Wat kost plaatsen van dakisolatie?

De prijs voor het plaatsen van dakisolatie hangt af van verschillende factoren. De dakisolatie prijzen kunnen veranderen naargelang de isolatiemethode, het isolatiemateriaal en de professional die je kiest.

De gemiddelde dakisolatie prijzen voor een oppervlakte van 100 m² met glaswol schommelen meestal tussen de 2.200 en 2.800 euro. Deze prijs is inclusief plaatsing.

Als je jouw dak laat isoleren met gespoten PUR dan zal je ongeveer 30 à 35 euro per m² betalen. Voor PIR-isolatieplaten schommelen de prijzen rond 22 à 32 euro per m². EPS-isolatieplaten kosten 17 à 20 euro per m² en voor XPS-isolatieplaten betaal je 25 à 27 euro per m².

Check premie-aanbod

Als je jouw dakisolatie laat plaatsen door een professional dan kan je in aanmerking komen voor bepaalde premies en subsidies. Je kan een premie van de netbeheerder aanvragen. Die bedraagt 6 euro per m².

Daarnaast kan je genieten van een totaalrenovatiebonus van 25 % op jouw eindrekening wanneer je meerdere energiebesparende voorzieningen laat uitvoeren.

Dakisolatie prijzen vergelijken? Advies over dakisolatie ontvangen?
Vergelijk gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen
arrow Ontvang offertes

Welke materialen geschikt voor dakisolatie?

dakisolatie plaatsen

Er bestaan uiteenlopende soorten dakisolatie. Wat op welk soort dak past en in het bijzonder het jouwe past hangt uiteraard af van verschillende zaken. Heb je een hellend of plat dak? Wat heb je als dakconstructie geplaatst? Moet de dakbedekking vernieuwd worden of niet? Kies je voor platen of eerder gespoten dakisolatie? Enzovoort.

Ook je budget is een doorslaggevende factor. Want de dakisolatie prijzen variëren sterk.

1: PIR-isolatie

PIR is een synthetisch materiaal met een hoge isolatiewaarde. Daarom is dit de laatste jaren één van de meest gebruikte isolatiematerialen geworden. PIR is een goede isolatie en wordt op de markt aangeboden door verschillende isolatiemerken. Het biedt bovendien een betere thermische isolatie dan pakweg PUR.

Er bestaan PIR-platen speciaal voor platte daken. De dakbedekking sluit door de speciale toplaag goed aan op de platen. Het nadeel van deze platen is dat de isolatiecapaciteit iets minder groot is dan vergelijkbare platen met een aluminium toplaag.

PIR-isolatieplaten hebben een dichte en vaste structuur waardoor het dak na isolatie beloopbaar blijft.

Op zoek naar een specialist?
Vraag onafhankelij advies en vergelijk gratis offertes

2: PUR-isolatie

PUR-isolatieplaten worden zowel voor een plat dak als een hellend dak gebruikt.

De platen zijn meestal voorzien van een dampremmende laag. In tegenstelling tot glaswol hoef je dus geen dampscherm meer te plaatsen.

Je kan ook de zijkanten opspuiten met PUR-schuim om de PUR-dakisolatie perfect aan te laten sluiten op muren of spanten. Om de naden nog beter te sluiten kan je ook kiezen voor twee lagen isolatieplaten die geschrankt over elkaar liggen.

3: EPS-isolatie

EPS-platen zijn handig om daken van binnenuit te isoleren. Hoewel ze ook worden gebruikt voor het isoleren van daken langs buiten.

Bij isolatie langs de binnenkant van het dak worden ze tussen de kepers tegen het dakbeschot geplaatst. Vervolgens wordt er langs de warme kant van de isolatielaag meestal een dampscherm geplaatst.

Op die manier vermijd je dat er condensatie ontstaat. EPS-isolatieplaten zorgen ervoor dat er geen irritaties ontstaan bij de plaatsing in tegenstelling met glaswol.

Op het vlak van isolatiewaarde scoren EPS-platen ook heel goed. Zowel op thermisch als op geluidsvlak zijn ze sterk.

4: XPS-isolatie

XPS-isolatie staat ook bekend als geëxtrudeerd polystyreen. Het gaat om een kunststof hardschuim met als basis aardolie. Dit isolatiemateriaal kan je verkrijgen in de vorm van vlakke isolatieplaten in verschillende diktes en druksterktes.

Meestal gaat het om blauwe isolatieplaten die ideaal zijn voor de isolatie van een warm plat dak, een omgekeerd dak, een hellend dak, en benedenvloeren, kelders en muren.

5: Isolatie met wol

Er bestaan 2 minerale wollen namelijk glaswol en rotswol. Die zijn relatief gemakkelijk te verwerken en isoleren op thermisch vlak alvast heel goed.

Ze zijn geluiddempend en onbrandbaar. Het nadeel van minerale wolsoorten is dat je een grotere isolatiedikte nodig hebt dan met kunststofisolatie.

