Inhoud
Prijs: Wat kost het om dakisolatie te laten aanbrengen?
Dakisolatie laten plaatsen, kan 20 tot 115 euro per vierkante meter kosten. Belangrijke prijsbepalende factoren zijn het soort dak, het type dakisolatie en de manier waarop je de dakisolatie op je dak laat plaatsen.
Soort dak
Dakisolatie laten plaatsen op een hellend dak kost gemiddeld tussen de 20 en 60 euro per vierkante meter. Een plat dak laten isoleren, kost tussen de 30 en 115 euro per vierkante meter. Laat je isolatie op de zoldervloer plaatsen? Dan mag je rekenen op een kost tussen de 20 en 40 euro per vierkante meter.
Methode
De isolatiemethode (of je het dak langs binnen of langs buiten laat isoleren) speelt ook een grote rol in de prijsbepaling.
- Je dak langs binnen laten isoleren, is over het algemeen zowel voor platte als hellende daken de goedkoopste optie.
- Je dak langs buiten laten isoleren, is meestal de duurste optie. Omdat de dakbedekking daarvoor vaak tijdelijk verplaatst of volledig vervangen moet worden. Isolatie aanbrengen langs de buitenzijde gebeurt dan ook meestal in het kader van een volledige dakrenovatie.
- Heb je een hellend dak? Dan is het isoleren van de vloer van de (onverwarmde) zolder de goedkoopste optie.
Isolatiemateriaal
Het ene isolatiemateriaal is het andere niet, en het soort isolatiemateriaal heeft een belangrijke invloed op de kosten voor het isoleren van je dak. Hoe langer de levensduur en hoe hoger de Rd-waarde van het materiaal, hoe hoger de prijs kan liggen. Ook de expertise die nodig is om het materiaal correct te plaatsen, kan een invloed hebben op de prijs.
Enkele van de goedkoopste isolatiematerialen zijn glaswol, PUR-schuim en EPS-isolatieplaten. Enkele van de duurste isolatiematerialen zijn PIR-platen en schapenwol.
Premie
Met een premie voor dakisolatie kun je de kosten voor het aanbrengen van nieuwe isolatie drukken. Van welke premies kun je gebruik maken?
- Mijn VerbouwPremie. Wie het dak voorziet van nieuwe isolatie met een isolatiewaarde of Rd-waarde van minimaal 4,5 m2K/W (en voldoet aan de andere premievoorwaarden), kan gebruik maken van deze premie.
- Mijn EPC-labelpremie. Wie investeert om het energielabel van een energieverslindende woning te verbeteren, kan in aanmerking komen voor deze premie.
Hoe wordt dakisolatie geplaatst?
Je laat dakisolatie bij voorkeur plaatsen door een vakman of expert. Die maakt niet enkel gebruik van professionele technieken en materialen, maar zorgt ook voor een vlotte, correcte en duurzame uitvoering van de werken. Zelf je dak isoleren zonder de nodige kennis en ervaring is geen goed idee.
Een overzicht van isolatiemethodes:
1. Plat dak isoleren
Een plat dak kun je op 3 manieren laten isoleren:
- Koud dak. Een plat koud dak is langs binnen geïsoleerd. Meestal gebruikt men daarvoor een zacht of los soort isolatiemateriaal, zoals minerale wol.
- Warm dak. Op een warm dak wordt isolatiemateriaal (meestal in de vorm van platen) aangebracht aan de bovenzijde van het dak, onder de dakbedekking.
- Omgekeerd dak. Een omgekeerd dak wordt, net als een warm dak, langs buiten geïsoleerd. Het verschil? Het isolatiemateriaal fungeert niet enkel als isolatie, maar ook als dakbedekking. Deze techniek wordt meestal toegepast op daken met een dakterras of daktuin.
Voor een hoge isolatiewaarde en een minimaal risico op koudebruggen kies je voor een warm of omgekeerd plat dak. Het dak langs buiten isoleren krijgt in theorie altijd de voorkeur: je dak is zo het beste beschermd tegen de buitenlucht.
2. Hellend dak isoleren langs binnenzijde of buitenzijde
Een hellend dak wordt, net als een plat dak, bij voorkeur langs de buitenzijde geïsoleerd. Zo kun je de isolatiecapaciteit van het dak het best benutten.
