker beeld. Met een abonnement kan je alvast makkelijk enkele tientallen euro’s besparen. 

Op zoek naar een expert?Vind de juiste vakman in jouw regio

Is schoorsteen reinigen verplicht?

Onderhoud van de schoorsteen is in bepaalde gevallen verplicht. Heb je een centrale verwarmingsinstallatie die aangesloten is op de schoorsteen? Dan is regelmatig onderhoud een wettelijke verplichting.

Een schouw met een centraal stooktoestel op vaste brandstof of stookolie moet minstens één keer per jaar gereinigd worden. Wanneer de cv op gas werkt moet het onderhoud tweejaarlijks

Schoorsteen-cv-1024x538.jpg

Onderhoud schoorsteen: zo pak je het best aan

De schoorsteen onderhouden kan op verschillende manieren. Je kan de schoorsteen via het dak vegen, maar ook langs onder wanneer het dak niet of moeilijk bereikbaar is. Daarnaast bestaan er tussentijdse chemische reinigingen om de jaarlijkse manuele reiniging vlotter te laten verlopen.

Tijdens het onderhoud worden aanslag en andere obstakels verwijderd. Indien nodig worden reparatiewerken uitgevoerd en kunnen er accessoires geïnstalleerd worden die de schoorsteen proper houden. 

Zelf schouwvegen

Zelf de schouw onderhouden kan makkelijk met een schoorsteenveegset. Deze kan gebruikt worden langs boven of vanuit het huis. De eerste optie is de minst veilige, maar wel de properste. Je vermindert namelijk de kan dat er roet- of andere deeltjes in huis terechtkomen.

Laat je de manuele reiniging liever over aan iemand met kennis van zaken, maar wil je graag de schoorsteen tussen de manuele reinigingen door onderhouden? Dan kan je kiezen voor chemische reiniging. Chemische reinigingsblokken leg je simpelweg in de haard. De dampen die vrijkomen laten roet- en andere resten snel loskomen.

De schoorsteen laten onderhouden door een professional

Een schoorsteen onderhouden is belangrijk voor de veiligheid van jouw leefomgeving. Het is een klus die enige kennis vraagt. Het onderhoud overlaten aan een professional is daarom een slimme keuze. Vraag via onderstaand formulier naar offertes bij verschillende schoorsteenvegers in jouw buurt. Je ontvangt 1 of meerdere offertes en kan makkelijk prijzen vergelijken.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel schouwen (kanalen of pijpen) heeft u?
2*. Wat verbrandt u in de schouw(en)?
3. Wanneer wilt u de schoorsteen of schouw laten vegen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Ook interessant om te weten:

Betaalt de huurder of de verhuurder voor het reinigen in een huurwoning?

+
Bij een huurwoning is de huurder verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning. Daarom is deze ook verantwoordelijk voor het reinigen en onderhouden van de schoorsteen.

Hoe wordt een schoorsteen met reinigingsblok gereinigd?

+
De chemische reiniging wordt gebruikt tussen mechanische reinigingen door om te zorgen dat er niet te veel resten in de schoorsteen blijven hangen. De blok wordt onderaan de schoorsteen gelegd en moet enkele uren smeulen voor de beste resultaten.
De damp laat de afvalresten opdrogen waardoor die uit de schouw naar beneden vallen of makkelijker loskomen bij mechanische reiniging. 

Krijgen schoorsteenvegers een opleiding om een schouw te mogen kuisen?

+
Schoorsteenveger is geen erkend beroep in België. Dit wil zeggen dat er ook geen specifieke opleiding vereist is om een schoorsteen te mogen onderhouden. Om een goede schoorsteenveger te vinden is het slim de vorige ervaringen van andere mensen te bekijken.

Kies je best voor een kachel op gas of stookolie bij een renovatie?

+
Er zijn veel verschillende kachels beschikbaar op de markt. Zo kan je kiezen voor een kachel op hout of pellets, maar er zijn ook kachels op aardgas of mazout. Als je de keuze moet maken tussen deze twee laatste is aardgas over het algemeen de betere keuze. Aardgas is op zich wat duurder dan stookolie, maar de installatiekost ligt lager. Daarnaast is het een heel stuk milieuvriendelijker dan mazout.

Wat is de prijs van schoorsteenonderhoud bij een houtkachel?

+
De prijs van schoorsteenonderhoud is niet afhankelijk van de verwarmingsinstallatie, maar wel van de staat van de schouw. Zo zal je ongeveer 60 à 100 euro betalen bij een gewoon onderhoud. Is het te lang geleden of werd de schouw heel intensief gebruikt? Dan kan de prijs wat hoger liggen. 

Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Schoorsteenvegen