Hoeveel verbruikt een pelletkachel?

Het gemiddeld verbruik van een pelletkachel voor een gezin van 4 personen bedraagt tussen de 0,6 en 2 kg per uur. Wie van oktober tot april verwarmt, komt zo uit op een verbruik van 1.500 kg pellets tijdens de wintermaanden. Dat betekent dat een jaar verwarmen met pellets tussen de 250 en 400 euro kost.

Verbruik berekenen

Een vraag die vaak gesteld wordt, is wat een pelletkachel daadwerkelijk verbruikt aan houtpellets. Het is niet evident om een sluitend antwoord te geven op die vraag. Het hangt namelijk af van verschillende factoren die invloed hebben op het verbruik. Dat verschilt van gebruiker tot gebruiker en ook woning, ruimte en de pelletkachel zelf hebben een invloed.

Gemiddeld genomen verbruikt een pelletkachel 0,23 euro per branduur en 1.000 kilogram pellets op jaarbasis. Als je gedurende zes maanden (van oktober tot april) stookt, is dat het equivalent van 7,14 kilogram per dag. Voor zakken van 15 kilogram DIN+ gekleurde pellets tel je overigens zo’n 5 euro neer, omgerekend 0,33 euro per kilogram.

Als je effectief 7,14 kilogram pellets per dag verbruikt en een tiental uur per dag stookt, betaal je 2,35 euro per dag (0,23 euro per branduur).

Pelletkachel kopen?Vraag gratis advies en offertes voor een pelletkachel.
verbruik pelletkachel

Wat beïnvloedt het verbruik van je pelletkachel?

Er zijn meerdere elementen die een rol spelen in het verbruik van je pelletkachel. Je komt ze in onderstaand overzicht te weten.

1. De oppervlakte die je wil verwarmen en het maximale vermogen

Een eerste factor is de verhouding tussen de oppervlakte die je wil verwarmen en het maximale vermogen van je pelletkachel. Indien het vermogen van de kachel niet hoog genoeg is voor de ruimte in kwestie, zal het type kachel op zijn maximum moeten branden om dit te compenseren. Wat resulteert in een maximaal verbruik.

2. De isolatiegraad van de ruimte(s)

Een volgende aspect is de isolatiegraad van de ruimte. Als de ruimte op een goede manier geïsoleerd is, zal er nauwelijks warmte ontsnappen en gaat de pelletkachel sneller op de laagste stand overschakelen.

3. De gewenste temperatuur

De ideale temperatuur die je wil bereiken in de betreffende ruimte(s) is een volgend punt. Is die ideale temperatuur hoog, dan betekent dat de pelletkachel langer op een hoog vermogen zal moeten branden.

gemiddeld verbruik pelletkachel

4. Het aantal uren dat de pelletkachel dagelijks brandt

Ook het aantal uren dat de pelletkachel dagelijks brandt, speelt een doorslaggevende rol. Het verschil in de uren dat een kachel staat te branden kan enorm verschillen en heeft een groot effect op het verbruik.

5. De pellets zelf: kwalitatief, ja of nee?

Kwalitatieve pellets komen altijd beter tot hun recht. Het spreekt voor zich dat de soorten pellets met een hogere kwaliteit een hoger rendement leveren.

6. Het rendement van je pelletkachel

Ook het rendement van je pelletkachel is onmiskenbaar een factor die het verbruik kan sturen. Hoe hoger het rendement, hoe meer warmte er namelijk afgegeven zal worden in je huis.

7. Het type pelletkachel: pellet CV of lucht pelletkachel?

Ten slotte zit er ook een verschil in het type pelletkachel. Het verbruik van een pellet centrale verwarming is niet dezelfde als die van een lucht pelletkachel.

Vergelijk gratis prijsvoorstellen van pelletkachels

Hoeveel bespaar je op jaarbasis met pellets?

Eerder in dit artikel las je al dat het gemiddeld verbruik van een pelletkachel voor een gezin van 4 personen neerkomt op 1.500 kg aan pellets, ofwel 250 à 400 euro per jaar.

Als we ter vergelijking ook eens de hoeveelheid gas onder de loep nemen die een vergelijkbaar gezin jaarlijks zou opstoken, dan lopen die kosten al snel op tot bedragen van 900 euro en meer. Dat wil met andere woorden zeggen dat je meer dan de helft van je stookkosten op jaarbasis zou kunnen besparen.

Bovendien zet een pelletkachel aan tot energiezuiniger gedrag in het huishouden, met functies als de ecostopfunctie en de thermostaatcomputer.

hoeveel verbruikt pelletkachel

Meer weten? Vraag professioneel advies en vergelijk gratis offertes

Ben je al wat wijzer over het verbruik van een pelletkachel? Heb je bijkomende info en/of advies nodig? Vraag gerust gerust de mening van professionele installateurs en ontvang tegelijk gratis vrijblijvende offertes. Zo kan je makkelijk meerdere vakmannen plus hun prijzen en diensten vergelijken.

Verstuur vandaag je aanvraag en ontvang al binnen enkele dagen de eerste adviezen en gratis offertes.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type verwarming heeft u momenteel?
2*. Hoe is uw huidige isolatie?
3*. Tegen wanneer zou u een pelletkachel willen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Pelletkachel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Pelletkachel