Wat is beter: je dak langs binnen of langs buiten isoleren?

In principe krijgt het isoleren van de buitenkant van een plat of hellend dak steeds de voorkeur. Door het dak langs buiten te isoleren, valt de volledige dakconstructie binnen de isolatieschil. De dakconstructie, de ruimte onder het dak en het isolatiemateriaal zijn met buitenisolatie het best beschermd.

Toch wordt er erg vaak gekozen om de binnenzijde, en niet de buitenzijde, van het dak te isoleren. Hoe komt dat?

Voordelen

Je dak langs de binnenzijde isoleren, biedt heel 3 belangrijke voordelen:

  • Lagere prijs. Binnenisolatie is in bijna alle gevallen goedkoper dan buitenisolatie. 
  • Minder ingrijpend. Bij het isoleren van de buitenzijde van het dak moet de huidige dakbedekking verplaatst worden. Wie de binnenzijde van het dak isoleert, hoeft enkel in te zitten met de binnenafwerking.
  • Eenvoudiger. In sommige gevallen kun je de binnenzijde van je dak ook zelf isoleren. Het is ook dan aangeraden om minstens wat advies in te winnen bij een isolatiespecialist. Zo voorkom je vochtproblemen en andere fouten.

Nadelen isolatie langs de binnenzijde

De binnenzijde van je dak isoleren, is niet de beste optie. 

  • Groter risico op vochtproblemen en condens. Dat risico is het grootst bij platte daken. Om condensvorming tegen te gaan, kan een ervaren dakwerker wel verschillende maatregelen nemen.
  • Het dak valt buiten de isolatieschil. In daken zonder isolatie langs de buitenzijde, warmt de dakconstructie niet mee op met de rest van de woning. Het dak is daarom vatbaarder voor vocht en temperatuurschommelingen. Dat kan leiden tot schade aan het dak.
Een dakisolatiespecialist in blauwe overal isoleert de zoldervloer onder een hellend dak met zachte isolatiematten.

Heeft het dan wel zin om je dak langs binnen te isoleren?

Dat het in theorie beter is om dakisolatie langs de buitenzijde van het dak te plaatsen, betekent allerminst dat het geen zin heeft om je dak langs binnen te isoleren. Met een correcte plaatsing en nauwkeurige aanpak kan dakisolatie langs de binnenzijde je helpen om je energieverbruik aanzienlijk te verbeteren. Een goed geïsoleerd dak biedt, welke methode je ook kiest, een uitstekende bescherming tegen warmteverliezen.

Dubbel isoleren of na-isoleren

Vanwege de hoge prijs voor het isoleren van de buitenzijde van het dak, wordt zulke dakisolatie pas enkel geplaatst in kader van een volledige dakrenovatie. Het is perfect mogelijk om je dak nu langs de binnenzijde te isoleren en later, bij een renovatie van het dak, extra isolatiemateriaal toe te voegen aan de buitenzijde van het dak. Je dak na-isoleren of dubbel isoleren zorgt voor een nog hoger warmtecomfort.

Prijs voor dakisolatie langs de binnenkant van het dak

Hoeveel kost het om je dak van binnenuit te isoleren?

Isolatie langs de binnenzijde van een plat dak

Een plat dak langs binnen isoleren, kost gemiddeld tussen de 30 en 40 euro per vierkante meter. Schakel steeds een expert in voor het isoleren van de binnenzijde van een plat dak om vochtproblemen te vermijden.

Je hellend of plat dak langs binnen laten isoleren?
Een dakisolatiespecialist isoleert je dak volgens de regels van de kunst
arrow Vind de juiste isolatiespecialist voor jouw project

Opgelet: warm of omgekeerd plat dak krijgt de voorkeur

Zoals je hierboven al las, is de kans op condensvorming het grootst bij platte daken die langs binnen geïsoleerd worden. Er is ook een risico op schade aan de dakconstructie van koude platte daken.

Kies, indien mogelijk, voor 1 van deze 2 alternatieven:

  • Een warm dak, waar het isolatiemateriaal net onder de dakbedekking ligt
  • Een omgekeerd dak, waar het isolatiemateriaal ook als dakbedekking fungeert en een ballastlaag het isolatiemateriaal op zijn plaats houdt

Is het niet mogelijk om je platte dak warm of omgekeerd te isoleren? Werk dan samen met een dakisolatiespecialist die zich focust op het isoleren van de binnenzijde van platte daken. Zo’n expert weet precies welke maatregelen hij of zij moet treffen om het risico op schade door interne condensatie te elimineren.

Isolatie langs de binnenzijde van een hellend dak

Een hellend dak langs binnen laten isoleren, kost gemiddeld tussen de 20 en 50 euro per vierkante meter.

Het soort isolatiemateriaal en de dikte van de isolatielaag spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de prijs. Ontvang gratis en vrijblijvende offertes op maat via het formulier onderaan deze pagina.

Hoe isoleer je een dak langs binnen?

Hoe wordt een schuin of plat dak langs binnen geïsoleerd?

Plat dak (koud dak)

In een plat dak ligt het isolatiemateriaal tussen of tegen de balken onder het dakbeschot. Indien nodig plaatst de dakisolatiespecialist een houten frame. Daarin kan hij of zij het isolatiemateriaal bevestigen. Het frame dient vaak ook als basis voor de afwerking van het plafond.

Een dakisolatiespecialist plaatst isolatiemateriaal onder het dakbeschot van een plat dak.

Hellend dak

De meeste hellende daken bestaan uit ofwel spanten (spantendak), ofwel gordingen en kepers (keperdak of gordingendak). Het gaat in beide gevallen om een constructie van houten balken en latten.

Bij hellende daken met een houten dakconstructie kun je op verschillende manieren te werk gaan:

  • Een vrij dikke laag zachte isolatiematten tussen de balken plaatsen (denk aan glaswol, rotswol of schapenwol)
  • Een laag harde isolatieplaten tegen de balken monteren (denk aan PIR, PUR of EPS)
  • Een houten raamwerk tegen de balken monteren waarin losse isolatiematerialen worden geblazen (denk aan losse cellulose isolatie)
  • De ruimtes tussen de balken opvullen met isolatieschuim (denk aan PUR-schuim of vochtige, spuitbare cellulose)

Aandachtspunten

Welke isolatiemethode je ook toepast: houd volgende aandachtspunten in gedachten.

1. Wat is de beste dakisolatie om een dak van binnenuit te isoleren?

Welk isolatiemateriaal je het best gebruikt, is afhankelijk van je situatie, de gewenste isolatiewaarde, de beschikbare ruimte en je budget.

  • Wie graag zo dun mogelijk wil isoleren om plaats te besparen, kiest best voor harde isolatieplaten. Door hun hoge isolatiewaarde vormen die, ook als ze dun geplaatst worden, degelijke dakisolatie.
  • Wie de kosten wil drukken, kan kiezen voor een dikke laag glaswol of het dak snel laten isoleren met PUR-schuim.
  • Wie ecologisch wil isoleren, kiest voor natuurlijke, duurzame of ecologisch verantwoorde materialen zoals cellulose (gerecycleerde papiervlokken), schapenwol of hennep.

Waarmee isoleren?

Een combinatie van verschillende isolatiematerialen is vaak een goede oplossing. Zo worden naden en kieren bijvoorbeeld vaak gedicht met isolatieschuim. Platen van PIR met een laag glaswol, zijn dan weer een goede optie voor wie thermisch en akoestisch wil isoleren. Benieuwd naar de ideale oplossing voor bij jou thuis? Win gratis advies op maat in via het formulier onderaan deze pagina.

Isolatieplaten

Isolatieplaten kunnen uit verschillende materialen bestaan, zoals PIR, PUR en EPS. In vergelijking met minerale wol zal een minder dikke laag nodig zijn om eenzelfde isolatiewaarde te verkrijgen. 

Minerale wol

Minerale wol is de algemene naam voor twee soorten isolatiemateriaal: glaswol en steenwol. 