Minerale wol is een milieuvriendelijke dakisolatie (van gerecycleerd glas) en vrij goedkoop. Het biedt over het algemeen de beste prijs-kwaliteitverhouding. Minerale wol wordt gebruikt voor de isolatie van een hellend dak, plat dak, zoldervloeren, voorzetwanden en spouwmuren.

Goed om te weten! Ben je een doe-het-zelver? Met minerale wollen kan je in vergelijking met de synthetische isolatiematerialen ook heel makkelijk zelf aan de slag. Glaswol en rotswol zijn wellicht de meest gebruikte materialen door doe-het-zelvers voor het isoleren van bijvoorbeeld hun zolder of plat dak.

Je kan uiteraard ook opteren voor het laten plaatsen van minerale wol. Vraag naar een gratis offerte via ons offerteformulier.

Langs binnen of langs buiten dakisolatie plaatsen?

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies en vergelijk gratis offertes

1. Hellend dak isoleren

Buitenkant:

Een hellend dak langs de buitenkant isoleren gebeurt meestal bij renovaties omdat je dan niet aan de binnenzijde hoeft te raken.

Vaak gebeurt dat ook bij het herstellen of vernieuwen van een hellend dak. Op die manier worden de dakwerken en isolatiewerken gecombineerd.

Omdat je langs buiten isoleert is er weinig tot geen ruimteverlies. Het probleem is dat er hier wel een hogere kostprijs aan verbonden is.

Eerst verwijder je de dakbedekking en leg je het isolatiemateriaal op de dakconstructie. Daar bovenop plaats je dan het onderdak. Daarna schroef je de pannen en tengellatten weer op hun plaats, en zet je de dakbedekking terug op zijn plek.

hoe dak isoleren

Binnenkant:

Jouw dak isoleren via de binnenzijde is het goedkoopst. Meestal heeft een hellend dak een spantenstructuur of een houten keper ter ondersteuning van het dak. Je plaatst dan het isolatiemateriaal tussen de houten balken. In dit geval is het meest gebruikte isolatiemateriaal glaswol. Glaswol kan je makkelijk op maat van de kepers snijden en is dus eenvoudig te plaatsen.

Als je werkt met minerale wol dan plaats je ze tussen de kepers of spanten van jouw dak. Om te zorgen dat er geen vocht binnen sijpelt, plaats je een dampscherm over je isolatievlak. Vervolgens sluit je de naden van het dampscherm af met tape.

Als je met isolatieplaten werkt, moet je ze tegen het gebinte schroeven. Je hebt meestal ook geen dampscherm nodig.

dakisolatie of zoldervloerisolatie

2. Platte daken isoleren

Buitenkant:

Een plat dak langs de buitenkant isoleren staat ook bekend als een warm dak. Hier ga je het isolatiemateriaal bovenop de dakconstructie plaatsen. Je moet bijgevolg eerst de dakbedekking weghalen.

Jouw dakisolatie plaatsen volgens de warme dak methode zorgt ervoor dat er minder kans is op schade. Omdat het dak minder blootgesteld wordt aan grote temperatuurschommelingen. Hierdoor is er weinig kans dat de dakafwerking gaat uitzetten of krimpen.

platte daken isoleren

Binnenkant:

Een plat dak langs binnen isoleren staat ook bekend als koud dak. Hier ga je jouw isolatie plaatsen aan de binnenzijde van het dak. Het voordeel is dat je de dakbedekking niet hoeft weg te halen. Daarnaast is het goedkoper.

Het nadeel is wel dat het dakvlak nog steeds onderhevig is aan temperatuurschommelingen. Daardoor kan de dakafwerking uitzetten of krimpen. Deze methode wordt meestal afgeraden.

koud isoleren

3. Alternatief: zolder isoleren

Een goedkoper alternatief voor het plaatsen van dakisolatie is het isoleren van jouw zolder. Dit alternatief is goedkoper en makkelijk. Ook met deze methode kom je in aanmerking voor bepaalde premies.

Het nadeel is dat het isolatiemateriaal veel ruimte in beslag neemt. Je kiest dus best voor dit alternatief als jouw zolder geen leefruimte is.

Dakisolatie plaatsen? Vergelijk meerdere offertes

Voor een correcte uitvoering van de dakisolatie, schakel je best een erkend isolatiespecialist in. Hij of zij bezorgt je onafhankelijk advies op maat, een overzicht van de dakisolatie prijzen en garandeert je een correcte plaatsing.

Via onderstaand formulier ontvang je gratis meerdere offertes van deskundige bedrijven voor het laten plaatsen van dakisolatie. Zo kan je makkelijk een gratis vrijblijvend vergelijk maken van dakisolatie prijzen en diensten. Bovendien kom je op die manier relatief snel en eenvoudig te weten wat je het beste kiest dat op jouw dak past.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dakisolatie wenst u?
2*. Welke dakoppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakisolatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakisolatie