Betekenis: Wat is een tak 21 levensverzekering? Gewaarborgde rente, pensioensparen en meer

Een tak 21 levensverzekering wordt ook wel eens een spaarverzekering genoemd. Het is een product waarmee je op een veilige manier (en met relatief grote zekerheid) je kapitaal kunt opbouwen. Bijvoorbeeld om aan pensioensparen te doen, of om op (middel)lange termijn te sparen voor een bepaald levensdoel.

Een tak 21 levensverzekering biedt kapitaalsgarantie, een gewaarborgde rentevoet en een optionele winstdeling. Je geniet met tak 21 producten dus een dubbele garantie: de waarborg van je kapitaal, en de waarborg van je rendement.

Tak 21 levensverzekering: wat na 8 jaar? 

Bij het afsluiten van een tak 21 levens- of spaarverzekering wordt een eindvervaldatum vastgelegd. Je kiest als verzekeringnemer zelf hoe lang het contract duurt en wat de eindvervaldatum van het contract is.

Sluit je een tak 21 spaarverzekering af met een looptijd langer dan 8 jaar (en een dag)? Dan betaal je geen roerende voorheffing als je het verzekerd bedrag niet opneemt voor een termijn van 8 jaar (en een dag) verstreken is.

Sluit je een tak 21 levensverzekeringscontract af met een looptijd van 8 jaar (en een dag)? Dan betaal je geen roerende voorheffing als je het verzekerd bedrag niet opneemt voor de eindvervaldatum van het contract verstrijkt.

levensverzekering sparen beleggen

Fiscaal: Wanneer betaal je roerende voorheffing op een tak 21 levens- of spaarverzekering? 

Als je het verzekerd kapitaal uit een tak 21 verzekering door de verzekeraar laat uitbetalen voor een termijn van 8 jaar en 1 dag verstreken is, betaal je altijd een roerende voorheffing van 30 procent. Die wordt geheven op de intresten van de verzekering en berekend op een fictief rendement van 4,75 procent.

Tak 21 verzekering nadelen

Als je een tak 21 levensverzekering afsluit en het verzekerd bedrag opneemt voor een termijn van 8 jaar en 1 dag verstreken is, betaal je roerende voorheffing berekend op een fictief rendement van 4,75 procent.

In de praktijk is het zo dat een rente van 4,75 procent, zeker in deze tijden, niet echt haalbaar is. Als je het verzekerd bedrag vroegtijdig opneemt en je geen overlijdensdekking hebt (zie onder in dit artikel), betaal je dus een roerende voorheffing op een rendement dat (vaak aanzienlijk) hoger ligt dan het werkelijk behaalde rendement.

levensverzekering sparen beleggen

Wat is de Belgische roerende voorheffing? 

Ontvang je dividenden of intresten uit bijvoorbeeld een beleggings- of spaarproduct? Dan betaal je meestal een roerende voorheffing van 30 procent op de intresten of dividenden.

De onderneming (bijvoorbeeld de bank of verzekeraar) die je die intresten of dividenden betaalt, maakt de roerende voorheffing over aan de fiscus. Jij ontvangt de nettobedragen die bestaan uit de bruto intresten of dividenden minus de roerende voorheffing. 

De roerende voorheffing op intresten en dividenden werkt bevrijdend. Dat betekent dat je op de intresten of dividenden geen andere belastingen meer moet betalen. Je hoeft ze dus ook niet aan te geven bij de belastingen.

Wanneer betaal je slechts 15% roerende voorheffing? 

Er zijn drie soorten inkomsten waarop je geen 30, maar 15 procent roerende voorheffing betaalt.

  1. Auteursrechten tot een bedrag van 70.220 euro.
  2. Het gedeelte van de intrest op een spaarrekening dat boven de 980 euro ligt in 2023.
  3. Dividenden van GVV’s die voor minimaal 80 procent investeren in vastgoed voor woon- of gezondheidszorg.
Vragen over roerende voorheffing?
Contacteer een specialist!

Zijn er vrijstellingen op de roerende voorheffing? 

Je kunt ook vrijgesteld worden van het betalen van de roerende voorheffing.

Op de intresten uit een tak 21 verzekering betaal je geen roerende voorheffing (ook niet wanneer het contract een looptijd van minder dan 8 jaar bedraagt of wanneer je het verzekerd bedrag voor de eindvervaldatum opneemt) als je ook een overlijdensdekking opneemt in het contract. Die overlijdensdekking moet dan wel minstens 130 procent van de gestorte premies bedragen.

Andere gevallen waarin je geen roerende voorheffing betaalt, zijn:

  • Dividenden uit aandelen die ja na 1 januari 2023 ontvangt zijn tot een bedrag van 800 euro (per belastingplichtige, per jaar) vrijgesteld van roerende voorheffing. Je bank houdt de roerende voorheffing echter wel af. De (teveel) betaalde roerende voorheffing recupereer je zelf bij het invullen van je belastingaangifte.
  • De eerste schijf van 15.630 euro (voor 2023) van de lening van een startende onderneming is vrijgesteld van roerende voorheffing.
  • De eerste schijf van 200 euro (voor 2023) van de intrest van een lening aan een sociale onderneming is vrijgesteld van roerende voorheffing.
  • Op de intresten van een gereglementeerde spaarrekening betaal je doorgaans geen roerende voorheffing. Uitzondering: je ontvangt meer dan 980 euro intrest op de spaarrekening. In dat geval betaal je 15 procent roerende voorheffing op het deel van de intresten dat de 980 euro overstijgt.

Meer weten over tak 21? Vergelijk gratis 1 of meerdere offertes

Wil je meer weten over de roerende voorheffing en andere kosten die gepaard gaan met een tak 21 verzekering? Of ben je nog op zoek naar de juiste verzekeraar? Vul dan snel onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende prijsvoorstellen en advies op maat van specialisten. Zo vind je heel eenvoudig de oplossing die voor jou fiscaal gezien het interessantst is.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw statuut?
2*. Waarom wenst u een levensverzekering?
3*. Wanneer wenst u een levensverzekering aan te gaan?
4. Aanvullende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Levensverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.