Een pelletkachel, dat is de charme van gewone houtkachels met het rendement van centrale verwarming. Ook is het:

  • Zeer gebruiksvriendelijk
  • Uitermate milieuvriendelijk
  • Rendement 96 %

De beste installateur van pelletkachels? Die vind je door gratis vrijblijvende offertes te vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type verwarming heeft u momenteel?
2*. Hoe is uw huidige isolatie?
3*. Tegen wanneer zou u een pelletkachel willen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een kachel die brandt op houtpellets. Het is ecologischer en duurzamer omdat ze CO2-neutraal zijn. In tegenstelling tot een doorsnee kachel die je telkens moet aanvullen met een nieuw stel blokken hout, moet je een pelletkachel maar één keer per brandbeurt aanvullen met houtpellets.

Houtpellets zijn een soort korrels op basis van houtafval dat samengeperst werd. Ze zijn goedkoper dan bijvoorbeeld fossiele brandstoffen en door deze te verbranden helpt je mee aan de verwerking van dit afval terwijl je ook kan genieten van het gezellige effect van deze kachel. Wat ook bijzonder is aan een pelletkachel is dat het een thermostaat bevat.

Hoe wordt de prijsofferte voor een pelletkachel opgebouwd?

De grootste factor die de prijs bepaald is het materiaal waaruit de pelletkachel gemaakt wordt. Daarnaast heeft het type kachel ook invloed op de  pelletkachel prijzen. Het type kachel bepaalt ook hoeveel en wat soort arbeid er nodig is. De pellets zelf zijn daarentegen een kost die gedurende het gebruik van een pelletkachel terugkeert, net zoals het hout in een doorsnee kachel.

1. Type pelletkachel

Men heeft verschillende soorten namelijk een ingebouwde en een vrijstaande pelletkachels. Het verschil tussen deze twee is vanzelfsprekend. Ingebouwde pelletkachels zijn in een al reeds bestaand rookafvoerkanaal ingebouwd, zoals bijvoorbeeld een schoorsteen. Een vrijstaande pelletkachel staat los en kan door middel van een hitteschild dicht tegen een muur geplaatst worden. Vrijstaande pelletkachels vallen wel duurder uit qua plaatsing omdat er nog een nieuw rookafvoerkanaal moet gebouwd worden.

Er is wel degelijke een prijsverschil tussen ingebouwde en vrijstaande pelletkachels. Hieronder lijsten we de prijsverschillen even op:

Gemiddelde prijs van een pelletkachel € 1.500 – 5.000
Gemiddelde prijs van een ingebouwde pelletkachel € 2.500 – 3.500

2. Materiaal

Pelletkachels kunnen in verschillende materialen gemaakt worden. Zo komen gietijzeren pelletkachels vrij vaak voor, deze zijn enkel in gietijzer of gietijzer in combinatie met een ander materiaal. Je kan kiezen voor een pelletkachel in gietijzer gecombineerd met plaatstaal, gietijzer met klei (ook wel chamotte genoemd) of een pelletkachel in gietijzer met vermiculiet. Ook hier variëren de prijzen enorm.

pelletkachel in gietijzer gecombineerd met plaatstaal € 1.600 – 2.500
pelletkachel in gietijzer gecombineerd met klei (ook wel chamotte genoemd) € 2.500 – 3.700
pelletkachel in gietijzer met vermiculiet € 3.700 – 5.800

3. Aanwezigheid rookkanaal

Wanneer er al een schoorsteen van een oude open haard aanwezig, is het makkelijker om een rookkanaal te verkrijgen omdat er al één is. Dit geeft de mogelijkheid om een ingebouwde pelletkachel te laten installeren. In sommige gevallen is er echter geen rookkanaal aanwezig. Omdat pelletkachels nog steeds rook produceren is het wel degelijk van groot belang dat er een rookkanaal aanwezig is. Wanneer er geen aanwezig is, kan men kiezen voor een vrijstaande pelletkachel en moet er een rookkanaal geplaatst worden zodat de rook naar buiten kan ontsnappen.

Hieronder zijn de pelletkachel prijzen hiervoor even opgelijst:

Pelletkachel bij een bestaand rookkanaal € 150 – 500
Pelletkachel bij een bestaandrookkanaal waar nog een roestvrije stalen buis moet geplaatst worden indien het bestaande rookkanaal niet goed genoeg is € 600 – 900
Pelletkachel bij een nieuw rookkanaal dat nog geplaatst moet worden € 900 – 1.500

4. Pellets

Een pelletkachel brand natuurlijk niet vanzelf. Men moet houtpellets aankopen om deze kachel te laten branden. Gemiddeld worden per uur 0,5 tot 2 kg pellets opgebrand. Om de winter door te komen in een goed geïsoleerd huis met ongeveer 4 inwoners kan men al makkelijk aan 1500 kg houtpellets zitten. Dit zal nog steeds voordeliger uitkomen dan een gewone kachel die op houtblokken brand.

De prijzen zijn afhankelijk van het type pellets. Het blijft goedkoper dan fossiele brandstoffen. Er bestaan bruine en witte pellets. Voor een pallet van 56 zakken houtpellets van ieder 14 kg betaal je voor bruine houtpellets tussen € 270 en € 290, voor de witte tussen € 280 en € 310. Maar er zijn ook bedrijven waar je voor een zak van 15 kg nog geen € 4 betaald. Soms betaald men slechts € 0,25 per kilo. Let dus goed op met wat je koopt. Goedkope pellets kunnen minder rendement opleveren.

5. Arbeids- en verplaatsingskosten installateur

Tot slot zijn er ook de arbeidskosten en verplaatsingskosten. Deze bedragen respectievelijk 18 % en 2 % van het volledige kostenplaatje. De arbeidskosten kunnen variëren naar gelang er al dan wel of niet een rookafvoerkanaal is.

Pelletkachel prijzen vergelijken: bespaar kosten

Met het vergelijken van minstens 6 gratis offertes bespaar je ongeveer 40 % van wat je mogelijks zou uitgeven als je geen offertes zou vergelijken. De prijzen van installateurs lopen namelijk enorm uiteen. Na het aanvragen van de gratis offertes, zal je ze heel snel krijgen en kan je ze naast elkaar leggen om zo na te gaan hoeveel je zal spenderen aan je nieuwe pelletkachel.

Hoe werkt het?
1
Doe uw aanvraag via het formulier
2
Ontvang gratis offertes op maat
3
Vergelijk en kies* de beste vakman!
*Uw aanvraag is vrijblijvend, u bent niet verplicht iemand te kiezen.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Veelgestelde vragen
Zodra u het formulier heeft ingevuld, bellen wij u op voor enkele bijkomende vragen. Zo kunnen we u matchen met de specialisten die het meest geschikt zijjn voor uw aanvraag. Vervolgens nemen deze specialisten contact met u op om een offerte op maat te kunnen opstellen. Dit is volledig gratis en vrijblijvend. Tenslotte kunt u vergelijken en de beste specialist kiezen.
Nee, de offertes zijn volledig vrijblijvend. U bent dus zeker niet verplicht om een specialist te kiezen.
Veel van onze specialisten werken enkel in bepaalde regio's. We hebben uw adres dus nodig om u te kunnen matchen met de juiste specialisten. Bovendien moeten de specialisten vaak ter plaatse komen om een offerte te kunnen opmaken, dus is het handig als ze meteen over uw adres beschikken. Uw telefoonnummer hebben we nodig om u snel te kunnen contacteren zodat we uw aanvraag kunnen vervolledigen en doorsturen. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en zijn enkel zichtbaar voor de specialisten met wie u gematcht wordt.
Wanneer het gaat om een renovatieproject komen onze specialisten bijna altijd ter plaatse. Dit is nodig om een correcte offerte op maat te kunnen opstellen, aangezien de prijs van een renovatieproject afhangt van een heleboel factoren.
Zodra wij u na uw w aanvraag ontvangen, bellen wij u op binnen de 48u. Op dat moment versturen wij uw aanvraag meteen naar de juiste specialisten die u ook binnen de 48u zullen contacteren voor een offerte.
Ja, al onze specialisten worden onderworpen aan een kwaliteitscontrole vooraleer ze kunnen toetreden tot ons netwerk. Onze gebruikers kunnen de specialisten bovendien een review geven. Deze kunt u raadplegen om een nog betere keuze te maken. U kunt achteraf zelf ook de specialisten beoordelen. Met negatieve feedback gaan we meteen aan de slag om steeds de beste kwaliteit te kunnen bieden.
Construction worker
Ontvang offertes