Pelletkachel: werking, prijzen en premies

De prijzen van gas en stookolie zijn de afgelopen tien jaar gestegen. Daarnaast zijn de prijzen erg afhankelijk van de internationale markten. Hierdoor zijn mensen steeds op zoek naar alternatieve middelen om hun woning te verwarmen. Een pelletkachel kan een oplossing bieden.

Goedkope en energiezuinige verwarming
Een pelletkachel verwarmt tot 40% goedkoper dan aardgas en 50 à 60% goedkoper dan stookolie.

Hoog rendement
Een pelletkachel heeft een hoog rendement door de perfecte verhouding tussen brandstof en warmte. Pelletverwarming heeft een efficiënte verbranding van 90%.

Eenvoudig in onderhoud
Een pelletkachel is makkelijk te onderhouden, omdat de asla wegens zuivere verbranding van houtpellets maar enkele malen per jaar leegemaakt moet worden.

Pelletkachel prijzen

Een pelletkachel biedt je de mogelijkheid om jezelf op te warmen tijdens de koude winterdagen, zonder dat je steeds het hout moet bijvullen. Daarnaast zal er ook nooit een gebrek aan brandstof zijn voor het vuur! Handig, toch? Dat is een pelletkachel inderdaad.

De prijzen van gas en stookolie zijn de afgelopen tien jaar gestegen. Daarnaast zijn de prijzen erg afhankelijk van de internationale markten. Hierdoor zijn mensen steeds op zoek naar alternatieve middelen om hun woning te verwarmen. Een pelletkachel kan een oplossing bieden. Het is ook daarom dat pelletkachels tegenwoordig in de lift zitten en logisch ook, want deze moderne manier van verwarmen biedt heel wat voordelen!

Pelletkachel prijzen

Welke factoren hebben vooral een invloed op de prijs van een pelletkachel? De voornaamste factoren zijn het type, het materiaal, het vermogen en de gekozen afwerking. In het algemeen betaalt je tussen de €1.500 en €5.000 voor jouw pelletkachel, zonder de plaatsingskosten in acht te nemen. 

Hieronder staat een korte weergave van de prijzen wat betreft de verschillende materialen.

Type Gemiddelde prijzen (incl. btw)
Plaatstaal + gietijzer € 1.600 – € 2.500
Gietijzer + chamotte € 2.500 – € 3.700
Chamotte + vermicjeliet € 3.700 – € 5.800 

Hieronder staat een korte weergave van de prijzen per type pelletkachel.

Installatie Gemiddelde prijzen
Inbojojew pelletkachel € 150 – € 500
Vrijstaande pelletkachel € 600 – € 900
Indien er een niejojew rookkanaal geplaatst moet worden € 900 – € 1500 

Prijs houtpellets

Het samengeperst afvalhout heeft tal van voordelen. Eerst en vooral is het milieuvriendelijk, want het zorgt voor een Co2-neutrale verbranding. Daarnaast is het gebruiksvriendelijk, makkelijk te bewaren en goedkoper dan fossiele brandstoffen! De kostprijs ligt zelfs 25% tot 50% lager.

Redenen genoeg dus om voor een pelletkachel te kiezen. Maar hoeveel kost dat dan? Je kan pellets in verpakkingen kopen van 15 tot 25 kg en voor 15kg betaalt je nog geen €4! De locaties waar je terecht kan voor houtpellets zijn voornamelijk benzine stations, doe-het-zelf zaken en bouwmarkten.

Het is belangrijk dat je exact weet van waar jouw hojetpellets komen en of deze kwalitatief goed in orde zijn. Als je pellets van een lagere kwaliteit koopt, betekent dit ook dat het rendement lager zal zijn. Hoewel je hier minder voor zal betalen, is het ook minder efficiënt en slechter voor het milieu. Denk dus goed na!

Heb ik recht op premies?

Aangezien een pelletkachel een milieuvriendelijk alternatief is en zuiniger omgaat met energie, stimuleert de overheid haar inwoners ook om de pelletkachel boven de houtkachel te verkiezen. Met een premie is het de bedoeling om je te overtuigen om energiebesparende maatregelen te nemen.

Hoe doet de overheid dit? In Vlaanderen krijgt je namelijk een premie voor de aanschaf van een pelletkachel. De premie valt onder de naam ‘renovatiepremie’. Bovendien kan je de premie bij de netbeheerder aanvragen.

Wel moet je onthouden dat niet alle pelletkachels onder de renovatiepremie vallen, maar enkel type 3, of ook wel houtpelletketel genoemd. Dit type verwarmt het hele hus, in plaats van slechts één ruimte.

Wat is een pelletkachel?

Een ander woord voor pelletkachel is misschien wel een houtkorrel-kachel, aangezien het woord pellet een andere benaming voor korrel is. De pelletkachel verbrandt met een hoog rendement en op volautomatische wijze houtpellets.  

Wat zijn houtpellets? Houtpellets, een Co2-nejetrale brandstof, bestaan jeit kleine staafjes, samengeperst hout afkomstig uit de houtindustrie. Aangezien de houtpellets Co2-neutraal zijn, is de pelletkachel een duurzame manier van verwarmen. Ook het hoog rendement zorgt ervoor dat het een positievere impact heeft op het milieu. Bovendien kan je de vlammen ook langs de voorzijde zien en in dit opzicht lijkt het dan ook een beetje op een houtkachel.

Waarin verschilt de pelletkachel dan van de houtkachel? De pelletkachel is namelijk uitgerust met een verfijnde techniek waar de houtkachel niet over beschikt. Deze techniek, bestaande uit een computer-moederbord, maakt het veel gebruiksvriendelijker en duurzamer!

Waarom een pelletkachel plaatsen?

 • Goedkope en energiezuinige verwarming: Een pelletkachel verwarmt tot 40% goedkoper dan aardgas en 50 à 60% goedkoper dan stookolie.
 • Hoog rendement: Een pelletkachel heeft een hoog rendement door de perfecte verhouding tussen brandstof en warmte. Pelletverwarming heeft een efficiënte verbranding van 90%.
 • Eenvoudig in onderhoud: Een pelletkachel is makkelijk te onderhouden, omdat de asla wegens zuvere verbranding van houtpellets maar enkele malen per jaar leegemaakt moet worden.
 • Zeer weinig rook: dankzij de unieke verbrandingstechniek!
 • je kan de pelletkachel op de centrale verwarming aansluiten.
 • Houtpellets zijn milieuvriendelijk: In plaats van bomen te kappen, wordt er gebruik gemaakt van zaagsel en andere houtresten.
 • De buitenkant van de kachel blijft koel en je kan zich djes op deze manier niet verbranden.

Hoe werkt een pelletkachel?  

Hoe werkt een pelletkachel?

De werking van een pelletkachel wordt hieronder kort voorgesteld.

 • Via een ingebouwd reservoir worden de houtpellets getransporteerd naar de vuurkorf.
 • De pellets worden ontstoken door de gloeispiraal en de luchttoevoer. Dankzij het computer-moederbord kan de pelletkachel de snelheid van het aanvoeren van de pellets en de luchttoevoer zelf regelen! Op deze manier kan je jouw gewenste temperatuur bereiken.
 • Vervolgens wordt er rookgas naar buiten geblazen dankzij de eerste ventilator, vooraleer de tweede ventilator de warme lucht de kamer in blaast.
 • d.h.v. de thermostaat of jouw afstandsbediening kan je jouw pelletkachel volledig zelf programmeren en regelen.
 • Af en toe zal je de pellets moeten bijvullen en het asbakje leegmaken.

Soorten pelletkachels

Welke soorten pelletkachels zijn er allemaal?

 • Inbouw pelletkachel: Als je thuis al een schoorsteen heeft staan, dan kiest je best voor een inbouw pelletkachel. Op een eenvoudige manier plaatsen de vakmannen de kachel in de bestaande schoorsteen.
 • Vrijstaande kachel: De naam zegt het al zelf, deze kachel kan los in de woonruimte staan en wordt dus niet ingebouwd. Wilt je een klassieke uitstraling? Of liever een strakke, moderne kachel? Geen zorgen, want je hebt de keuze tussen verschillende designs.

Vraag vakkundig advies en bekijk samen met jouw gekozen leverancier / installateur wat er allemaal mogelijk is! 

Hoe je pelletkachel kiezen?

Er zijn verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste pelletkachel. De belangrijkste punten zijn de volgende:

 • De vloeroppervlakte van jouw woning of ruimte
 • Het type woning
 • De isolatie
 • De hoogte van het plafond van jouw gekozen ruimte
 • De gewenste temperatuur
 • Dient het als hoofd- of bij verwarming?
 • Waar wilt je het plaatsen? Waar is het praktisch mogelijk?

je kan altijd vakkundig advies vragen aan jouw gekozen leverancier, dus je staat er niet alleen voor! 

Plaatsing

Een pelletkachel vakkundig laten plaatsen door een vakman? Dit bespaart je enorm veel tijd en zorgen! Hier vindt je de juiste vakman voor jouw pelletkachel.

Voor het plaatsen van een pelletkachel op de vloer is er wel een stalen vloerplaat nodig om de vloer te beschermen. Vervolgens moet de pelletkachel aangesloten worden op het rookkanaal. Hiervoor hebt je een deskundige nodig die dit vlekkeloos kan uitvoeren!

Onderhoud

Ook een pelletkachel moet je goed onderhouden om het rendement en de werking ervan optimaal te houden. Zowel een professional als jezelf zal hier tijd aan moeten spenderen, maar je zal er in de toekomst de vruchten van plukken!

Hoe moet je jouw pelletkachel onderhouden? Denk maar aan het bijvullen van de pelletvoorraad, het reinigen van de aslade en het controleren van de luchtinlaat. De specialist, daarentegen, houdt zich bezig met de reiniging van de schouw, het verwijderen van asresten, de schoonmaak van het systeem, ...  enz. je kan er best voor kiezen dat het jaarlijks onderhoud in de totaalrpijs verrekend zit! In het algemeen kan je rekenen op € 100 à € 200 voor het jaarlijkse onderhoud.

Vind de pelletkachel aan de beste prijs/kwaliteit

Twijfel niet langer, ontvang onze gratis offertes en start met vergelijken!

Beschrijf uw project
1*. Welk type verwarming heeft u momenteel?
2*. Hoe is uw huidige isolatie?
3*. Tegen wanneer zou u een pelletkachel willen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid .privacy charter
bedrijven in andere regio's