Minerale wollen zoals rotswol en glaswol worden vaak in een vrij dikke laag aangebracht om een goed isolerende laag te krijgen. De voordelen van minerale wol is dat het naast een goede thermische isolatie vaak ook een goede akoestische isolatie aanbiedt.

Wat is het juiste isolatiemateriaal voor jouw dak?
Een dakisolatiespecialist weet raad

Ingeblazen isolatievlokken

Het isoleren van het dak langs binnen met isolatievlokken is relatief goedkoop. De isolatiespecialist bouwt een houten draagframe en blaast de losse vlokken vlot naar binnen met een inblaasmachine.

Gespoten isolatie

Onder gespoten isolatie valt isolatieschuim zoals PUR-schuim.  PUR dakisolatie. Je spuit het materiaal in vloeibare vorm op het te isoleren oppervlak. Eens het in contact komt met zuurstof, zet het materiaal uit en vult het gaten en kieren op. Zo vormt het een naadloos isolerende laag. Isoleren met isolatieschuim gaat erg snel en is daarom relatief goedkoop.

Een dakisolatiespecialist spuit schuimisolatie tegen de binnenzijde het dakbeschot van een hellend dak.

2. Voorkom vochtproblemen

Wie langs binnen isoleert, moet opletten voor vocht. In de meeste dakconstructies bieden het dampscherm en het onderdak een goede bescherming tegen regenwater en condens.

… Met een dampscherm

Een dampscherm beschermt het isolatiemateriaal en de dakconstructie tegen vocht die binnenshuis ontstaat. Het dampscherm ligt steeds aan de warme zijde van het isolatiemateriaal.

Niet alle materialen hebben een dampscherm nodig, en sommige isolatiematerialen worden door de fabrikant voorzien van een ingebouwd dampscherm. Je isolatiespecialist helpt je met het vochtvrij isoleren van je dak.

… Met een onderdak onderdak

Het onderdak beschermt de dakconstructie en het isolatiemateriaal tegen vocht van buitenaf. Een goed onderdak ligt idealiter net onder de dakbedekking.

Wie langs binnen isoleert, kan er eventueel voor kiezen om het onderdak (als dat ontbreekt) langs binnen aan te brengen, maar daar biedt het een minder efficiënte bescherming tegen condensatievocht.

Het onderdak is dampopen: vocht kan niet langs boven naar binnendringen, maar vocht dat onder het onderdak (en in de dakisolatie) terechtkomt, kan wel naar buiten ontsnappen.

Tijd om je dak (beter) te isoleren?
Ontvang en vergelijk offertes op maat, win gratis advies in en maak de juiste keuze voor jouw woning
arrow Ontvang gratis offertes en isolatie-advies op maat

3. Isoleer luchtdicht

Een goede thermische isolatie staat of valt met een luchtdichte afwerking van het dak. Hoe beter je dak beschermd is tegen wind en luchtverplaatsingen, hoe beter je dak geïsoleerd is. Zorg daarom voor een luchtdichte afwerking van je dak. Maak naden en kieren in het dakbeschot dicht voor je het isolatiemateriaal aanbrengt, en sluit naden en kieren tussen isolatieplaten of -dekens hermetisch af met isolatieschuim of -tape.

Een dakisolatiespecialist blaast inblaasisolatie in de zoldervloer van een houten dakconstructie.

Je dak langs binnen laten isoleren? Vind de juiste expert voor jouw project

Nog belangrijker dan de prijs voor binnenisolatie, is een juiste uitvoering. Correct geplaatste dakisolatie gaat langer mee, biedt een betere bescherming tegen temperatuurschommelingen en wind, en zorgt voor een hoog warmtecomfort bij je thuis. Op zoek naar de juiste isolatiespecialist voor het isoleren van jouw dak? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies op maat en offertes voor het isoleren van jouw dak of zolder. Zo vind je, snel en eenvoudig, de juiste kandidaat voor jouw isolatieproject.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf uw aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wenst u?
2*. Welke dakoppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakisolatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 25 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Specialisten in dakisolatie: dakisolatie