Wat doet een pelletkachel installateur?

Een pelletkachel installateur doet verschillende zaken. Hij zorgt naast de installatie voor het onderhoud van je kachel. Je kan er ook beroep op doen voor reparatiewerken.

Bij het onderhoud maakt de installateur de ventilatoren schoon. Hij controleert ook de staat en werking van de elektronica en andere onderdelen. Daarnaast zorgt hij ervoor dat de pelletkachel juist afgesteld is. Het is een goede keuze om jaarlijks een vakman aan je houtkachel te laten werken.

pelletkachel installateur

1. Pelletkachel installatie: waarop letten?

A. Doe beroep op een erkend installateur

Laat de installatie van een pelletkachel altijd door een erkende installateur uitvoeren. Erkende installateurs kennen de wet- en regelgeving. Ook kunnen ze je uitgebreid informatie verschaffen over de werking van de kachel.

Daarnaast verzeker je jezelf van een correcte installatie. Erkende installateurs hebben de nodige expertise en kennis van zaken en kunnen technische vragen beantwoorden. Zo kunnen ze inschatten wat er nodig is om pelletkachels optimaal te laten renderen. Bijvoorbeeld of er een flexibele rookgasafvoer nodig is of niet en welke soort pellets je het beste gebruikt.

B. Zorg dat de capaciteit van de pelletkachel is afgestemd op het gebruik

Stem de capaciteit van je pelletkachel af op het gewenste gebruik. Dit voorkomt heel wat ongemakken. Te veel of te weinig capaciteit zorgt voor een hogere slijtage en een minder optimale verbranding, wat dan weer zorgt voor vervuiling van de kachel en het rookkanaal.

C. Creëer een brandveilige situatie

Houd de situatie brandveilig door met de volgende zaken rekening te houden:

Het rookgaskanaal moet voldoen aan de veiligheidseisen, waaronder brandveiligheid. Het is verboden om een enkelwandige uitgang te hebben. Een enkelwandige pijp geeft veel warmte aan de omgeving af. Dit vergroot de kans op brand. Doorvoeringen voor wanden en vloeren moeten brandwerend zijn.

De fabrikant schrijft ook een minimale afstand ten opzichte van brandbaar materiaal voor. Dat is de minimale afstand die je pelletkachels ten opzichte van andere brandbare voorwerpen of installaties moet houden.

Pelletkachel plaatsen?
Doe beroep op een erkend installateur
pelletkachel installateur met pellets in de handen

2. Onderhoud pelletkachel: hoe?

Het jaarlijks onderhouden van je pelletkachel is verplicht. Onderhoud van je houtkachel zorgt voor een langere levensduur van je kachel, een efficiëntere verbranding van pellets en verlaagt het risico op brand of de ontwikkeling van rook.

Volg de volgende stappen wanneer je jouw pelletkachel wil onderhouden:

  • Lees de gebruiksaanwijzing.
  • Maak de kachel enkel schoon als hij uitgeschakeld en afgekoeld is.
  • Leeg regelmatig de branderbak en de aslade. Ook dit doe je best alleen wanneer de as volledig afgekoeld is. Hoe vaak je dit hoort te doen staat in de gebruiksaanwijzing.
  • Maak de kachel dagelijks schoon met een aszuiger. Gebruik geen gewone stofzuiger. Die kan stuk gaan door de assen.
  • Houd het kachelruitje schoon voor een beter zicht op de verbranding.
  • Maak elk half jaar de rookgasafvoer schoon.

Op dagelijkse basis

Het is belangrijk om dagelijks de kachel schoon te maken met een aszuiger. Je voorkomt het ophopen van as in je pelletkachel ermee. Zo verminder je het brandgevaar. Gebruik hier een speciale aszuiger voor. Een normale stofzuiger kan stuk gaan door de assen.

Voorzie jaarlijks een groot onderhoud

Het is ook aangeraden om jaarlijks een installateur van pelletkachels in te schakelen om een groot onderhoud uit te voeren. Het is een goede keuze om jaarlijks een vakman aan je pelletkachel te laten werken.

Pelletkachel laten onderhouden?
Contacteer een lokale vakman voor een onderhoud

3. Reparatie pelletkachel

Bij eventuele schade of een defect aan je kachel schiet je installateur te hulp. Controleer voor je een installateur kiest goed welke kosten onder de garantie vallen en welke diensten aangeboden worden.

Je pelletkachel frequent onderhouden is belangrijk. Het vermindert slijtage en de kans op schade of defecten aan je houtkachel.

Vind een pelletkachel installateur in jouw regio en vergelijk gratis offertes

Een vakman kan handig zijn bij de installatie, kan advies geven over pelletkachels en antwoorden op technische vragen.

Op zoek naar een pelletkachel installateur? Ontvang gratis vrijblijvende offertes bij erkende installateurs in jouw regio via onderstaand formulier. Zo kan je makkelijk vakmannen, prijzen en diensten vergelijken en de beste keuze maken.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type verwarming heeft u momenteel?
2*. Hoe is uw huidige isolatie?
3*. Tegen wanneer zou u een pelletkachel willen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Pelletkachel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Pelletkachel