Wat is PUR isolatie?

PUR – kort voor polyurethaan – ontstaat door twee vloeibare componenten, isocyanaat en polyol, met elkaar te mengen. Het resultaat is een spuitbaar schuim dat snel uithardt en zich goed hecht aan allerlei ondergronden. Het schuim bevat gesloten cellen, waarin droge lucht (een uitstekende isolator) is opgeslagen.

Technisch: lambda- en R-waarde

PUR heeft een lambdawaarde tussen 0,022 en 0,028 mK/W. Eén centimeter PUR isolatie heeft een R-waarde van 0,36 à 0,45 m2K/W.

Hoeveel cm PUR voor de isolatie van je dak?

Hoeveel centimeter PUR moet je aanbrengen om je dak degelijk te isoleren? Dat hangt af van de beoogde Rd-waarde of isolatiewaarde.

  • 10 à 13 centimeter PUR is goed voor een R-waarde van 4,5 à 4.68 m2K/W, wat volstaat om in aanmerking te komen voor een premie voor dakisolatie (Mijn VerbouwPremie, categorie dak).
  • 8 à 10 centimeter PUR is goed voor een R-waarde van gemiddeld 3,6 m2K/W.

Bereken zelf de juiste isolatiedikte

Zelf berekenen hoeveel centimeter PUR je nodig hebt? Deel de gewenste isolatiewaarde (Rd-waarde) door de Rd-waarde per centimeter, zoals vermeld staat op de verpakking.

De exacte Rd-waarde (de R-waarde zoals die aangegeven wordt door de producent) kan verschillen per fabrikant en per product.

Vormen: gespoten PUR (schuim isolatie) en PUR-isolatieplaten

PUR-schuim kan rechtstreeks op of onder het dak gespoten worden. Er zijn echter ook harde PUR-isolatieplaten op de markt. 

Een expert inschakelen voor het isoleren van je dak?
Vergelijk gratis 1 of meer vrijblijvende offertes op maat
arrow Vergelijk offertes

Methode 1: PUR spuiten

PUR-schuim wordt meestal gebruikt voor het isoleren van de zoldervloer of de binnenzijde van een plat of hellend dak. De dakspecialist kan het schuim rechtstreeks op het onderdak aanbrengen. Is er geen onderdak? Dan kan de specialist een spraydoek plaatsen op de dakkepers. Daaraan kan het schuim zich goed hechten.

PUR-schuim biedt enkele leuke voordelen:

  • Flexibele, hermetische afsluiting zonder koudebruggen. Het schuim is ideaal voor het vullen van bijvoorbeeld kleine hoekjes, kieren en oneffenheden. Je kunt PUR-schuim ook goed rond leidingen en andere dakdoorbrekingen aanbrengen. Het dak is daarmee volledig afgeschermd en koudebruggen komen (mits een correcte plaatsing) nagenoeg niet voor.
  • Snelle droging. PUR-schuim droogt binnen de 2 à 3 minuten op. 
  • Vlotte isolatiewerken. Isoleren met PUR-schuim gaat erg vlot. Eens het dak is voorbereid, kan het schuim snel en probleemloos aangebracht en afgewerkt worden. De renovatiewerken kunnen, afhankelijk van de grootte van het dak en de complexiteit van de voorbereidingen, op 1 dag afgerond zijn.
  • Geen dampscherm nodig. Je hoeft PUR-schuim niet af te werken met een dampscherm.
  • Goedkoper dan isolatieplaten. Isoleren met PUR-schuim gaat erg snel, waardoor de kosten relatief laag blijven.
  • Weinig resten. PUR-schuim laat weinig resten na.

Gespoten PUR is niet volledig effen. Je kunt het opgedroogde schuim naar wens afvlakken. 

Een specialist spuit PUR dakisolatie op de binnenzijde van een hellend dak.

Methode 2: PUR isolatieplaten

PUR-isolatieplaten zijn harde, stevige platen. De dakspecialist versnijdt de platen op maat en bevestigt ze op de kepers van het dak. Voor een naadloze afwerking plakt de specialist de naden tussen de platen (en de naden tussen de dakranden en de platen) af met dampwerende tape. Of vult hij de naden op met PUR-schuim.

