Wat is de beste manier om de schoorsteen te vegen?

Een schoorsteenvegen kan op twee verschillende manieren: langs binnen of via de buitenkant. 

Optie 1: van buitenaf

De schoorsteen vegen langs buiten is de meest gangbare manier bij professionele schoorsteenvegers. Deze aanpak vraagt speciale borstels met een gewicht om gemakkelijk in de schouw te kunnen afdalen.  

Het biedt een grondige reiniging van de hele schoorsteen. Niet enkel het rookkanaal, maar ook de buitenkant van de schoorsteen kan makkelijk onder handen genomen worden. De schoorsteenveger kan bij het reinigen langs buiten makkelijker zien of er scheuren, beschadigingen of andere problemen zijn.

Tot slot, het is de beste manier om roet en ander afval uit de woning te houden.

Schoorsteenvegen van buiten

  

Optie 2: van binnenuit

Er wordt gekozen om een schoorsteen langs binnen te vegen wanneer het moeilijk is de schoorsteen langs buiten te bereiken. Sommige weersomstandigheden maken werken op het dak te gevaarlijk.  

De schoorsteen vegen langs binnen is vaak sneller dan via buiten. Er komen geen hoogtewerkers of ladders aan te pas. Enkel het opruimen achteraf vraagt wat meer tijd. 

Ervaren professionals kunnen de schoorsteen net zo proper krijgen bij een reiniging van buiten als een reiniging langs binnen. Om zeker te zijn dat je een goede schoorsteenveger aanneemt kan je steeds ervaringen van vorige klanten opvragen.  

Schoorsteenvegen van binnen

Kosten schoorsteen laten vegen

Een schoorsteen laten vegen door een professionele schoorsteenveger kost je gemiddeld tussen 85 en 100 euro voor een regelmatig onderhouden schouw. De klus zal dan ook minder dan een uur duren. Hardnekkig bevuilde schoorstenen vragen tot enkele uren om volledig te schrobben. 

Heeft jouw schoorsteenveger een elektrische schoorsteenborstel? Dan zal zelfs een niet onderhouden schoorsteen snel weer schoon zijn.  In dit geval betaal je ongeveer 120 euro

Wanneer je meerdere rookkanalen hebt zal er ongeveer 60 euro per rookkanaal extra gerekend worden.  

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten
Contacteer vrijblijvend schoorsteenvegers in jouw buurt
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Hoe veeg je een schouw?

Zowel bij het vegen van boven naar beneden, als van beneden naar boven heb je een borstel nodig. Er zijn borstels in diverse maten en materialen, zodat ze perfect bij jouw schoorsteen passen. 

Bij het vegen van boven wordt aan de borstel een kogel gehangen. De veegstok wordt stukje per stukje lager gelaten tot die de onderkant van de schouw bereikt heeft. Over de hele lengte wordt de borstel in ronddraaiende bewegingen op en neer bewogen.  

De haard wordt voor de reiniging beneden afgeplakt zodat vuil zich niet kan verspreiden in het hele huis. Na afloop van de werken wordt dit opnieuw voorzichtig verwijderd. Alle roet wordt meegenomen, aangezien het gevaarlijk chemisch afval betreft. Daarna is de schouw weer klaar voor gebruik. 

Bij vegen van beneden wordt er opnieuw een borstel gebruikt. Er wordt een flexibele of buigzame stok gebruikt, zodat er makkelijk gemanoeuvreerd kan worden. Het principe is hetzelfde, maar nu in de andere richting. Deze techniek vraagt iets meer handigheid om ervoor te zorgen dat het ongezonde roet niet in de kamer terechtkomt.  

Chemisch of manueel schoorsteenvegen?

Manueel vegen is de manier dat professionele schouwvegers te werk gaan. Er wordt gebruik gemaakt van al dan niet elektrische borstels. Het is de enige betrouwbare manier om een rookkanaal volledig vrij te maken van roet, creosoot en andere afzettingen. Best laat je één keer per jaar een mechanische reiniging uitvoeren.  

Chemische reiniging kan je makkelijk zelf thuis toepassen. Je koopt een reinigingsblok of reinigingspoeder en legt die in de haard. Het reinigingsblok leg je in een niet brandende haard en steek je aan. Het poeder gooi je in een brandende haard. De rook die vrijkomt laat rook en andere ophoping loskomen en naar beneden vallen. Het is ideaal om tussen mechanische reinigingsbeurten te gebruiken.  

Niet alle professionals zijn het eens dat chemisch schoorsteenvegen nuttig is voor de schoorsteen. Gebruik het daarom enkel tussentijds en niet als enige reiniging.

Vind een specialist op maatZorg deze winter voor een veilige schoorsteen

Welke maand is het beste om een schouw te reinigen?

Het ideale moment om jouw schoorsteen te vegen is late zomer-vroege herfst. Zo ben je nog net op tijd alvorens de verwarming weer ingeschakeld wordt.  

Als je goed op tijd bent met de reiniging stoot je ook tijdig op eventuele problemen, zodat je niet plots zonder verwarming valt.  

Let op: schoorsteenvegers hebben het in dit seizoen erg druk. Hoe later je de reiniging wilt laten doorgaan, hoe meer kans er is dat de schoorsteenveger niet snel tijd heeft.
Schoorsteenvegen in de herfst

Redenen om een schouw te vegen

De schoorsteen reinigen biedt veel voordelen. Wanneer de schoorsteen vrij is van ophopingen kan rook en warmte de schouw vrij verlaten. Doordat het sneller weg kan ‘trekt’ de schoorsteen beter. Dit komt jouw verwarming ten goede. Het grote voordeel is dat het zal zorgen voor een meer energie-efficiënt en dus zuiniger verwarmingstoestel

Afvalstoffen die vrijkomen bij de verbranding zetten zich vast in de schoorsteen en vogels maken er soms vogelnesten in. Al deze zaken zijn brandbaar. Het kan plots ontbranden en daarmee een schoorsteenbrand veroorzaken.  

Een niet goed onderhouden schouw verhoogt niet enkel het brandgevaar, maar geeft ook meer risico op een CO-vergiftiging

Donkere rook uit schoorsteen

Contacteer een schouwveger: ontvang gratis en vrijblijvend advies + offertes

Vul onderstaand offerteformulier in. Ontvang gratis offertes van 1 of meerdere schoorsteenvegers in de buurt. Vergelijk hun tarieven en services, en bespaar zo kosten. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel schouwen (kanalen of pijpen) heeft u?
2*. Wat verbrandt u in de schouw(en)?
3. Wanneer wilt u de schoorsteen of schouw laten vegen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Schoorsteenvegen