Wat is een pelletkachel?

De pelletkachel is een milieuvriendelijker alternatief verwarmingstoestel. De kachel is efficiënter dan andere toestellen zoals warmtepompen.  Ze is minder duur in vergelijking met sommige gasverwarmingssystemen. Een pelletkachel is geschikt als bijverwarming en als hoofdverwarming voor je hele huis.

Het bijzondere aan dit type kachel is de gebruikte brandstof: pellets. Ze zijn voor de helft goedkoper dan olie en ook nog eens duurzaam.

De pelletkachel is niet alleen ecologischer, goedkoper en efficiënter, maar is ook esthetisch. Zo kunnen bepaalde modellen perfect dienen als decoratief element, zelfs wanneer de ketel niet brandt.

beste pelletkachels

Hoe kies je de beste pelletkachel?

Om de pelletkachels te kunnen vergelijken en er de geschikte pelletkachel voor jou uit te kiezen, hou je best rekening met volgende criteria:

1. Prijs

De prijs is uiteraard een van de sleutelfactoren bij de aankoop van een pelletkachel. Dit criterium is vrij subjectief en hangt vooral af van het type, het merk en het model van de kachel die je wenst te installeren.

Om te bepalen of de prijs van een pelletkachel waarin je geïnteresseerd bent redelijk is, let je ook best op andere kenmerken.

2. Prestaties

De prestaties van een pelletkachel zijn waarschijnlijk het belangrijkste element om rekening mee te houden. Je kachel moet de juiste maat hebben om je volledige huis te kunnen verwarmen.

Over het algemeen hebben de beste pelletkachels een verwarmingsvolume tussen 150 en 250 kubieke meter. Volgens tests en studies heeft een pelletkachel van goede kwaliteit doorgaans een vermogen tussen 5 en 14 kW.

Ter vergelijking: voor een oppervlakte van ongeveer 100 m² in een nieuw, geïsoleerd huis zal je een kachel met een vermogen van 6 kW nodig hebben. Terwijl een ouder, gerenoveerd huis een vermogen van minstens 10 kW nodig zal hebben.

3. Productie

Ook de garantie is een aspect om rekening mee te houden. Wat de fabricage van pelletkachels betreft, zijn de bekendste merken van Italiaanse origine. Daarnaast heb je kwaliteitsvolle merken van Spaanse, Servische en Franse oorsprong.

Je houdt best ook rekening met de feedback van de andere klanten, het land van herkomst en de fabricagemethoden.

4. Garantie

Voor de meeste pelletkachels op de markt geldt een garantie van minimaal 2 jaar. Sommige bedrijven bieden zelfs een garantie van maximaal 5 jaar.

5. Geluid

Hoewel het er misschien niet zo uitziet, kan een pelletkachel soms best lawaaierig zijn. Daarom is het belangrijk om het geluidsniveau van de installatie te controleren.

Zo wordt een kachel met 30 tot 38 decibel als stil beschouwd. 38 tot 46 decibel is een kachel met een gemiddeld geluid en boven 46 decibel wordt de kachel als lawaaierig en behoorlijk storend gezien.

6. Het ecologisch aspect

Het zou jammer zijn als je pelletkachel niet milieuvriendelijk is. Het “Green Flame”-label is alvast een belangrijke indicator. Een Green Flame gecertificeerde kachel wordt erkend als een kachel die voldoet aan de hoogste normen op het gebied van energie- en milieuprestaties. Toestellen met dit label behoren dan ook tot de meest milieuvriendelijke modellen op de markt.

goed merk pelletkachel

De beste merken pelletkachels in België

Om je keuze te vergemakkelijken vind je hieronder een handige vergelijkende overzichtstabel met de beste pelletkachels van het moment:

MerkModelGemiddelde prijsKenmerken
InterstovesMarinaTussen € 1.300 en € 2.300Zeer strak en krachtig. Deze kachels zijn betrouwbaar en van goede kwaliteit.
SannoverFrida 7Vanaf € 1.000Deze kachels zijn modern, praktisch en milieuvriendelijk. Wel zijn ze iets complexer qua installatie.
Camilla PuissanceEVA StempaggiVanaf € 750Efficiënt en gebruiksvriendelijk, Camilla Puissance-modellen zijn vind je voor betaalbare prijzen. Ze zijn ideaal voor het verwarmen van kleine ruimtes of voor een kleine flat.
InvictaNola 7Tussen € 1.000 en € 2.000Ecologisch, betrouwbaar en autonoom, de kachels van Invicta behoren tot de stilste op de markt. Ze zijn echter iets minder krachtig.
PalazzettiEcofire CamillaRond € 3.000Palazzetti producten zijn uiterst instelbaar en nauwkeurig qua instellingen. Ze zijn robuust en krachtig, wel eerder duur en zwaar.
EtnaCayenneTussen € 1.200 en € 1.900Krachtig, efficiënt en goedkoop, deze toestellen zijn echter iets te lawaaierig en moeilijk te programmeren.

Naar onze mening zijn dit de drie bekendste en beste merken pelletkachels voor het ogenblik op de markt:

1. Interstoves

Interstoves is één van de meest toonaangevende merken van hout- en pelletkachels. Dit bedrijf, gevestigd in Europa, biedt innovatieve producten van hoge kwaliteit die geschikt zijn voor elk type open haard. De Interstoves kachel behoort tot de beste pelletkachel op de markt. De Marina-reeks staat vooral bekend om zijn superieure prestaties en prijs-kwaliteitverhouding.

