Wanneer je pelletkachel onderhouden?

Het tijdstip of de frequentie van onderhoud verschilt per type kachel. Gemiddeld is het onderhoud van je pelletkachel aangewezen na de verbranding van 1.500 à 2.000 kg pellets. Als je merkt dat er meer asse geproduceerd wordt of als het slecht brandt, moet je eerder gaan onderhouden.

Op dagelijkse basis

pelletkachel

Dagelijks heeft je pelletkachel al een kleine onderhoudsbeurt nodig. Wat dit precies inhoudt verschilt per type kachel. In de meeste gevallen betreft het dan het legen van de assebakken, uitzuigen van de asseresten en het reinigen van het ruitje met een vochtige doek. Al deze taken kan je perfect zelf uitvoeren.

Een goed onderhouden pelletkachel produceert ook weinig asse. Sommige pelletkachels beschikken over een roterende branderkam die het asserooster automatisch schoon houdt. Je kunt deze kachels continu blijven gebruiken zonder dat je de branderruimte moet schoonmaken.

De pelletkachel produceert nauwelijks asse, dit hangt samen met de kwaliteit van de deeltjes en de efficiëntie van de deeltjesverbranding. Bij gebruik van premium pellets (EN+A1) is de asse-opbrengst slechts 1% (dus 1 kg pellets levert slechts 10 gram asse op).

Jaarlijks groot onderhoud

Pelletkachels hebben jaarlijks een groot onderhoud nodig. Dit kun je zelf of door een vakman laten doen. Het groot jaarlijks onderhoud bestaat uit:

  • Zijpaneel verwijderen
  • Rond elektronica en ventilatoren stofzuigen met een speciale aszuiger
  • Rookgasventilator reinigen
  • Rookgas gangen reinigen
  • Werking en staat controleren
  • Rookgasafvoer reinigen

Is het onderhoud van je pelletkachel verplicht?

Nee, dit is niet verplicht. Het is wel aangeraden voor veiligheidsredenen en een optimale werking van je kachel. Het is van groot belang dat de giftige dampen volledig en correct worden afgevoerd en de pellets verbrand worden op de juiste manier.

Als je zeker bent van jezelf, kun je zelf je pelletkachel onderhouden.  Als je niet weet hoe, kun je je kachel het beste laten onderhouden door een vakman. Hij beschikt over de nodige kennis en ervaring om je pelletkachel juist te onderhouden.

Let op: De meeste brandverzekeringsmaatschappijen stellen schoorsteenreiniging verplicht.

 

Wat kost een pelletkachel onderhoud?

Gemiddeld variëren de onderhoudskosten voor pelletkachels van 100 tot 150 euro per servicebeurt. Afhankelijk van de te verrichten werken en het tijdstip van onderhoud. Het onderhoud gebeurt het best in het voorjaar of de zomer. Dan zijn de wachttermijnen doorgaans korter en de prijzen vaak aantrekkelijker (of lager).

Pelletkachel onderhoud prijs

pelletkachels onderhoud

De prijs van het onderhoud varieert per type kachel. Om het rendement en de veiligheid van je pelletkachel optimaal te houden, moet het jaarlijks onderhouden worden.

Als het om onderhoud gaat, is er een verschil tussen normaal onderhoud dat je zelf kunt doen en groot onderhoud dat door een vakman moet worden gedaan. Voor een groot onderhoud is het aangeraden om een specialist te bellen.

Doorgaans heb je de mogelijkheid om met de pelletkachel installateur een totaalprijs af te spreken, inclusief jaarlijks onderhoud. De kwaliteit van de pellets kan ook een invloed hebben op de prijs.

Heb je een onderhoudscontract?

Je kunt een onderhoudscontract afsluiten voor het onderhoud van je pelletkachel, maar dit is niet verplicht. Aangezien je de kachel voornamelijk tijdens het koude seizoen gebruikt, wordt een onderhoudsbeurt aanbevolen in de lente of de zomer. Voor de meeste installateurs is het niet te druk en in deze periode kom je meestal in aanmerking voor korting op de onderhoudskosten.

Kwaliteit pellets beïnvloedt kosten onderhoud

Het lijkt verleidelijk om de meest goedkope pellets op de markt te kopen en deze te gebruiken om je kachel aan te steken. Dit wordt echter niet aanbevolen, omdat je op de lange termijn met hogere kosten te maken krijgt. Deeltjes die niet voldoen aan de norm (EN+A1-norm) variëren over het algemeen in samenstelling en grootte en produceren bij verbranding meer roet en asse dan kwaliteits pellets.

Dit kan op de lange termijn leiden tot hogere onderhoudskosten en zelfs tot storingen. Vanwege een abnormale vorm of hardheid, kunnen pellets van slechte kwaliteit soms niet correct door de schroef in de vervuilde kachel worden getransporteerd. In het ergste geval kan de toevoer worden geblokkeerd.

Pellets van lagere kwaliteit hebben ook een lager verbrandingsrendement, dus je moet meer pellets verbranden om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen als bij kwaliteits pellets. Kies daarom het beste voor goede kwaliteit pellets die voldoen aan de Europese EN+A1-norm.

Wil je een vakman inschakelen? Vergelijk gratis offertes

Een vakman inschakelen is aangeraden voor de jaarlijkse onderhoud. Hij beschikt over de nodige kennis en ervaring om het onderhoud uit te voeren. Je kan via onderstaand offerteformulier gratis en vrijblijvend offertes pelletkachel onderhoud aanvragen bij een vakman in je buurt. Vergelijk de prijzen en service en kies een vakman naar keuze.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type verwarming heeft u momenteel?
2*. Hoe is uw huidige isolatie?
3*. Tegen wanneer zou u een pelletkachel willen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Pelletkachel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Pelletkachel