Het dak langs binnen isoleren is echter goedkoper en minder ingrijpend. De aanwezige dakbedekking hoeft dan immers niet verplaatst of vervangen te worden.
3. Vloer van de zolder isoleren
Een goed alternatief op het isoleren van een hellend of schuin dak is het isoleren van de zoldervloer. Dat is vooral een interessante optie als je de zolderruimte niet verwarmt en zelden gebruikt.
Ideaal voor zolders die dienen als opslagruimte of gewoon leeg staan.
Tips en tricks: waarop letten als je een dak isoleert?
Hieronder vind je enkele tips voor een efficiënte dakisolatie.
1. Isoleren met of zonder onderdak
Laat ons duidelijk zijn: het is absoluut aanbevolen om je dak van een onderdak te voorzien. Het onderdak:
- Is dampopen en winddicht
- Beschermt het isolatiemateriaal én de dakconstructie tegen condensatie, vuil en wind
- Sluit je dakisolatie luchtdicht af, wat warmteverliezen aanzienlijk vermindert
- Beschermt je woning en dak tegen vochtproblemen
- Is niet onoverkomelijk duur en kan vaak relatief eenvoudig aangebracht worden (langs zowel de binnen- als buitenzijde van het dak)
Heb je geen onderdak én wil je geen onderdak plaatsen? Dan heeft het uiteraard nog steeds zin om je dak te isoleren. Het grote nadeel is dat je nieuwe dakisolatie dan niet beschermd is – en je een groot risico loopt op vochtproblemen, wat nefast is voor (houten) dakconstructies (en woningen in houtskeletbouw).
Wie het dak isoleert zonder onderdak, kan wel beroep doen op één van deze alternatieven:
- Vochtwerende isolatieplaten. Je kunt je dak isoleren met isolatieplaten die voorzien zijn van een vochtwerende folie. Die vervullen de rol van het onderdak gedeeltelijk, maar niet volledig.
- Zoldervloer isoleren. De zoldervloer isoleren, kan in theorie ook zonder het plaatsen van een onderdak.
2. Hoeveel centimeter isolatie heeft je dak nodig?
Isolatiemateriaal wil je in theorie zo dik mogelijk aanbrengen. Hoe dikker de isolatielaag, hoe hoger de Rd- of isolatiewaarde van je dak.
Daartegenover staat natuurlijk wel dat je beperkt bent door de beschikbare ruimte. Wie langs buiten isoleert, heeft daar minder last van, maar wie het dak langs binnen isoleert, verliest steeds wat ruimte.
Kies daarom het juiste materiaal: dakisolatie met een hoge Rd-waarde, zoals bijvoorbeeld PIR-platen, kan relatief dun aangebracht worden. Omdat zulke materialen een hoge Rd-waarde per centimeter hebben, kun je ook met een vrij dunne laag zeer efficiënt isoleren.
3. Win advies in bij isolatie-experts over de juiste technieken en materialen
Zelfs als je zelf aan de slag gaat met het isoleren van je dak, is het ten stelligste aangeraden om het advies van een isolatiespecialist in te winnen. Die kan je dak bekijken en je meer vertellen over de juiste isolatiematerialen en -technieken.
4. Vermijd koudebruggen en isoleer luchtdicht
Een goed geïsoleerd dak is winddicht langs buiten en lucht- en dampdicht langs binnen. Een onderdak en dampscherm (aan de binnenkant van het dak) zijn daarom eigenlijk onontbeerlijk.
Kieren en naden tussen verschillende isolatieplaten of -matten vermijd je zoveel mogelijk door te kiezen voor grotere platen en matten. Sluit kieren en naden goed af met isolatietape of spuitbare isolatie.
Wat de beste manier is om je dak te isoleren? Ontvang vrijblijvend advies en offertes op maat
Benieuwd naar de prijs van rotswol op je dak? Een vraag over de juiste isolatietechniek voor je dak? Of, benieuwd welke materialen je het beste kunt vermijden, zodat warmte niet via het dak ontsnapt?
Vul onderstaand formulier in voor vrijblijvende offertes op maat én advies van dakisolatiespecialisten. Zo kun jij je opties verkennen, prijzen vergelijken en je dak (laten) isoleren volgens de regels van de kunst.