Een Interstoves pelletkachel kost je tussen € 1.000 en € 2.000.

Een ander groot voordeel van dit merk is het design van de kachel. Sommige modellen kunnen zelfs op afstand via wifi worden bediend.

Model Marina 11 of 14 kW pelletkachel

De Marina pelletkachel van Interstoves staat bekend als één van de meest luchtdichte kachels op de markt. Het apparaat is zeer compleet en is ontworpen om een relatief groot gebied te verwarmen. Dankzij de hoogwaardige materialen en de grote tankinhoud kan hij meer dan 35 uur werken.

Deze kachel is zeer aantrekkelijk en absoluut zijn geld waard. Het heeft ook een concentrische rookgasafvoer kit en een wifi controle optie. Ondanks zijn doeltreffendheid is de wifi-bediening vrij complex.

Qua prijs is dit model verkrijgbaar vanaf  € 1.799. Die kan bovendien oplopen tot € 2.300 voor de 14 kW pelletkachel.

2. Etna

Etna pelletkachels worden vaak beschouwd als de beste pelletkachels qua prijs-kwaliteit. Het merk biedt een breed scala aan kachels met een ingebouwde thermostaat uit het middensegment. Geschikt voor alle huishoudens.

Etna-producten hebben over het algemeen een prijs tussen € 600 en € 2.000.

Vulcano Evo 12 kW model

Etna is een Italiaans merk dat iets minder bekend is dan Interstoves of Sannover. Niettemin zijn sommige van hun producten het bekijken waard. Dat geldt met name voor de 12 kW Vulcano Evo. De Vulcano is gemakkelijk te programmeren en te onderhouden en biedt een autonomie van meer dan 30 uur.

Het toestel is verkrijgbaar in verschillende kleuren. De afstandsbediening is inbegrepen in de basisset en is dus geen extra optie.

Een Vulcano Evo fornuis kost je ongeveer € 1.300.

3. Sannover

Sannover is een Frans merk dat veel producten van goede kwaliteit aanbiedt. Het grootste voordeel van dit merk zijn de concurrerende prijzen en de bijzonder lange garantie. Het volledige fabricageproces vindt plaats in Europa. Wat garandeert dat de pelletkachel milieuvriendelijk is.

De pelletkachels van het merk Sannover zijn geschikt voor alle soorten huishoudens, gezien het brede productassortiment. Ook de prijzen van deze toestellen zijn voor alle budgetten, aangezien zij verkrijgbaar zijn tussen € 600 en € 2.500.

Astraal model

Sannover biedt een aantal pelletkachels van hoge kwaliteit. Waaronder de Air Astral 11 kW. Dit moderne en krachtige toestel is bijna geluidloos en heeft een dubbel verbrandingssysteem waarmee het ongeveer 230 m3 kan verwarmen.

Het model is zeer ecologisch dankzij zijn laag verbruik. De pelletkachel beschikt over een ingebouwde thermostaat. Het enige gebrek van de Air Astral vergeleken met andere kachels is de afstandsbediening die niet in de basisset is inbegrepen. Dit is een extra optie.

Dit model is beschikbaar vanaf € 1.200. Dat bedrag kan echter snel oplopen tot meer dan € 2.000, afhankelijk van de extra opties.

Het beste type pelletkachel

de beste pelletkachel

Er zijn verschillende soorten pelletkachels, afhankelijk van de gebruikte technologie. Welke is nu de beste pelletkachel? Hieronder vind je de verschillende soorten pelletkachels en hun kenmerken.

Soort 1: Klassieke pelletkachel

Eenvoudig wat betreft de werking: een natuurlijke convectie verbrandingskamer en een wormwiel. Sommige modellen zijn geoptimaliseerd met specifieke systemen voor natuurlijke convectietechnologie.

Soort 2: Verzegelde pelletkachel

Dit model heeft een luchtlekkage van minder dan 0,25 m³/kW en een luchtdruk van 50 Pascal. Deze technologie voorkomt stof- en gasemissies, en vermindert het energieverbruik.

Soort 3: Pelletkachel met schoorsteen

Deze kachels hebben een tweede ventilator en andere kanalen om de warmte makkelijker doorheen je huis te verspreiden. Dit type kachel is meer geschikt voor grotere ruimtes.

Kachels met een kanaalsysteem vereisen echter uitgebreidere installatiewerken. De installatiekosten en de omvang van de werken zijn dan ook ingrijpender.

Soort 4: Hydro pelletkachel

Een hydropelletkachel heeft het bijzondere kenmerk dat hij is uitgerust met een verbrandingskamer en een waterreservoir dat is aangesloten op de centrale verwarming. De kachel verwarmt dus niet alleen de omgevingslucht, maar ook het water. Vervolgens wordt de warmte verdeeld over de verwarmingssystemen in huis.

Het is een vrij eenvoudige manier om op verwarmingskosten te besparen. Hoewel de gemiddelde prijs van deze toestellen over het algemeen hoger is.

Meer weten? Vergelijk gratis offertes online

Wil je meer weten over de beste pelletkachel van het ogenblik of wil je een pelletkachel plaatsen? Vul onderstaand formulier in en kom in contact met hooggekwalificeerde pelletkachel installateurs die je helpen jouw vragen te beantwoorden. Plus, prijsoffertes bezorgen die je makkelijk kan vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type verwarming heeft u momenteel?
2*. Hoe is uw huidige isolatie?
3*. Tegen wanneer zou u een pelletkachel willen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Pelletkachel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Pelletkachel