Wat kost het isoleren van een plat dak?

Hoeveel kost het om platte daken te isoleren? Er bestaan verschillende soorten dakisolatie. Al vanaf 30 euro per vierkante meter kan je een plat dak laten isoleren. De prijs is weliswaar afhankelijk van diverse factoren, waaronder:

 • Het isolatiemateriaal: denk aan het goedkoopste materiaal minerale wol, of de iets duurdere EPS-platen en XPS-platen. PIR- en PUR-platen zijn net iets duurder. Voor elk budget is er een geschikt materiaal.
 • De isolatietechniek: langs binnen isoleren of langs buitenaf isoleren.
 • De totale dakoppervlakte: hoe groter het dak, hoe meer materiaal er nodig is en hoe langer de vakmannen aan je dak zullen moeten werken. Een klein dak zal dus een lagere kostprijs hebben en sneller geïsoleerd kunnen worden met minder isolatiemateriaal. Maar alles is mogelijk met de juiste vakman!
 • De bereikbaarheid.
 • De kosten voor een nieuwe dakbedekking op dat moment.
 • De staat van de dakconstructie: is de huidige dakconstructie in goede staat? Dit is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat de dakisolatie een optimale werking heeft. Indien dit niet het geval is, kan je beter eerst denken aan een herstelling of vernieuwing van de (oude) dakconstructie. Op deze manier voorkom je verdere problemen.

Bovendien hoef je je geen grote zorgen te maken op financieel vlak, want de investering heb je op korte termijn weer terugverdiend. Door de isolatie van een plat dak bespaar je jaarlijks heel wat uit op je energierekening. Maar hoeveel kost het dan ongeveer?

Soort plat dak isolatie Prijs
Isolatie langs buiten Warm dak: € 70 – 115 (inclusief afwerking)

Omgekeerd dak: € 50 (inclusief afwerking)

Isolatie langs binnen Koud dak: € 30 – 40 (exclusief afwerking)
Een warm dak, koud dak of omgekeerd plat dak? Een specialist geeft je advies en prijzen op maat
Vraag advies en vergelijk gratis offertes van dakwerkers
arrow Ontvang offertes

Premies voor het isoleren van een plat dak

Investeren in een goede isolatie voor platte daken is niet niks, maar je moet altijd in gedachten houden dat het isoleren van platte daken een slimme investering is. Door een hogere thermische isolatie zal je kunnen genieten van een hoger warmtecomfort in huis en je kan jaarlijks ook heel wat besparen op jouw energiefactuur.

Daarnaast zijn er gelukkig enkele premies en vergoedingen die je financieel ondersteunen. Onder bepaalde voorwaarden kan je bijvoorbeeld aanspraak maken op een netbeheerderspremie, renovatiepremie of totaalrenovatiebonus.

Indien je woning ouder dan 10 jaar is en je in aanmerking komt, is een belastingvermindering of een verlaagd btw-tarief ook een mogelijkheid. Onderzoek goed welke premies/vergoedingen betrekking hebben op jouw situatie of doe voor deze taak ook beroep op jouw toekomstige specialist!

Plat dak isoleren: wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn verschillende manieren om platte daken te isoleren en het is aan jou en aan jouw specialist om de juiste techniek te vinden voor je situatie.

Plat dak isoleren: wat zijn de mogelijkheden?

Optie 1: Plat dak isoleren langs buiten

Een plat dak isoleren langs de buitenkant? Dan maak je gebruik van het systeem ‘warm plat dak’. Dit betekent concreet dat het isolatiemateriaal bovenop de dakconstructie wordt aangebracht.

Hoe werkt dit precies? Eerst wordt er bij een warm dak een dampremmende laag op het plat dak aangebracht, om vervolgens de isolatieplaten te kunnen aanbrengen die weinig gevoelig zijn voor krimp en uitzetting. Denk maar aan stijve platen van piepschuim, PIR, perliet of EPS. Wat zijn de voordelen van de techniek van een warm dak?

