Wat houdt de vlaamse dakisolatienorm in?

Sinds 2020 is isoleren verplicht voor elk dak, met uitzondering voor kleine daken tot 2 m². De normen voor dakisolatie worden bepaald door de Vlaamse Wooncode in een technisch verslag. Dit verslag wordt door woning controleurs van de gemeente en van Wonen-Vlaanderen gebruikt om controles uit te voeren bij zelfstandige woningen (gezinshuizen, appartementen, studio’s …). Voor de sanctionering van slecht geïsoleerde huizen wordt een puntensysteem gebruikt.

Verplicht je dak laten isoleren

Wat is de minimumnorm voor dakisolatie?

Voor de minimumnorm van dakisolatie geldt een R waarde van 0.75 m²K/W (m² kelvin per watt). Wat dit exact betekent hangt af van verschillende factoren zoals de materialen die gebruikt worden om te isoleren. De U-waarde voor de minimale dikte van de isolatie rekent men ongeveer tussen 3 en 4 cm.

Deze minimumnorm raadt men niet aan omdat isoleren belangrijke voordelen heeft. Hoe beter je isoleert hoe minder warmte en energie je verliest. Daarom is stevige isolatie ook beter voor het milieu.

Om in aanmerking te komen voor een premie voor dakisolatie is de minimumnorm niet genoeg. Ook hangt de dikte van je isolatie af van de lambda waarde van het isolatie materiaal. De waarde geeft aan in welke mate een materiaal warmteverlies tegenhoudt, en hoe lager de lambda, hoe beter de thermische isolatie van het materiaal.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang gratis advies

Je dak voldoet niet aan de verplichte normen, wat riskeer je?

De door de Vlaamse regering vastgestelde grenswaarde werkt met een puntensysteem. Hierbij wordt onderscheid gemaakt van hoe ernstig je overtreding is. In functie van hoe slecht je isolatie is krijg je meer strafpunten toegekend.

Vanaf 15 strafpunten mag de woning niet meer verhuurd of verkocht worden door de Vlaamse overheid. Indien dit probleem na 1 jaar nog steeds niet is aangepast riskeer je een zware boete. Wanneer je slechts één privéwoning bezit zijn de isolatienormen vooral een indicatie. Je kunt dan geen boetes krijgen voor ontbrekende dakisolatie. Enkele voorbeelden van de huidige puntenschikking zijn:

Overtreding Strafpunten
Slecht geïsoleerde daken < 16 m² 9
Slecht geïsoleerde daken > 16 m² 15
1 raam zonder dubbele beglazing 9
Meerdere ramen zonder dubbele beglazing 15

Hoe controleer je of je dak aan de normen voldoet? En vooral, hoe bewijs je het?

Je bent voor je dakisolatie verplicht om te kunnen bewijzen dat je wel degelijk in orde bent. Er zijn verschillende documenten dat je hiervoor kunt gebruiken:

Het energieprestatiecertificaat (EPC)

Het energieprestatiecertificaat is een energielabel tussen A+ en F die per woning berekend wordt. Een energiedeskundige type A bepaalt hoe energiezuinig de woning is. Een EPC is maximum 10 jaar geldig maar is het beste certificaat om je geschikte isolatie te bewijzen.

Het postinterventiedossier (PID)

Het postinterventiedossier bevat plannen van de werken van je woning. Dossiers die je hier meestal terugvindt zijn het plan van de architecturale structuur en plannen van technische modificaties.

Andere officiële plannen

Indien je geen EPC of PID kunt presenteren zijn er nog enkele andere documenten die geldig zijn. Zo is een bouwplan of een factuur van de isolatiewerken in theorie genoeg bewijs. Toch is het belangrijk om een EPC te ondergaan. Zo heb je een beter zicht van je energie besparing en je hebt het ook nodig om later je woning te verkopen.

Aan de slag met dak isoleren: mogelijke uitvoeringen!

Je dak (laten) isoleren kan anders zijn voor platte daken dan voor hellende daken. Beide kunnen langs binnen geïsoleerd en langs buiten geïsoleerd worden.

Langs buiten isoleren (sarkingdak)

Vooral voor het isoleren van een plat dak is langs buiten isoleren (ook wel een warm plat dak genoemd) beter. De isolatie helpt dan ook bij het beschermen tegen extreme weersverschijnselen. Langs buiten isoleren is ook voordelig als je jouw hellend dak laat renoveren of als je geen ruimte wilt verliezen in je zolder.

Ook betekent buiten isoleren dat je verder kunt leven in je woning tijdens de werken.

Langs binnen isoleren

Langs binnen een plat dak isoleren noemt men een koud plat dak. Deze isolatietechniek is minder efficiënt omdat het dak meer warmte gaat verliezen. Bij het isoleren van een hellend dak langs binnen, is het meestal voordeliger omdat het minder kost en het ook de geluidsisolatie versterkt. 

Wil je meer informatie over langs binnen of langs buiten isoleren? Wij helpen je verder!

Verplicht je dak laten isoleren

Premies voor dakisolatie

Bij het isoleren van je dak is het in sommige gevallen mogelijk om een premie te krijgen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je een Rd waarde van 4.5 m²K/W hebben. Deze Rd waarde is veel hoger dan de minimumnorm maar toch is een betere isolatie voordelig op lang termijn, vooral als je er extra premies bij krijgt. Bij het inschakelen van professionele hulp voor je dakisolatie kun je tot dubbel zoveel geld krijgen als premie. Het is dus zeker de moeite waard om offertes te vergelijken. 

Voldoe je niet aan de dakisolatienorm? Wij helpen je verder

Met een uitstekende dakisolatie bespaar je op lang termijn geld en verhoog je de waarde van je woning. Daarnaast bespaar je ook op energiekosten en is dakisolatie ecologisch. Bij Bobex krijg je daarbovenop nog gratis en vrijblijvend advies en offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dakisolatie wenst u?
2*. Welke dakoppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakisolatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakisolatie