Pensioensparen of langetermijnsparen met Tak 21 of tak 23 levensverzekering: Wat zijn de verschillen? 

Wat zijn de verschillen tussen tak 21 en tak 23 levensverzekeringen?

1. Betekenis tak 21 en 23: Sparen of beleggen

Een tak 21 levensverzekering wordt ook wel een spaarverzekering genoemd. Een tak 23 levensverzekering verspreidt je inleg over verschillende fondsen, en wordt dan ook wel eens een beleggingsverzekering genoemd. Je kiest zelf in welke fondsen je via tak 23 belegt (en hebt de keuze uit fondsen met verschillende risicoklassen) en welke beleggingsstrategie de verzekeraar hanteert.

2. Risico

In een tak 21 spaarverzekering is je kapitaal beschermd door het Garantiefonds. Gaat je verzekeraar failliet? Dan recupereer je maximaal 100.000 euro per persoon (per instelling). Bovendien is het rendement van de spaarverzekering gewaarborgd.

In een tak 23 beleggingsverzekering is die garantie er niet. Noch het behoud van je kapitaal, noch het rendement is gewaarborgd. Als je de fondsen waarin je via de verzekering belegt slecht presteren, kun je dus verlies lijden. In het ergste geval kun je zelfs je volledige kapitaal verliezen. Ook bij een faillissement van je verzekeringsmaatschappij is je kapitaal niet beschermd.

levensverzekering sparen beleggen

3. Wat brengt een tak 21 of 23 verzekering op?

Het rendement van een tak 21 spaarverzekering verschilt sterk van dat van een tak 23 beleggingsverzekering.

Rendement tak 21 spaarverzekering

De opbrengst van een tak 21 spaarverzekering bestaat uit twee delen. Je ontvangt een gewaarborgde minimumrente op je premies, en kunt een variabele winstdeling ontvangen.

Die winstdeling is niet gegarandeerd. De winstdeling is afhankelijk van de resultaten van de verzekeraar. De winstdeling kan dus 0 zijn, maar wordt wel jaarlijks vastgelegd en uitgekeerd. 

Een tak 21 spaarverzekering is veilig, maar heeft doorgaans een beperkt rendement. Momenteel ligt het gewaarborgd rendement bij de meeste verzekeraars onder de 1 procent.

Rendement tak 23 beleggingsverzekering

Het potentiële rendement van een tak 23 beleggingsverzekering is hoger. Het werkelijke rendement is echter afhankelijk van de resultaten van de fondsen of het fonds waarin je via de verzekering belegt. Dat rendement kan dus hoger, maar evengoed lager of negatief zijn. 

Het risico van een tak 23 beleggingsverzekering is dus hoger dan dat van een tak 21 spaarverzekering. Je hebt wel in zekere mate controle over dat risico. Je kiest samen met de verzekeraar in welke fondsen je belegt. Elk fonds is gekoppeld aan een risicoprofiel. Daarnaast bepaal je zelf welke beleggingsstrategie de verzekeraar hanteert.

Je kunt tijdens de looptijd van het contract een nieuw fonds kiezen. Daarvoor kan een vergoeding worden aangerekend. Je kunt er daarnaast voor kiezen om een reserve over te dragen van je tak 23 verzekering naar je tak 21 verzekering. Zo kun je het kapitaal veiligstellen bij negatieve evoluties op de markt.

Meer weten over tak 21 en tak 23?
Een verzekeringsexpert staat voor je klaar!

4. Verzekeringstaks en kosten

Als particulier betaal je een taks van 2 procent op de gestorte premies, de zogenoemde premie- of verzekeringstaks. Je betaalt geen premietaks wanneer je de tak 21 of tak 23 verzekering gebruikt voor pensioensparen. Ook op het overzetten van je kapitaal naar een ander tak 21 of 23 product betaal je geen taks. 

Daarnaast betaal je in veel gevallen ook in- en uitstapkosten en beheerkosten, zowel bij tak 21 als bij tak 23 producten. Kies je voor een tak 23 levensverzekering? Dan kunnen daarbovenop kosten van de onderliggende fondsen worden aangerekend.

5. Fiscaal voordeel

Kies je een tak 21 levensverzekering (niet-fiscaal contract) en neem je een deel van het kapitaal of het volledige kapitaal op binnen de eerste 8 jaar van het contract? Dan betaal je doorgaans een roerende voorheffing. Die voorheffing wordt berekend op een fictief rendement van 4,75 procent.