 • Er is sprake van een goede dakbescherming.
 • Een warm dak voorziet een goede isolerende werking.
 • De hoeken isoleren wordt kinderspel!

Optie 2: Plat dak isoleren langs de binnenzijde

Wanneer het isolatiemateriaal aan de onderzijde van het dakbeschot wordt aangewend, is er sprake van de techniek ‘koud plat dak’. Een koud dak wordt niet gezien als de meest effectieve manier van isoleren, aangezien het dak zelf niet wordt opgewarmd door de ondergelegen ruimte.

Allerlei weersinvloeden, zoals temperatuurschommelingen door hitte of vrieskou, kunnen dus effect hebben op de dakconstructie van het koude dak.

In sommige gevallen is een koud plat dak echter wel een goede optie, wanneer je bijvoorbeeld last hebt van technische beperkingen of wanneer het ‘warm dakprincipe’ niet gerealiseerd kan worden. Het is beter om voor deze soort thermische isolatie te kiezen, dan helemaal niets te doen.

Voor deze techniek wordt door de dakwerker meestal een minerale wol zoals glas- of rotswol op de dakconstructie aangebracht.

Optie 3: Bestaand plat dak isoleren

Indien het de bedoeling is dat de bestaande dakbedekking blijft liggen, kies je best voor de techniek ‘omgekeerd plat dak’. Het isolatiemateriaal wordt bij een omgekeerd plat dak dus bovenop de bestaande dakbedekking geplaatst. Ook hier spreken we van een minder isolerende werking dan bij het warme dakprincipe en dit zal je ook kunnen zien aan de prijs.

Het is bij deze techniek de bedoeling dat de bestaande dakbedekking dient als waterkerende laag, om vervolgens bovenop vochtbestendige XPS (geëxtrudeerd polystyreen) platen te plaatsen.

Tenslotte wordt ballast materiaal, zoals grind of tegels, gebruikt om de platen af te dekken en ervoor te zorgen dat het isolatiemateriaal goed op zijn plaats blijft.

De techniek of het principe van een omgekeerd dak biedt alvast enkele voordelen:

 • De isolatie van een omgekeerd plat dak is makkelijk uit te voeren en dus handig voor renovaties.
 • Je hebt geen extra dampscherm nodig bij een omgekeerd dak.
 • Een omgekeerd dak is in principe goedkoper dan een warm dak.

Optie 4: Houten plat dak isoleren

Bij een betonnen plafond wordt er bij het ‘koud plat dak’ principe vaak een houten dragende constructie gemaakt, ook wel gezien als een verlaagd plafond. Hierin wordt dan het isolatiemateriaal aangebracht. Zorg bovendien dat er een goede dampwering is, aangezien er zich anders condensatieproblemen kunnen voordoen.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang gratis advies + offertes

Kan je zelf een plat dak isoleren? Of beter een vakman inschakelen?

Welke methode je ook kiest. Het wordt sterk aangeraden om beroep te doen op een specialist voor het isoleren van platte daken. Waarom? Een plat dak isoleren is specialistenwerk.

Je moet rekening houden met diverse zaken, zoals: een goede waterkerende laag, het kiezen van het juiste isolatiemateriaal enzovoort. Een specialist in platte daken beschikt over de nodige kennis en ervaring, en hij verzekert je een vlekkeloos eindresultaat.

platte daken isoleren

Vraag advies aan erkende dakexperts en vergelijk gratis 1 of meerdere offertes

Een goede vakman inschakelen is heel belangrijk en niet iets wat u onbedachtzaam zomaar kan beslissen. De isolatie van een plat dak is niet zomaar gebeurd. Daarom helpen wij jou daarmee!

Op onze website kan je via onderstaand formulier verschillende experts in platte daken vergelijken met elkaar, zodat je efficiënt op zoek kan naar de beste vakman voor je project. Begin er dus meteen aan, ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen en vergelijk hier gratis offertes!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dakisolatie wenst u?
2*. Welke dakoppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
 
Dakisolatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakisolatie