Inhoud
Wat bepaalt de juiste dikte voor dakisolatie?
Er zijn 4 factoren die bepalen hoe dik je dakisolatie moet leggen.
1. R-waarde en lambdawaarde
De R-waarde is de warmteweerstand van een isolatiemateriaal. De R-waarde wordt ook wel de Rd-waarde of isolatiewaarde genoemd, en geeft weer hoe goed het materiaal de warmte tegenhoudt. Je vindt die waarde terug tussen de specificaties van de leverancier of fabrikant.
Hoe hoger de R-waarde van een materiaal, hoe beter het isoleert.
De R-waarde wordt berekend door de dikte van het materiaal te delen door de lambdawaarde. De lambdawaarde van een product geeft de warmtegeleidbaarheid van het materiaal aan. Hoe hoger de lambdawaarde, hoe beter het materiaal de warmte geleidt, en hoe slechter het dus isoleert.
Hoe lager de lambdawaarde, hoe beter een dunne laag van het materiaal isoleert en hoe hoger de bijhorende R-waarde.
2. Type isolatiemateriaal
Elk type isolatiemateriaal heeft een eigen Rd-waarde en lambdawaarde. In dit artikel vind je een overzicht met de isolatiewaarden van de verschillende isolatiematerialen, alsook de nodige dikte om een Rd-waarde van 4,5 m2K/W te behalen.
Hieronder vind je de isolatiewaarden van enkele van de best isolerende materialen op de markt.
Isolatiemateriaal is er in verschillende uitvoeringen. De R-waarde en lambdawaarde kunnen verschillen naargelang de fabrikant en uitvoering. Let dus goed op de Rd-waarde die vermeld wordt op (de verpakking van) het materiaal.
Minerale wol (glaswol en rotswol)
Glaswol en rotswol hebben een R-waarde tussen 0,23 en 0,32 m2K/W per centimeter. Een laag van 10 centimeter minerale wol is dus goed voor een isolatiewaarde van 2,3 tot 3,2 m2K/W.
Kurk
Kurk heeft een R-waarde tussen 0,25 en 0,26 m2K/W per centimeter. Een isolatielaag van 10 centimeter kurk is goed voor een isolatiewaarde van 2,5 à 2,6 m2KW.
Schapenwol (ecologische isolatie)
Schapenwol heeft een R-waarde van 0,25 à 0,29 m2K/W. 10 centimeter schapenwol is goed voor een isolatiewaarde van 2,5 tot 2,9 m2K/W.
XPS
XPS-isolatieplaten hebben een R-waarde tussen 0,26 en 0,36 m2K/W. Laat je een XPS-laag van 10 centimeter dik plaatsen? Dan heeft je dak een isolatiewaarde van 2,6 à 3,6 m2K/W.
PIR
PIR-schuim heeft een vrij hoge R-waarde: tussen 0,38 en 0,48 m2K/W. Je kunt PIR daarom relatief dun aanbrengen.
Een PIR-isolatielaag met een dikte van 10 centimeter is goed voor een isolatiewaarde tussen de 3,8 en 4,8 m2K/W.
VIP
Met een lambdawaarde van slechts 0,004 à 0,007 mK/W behalen vacuümisolatieplaten absolute topprestaties. Omgerekend betekent dit dat VIP een Rd-waarde heeft van maar liefst 1,43 tot 2,50 m2K/W per centimeter.
10 centimeter VIP zorgt voor een isolatiewaarde van maar liefst 14,3 tot 25 m2K/W – veel meer dan de aanbevolen isolatiewaarde.
Het nadeel? VIP is momenteel vrij duur. Reken op een kost van 150 à 200 euro per vierkante meter.
3. Beschikbare ruimte
Dikker isoleren zorgt in theorie altijd voor een betere thermische isolatie. In de praktijk is het niet altijd mogelijk of wenselijk om een dikke laag isolatie aan te brengen.
Wie bijvoorbeeld een hellend dak langs binnen isoleert, kan met een te dikke laag isolatiemateriaal ongewenste ruimteverliezen op zolder creëren. Een dikke laag isolatie aan de buitenzijde van het dak plaatsen, is ook niet altijd een optie – een schuin of hellend dak ophogen om plek te maken voor extra dakisolatie, kan flinke kosten met zich meebrengen.
Niet voldoende ruimte voor een dikke laag dakisolatie? Dan kies je voor isolatiematerialen met een zo hoog mogelijke Rd-waarde. Vaak ligt de prijs per vierkante meter voor zulke materialen wat hoger.
4. Beoogde isolatiewaarde
Tot slot is er de gewenste isolatiewaarde: hoe hoger die ligt, hoe dikker de isolatielaag in theorie zal zijn. Door te kiezen voor materialen met een zo hoog mogelijke R-waarde, kun je jouw dak voldoende isoleren met een relatief dunne laag isolatie.
Je dakisolatiespecialist gaat mee op zoek naar de juiste isolatiematerialen voor jouw dak, en berekent de benodigde dikte om je gewenste isolatiewaarde te behalen. Heb je vragen over de juiste isolatiewaarde? Stel ze aan experts via het formulier onderaan deze pagina.
Optimale dikte voor schuin/hellend dak, zoldervloer en plat dak
Wat is nu de juiste dikte voor een goede thermische isolatie van een schuin dak, een zoldervloer en een plat dak?
