Welke dakisolatie dikte is vereist voor premies? 

De keuze van het isolatiemateriaal of de opbouwdikte maakt op dit vlak niets uit. Als het dak thermisch gezien in orde is dan kan je een premie aanvragen. Het is best om toch voor een grote dakisolatie dikte te gaan. Hoe beter je isoleert hoe meer energie je bespaart en dat vermindert jouw kosten aanzienlijk.

Hoeveel bedraagt de dakisolatiepremie ongeveer?

De premie bedraagt 8 euro per m² indien het dak door een aannemer geïsoleerd wordt.

Om in aanmerking te komen voor een premie dakisolatie van de netbeheerder moet de Rd-waarde 4,5 m²K/W bedragen. De Rd-waarde betekent de warmteweerstand van een isolatiemateriaal.

De factuur voor de isolatiewerken mag maximum 2 jaar oud zijn voor dat je een premie aanvraagt.

zoldervloer isolatie / geïsoleerde zoldervloer

Dikte dakisolatie kiezen naargelang het materiaal [overzicht]

Welke dikte dakisolatie kiezen? Er bestaan verschillende soorten isolatie materialen. Het is best om alle mogelijkheden even te bekijken vooraleer je een beslissing maakt.

Dikte van wol isolatie

Bij de dikte minerale wol dakisolatie van een hellend dak moet je een minimum dikte hebben van 13 tot 16 centimeter. Dit is afhankelijk van de lambda waarde van de dikte dakisolatie minerale wol. 

Beter is het om nog dikker te isoleren. Bijvoorbeeld 16 tot 20 cm omdat je hiermee een hogere Rd-waarde lambdawaarde kunt bereiken van 4,5 m k w.

Het is altijd goed om een dikkere isolatielaag te hebben. Op die manier kan je dankzij een hoge isolatiewaarde jouw inversteringskosten terugverdienen.

dikte dakisolatie

Dikte van PUR en PIR isolatie

PUR en PIR isolatieplaten zijn twee van de best isolerende materialen. De lambdawaarde van deze isolatiematerialen is vrij laag namelijk 0.025 tot 0.03. Dit betekent dat je vrij dun kan isoleren

Om een minimum Rd waarde van 3.5 te bereiken volstaat het om een minimale dikte van 9 tot 11 centimeter te hebben. Bij een hogere lambdawaarde van 4,5 Rd heb je een materiaal dikte van 12 tot 14 centimeter nodig.

PIR isolatieplaat

Dikte van papiervlokken isolatie

Bij het isoleren met papiervlokken of cellulose vlokken kan je een benodigde dikte hebben van 13 tot 16 centimeter indien je een Rd-waarde van 3,5 Rd wil bereiken. 

Als je beter wilt isoleren en een Rd-waarde van 4,5 m²K/W wil bereiken, is 16 tot 21 centimeter de juiste dikte . 

papiervlokken isolatie cellulose

Dikte dakisolatie zelf berekenen: zo doe je dat!

Wanneer je de lambda waarde van het isolatiemateriaal kent kan je makkelijk zelf de dikte dakisolatie berekenen. 

De lambda waarde is een weergave van hoe goed een materiaal thermisch gezien isoleert. Hoe lager de waarde hoe minder isolatiemateriaal je nodig hebt.

Laten we zeggen dat je een een hellend dak gaat isoleren met minerale wol die een lambda waarde heeft van 0,04 W/mK en je wil een Rd-waarde van 5 m²K/W bereiken. Je vermenigvuldigt de Rd-waarde met de lambda waarde. Je krijgt dan: 5 x 0,04 = 0,2. Het resultaat is de dikte van de isolatielaag in meter. Dit betekent dat je dus 20 centimeter dik met minerale wol moet isoleren. 

Is dakisolatie verplicht? En wat is de minimumnorm?

Welke dikte dakisolatie is nu het absolute minimum? In Vlaanderen bestaat er de Vlaamse dakisolatienorm voor woningen op vlak van dakisolatie dikte. Concreet moet jouw woning een vereiste Rd-waarde hebben van 0,75 m² K/W. Sinds 2020 is het ook de norm of verplichting dat alle Vlaamse woningen voorzien zijn van dakisolatie.

Indien je bij de bouw van een woning de eisen niet respecteert, kun je hiervoor strafpunten krijgen. Omdat je niet voldoet aan de EPB-eisen. EPB staat voor ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’.

dakisolatie dikte

Je dak laten isoleren? Vind dakwerkers in jouw buurt en ontvang gratis offertes op maat! 

Om het beste uit jouw investering te halen, schakel je best een professional in. Hij of zij zal jou gepaste advies geven over welke dikte dakisolatie het meest aangewezen is voor jouw huis. Je mag rekenen op het juiste isolatiemateriaal voor jouw dak en woning. Bovendien staat een erkende vakman garant voor een veilige en goede isolatie.

Ontvang vrijblijvende offertes van professionals in jouw buurt via onderstaand formulier. Reken ook op bijkomend advies op maat van jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dakisolatie wenst u?
2*. Welke dakoppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakisolatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakisolatie