Inhoud
Waarom een dampscherm plaatsen?
Een dampscherm is een lucht- en waterdichte laag die waterdamp tegenhoudt.
Reden 1: Bescherm je isolatie tegen vocht
Het dampscherm heeft een belangrijke functie. Het scherm houdt vochtige lucht uit je isolatie.
Veel isolatiematerialen zijn beperkt bestand tegen vocht. Wanneer het materiaal vochtig wordt, nemen de isolerende eigenschappen af en kan het materiaal rotten en beschimmelen.
Reden 2: Bescherm de dakconstructie en kepers
Niet enkel het isolatiemateriaal, maar ook de dakconstructie moet beschermd worden tegen vocht. Een vochtig houten dakgebinte kan bijvoorbeeld te maken krijgen met houtrot – nefast voor de stabiliteit van het dak en de woning.
Niet enkel boven vochtige ruimtes zoals de badkamer
Vocht ontstaat overal in huis. Hoewel er bijzonder veel vochtige lucht hangt in vochtige ruimtes (denk aan de badkamer, de keuken en het washok), is het niet zo dat enkel de delen van het dak boven die ruimtes beschermd moeten worden. Vochtige lucht komt bijvoorbeeld ook vrij als we ademen.
Vochtige lucht verspreidt zich bovendien gemakkelijk door het hele huis. Een dampscherm dat het volledige dak (en de dakconstructie en dakisolatie) afschermt, is dus verre van een overbodige luxe.
Een dampscherm is meestal aangeraden, maar niet altijd noodzakelijk. Verder in dit artikel lees je wanneer een dampscherm wel en niet nodig is.
Gevel
Ook gevels worden vaak voorzien van een dampscherm.
Luchtdichte afwerking
Het dampscherm is niet enkel waterdicht, maar ook luchtdicht. Die luchtdichte afwerking ondersteunt de thermische isolatie van je dak.
Verleng de levensduur van je dak en dakisolatie
Een goede bescherming van je dakconstructie en dakisolatie betekent ook dat je dak langer meegaat.
Prijs voor een dampscherm
Een dampscherm laten plaatsen door een professional kost gemiddeld 5 à 7 euro per vierkante meter.
Dampscherm correct plaatsen
Wanneer is een dampscherm nodig, waar plaats je het, en uit welke soorten dampschermen heb je de keuze?
Wanneer is een dampscherm nodig?
Een dampscherm plaatsen is altijd aan te raden, maar niet altijd noodzakelijk.
Een dampscherm plaatsen moét niet als je gebruikmaakt van isolatiematerialen met een ingebouwd dampscherm. Dat is bijvoorbeeld vaak het geval bij PIR-platen en andere harde isolatieplaten. Maar ook glaswolmatten kunnen voorzien zijn van een eigen dampscherm.
Een dampscherm plaatsen op je dak is cruciaal als:
- Je de woning van binnenuit isoleert. In principe plaats je dan altijd een dampscherm als afwerking onder het isolatiemateriaal.
- Het dak langs de buitenzijde waterdicht is afgewerkt. Als het vocht in het isolatiemateriaal kan dringen en vervolgens niet via het dak naar buiten kan ontsnappen, ontstaan geheid vocht- en schimmelproblemen in het dak. Een dampscherm langs de warme binnenzijde van het dak zorgt ervoor dat er geen vocht van binnenshuis in het isolatiemateriaal kan dringen.
- Je woning niet over degelijke ventilatie beschikt. Een goed ventilatiesysteem helpt je de luchtvochtigheid in huis onder controle te houden. Let wel: zelfs met een oerdegelijk ventilatiesysteem blijft het aangeraden om een dampscherm te plaatsen.
Waar het dampscherm moet liggen
Heel eenvoudig: een dampscherm ligt steeds aan de warme zijde van het dak. Het dampscherm ligt dus steevast onder het isolatiemateriaal, waar het scherm een barrière vormt tussen de vochtige binnenlucht en je dakisolatie.
Dampscherm boven plafond/onder vloer bij zoldervloer isoleren
Isoleer je een onverwarmde zoldervloer? Dan plaats je het dampscherm als eerste, dus onder de zoldervloerisolatie. Het dampscherm vormt dan een luchtdichte afwerking en een barrière tussen de zolder en de daaronder liggende verwarmde ruimtes.