  • Hogere isolatiewaarde. PUR-isolatieplaten hebben gemiddeld een iets hogere isolatiewaarde dan PUR-schuim.
  • Drukvast. Kwalitatieve PUR-platen zijn drukvast.
  • Dampwerende laag. PUR-platen zijn meestal voorzien van een dampwerende laag, waardoor je geen apart dampscherm moet installeren.
  • Meerdere lagen mogelijk. Om een hogere isolatiewaarde te bekomen, kun je PUR-platen in meerdere lagen laten aanbrengen op het dak.
  • Licht. PUR-isolatieplaten zijn erg licht, wat de plaatsing vergemakkelijkt.
Een stapel met PUR dakisolatie in plaatvorm.

Mogelijke alternatieven

Ongeacht de vele troeven van PUR loont het om ook andere, soortgelijke materialen te bekijken en dus te vergelijken. We zetten ze hieronder kort op een rij.

Alternatief 1: Wat is beter, PUR isolatie of PIR-platen?

PIR staat voor polyisocyanuraat. PUR isolatie is in feite een wat verouderde versie van PIR isolatie. Beide isolatiematerialen bestaan uit dezelfde componenten, maar in een andere verhouding, Het productieproces van PIR is ook wat geavanceerder.

Dat zorgt voor:

  • Een hogere brandveiligheid. PUR is brandvertragend, maar PIR is beter bestand tegen hoge temperaturen en vat nog minder snel vlam. PUR kan temperaturen tot 100 graden Celsius weerstaan, PIR kan tegen temperaturen tot 130 à 150 graden Celsius.
  • Hogere isolatiewaarde. PIR heeft een R-waarde van 0.38 à 0.48 m2K/W, waardoor je het materiaal dunner kunt aanbrengen.
  • Hogere drukvastheid. PIR-isolatieplaten zijn drukvaster dan PUR-platen. PIR is daarom geschikt voor het isoleren van de buitenzijde van een plat dak. Wat niet gezegd kan worden over PUR.
  • Hogere prijs. PIR-isolatieplaten zijn tot slot een stukje duurder dan PUR-schuim en PUR-platen.

PIR is enkel verkrijgbaar in plaatvorm en kan dus niet op het dak gespoten worden. PIR is, net als PUR, erg licht, en na plaatsing zullen beide materialen niet vervormen of verzakken.

Alternatief 2: PUR versus glaswol

Glaswol en rotswol hebben een lagere isolatiewaarde dan PUR: tussen 0,23 en 0,32 m2K/W per centimeter. Je moet minerale wol dus steeds dikker aanbrengen dan PUR. Om een isolatiewaarde van 4,5 m2K/W te behalen, zit je al snel aan 14 tot 20 centimeter rots- of glaswol.

Minerale wol biedt wel enkele voordelen. Zo is minerale bijvoorbeeld brandveilig (glaswol is bestand tegen temperaturen tot maar liefst 700 graden Celsius, voor rotswol is dat zelfs tot 1.000 graden Celsius).

Minerale wol is ook een stukje goedkoper dan PUR isolatie. Daarnaast biedt minerale wol een betere akoestische isolatie dan PUR en PIR isolatie.

Tot slot biedt glaswol dezelfde flexibiliteit als PUR-schuim.

Andere alternatieven

Er bestaan nog heel wat andere, interessante isolatiematerialen op de markt. Denk naast minerale wol, PUR en PIR ook aan ecologische alternatieven zoals hennep, kurk en schapenwol.

Prijs: Wat kost PUR per m2? (Platen en gespoten PUR)

Je dak laten isoleren met PUR? Voor PUR-isolatieschuim betaal je 25 à 30 euro per vierkante meter (inclusief plaatsing). Isoleren met PUR-platen kost je 20 tot 35 euro per vierkante meter (inclusief plaatsing).

De precieze kosten zijn afhankelijk van onder meer de dikte van de isolatielaag, de complexiteit van de werken en het tarief van de dakspecialist.

Makkelijk prijzen voor dakisolatie vergelijken?
Ontvang gratis 1 of meer vrijblijvende offertes

Waarom wel of niet kiezen voor PUR isolatie?

PUR isolatie heeft enkele belangrijke voor- en nadelen. Een overzicht:

Voordelen

PUR heeft heel wat voordelen.

1. Relatief goedkope isolatie

PUR is een relatief goedkoop isolatiemateriaal. Als je voor PUR-schuim kiest, is je dak snel en voordelig geïsoleerd.