Hoe dik isoleren langs de buitenzijde?
Voor het isoleren van de buitenzijde van een plat of hellend dak, kiest men doorgaans voor halfstijve of harde platen. Voor een isolatiewaarde van 3,5 m2K/W is een laag PIR met een dikte van 7 à 10 centimeter ideaal. Kies je voor XPS? Dan zit je goed met een isolatielaag met een dikte van 9 à 14 centimeter.
Hoe dik isoleren langs de binnenzijde?
Langs de binnenzijde van een hellend of plat dak kiest men doorgaans voor minerale wol, schapenwol, schuimisolatie of isolatieplaten. Wil je een isolatiewaarde van 3,5 m2K/W behalen? In dat geval kies je het beste voor:
- 10 à 15 centimeter minerale wol
- 12 à 14 centimeter schapenwol
- 7 à 10 centimeter PIR
Voor het isoleren van een zoldervloer kiest men doorgaans voor harde platen (bijvoorbeeld PIR-platen), spuitbare isolatie (bijvoorbeeld PIR-schuim) of minerale wol.
Wat met andere isolatiematerialen?
Natuurlijk zijn andere isolatiematerialen ook een goede optie.
Wie graag milieuvriendelijk isoleert, kan naast schapenwol bijvoorbeeld ook kiezen voor papiervlokken (met een dikte van minimaal 12 centimeter), hennep of kurk (minstens 13,5 centimeter dik).
Goedkoop isoleren? Kies voor EPS-dakisolatie. Met een laag van 11 à 16 centimeter behaal je een isolatiewaarde van 3,5 m2K.
De juiste dikte voor … [Premies]
Hoe kies je de juiste dikte voor:
- de Vlaamse dakisolatienorm
- nieuwbouw
- Mijn VerbouwPremie
- Mijn EPC-labelpremie
Wettelijk verplichte dikte (dakisolatienorm)
De Vlaamse dakisolatienorm schrijft geen minimale isolatiedikte voor. De dakisolatie van alle zelfstandige woningen in Vlaanderen moet, wettelijk gezien, wel een Rd-waarde hebben van minimaal 0,75 m2K/W. Om aan de norm te voldoen, volstaat (met de meeste isolatiematerialen) een laag van 3 à 4 centimeter dakisolatie.
Nieuwbouw
Ook voor nieuwbouwwoningen geldt geen minimale dikte. Er is ook geen minimale Rd-waarde, maar wel een maximale U-waarde van 0,24.
Mijn VerbouwPremie: Hoe dik moet de isolatie op je dak zijn voor de premie?
Je woning isoleren én genieten van de Mijn VerbouwPremie? De voorwaarden voor deze premie voor dakisolatie zegt evenmin iets over een minimale dikte. Belangrijker om aan de voorwaarden te voldoen, is het behalen van de minimale Rd-waarde.
Minimum R-waarde voor premie
Wie in aanmerking wilt komen voor de Mijn VerbouwPremie, moet het dak isoleren met isolatiemateriaal met een Rd-waarde van minimaal 4,5 m2K/W.
Je mag het isolatiemateriaal in verschillende lagen aanbrengen op het dak, maar enkel de nieuw gelegde isolatie (en dus niet de reeds aanwezige isolatie) wordt mee opgenomen in de berekening.
Minimum dikte per isolatiemateriaal
Gebruik maken van de premie voor dakisolatie? Dan plaats je:
- 14 tot 20,5 centimeter EPS-dakisolatie
- 16 à 18 centimeter schapenwol
- 13 à 17,5 centimeter XPS-dakisolatie
- 9,5 à 12 centimeter PIR-dakisolatie
Je dakisolatiespecialist helpt je met het kiezen van het juiste isolatiemateriaal en berekent de juiste laagdikte voor jouw dak.
Minimale dikte Mijn EPC-labelpremie
Voor de EPC-labelpremie geldt geen minimale laagdikte, noch een minimale Rd-waarde. De Rd-waarde van je dakisolatie heeft evenwel invloed op de isolatiewaarde van je dak en je woning, en dus ook op je EPC-score.
Hoe hoger je EPC-score na de renovatiewerken, hoe hoger de premie die je kunt ontvangen. Je kiest dus ook voor deze premie best voor een dikke laag dakisolatie en isolatiemateriaal met een hoge Rd-waarde.
Ook interessant
Welke dikte voor PIR dakisolatie?
Is 12 cm isolatie voldoende voor het dak?
Kies je echter voor minerale wol? Dan behaal je een isolatiewaarde van 2,76 à 3,84 m2K/W, wat niet volstaat voor de premie voor dakisolatie.
Is 400 mm dakisolatie te veel?
Tijd om je dak goed te isoleren? Ontvang advies en offertes op maat
Je dak oerdegelijk laten isoleren? Met een ervaren dakisolatiespecialist boek je steeds het beste resultaat. Via onderstaand formulier deel jij je noden en wensen met dakexperts in je buurt. Ze beantwoorden je vragen, geven je extra informatie en bezorgen je gratis vrijblijvende offertes op maat.
Zo vind je binnen de kortste keren de ideale isolatie-oplossing voor je dak binnen jouw budget.