Soorten dampschermen
Er zijn verschillende soorten dampschermen.
- Bitumen. Op platte daken gebruikt men vaak een bitumineuze laag als dampscherm.
- Aluminium. Aluminium dampschermen zijn geschikt voor platte en schuine daken. Het materiaal reflecteert bovendien de stralingswarmte. Wat de thermische isolatie van je dak ondersteunt.
- Kunststof (polyethyleen). Kunststof dampschermen zijn ook geschikt voor platte en hellende daken. Ze kunnen erg dun aangebracht worden en zijn vaak de goedkoopste optie.
Hightech isoleren? Dan opteer je voor een slim dampscherm. Slimme dampschermen passen zich zelf aan naargelang de luchtvochtigheid, de seizoenen en de weersomstandigheden.
Hoe leg je een dampscherm? Zolder, plat en hellend dak
Hoe moet je een dampscherm op je dak plaatsen?
Hoe en waar je het dampscherm legt op een plat dak
Op een plat dak ligt het dampscherm steeds zo dicht mogelijk bij de warme binnenzijde van de woning.
- Op een koud dak wordt het dampscherm langs de binnenzijde van de woning en onder het isolatiemateriaal en het dakbeschot geplaatst.
- Op een warm of omgekeerd plat dak ligt het dampscherm eveneens onder het isolatiemateriaal, maar bovenop het dakbeschot. Je plaatst het dampscherm dus vóór je het isolatiemateriaal aanbrengt.
Het dampscherm wordt meestal vastgeniet. Lees verder in dit artikel meer over hoe je een dampscherm efficiënt aanbrengt.
Hoe en waar je het dampscherm legt op een hellend of schuin dak
Op een hellend of schuin dak ligt het dampscherm langs de binnenzijde van het dak, onder het isolatiemateriaal, het onderdak en de dakbedekking.
Het dampscherm wordt meestal vastgeniet aan de kepers of balken van de dakconstructie. Lees verder in dit artikel meer over de plaatsing van een dampscherm.
Hoe je een dampscherm op de zoldervloer legt
Bij het isoleren van de zoldervloer wordt het dampscherm als eerste aangebracht, zodat het scherm meteen een barrière vormt tussen de warme binnenruimtes en de zoldervloerisolatie.
Een goed dampscherm is cruciaal voor zowel de zoldervloerisolatie als de zoldervloerconstructie.
Algemene aandachtspunten en tips
Enkele belangrijke aandachtspunten bij het correct plaatsen van een apart dampscherm:
- Breng het dampscherm altijd aan langs de warme kant van het dak. Logisch, maar een dampscherm ligt altijd aan de warme zijde van het isolatiemateriaal (en dus zo dicht mogelijk bij de binnenzijde van het dak).
- Verzeker een luchtdichte afwerking. Het dampscherm is een water-luchtdichte folie. Voor een optimale bescherming mag het scherm dan ook niet doorboord worden. Leidingen en kabels mogen bijvoorbeeld niet door het dampscherm heen lopen.
- Laat de stroken overlappen. Leg de stroken van het dampscherm niet netjes naast elkaar, maar zorg voor een ruime overlapping van minimaal 10 centimeter. Zo voorkom je naden waardoor de lucht kan ontsnappen.
- Gebruik speciale tape voor naden, kieren en randen. Werk de naden en kieren af met aangepaste tape. Omzeil je ergens een kabel of leiding? Dan plak je de randen af met water- en luchtdichte tape. Kleine perforaties of scheurtjes in het dampscherm kun je eveneens dichten met tape.
- Plaats binnenafwerking als laatste. De binnenafwerking – bijvoorbeeld met gyproc platen – plaats je pas nadat je het dampscherm hebt aangebracht.
Meer weten? Stel je vragen rechtstreeks aan dakisolatiespecialisten
Een dampscherm biedt een oerdegelijke bescherming aan je dakisolatie en kan je, op lange termijn, heel wat extra kosten besparen. Het is dan ook van groot belang dat je dampscherm op de juiste manier wordt aangebracht.
Kwaliteit verzekeren? Daarvoor schakel je een vakspecialist in. Vul onderstaand formulier in en ontvang deskundig advies én vrijblijvende offertes op maat.