Hoeveel kost het vegen van een schoorsteen?

Gemiddeld betaal je om een regelmatig onderhouden schoorsteen te vegen tussen 80 euro en 100 euro. Deze prijs is wel afhankelijk van een aantal factoren. Als jouw schoorsteenveger niet uit de buurt komt, betaal je bijvoorbeeld ook vervoerskosten. Meestal bedragen die kosten 0,50 euro per kilometer. Het is dus interessant een schoorsteenveger in jouw buurt te zoeken. 

Een professionele schoorsteenveger kan kiezen om de schouw via het dak te vegen of langs onder. Er is bij beide methodes sprake van eenzelfde soort reiniging. De kostprijs voor alle twee is dan ook ongeveer gelijklopend.

Op zoek naar een specialist?Vind een schoorsteenveger in jouw buurt

1. Rookkanaal reinigen

De prijs om één rookkanaal te laten reinigen schommelt zoals hierboven al vermeld tussen 80 en 100 euro. Heb je meerdere rookkanalen? Dan betaal je een stuk meer. De prijs voor twee rookkanalen zal niet dubbel zo duur zijn als de prijs voor één rookkanaal. Bijkomende kanalen laten reinigen is doorgaans goedkoper.

2. Centrale verwarming en schoorsteen reinigen 

Wanneer je een centrale verwarming hebt, dient die jaarlijks onderhouden te worden. De technisch installateur die je hiervoor inschakelt kan tijdens hetzelfde bezoek de schoorsteen reinigen. De prijs hiervoor varieert tussen 120 en 175 euro.

De prijs om een schoorsteen te reinigen kan oplopen naargelang de vervuilingsgraad van de schoorsteen. Een goed onderhouden schoorsteen zal minder werk kosten dan een zwaar vervuilde schoorsteen. Gebruik je de schoorsteen intensief en is het laatste onderhoud lang geleden? Ook dan zal de kost hoger liggen.

Om de kosten te drukken kan je bijvoorbeeld tussen grote onderhoudsbeurten in zelf een chemische reiniging uitvoeren.

Laat altijd eerst de schoorsteen vegen vooraleer je de centrale verwarming laat onderhouden. Het is een slim idee deze twee taken door dezelfde technische installateur te laten uitvoeren.

3. Rooster plaatsen en andere onderhoudskosten

Wanneer er bijkomende werken aan de schoorsteen nodig zijn zal de prijs stijgen. Zo kan het zijn dat er vogels in jouw schoorsteen zitten en daar een vogelnest maakten. Dit zorgt voor extra werk en dus ook meer kosten. De prijs van de schoorsteenveger zal bij het reinigen van de schouw en het verwijderen van nesten rond de 150 euro liggen. 

Om de onderhoudskosten in de toekomst wat te drukken, kan het een interessante oplossing zijn om een rooster te laten plaatsen. Deze eenmalige kost van zo’n 100 euro tot 140 euro zorgt dat de onderhoudskosten de komende jaren wat lager liggen. Deze prijs is afhankelijk van de grootte van het rooster en de manier van plaatsing.

Het kan in bepaalde gevallen nodig zijn de schouw eerst te controleren via een camera inspectie. Hiervoor betaal je gemiddeld rond de 100 euro. Met deze inspectie kunnen er heel wat problemen zichtbaar worden. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn de schoorsteen langs binnen te renoveren. Dit kost ongeveer 100 euro per meter.

Rooster op schoorsteen

Volgende factoren bepalen de tarieven voor schoorsteenvegen 

De prijzen voor schoorsteenonderhoud starten gemiddeld aan zo’n 80 euro en kunnen makkelijk oplopen tot 300 euro. 

Allereerst zijn de prijzen afhankelijk van de professional. De schoorsteenveger vraagt een zelfgekozen prijs, aangezien de overheid geen vastgelegde prijzen hanteert. De locatie zal ook een rol spelen. Woont de schoorsteenveger ver weg, dan zal de kilometervergoeding snel hoog oplopen. 

Daarnaast is de prijs sterk afhankelijk van wat er allemaal dient te gebeuren. Is het enkel een snel onderhoud van een relatief propere schoorsteen, dan blijft de prijs meestal onder de 100 euro.

Heb je meerder rookkanalen, een zwaar bevuilde schouw of andere problemen? Dan komen er heel wat extra kosten bij. Wanneer er een camera inspectie nodig is zal je ook extra moeten betalen.

Ontvang persoonlijk advies op maat van jouw woning
Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Wat houdt schoorsteenvegen precies in?

De schoorsteen vegen is essentieel in het goed onderhouden van jouw schouw. Het draagt bij tot de veiligheid en efficiëntie van je verwarmingssysteem.

Wanneer er verbanding plaatsvindt zullen er allerlei afvalstoffen vrijkomen die zich in het rookkanaal vastzetten. Tijdens het schoorsteenvegen worden roet, rookafzetting en andere resten verwijderd. Dat is belangrijk omdat ophopingen er na verloop van tijd voor kunnen zorgen dat rook en warmte de schoorsteen niet efficiënt kunnen verlaten. 

Schoorsteenvegers gebruiken hiervoor verschillende gereedschappen, zoals borstels en aszuigers om een grondige reiniging te bekomen. De reiniging kan langs boven, op het dak gebeuren. Indien dat onmogelijk is, kan er ook een speciale borstel langs onder in de schouw gestoken worden. 

De schoorsteen is een belangrijk onderdeel van jouw woning. Ze goed onderhouden zorgt voor een veiligere leefomgeving. 

De voordelen

De schouw tijdig laten vegen biedt enkele niet te onderschatten voordelen. 

  • De schoorsteen zal efficiënter werken
  • Lager energieverbruik 
  • Het is milieuvriendelijk
  • Risico op schouwbrand en co-vergiftiging verkleint

Hoelang duurt het vegen van een schoorsteen?

Over het algemeen kan het schoonmaken van een goed onderhouden schoorsteen in 30 minuten tot een uur worden voltooid. 

In gevallen waar de schoorsteen sterk vervuild is, of het laatste onderhoud lang geleden is, kan het aanzienlijk langer duren. Het kan tot enkele uren duren om alle opgehoopte roet en andere afzetting te verwijderen. Het belangrijkste is dat de schoorsteenveger de tijd neemt om een grondige reiniging te garanderen. Dit komt de veiligheid en de efficiëntie van de schouw enkel ten goede.

Om zwaar bevuilde schoorstenen te reinigen, bestaan er elektrische schoorsteenborstels. Ze bieden enkele voordelen ten opzichte van de manuele tegenhanger. Zo zijn ze krachtiger, waardoor ze hardnekkig vuil gemakkelijk kunnen verwijderen. 

Niet elke schoorsteenveger is getraind in het gebruik van zo’n elektrische schoorsteenborstel. Het is belangrijk om dit op voorhand met de professional te bespreken.

Wanneer is het verplicht in België?

In bepaalde gevallen is het tijdig reinigen van de schoorsteen verplicht. Wanneer jouw schoorsteen aangesloten is op de centrale verwarming moet je de schoorsteen laten onderhouden door een schoorsteenveger of erkend technicus. 

Kies je ervoor de reiniging te laten uitvoeren door een schoorsteenveger? Dan moet dit gebeuren voor het onderhoud van de cv-ketel. Het attest van de schoorsteenveger zal je later aan de technicus moeten tonen. 

Een centraal stooktoestel op gas moet verplicht 2-jaarlijks onderhouden worden, een cv op stookolie of een vaste brandstof minstens één keer per jaar.

Een schoorsteen, aangesloten op een individueel stooktoestel zoals een open haard, heeft geen onderhoudsplicht. Het wordt wel steeds aangeraden de schouw op regelmatige basis te reinigen. Dit om dezelfde redenen als voor de centrale verwarming. Het is veiliger en zal uiteindelijk heel wat energiekosten besparen. 

Schoorsteenveger

Besparen op kosten: hoe pak je het best aan?

De prijzen van schoorsteenvegers kunnen heel erg uiteenlopend zijn. Het is niet enkel afhankelijk van de professional die je kiest, maar ook van het werk dat er dient te gebeuren. De kostprijs kan snel hoog oplopen en omdat het een jaarlijkse kost is, kan het lonen om kostenbesparende opties te zoeken.

Je kan zelf de schoorsteen onderhouden met chemische schoorsteenblokken of poeder. Deze producten helpen het roet en andere afvalstoffen los te komen, waardoor de professional minder lang bezig is met jouw schouw.

Wanneer je kan genieten van een verlaagd btw-tarief, een voordelig onderhoudscontract of als je offertes kan vergelijken, kan de prijs een stuk lager uitkomen dan je aanvankelijk dacht. 

1. Verlaagd btw-tarief

Indien jouw woning ouder is dan 10 jaar wordt de btw voor schoorsteenvegen verlaagd van 6 % naar 21 %. Dit geldt ook wanneer je de centrale verwarmingsketel laat onderhouden.

2. Onderhoudscontract bij een schouwveger in de buurt 

Wanneer je regelmatig jouw schoorsteen laat onderhouden is een onderhoudscontract aangaan een goed idee. Een groot voordeel aan een onderhoudscontract is dat je niet zelf in het oog moet houden of je de schoorsteen een onderhoud nodig heeft.

De schoorsteenveger zet jouw schouw in zijn agenda en zorgt ervoor dat je altijd in orde bent indien er controle zou komen van de verzekering.

Op de lange termijn zal een onderhoudscontract daarnaast vaker goedkoper uitkomen. Schoorsteenvegers bieden vaak hun diensten aan voor een goedkoper tarief bij een vast contract.

3. Bekom een goede prijs door meerdere offertes te vergelijken 

Neem gratis contact op met één of meerdere schoorsteenvegers in jouw buurt. Ontvang offertes op maat van jouw woning, vergelijk vrijblijvend de prijzen en bespaar makkelijk kosten.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel schouwen (kanalen of pijpen) heeft u?
2*. Wat verbrandt u in de schouw(en)?
3. Wanneer wilt u de schoorsteen of schouw laten vegen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Schoorsteenvegen