Wie betrokken bij het afsluiten van een levensverzekeringscontract?


Met een levensverzekeringscontract sluit je een verzekering af waarbij je in de volgende situaties aanspraak maakt op een uitkering of premie:

  • Op een datum die vooraf vastgesteld werd. Het contract heeft dus een einddatum. (Levensverzekering)
  • Wanneer de verzekerde komt te overlijden. (Overlijdensverzekering)
  • De twee eerste opties kunnen ook gecombineerd worden. Je krijgt dan op de einddatum van je contract een premie uitbetaald. Maar ook bij het vroegtijdig overlijden van de verzekerde kan je rekenen op een uitkering. (Gemengde levensverzekering)

Hieronder zetten we alle betrokken partijen bij het afsluiten van een levensverzekeringscontract even op een rij.

Verzekeraar 


De verzekeraar zal in ruil van de premie die jij betaalt de financiële risico van overlijden dekken en uitbetalen tegen een bepaalde datum. Bij vroegtijdig overlijden van de verzekerde zal de uitkering aan de begunstigde uitbetaald worden.

Verzekerde


De verzekerde is de persoon voor wie er een verzekering afgesloten wordt. Vaak is hij ook de onderschrijver. De verzekeringnemer kan ook een contract afsluiten voor een ander persoon. Het bedrag zal dan naar hem of haar doorgestort worden.

Onderschrijver


De onderschrijver sluit het contract af en betaalt de premie. Hij heeft in principe alle rechten met betrekking tot het contract.


Begunstigde


De begunstigde is de persoon die van het contract zal genieten. Op de einddatum van het levensverzekeringscontract krijgt hij of zij het eindbedrag uitbetaald en/of bij het overleden van de verzekerde.

verzekering invullen

Wanneer heb je geen recht op uitbetalingen? Risico’s en uitsluitingsvoorwaarden 


De uitsluitingsvoorwaarden zijn de omstandigheden waarin er geen uitbetaling mogelijk is. Dit gebeurt vooral bij een (verdacht) overlijden. Belangrijk is wat wel of niet onder de uitsluitingsvoorwaarden valt duidelijk in het contract moet vermeld staan.

Hieronder zetten we de meest voorkomende uitzonderingen op een rij.

Op zoek naar een specialist?Vraag hier uw offertes!

Zelfdoding


Bij zelfmoord binnen het eerste jaar na het ondertekenen van het contract zal de verzekeraar niets uitbetalen. Als er zelfmoord word gepleegd één jaar na het tekenen van het contract, dan zal de verkeraar normaal gezien wel aan de verzekeringnemer uitbetalen.

Opzettelijke daad


Wanneer de verzekerde vermoord wordt door de verzekeringnemer of de begunstigde, dan zal de verzekeraar niet uitbetalen.

Misdrijf


Als de verzekerde deel heeft genomen aan een misdrijf en daardoor sterft. Ook dan volgt er geen uitbetaling.

Oorlog en terrorisme 


Het overlijden door actief te deelnemen aan een oorlog of terrorisme is altijd een uitsluitend geval. Er zijn wel enkele uitzondringen waarbij je wel verzekerd blijft, zoals: 

  • In geval van zelfverdediging
  • Bij een terroristische aanslag

Gevaarlijke beroepen en sporten


Zeer gevaarlijke beroepen worden uitgesloten. Sporten zoals benjispringen of deltavliegen worden ook door de meeste verzekeraars niet uitbetaald.

Overgewicht


Het is mogelijk dat een levensverzekeraar weigert om een verzekering af te sluiten met jou als je last hebt van overgewicht. Hij zal je als een hoger risico beschouwen voor de verdere ontwikkeling van gezondheidsproblemen.

Overgewicht kan bijvoorbeeld leiden tot vroegtijdig overlijden. Het kan ook andere ziektes veroorzaken, zoals: hart- en vaatziekten, beroertes, diabetes en bepaalde vormen van kanker. 

Als de verzekeraar toch beslist om een levensverzekeringscontract af te sluiten met jou zal je wel een verhoogde premie moeten betalen.

Diabetes


Bij diabetes willen verzekeraars meestal geen overlijdensverzekering afsluiten, tenzij je een risicopremie betaalt om de verzekeraar te vergoeden.

Andere chronische ziektes

Ook bij andere chronische ziektes zoals HIV willen verzekeraars meestal geen levensverzekeringscontract afsluiten met jou. Omdat je als een hoger risico wordt beschouwd. Dat geldt ook voor mensen met een handicap.

Word je pas ziek na het afsluiten van een levensverzekeringscontract, dan geldt deze uitsluitingsvoorwaarde niet voor jou.

Vragen over levensverzekeringscontract? Raadpleeg verzekeraars in jouw buurt en vergelijk gratis 1 of meerdere offertes


Wil je een levensverzekeringscontract afsluiten, maar je weet niet bij wie je terecht moet? In het onderstaand formulier kan je gemakkelijk verzekeraars in je buurt raadplegen en gratis offertes vergelijken. Op die manier ben je nog beter geïnformeerd. Advies op maat aanvragen over levensverzekeringscontract, verzekeraars, uitsluitingen en voorwoorden is zeker nuttig om de juiste oplossing te vinden voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw statuut?
2*. Waarom wenst u een levensverzekering?
3*. Wanneer wenst u een levensverzekering aan te gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Levensverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.