Een pelletkachel, dat is de charme van een houtkachel met het rendement van centrale verwarming. Bovendien is het:

  • Zeer gebruiksvriendelijk
  • Uitermate milieuvriendelijk
  • Rendement 96%

De beste installateur van pelletkachels? Die vindt u door gratis en vrijblijvend offertes te vergelijken.

Beschrijf uw project
1*. Welk type verwarming heeft u momenteel?
2*. Hoe is uw huidige isolatie?
3*. Tegen wanneer zou u een pelletkachel willen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid .privacy charter

Een pelletkachel is een kachel die brandt op houtpellets. Het is ecologischer en duurzamer omdat deze CO2-neutraal zijn. In tegenstelling tot een doorsnee kachel die u telkens moet aanvullen met een nieuw stel blokken hout, moet u een pelletkachel maar één keer per brandbeurt aanvullen met houtpellets. Houtpellets zijn een soort korrels op basis van houtafval dat samengeperst werd. Deze zijn goedkoper dan bijvoorbeeld fossiele brandstoffen en door deze te verbranden helpt u mee aan de verwerking van dit afval terwijl u ook kan genieten van het gezellige effect van deze kachel. Wat ook bijzonder is aan een pelletkachel is dat het een thermostaat bevat.

Hoe wordt de prijsofferte voor een pelletkachel opgebouwd?

De grootste factor die de prijs bepaald is het materiaal waaruit de pelletkachel gemaakt wordt. Daarnaast heeft het type kachel ook invloed op de prijs. Het type kachel bepaald ook hoeveel en wat soort arbeid er nodig is. De pellets zelf zijn daarentegen een kost die gedurende het gebruik van een pelletkachel terugkeert, net zoals het hout in een doorsnee kachel.

Type pelletkachel

Men heeft verschillende soorten namelijk een ingebouwde en een vrijstaande pelletkachels. Het verschil tussen deze twee is vanzelfsprekend. Ingebouwde pelletkachels zijn in een al reeds bestaand rookafvoerkanaal ingebouwd, zoals bijvoorbeeld een schoorsteen. Een vrijstaande pelletkachel staat los en kan door middel van een hitteschild dicht tegen een muur geplaatst worden. Vrijstaande pelletkachels vallen wel duurder uit qua plaatsing omdat er nog een nieuw rookafvoerkanaal moet gebouwd worden.

Er is wel degelijke een prijsverschil tussen ingebouwde en vrijstaande pelletkachels. Hieronder lijsten we de prijsverschillen even op:

Gemiddelde prijs van een pelletkachel €1500 – €5000
Gemiddelde prijs van een ingebouwde pelletkachel €2500 – €3500

Materiaal

Pelletkachels kunnen in verschillende materialen gemaakt worden. Zo komen gietijzeren pelletkachels vrij vaak voor, deze zijn enkel in gietijzer of gietijzer in combinatie met een ander materiaal. U kunt kiezen voor een pelletkachel in gietijzer gecombineerd met plaatstaal, gietijzer met klei (ook wel chamotte genoemd) of een pelletkachel in gietijzer met vermiculiet. Ook hier variëren de prijzen enorm.

pelletkachel in gietijzer gecombineerd met plaatstaal €1600 – €2500
pelletkachel in gietijzer gecombineerd met klei (ook wel chamotte genoemd) €2500 – €3700
pelletkachel in gietijzer met vermiculiet €3700 – €5800

Aanwezigheid rookkanaal

Wanneer er al een schoorsteen van een oude open haard aanwezig, is het makkelijker om een rookkanaal te verkrijgen omdat er al één is. Dit geeft de mogelijkheid om een ingebouwde pelletkachel te installeren. In sommige gevallen is er echter geen rookkanaal aanwezig. Omdat pelletkachels nog steeds rook produceren is het wel degelijk van groot belang dat er een rookkanaal aanwezig is. Wanneer er geen aanwezig is, kan men kiezen voor een vrijstaande pelletkachel en moet er een rookkanaal geplaatst worden zodat de rook naar buiten kan ontsnappen.

Pelletkachel bij een bestaand rookkanaal €150 – €500
Pelletkachel bij een bestaandrookkanaal waar nog een roestvrije stalen buis moet geplaatst worden indien het bestaande rookkanaal niet goed genoeg is €600 – €900
Pelletkachel bij een nieuw rookkanaal dat nog geplaatst moet worden €900 – €1500

Hieronder zijn de prijzen hiervoor even opgelijst:

Pellets

Een pelletkachel brand natuurlijk niet vanzelf. Men moet houtpellets aankopen om deze kachel te laten branden. Gemiddeld worden per uur 0.5 tot 2kg pellets opgebrand. Om de winter door te komen in een goed geïsoleerd huis met ongeveer 4 inwoners kan men al makkelijk aan 1500kg houtpellets zitten. Dit zal nog steeds voordeliger uitkomen dan een gewone kachel die op houtblokken brand.

De prijzen zijn afhankelijk van het type pellets. Er bestaan bruine en witte pellets. Voor een pallet van 56 zakken houtpellets van ieder 14 kg betaal je voor bruine houtpellets tussen €270 en €290, voor de witte tussen €280 en €310. Maar er zijn ook bedrijven waar u voor een zak van 15 kg nog geen €4 betaald. Soms betaald men slechts €0.25 per kilo. Let dus goed op met welke u koopt. Goedkope pellets kunnen minder rendement geven.

Arbeids- en verplaatsingskosten installateur

Tot slot zijn er ook de arbeidskosten en verplaatsingskosten. Deze bedragen respectievelijk 18% en 2% van het volledige kostenplaatje. De arbeidskosten kunnen variëren naar gelang er al dan wel of niet een rookafvoerkanaal is.

Bespaar door te vergelijken

Met het vergelijken van minstens 6 offertes bespaard u ongeveer 40% van wat u mogelijks zou uitgeven als u geen offertes zou vergelijken. De prijzen van installateurs lopen namelijk enorm uiteen. Na het aanvragen van de offertes, zal u ze heel snel krijgen en kan u ze naast elkaar leggen om zo na te gaan hoeveel u zal spenderen aan uw toekomstige pelletkachel.

Hoe werkt het?
1
Doe uw aanvraag via het formulier
2
Ontvang gratis offertes op maat
3
Vergelijk en kies* de beste vakman!
*Uw aanvraag is vrijblijvend, u bent niet verplicht iemand te kiezen.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerte platform in België
Wij helpen elke maand meer dan 25.000 mensen
Al 21 jaar de pionier in de offertevergelijking
Ja, onze service voor het aanvragen van offertes is volledig gratis. Ook onze specialisten die de offertes opmaken doen dit gratis voor u.
Zodra u het formulier heeft ingevuld, bellen wij u op voor enkele bijkomende vragen. Zo kunnen we u matchen met de specialisten die het meest geschikt zijjn voor uw aanvraag. Vervolgens nemen deze specialisten contact met u op om een offerte op maat te kunnen opstellen. Dit is volledig gratis en vrijblijvend. Tenslotte kunt u vergelijken en de beste specialist kiezen.
Nee, de offertes zijn volledig vrijblijvend. U bent dus zeker niet verplicht om een specialist te kiezen.
Veel van onze specialisten werken enkel in bepaalde regio's. We hebben uw adres dus nodig om u te kunnen matchen met de juiste specialisten. Bovendien moeten de specialisten vaak ter plaatse komen om een offerte te kunnen opmaken, dus is het handig als ze meteen over uw adres beschikken. Uw telefoonnummer hebben we nodig om u snel te kunnen contacteren zodat we uw aanvraag kunnen vervolledigen en doorsturen. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en zijn enkel zichtbaar voor de specialisten met wie u gematcht wordt.
Wanneer het gaat om een renovatieproject komen onze specialisten bijna altijd ter plaatse. Dit is nodig om een correcte offerte op maat te kunnen opstellen, aangezien de prijs van een renovatieproject afhangt van een heleboel factoren.
Zodra wij u na uw w aanvraag ontvangen, bellen wij u op binnen de 48u. Op dat moment versturen wij uw aanvraag meteen naar de juiste specialisten die u ook binnen de 48u zullen contacteren voor een offerte.
Ja, al onze specialisten worden onderworpen aan een kwaliteitscontrole vooraleer ze kunnen toetreden tot ons netwerk. Onze gebruikers kunnen de specialisten bovendien een review geven. Deze kunt u raadplegen om een nog betere keuze te maken. U kunt achteraf zelf ook de specialisten beoordelen. Met negatieve feedback gaan we meteen aan de slag om steeds de beste kwaliteit te kunnen bieden.
Construction worker