 Bij een tak 23 levensverzekering betaal je geen roerende voorheffing. Je betaalt wél onroerende voorheffing als er rendementsgaranties in je tak 23 verzekeringscontract zijn opgenomen. Die roerende voorheffing wordt berekend op het werkelijke rendement.

levensverzekering sparen beleggen

Wat is het grootste verschil tussen tak 21 en tak 23? Voor- en nadelen

De belangrijkste verschillen tussen tak 21 en tak 23 in een handig overzicht.

Categorie Tak 21 Tak 23
Rendement Gewaarborgd Niet gewaarborgd maar hoger potentieel rendement, afhankelijk van de prestaties van onderliggende fondsen
Risico Veilig Hoger risico, afhankelijk van het risicoprofiel van de onderliggende fondsen
Winstdeelname Eventueel, afhankelijk van de resultaten van de verzekeraar Niet van toepassing
Bescherming door Garantiefonds Kapitaalgarantie Geen kapitaalgarantie in standaard tak 23 contract
Roerende voorheffing Enkel wanneer de looptijd van het contract langer is dan 8 jaar én je het kapitaal niet voor die tijd laat uitkeren Geen roerende voorheffing bij standaard tak 23 contract

Wat hebben tak 21 en tak 23 gemeenschappelijk? 

Tak 21 en tak 23 levensverzekering zijn producten waarmee je op lange of middellange termijn je kapitaal kunt opbouwen. Beide verzekeringen vormen een (potentieel meer rendabel) alternatief op sparen via een gewoon spaarboekje.

Daarnaast hebben producten uit tak 21 en 23 twee belangrijke raakpunten.

Verzekeraar

Je sluit zowel een tak 21 spaarverzekering als een tak 23 beleggingsverzekering af bij een verzekeraar. Dat kan een verzekeringsmaatschappij, verzekeringsagent (aangesloten bij een bepaalde verzekeringsmaatschappij) of makelaar (biedt verzekeringen van verschillende maatschappijen aan) zijn.

Bepaalde banken (bankverzekeraars) bieden ook verzekeringsproducten aan. Daarvoor werken bankverzekaars vaak samen met andere verzekeringsmaatschappijen.

1 of meerdere begunstigden

Je duidt in zowel tak 21 als tak 23 verzekeringen een of meerdere begunstigden aan. Je kiest zelf welke begunstigde bij leven of overlijden welk deel van het kapitaal ontvangt. De verzekeringnemer, verzekerde en begunstigde bij leven kunnen eenzelfde persoon zijn. 

Bestaat er een alternatief? 

Zowel tak 21 als tak 23 hebben hun eigen voor- en nadelen. Wie de voordelen van beide producten wilt combineren, kan opteren voor een tak 44 product of een combinatie van tak 21 met tak 23.

Tak 44

Een tak 44 levensverzekering houdt het midden tussen een tak 21 spaarverzekering en een tak 23 beleggingsverzekering. De tak 44 levensverzekering houdt t een gemengde belegging in en combineert een tak 21 product met een tak 23 product binnen eenzelfde verzekeringscontract.

Tak 21 combineren met tak 23

In België geldt geen limiet op het aantal levensverzekeringen dat je mag afsluiten. Je bent dus helemaal vrij om zowel een tak 21 spaar- of levensverzekering als een tak 23 beleggings- of levensverzekering af te sluiten. 

Je investering spreiden over verschillende levensverzekeringen kan een interessante manier zijn om je kapitaal op te bouwen. De potentieel hogere opbrengst en het hogere risico van een tak 23 beleggingsverzekering combineren met de veiligheid en stabiliteit van een tak 21 spaarverzekering kan het risico beperken en tegelijk voor een interessanter rendement zorgen.

Een verzekeringsexpert helpt je bij het vinden van de meest interessante oplossing voor jouw kapitaal. 

levensverzekering sparen beleggen

Op zoek naar professionele advies? Stel je vragen aan experts en ontvang gratis 1 of meerdere offertes

Meer weten over tak 21 en tak 23 levensverzekeringen? Contacteer met onderstaand formulier gratis en vrijblijvend een verzekeringsexpert. Je ontvangt ook prijsvoorstellen op maat. Zo krijg jij snel en eenvoudig een beeld van het aanbod, en sluit je zo voordelig mogelijk een levensverzekering af aan de meest interessante voorwaarden.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw statuut?
2*. Waarom wenst u een levensverzekering?
3*. Wanneer wenst u een levensverzekering aan te gaan?
4. Aanvullende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Levensverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.