2. Goede isolatiewaarde voor dun isoleren

Hoewel PUR een lagere R-waarde heeft dan PIR is het één van de best isolerende materialen op de markt. De lambdawaarde tussen 0,022 en 0,032 ligt een stuk lager dan bij andere, ook duurdere, isolatiematerialen het geval is.

Hoe lager de lambdawaarde, hoe beter een materiaal isoleert.

3. Geschikt voor plat en hellend dak

PUR-schuim en PUR-isolatieplaten zijn geschikt voor het isoleren van zowel hellende als platte daken. Het materiaal is ook geschikt voor het isoleren van zoldervloeren.

Isoleer je een plat dak langs de buitenzijde? Dan is PUR niet de ideale keuze. PIR-isolatieplaten of een ander hard isolatiemateriaal zijn dan een betere optie.

Twee brede en één smalle PUR-isolatieplaat. PUR is een uitstekend soort dakisolatie voor zoldervloeren en de binnenzijde van platte en hellende daken.

4. Flexibel en licht

Zelfs daken met veel oneffenheden, hoekjes en kieren kun je goed isoleren met PUR-schuim. Het materiaal hecht zich ook bijzonder goed aan allerlei ondergronden, waaronder hout, steen, kunststof en aluminium. Het lage gewicht zorgt voor een minimale belasting van de dakconstructie, en faciliteert een snelle plaatsing.

5. Geen vervormingen of verzakkingen

PUR is vormvast: na plaatsing zal het materiaal niet vervormen of verzakken.

6. Geen irriterende stoffen

PIR bevat geen irriterende vezels. Het materiaal veroorzaakt dan ook geen allergieën of irritaties. Ook niet tijdens het plaatsen.

7. Bestand tegen rot en schimmels

Polyurethaan is waterdicht en bestand tegen schimmels en rot.

Op zoek naar de juiste isolatie-oplossing?
Kom vrijblijvend in contact met dakisolatiespecialisten
arrow Ontvang advies en offertes

Nadelen

PUR heeft echter ook enkele nadelen:

  • Niet milieuvriendelijk. De productie van PUR heeft een nadelige impact op het milieu, en het materiaal is slechts in beperkte mate recycleerbaar. Wil je ecologisch verantwoord isoleren? Dan zijn materialen als hennep, kurk en schapenwol betere alternatieven. Er wordt momenteel wel gewerkt aan PUR op biobasis. Dat materiaal zou zachter zijn voor het milieu en wordt gemaakt van hernieuwbare grondstoffen.
  • Vocht. Hoewel PUR waterdicht is, kunnen vochtdeeltjes zich wel opstapelen in het materiaal, zeker bij incorrecte plaatsing. Dat kan zorgen voor schimmelproblemen en onaangename geuren.
  • Niet brandveilig. Bij temperaturen boven de 100 graden Celsius is PUR ontvlambaar. Bij het verbranden van PUR komen bovendien schadelijke en zelfs giftige stoffen vrij.
  • Mogelijk gezondheidsrisico. PUR is niet irriterend, maar zelfs na het plaatsen van PUR isolatie kunnen schadelijke stoffen zich door de ruimte verspreiden. Die stoffen zouden een bedreiging kunnen vormen voor de gezondheid van inwonenden.
  • Geen geluidsisolatie. PUR isoleert vooral thermisch. Het isolatiemateriaal fungeert niet als geluidsisolatie.
  • Niet geschikt voor doe-het-zelvers. Bij foute plaatsing verhoogt het risico op onder meer vochtproblemen, gezondheidsrisico’s, vervormingen en verzakkingen. Laat het isoleren van je dak over aan een expert.
Een ruimte waarvan zowel de muren als het dak geïsoleerd werden met PUR schuim. PUR is niet enkel geschikt als dakisolatie: het materiaal wordt ook gebruikt voor onder meer vloer- en gevelisolatie.

Benieuwd naar de kosten voor het isoleren van je dak? Ontvang offertes op maat en bespaar

Goede dakisolatie is cruciaal voor een comfortabele woning én helpt je om je energiefactuur laag te houden. Ben je op zoek naar een dakisolatiespecialist? Heb je vragen over de verschillende soorten dakisolatie? Of, wil je prijzen op maat van jouw isolatieproject kunnen vergelijken?

Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes en advies op maat van experts. Verken je opties, vergelijk tarieven van vakmannen in jouw regio en vind de meest interessante oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf uw aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wenst u?
2*. Welke dakoppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakisolatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 25 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Specialisten in dakisolatie: dakisolatie