Voordelen van een pelletkachel

Een pelletkachel biedt heel wat voordelen. Hij is eenvoudiger in gebruik dan een klassieke houtkachel, werkt met een automatisch ontstekingssysteem en is CO²-neutraal. Maar dat zijn niet de enige voordelen.

1. Voordelige bijverwarming

Een pelletkachel is ideaal om de centrale verwarming te ontlasten, wanneer het kouder is. Dit type kachel is ideaal in de tussenseizoenen. De kachel voorkomt dat de centrale verwarming opnieuw aangaat aan het begin van de winter. Daarnaast zorgt de kachel ervoor dat de cv-ketel sneller uitgeschakeld kan worden aan het einde van het stookseizoen. De cv-ketel zorgt voor warm water als de ruimtes in huis verwarmd moeten worden.

pelletkachel voor- en nadelen

2. Pellets = goedkope brandstof

De zakken pellets zijn relatief goedkoop in vergelijking met andere brandstoffen. Voor één zak pellets van 15 kilogram betaal je 4,50 inclusief btw. Als je de kachel aansteekt tussen de maanden oktober en april, dan betaal je tussen € 150 en 200. In dit bedrag zitten zowel de pellets als de elektriciteit inbegrepen. Indien je de kachel intensiever zou gebruiken, mag je zo’n € 300 rekenen als jaarlijkse kost.

zakken pellets
Een zak met pellets

3. Makkelijk in gebruik

Een pelletkachel werkt op stroom. Andere brandstoffen, zoals papier, lucifers en aanmaakhout, mag je opbergen. Eén van de vele voordelen van dit type kachel is de ingebouwde thermostaat. Die regelt wanneer de pelletkachel al dan niet moet aanspringen. Daarnaast kan je kiezen voor een model met geavanceerde functies:

 • Afstandsbediening
 • Programmering
 • Besturing via smartphone en internet

Tot slot is een pelletkachel vullen geen zwaar werk.

4. Hoog in rendement

Een pelletkachel is een goede optie als je zo weinig mogelijk energie wil verliezen. Het rendement kan de grens van 90 % overschrijden. Het rendement van een klassieke houtkachel bedraagt slechts 40 tot 50 % en dat van een open haard amper 5 tot 15 %.

5. Uitstoot van fijn stof is beperkt

In onderstaande tabel vind je een vergelijking met andere energiebronnen qua uitstoot. Het valt op dat pelletkachels een zeer lage uitstoot van fijnstofdeeltjes hebben.

Gemiddelde fijnstofuitstoot per gigaJoule Type verwarming
1,2 g/GJ Verwarming op aardgas
1,9 g/GJ Verwarming op stookolie
60 g/GJ Pelletkachel
95 g/GJ Accumulatiekachel
95 g/GJ Houtkachel geïnstalleerd in 2014
240 g/GJ Moderne kolenkachel
380 g/GJ Houtkachel geïnstalleerd tussen 2000 en 2014
450 g/GJ Oudere kolenkachel
760 g/GJ Houtkachel geïnstalleerd voor 2000
840 g/GJ Open haard

6. Koolstofneutraal

Een pelletkachel is co2-neutraal, want hij maakt gebruik van hernieuwbare energie. Pellets zijn afkomstig van het zaagsel dat overblijft na de verwerking in de houtindustrie. Het is een vorm van afval waarvan een energiebron gemaakt wordt. Het milieu ondervindt geen nadelige gevolgen van deze hernieuwbare energie, aangezien de hoeveelheid koolstof die verbruikt wordt tijdens de verbranding gelijk staat aan de hoeveelheid die opgenomen wordt als een boom groeit.

Heeft een pelletkachel ook nadelen?

Naast de vele voordelen, zijn er ook enkele nadelen aan een pelletkachel.

1. Minder sfeervol dan een houten kachel

Eén van de nadelen van een pelletkachel is dat het de charme van een houtkachel mist. De vlammen in de pelletkachel lijken sterk op ‘geblazen’ vlammen. Deze vlammen zijn niet te vergelijken met echte vlammen. Langs de andere kant is dit een subjectief gegeven en hangt de voorkeur nog steeds af van je persoonlijke smaak.

2. Opbergruimte nodig voor het bewaren van pellets

Een zak met pellets weegt 15 kilogram. Daarnaast bestaan er zakken van 10 kilogram. Dat zijn best grote hoeveelheden en het is niet handig om de zakken continu te gebruiken. Zeker niet als jouw woning zich niet op het gelijkvloers bevindt. Pellets dienen opgeslagen te worden op een droge plaats. Je voorziet best een ruimte om de zakken te plaatsen.

3. Verbruik kan fluctueren

Het verbruik van een pelletkachel hangt af van:

 • De verwarmingstijd
 • De gewenste temperatuur
 • De grootte en isolatie van de ruimte die je wil verwarmen.

Als de pelletkachel op vol vermogen draait, dan bedraagt de ingebouwde reserve ongeveer 12 uur. Als de pelletkachel maar op één derde van zijn vermogen draait, dan bedraagt de ingebouwde reserve 36 uur.

