Welke materialen worden voor dampschermen gebruikt?

Doorgaans wordt een dampscherm voor platte daken gemaakt uit polyethyleen. Polyethyleen kost niet veel, maar gaat wel lang mee. Daarnaast worden er OSB-3 houtvezelplaten gebruikt als dampscherm. Deze platen hebben een speciale coating. De coating werkt als dampremmer.

Bij het aanbrengen van de folie zorg je ervoor dat je de folie niet doorprikt. Vervolgens dient de aansluiting naar andere kamers zo luchtdicht mogelijk te zijn. Op deze manier voorkom je een waterlek. Bij het plaatsen van een dakconstructie dien je hier voldoende aandacht aan te besteden. Indien je dit niet doet, krijg je na verloop van tijd last van vochtvlekken en schimmel.

dampscherm plat dak

Dampscherm plaatsen: uitvoering naargelang de opbouw!

We onderscheiden verschillende soorten dampschermen. De eerste optie is een dampscherm voor een warm plat dak. De tweede mogelijkheid is een dampscherm voor een koud plat dak. Daarnaast heb je ook een dampscherm voor een omgekeerd dak en een hellend dak. Een dampscherm aanbrengen vraagt best wat vaardigheid. Vraag daarom advies aan een erkende vakman.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies en vergelijk gratis meerdere offertes

Uitvoering 1: Dampscherm op een warm plat dak

Dampscherm afplakken

Een dakwerker plaats de isolatie bovenop de constructie van de dampremmende laag. De dampremmende laag voorkomt (condensatie)vocht in de isolatie. Indien er zich vocht opstapelt in het isolatiemateriaal, is dit zeer nadelig voor de thermische eigenschappen en de levensduur van het materiaal.

Het dampscherm bevindt zich tussen de isolatie en het dakbeschot. De vakman plaatst het scherm tegen de warme zijde. Het plaatsten van het scherm tegen de warme kant is noodzakelijk om condens in het dak te voorkomen. De opbouw van jouw warm dak, beginnend langs de buitenzijde ziet er als volgt uit:

 • Dakbedekking
 • Isolatie
 • Dampscherm
 • Dakbeschot
 • Balklaag
 • Plafond

Uitvoering 2: Op koud plat dak plaatsen

Dampscherm plaatsen

Bij een koud dak zit de opbouw van het dak en de plaats van het dampscherm anders in elkaar. Het dampscherm wordt aangebracht in de woning. De vakman plaatst het scherm voor het isolatiemateriaal en achter het plafond.

Het dampscherm voorkomt vochtige lucht in het isolatiemateriaal van koude daken. Daarnaast verbetert het dampscherm de luchtdichtheid. Laat het scherm plaatsen door een vakman. Op die manier voorkom je fouten. De vakman garandeert jou een naadloze plaatsing. Het is van groot belang om het scherm op een correcte manier te plaatsen.

Een vakman zorgt er eveneens voor dat het scherm niet geperforeerd wordt. Gaatjes in de folie zijn uitgesloten. De dakwerker houdt rekening met enkele belangrijke aandachtspunten, zoals de doorvoer van elektriciteitsleidingen en de aansluiting van het scherm bij de wanden.

De opbouw van het koud dak ziet er als volgt uit:

 • Dakbedekking
 • Dakbeschot
 • Balken
 • Isolatie
 • Dampscherm
 • Plafond
Op zoek naar een specialist?
Offerte aanvragen

Kan bestaande roofing nog als dampscherm dienen?

Dampscherm

In een aantal gevallen kan de roofing, ook wel bitumen genoemd dienst doen als dampscherm. Jouw roofing dient uiteraard wel in een degelijke staat te zijn. Hieronder verstaan we dat de dakbedekking over voldoende afsluitende werking moet beschikken.

Heb je blazen in jouw bitumen, dan is dit geen probleem. De vakman snijdt de blazen open en plakt ze opnieuw dicht. De dakbedekking beschikt namelijk niet over een waterkerende functie.

Het voordeel van de bestaande roofing als dampscherm te gebruiken is de prijs. Door bitumen te gebruiken bespaar je op de aankoop van een nieuw dampscherm. Daarnaast dien je de roofing niet te verwijderen. Dit is eveneens tijdbesparend. Zo bespaar je op het aantal werkuren van de vakman.

Indien je vragen hebt, kan je steeds bij een vakman terecht. Hij bezorgt je het nodige advies.

Van plan om je dak te isoleren? Vind dakwerkers in jouw regio en vergelijk gratis offertes

Wil je zeker zijn van een correcte plaatsing van jouw dampscherm? Kies voor een erkende vakman. De vakman garandeert jou een correcte plaatsing van onder andere het dampscherm.

Vraag via onderstaand formulier gratis naar offertes. Kom in contact met meerdere vakmannen tegelijk in jouw regio. Vergelijk eenvoudig hun prijzen en diensten. Op die manier vind je makkelijk een vakman voor jouw project.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dakisolatie wenst u?
2*. Welke dakoppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakisolatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakisolatie