Pelletketel prijs

Een goede pelletketel kost tussen 8.000 en 20.000 euro, exclusief installatie.

De installatieprijs is variërend. Hoeveel je betaalt voor de installatiekosten is afhankelijk van bepaalde voorwaarden zoals de montageprijs, de duur van het werk, mogelijke gevaren,… Het kost je meestal tussen 1.000 en 3.000 euro aan installatiekosten wanneer je een pelletketel laat installeren.

Een pelletketel is dus een hele investering. Woon je in een tussenwoning of wil je alleen de woonkamer, keuken en badkamer verwarmen? Dan is een pelletketel niet echt rendabel.

Er zijn twee soorten pelletketels: een standaard model of een condenserende pelletketel. De tabel hieronder geeft een indicatie van de prijzen:

Soort pelletketelPrijs pelletketelInstallatieprijs
Standaard pelletketel8.000 à 12.000 euro1.000 à 3.000 euro
Condenserende pelletketel12.000 à 15.000 euro1.000 à 3.000 euro
SiloGekozen model + 800 à 2.600 euro500 à 1.000 euro

Verbruikskosten

Waar de kost- en installatieprijs hoog ligt, zijn de verbruikskosten van een pelletketel aan de lage kant. Houtpellets kosten niet veel en zijn erg ecologisch.

Voor een ton pellets betaal je tussen de 250 en 350 euro. Dit maakt het goedkoper dan elektriciteit, gas en stookolie. Je bent ook niet afhankelijk van de schommelende elektriciteits- en gasprijzen. Wel heb je plaats nodig om hout op te slaan wanneer je een voorraad wil.

Gemiddeld wordt er voor een gemiddeld gezin van vier personen zo’n 1500 kg aan houtpellets geschat. Dit komt neer op een jaarlijkse kostprijs van 375 à 525 euro.

pelletketel cv

Onderhoudskosten

Voor het onderhoud van je pelletketel dien je een onderhoudscontract af te sluiten. Zo’n onderhoudscontract kost tussen de 180 en 350 euro.

Tijdens het onderhoud wordt de werking van de ketel getest. Defecte onderdelen worden vervangen. Daarnaast worden de afvoerkanalen schoongemaakt.

Hoe een pelletketel kiezen?

Welek pelletketel past nu het beste bij jouw woning? Er zijn verscheidene soorten pelletketels en er zijn verschillende zaken om rekening mee te houden bij het kiezen van een pelletketel.

Soorten pelletketels

Er zijn standaard pelletketels en condenserende pelletketel. Afhankelijk van de soort is ook het gebruik en de technologie erachter verschillend.

Factoren om rekening mee te houden

Geluid

Pelletketels hebben een geluidniveau. Dit varieert van 1 tot 4. Hoe lager het getal, hoe minder geluid de ketel produceert.

Dit is wel moeilijk te meten, veel is namelijk afhankelijk van het type pelletketel die je hebt.

Het vermogen

Het benodigde vermogen wordt bepaald door de mate dat je woning geïsoleerd is en is het aantal pellets dat je verbruikt om je woning te verwarmen.

Kleinere woningen hebben natuurlijk een lager vermogen nodig dan grote woningen.

Plaats van de pelletketel

Denk goed na over waar je de pelletketel wil plaatsen en waar het mogelijk is het apparaat te installeren.

Moderne ketels hebben meerdere designs en kleuren. Zo kan hij perfect aangepast worden aan de stijl van de kamer waarin hij geïnstalleerd wordt.

Thermostaat

Bij de installatie van een nieuw verwarmingssysteem is het soms noodzakelijk een nieuwe thermostaat/warmtemeter te installeren.

De temperatuur van de vloerverwarming kan zo volledig compatibel gesteld worden met de temperatuur van de pelletketel, op 38°C.

Er zijn vlakke, zachte radiatoren en klassieke, harde radiatoren. Vlakke radiatoren zijn een moderne oplossing en zeer economisch qua energieverbruik.

De radiatoren die hele hoge temperaturen produceren zijn evenals compatibel aan de pelletketel, maar zijn minder milieuvriendelijk.

Bepaalde pelletkachels kunnen aangesloten worden aan een thermostaat. Zo kunnen verschillende ruimtes afzonderlijk verwarmd worden op verschillende temperaturen.

Kwaliteit van de houtpellets

De kwaliteit van de houtpellets spelen een erg belangrijke voor een efficiënte en duurzame verbranding. De calorische waarden en het vochtgehalte kunnen verschillend zijn, deze waarden bepalen de kwaliteit.

Het is aangeraden ENplus of DINplus gecertificeerde pellets te kiezen.

Pelletketel voordelen

Voordelen van de pelletketel

Wanneer je kiest voor een pelletketel brengt dat veel voordelen met zich mee.

Ecologisch

Een pelletketel werkt op houtpellets. Deze zijn erg milieuvriendelijk. Deze brandstof is een pak minder vervuilend dan bijvoorbeeld gas of olie. Bij verbranding van pellets komt neutrale CO2 vrij.

Economisch

Pelletketels kunnen zo’n 25 jaar mee, dus je hebt lang profijt van je investering. Daarnaast zijn de prijzen van houtpellets minder wisselend en ook gewoon goedkoper dan andere brandstoffen.

Onafhankelijkheid

Je bent niet meer afhankelijk van gasleveranciers of distributeurs om je woning te kunnen verwarmen. Indien je een silo hebt kan je zelfs een grote voorraad aan houtpellets opslaan.

Makkelijk in gebruik

Je kan een pelletketel automatisch en op afstand programmeren. Zo bekom je makkelijk de temperatuur die jij in je woning wenst.

Werking van het verwarmingssysteem

Een pelletketel is automatisch programmeerbaar. Het rendement is erg hoog. Zo’n kachel is voorzien van een timer, thermostaat en afstandsbediening.

De kachel zorgt zelf voor een juiste dosering van brandstof. Door middel van warme lucht of water kunnen meerdere ruimtes in je woning verwarmd worden.

Het grote voordeel van een pelletketel is dat het apparaat erg duurzaam en spaarzaam is. Daarnaast geeft het een aangename warmte af en is het gezellig om in huis te hebben. Mensen gebruiken de kachel als hoofdverwarming, of als aanvulling van een cv-ketel.

Rendement van een pelletketel

Het is mogelijk om een energierendement van meer dan 90% te halen. Zo is een pelletketel een erg rendementsvolle investering in de loop van de tijd.

Het rendement kan nog verbeterd worden door de toevoeging van een thermostaat, kranen of een programmeur. Zo kan het energieverbruik makkelijk gecontroleerd en verbeterd worden.

Onderhoud van een pelletketel

In België is onderhoud aan je verwarmingsketel door een installateur wettelijk verplicht. Bij pelletketels dient er jaarlijks een onderhoud te gebeuren.

Nadat een vakman je ketel onderhouden heeft ontvang je een attest. Hou dit zeker goed bij. Voorts controleert en reinigt hij de ketel en vervangt of repareert hij defecte onderdelen.

Wat kan je zelf doen om je ketel te onderhouden en nog beter te doen presteren?

–        Leeg de assen uit de asbak wekelijks.

–        Maak de brander om de twee dagen schoon.

–        Reinig de delen van de ketel.

–        Controleer het niveau van de pelletsilo wanneer je de pelletketel een tijd niet gaat gebruiken.

Pelletketel of pelletkachel?

Er is een verschil tussen een pelletketel en een pelletkachel:

–        Een pelletkachel produceert warme lucht die de ruimte ingeblazen wordt.

–        Een pelletketel werkt met warm water. Dat water zorgt via de centrale verwarming ervoor dat de woning verwarmd woredt.

Pelletkachels zijn goed voor de verwarming van één ruimte, pelletketels zijn in staat de gehele woning te verwarmen.

Premie voor een pelletketel

In Vlaanderen heb je geen recht op premies voor pelletketels of -kachels. De overheid biedt enkel een eenmalige crisispremie aan van 250 euro voor diegenen die met pellets verwarmen. Het is wel mogelijk dat jouw gemeente of provincie een premie voor de installatie van een pelletketel geeft. 

Pelletketel installeren? Vraag gratis offertes aan!

Van plan om een pelletkachel te installeren? Je kan heel wat geld besparen door offertes van verschillende installateurs te vergelijken.

Via het offerteformulier hieronder vraag je gratis en snel meerdere offertes aan bij verschillende vakmannen. Zo kan je meerdere prijsvoorstellen met elkaar vergelijken en de beste optie voor jouw woning kiezen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type verwarming heeft u momenteel?
2*. Hoe is uw huidige isolatie?
3*. Tegen wanneer zou u een pelletkachel willen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Pelletkachel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Pelletkachel