Eenvoudige modellen verwarmen enkel de kamer waar de pelletkachel staat. de kostprijs van eenvoudige modellen start rond € 2.000. Modellen die meerdere kamers kunnen verwarmen, zijn wat duurder. Voor deze pelletkachels betaal je rond de € 6.000.

4. Elektriciteit nodig

Elementen in de pelletkachel die niet zonder elektriciteit functioneren:

 • De schroef voor de pellettoevoer
 • Het automatische ontstekingssysteem
 • De ventilatie
 • De elektronische regeling

Naast elektriciteit heeft een pelletkachel ook een schoorsteen nodig voor een optimale werking.

5. Onderhoud kan vrij intensief zijn

De pelletkachel dien je grondig te onderhouden om een zo goed mogelijke werking te garanderen.

Aantal dagen Onderhoud
Om de 2 dagen Met een borstel schoonvegen
Tussen 2 dagen en 2 weken De asbak leegmaken
Om de twee weken De warmtewisselaar reinigen
Jaarlijks onderhoud Bij voorkeur door een vakman. Je moet de kachel kunnen verplaatsen om toegang te krijgen tot de schoorsteen.

6. Kan soms lawaaierig zijn

Nog één van de nadelen van een pelletkachel is het lawaai dat hij produceert. Een goede pelletkachel maakt minder dan 32 decibel geluid. Dat is minder dan het geluid van jouw koelkast. Een goedkope kachel produceert 49 decibel. Je kan dit als minder aangenaam ervaren. Je kan dit wel voorkomen door goed na te denken over de locatie van je kachel. Plaats hem bijvoorbeeld niet naast de zetel, maar tegen een muur die wat verder staat van de zithoek.

Het geluid dat de kachel produceert tijdens zijn werking is enerzijds afkomstig van de toevoerschroef en anderzijds van de ventilator. Een automatisch systeem doseert en zorgt ervoor dat de pellets op de juiste verbrandingsplek terechtkomen. Hoe krachtiger jouw kachel, hoe meer lawaai dat je kan verwachten. Daarnaast zijn de duurdere modellen erop voorzien om het geluid van de toevoerschroef en de ventilator te dempen.

Aantal decibel Verdraagzaamheid
32 à 36 dB

Zeer stil

 • Kachels met ventilatie en laag vermogen
 • Kachels op kruissnelheid
 • Kachels met natuurlijke conventie
40 à 42 dB Aanvaardbaard
44 à 46 dB Draaglijk gedurende één uur
46 à 49 dB Draaglijk gedurende minder dan één uur
> 49 dB Draaglijk voor een zeer korte duur

Pelletkachel versus houtkachel

Een pelletkachel heeft tal van voor- en nadelen, maar dit geldt ook voor een houtkachel.

Houtkachel

Pluspunten van een houtkachel

In onderstaande tabel vind je alle pluspunten van een houtkachel terug.

Pluspunt Beschrijving
Extra sfeer Op een koude winterdag verwarmt de prachtige vlammenzee van de houtkachel de ruimte. De vlammen hebben een zeer aangename uitstraling en voegen veel sfeer toe aan je woonkamer.
Hout is een goedkope brandstof De prijs van een kuub haardhout is relatief goedkoop vergeleken met andere energiebronnen. Je kan houtblokken op vrijwel elke bouwmarkt vinden. Indien je nog goedkoper hout wil stoken, dan kan je het hout kloven. Je dient vervolgens wel rekening te houden met de droogtijd. 
Kenmerkende geur van hout Houtblokken die je gebruikt voor de houtkachel hebben een typische geur bij de verbranding.
Goedkoop in aanschaf Vergeleken met andere verwarmingsinstallaties, zoals een gashaard of pelletkachel, is een houtkachel veel goedkoper.

Minpunten van een kachel op hout

In de tabel vind je een overzicht van de minpunten van een houtkachel.

Minpunt Beschrijving
Veroorzaakt rook Houtblokken verbranden veroorzaakt rook. Als het windstil is, kan dit in de ruimte/buurt blijven hangen. De rook kan hinder veroorzaken bij de buren.
Schadelijke stoffen Het verbranden van hout kan irritatie teweegbrengen in de longen. In de lucht komen kleine fijnstofdeeltjes terecht gedurende de verbranding en die hebben invloed op de luchtkwaliteit in de ruimte.
Meer werk In een houtkachel kruipt meer werk dan in andere kachels. Handelingen die meer tijd vragen zijn hout klieven, stapelen, drogen en verplaatsen. Daarnaast vraagt een houtkachel ook geregeld een onderhoud.

Meer weten? Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Wil je na het lezen van de voor- en nadelen van een pelletkachel graag meer weten over dit type kachel? Aarzel niet en vul onderstaand offerteformulier in. Vraag raad en kom in contact met vakmannen in jouw buurt. En ga samen op zoek naar de beste optie voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type verwarming heeft u momenteel?
2*. Hoe is uw huidige isolatie?
3*. Tegen wanneer zou u een pelletkachel willen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Pelletkachel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Pelletkachel