Premies en subsidies voor dakrenovatie, dakwerken en nieuw dak van de Vlaamse Overheid

Wie werken aan het dak laat uitvoeren, kan in veel gevallen gebruik maken van een handige premie om een deel van de gemaakte kosten te drukken of te recupereren.

Met het plaatsen van nieuwe dakisolatie of zoldervloerisolatie kom je mogelijks in aanmerking voor Mijn VerbouwPremie of Mijn EPC-labelpremie. Beide dienen aangevraagd te worden via Mijn VerbouwLoket.

Een specialist in een wit beschermpak isoleert de binnenkant van een hellend dak.

Optie 1:  Mijn VerbouwPremie – Isolatiepremie voor het dak 

Je eerste optie is Mijn VerbouwPremie (categorie dak) van de Vlaamse overheid. De premie geldt voor:

  1. Eigenaars of investeerders die ofwel het dak, ofwel de zoldervloer isoleren van een bestaande woning of ander gebouw van minimaal 15 jaar oud.
  2. De eigenaar-bewoner komt uit de middelste of laagste inkomenscategorie. Ook verhuurders aan een woonmaatschappij of sociaal verhuurkantoor kunnen de premie aanvragen.

Tip:

Naast het isoleren van je dak- en zoldervloer, kun je de premie ook gebruiken voor andere werken aan het dak, zoals:

  • het verwijderen van asbest
  • het plaatsen van een onderdak
  • het plaatsen van waterdichte dakbedekking
  • het vervangen of plaatsen van dakgoten en afvoerpijpen.

Dakisolatie en zoldervloerisolatie: voorwaarden

Om gebruik te maken van Mijn VerbouwPremie voor het isoleren van je dak of de zoldervloer, moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Je laat het dak of de zoldervloer isoleren door een aannemer.
  • Je kunt de premie pas aanvragen wanneer de werken volledig uitgevoerd zijn en je een eindfactuur hebt ontvangen. 
  • Je kunt Mijn VerbouwPremie voor de categorie dak slechts om de 5 jaar aanvragen voor eenzelfde woning. Die termijn vervalt wanneer de woning van eigenaar wisselt. Als nieuwe eigenaar kun je dus gebruik maken van de premie, zelfs wanneer de vorige eigenaar minder dan 5 jaar geleden gebruik maakte van Mijn VerbouwPremie (categorie dak). 
  • Voor andere renovatiewerken aan het dak kun je (in de categorie dak van Mijn VerbouwPremie) slechts een premie ontvangen voor de delen van het dak of de zoldervloer die geïsoleerd zijn met een Rd-waarde van minimaal 4,5m2K/W

Hoe dik moet de isolatie zijn?

Er zijn geen regels voor de exacte dikte van het isolatiemateriaal. Er gelden wel voorwaarden voor de lambda- en Rd-waardes van de dak- of zoldervloerisolatie:

  • De nieuwe dak- of zoldervloerisolatie heeft een Rd-waarde van minstens 4,5m2K/W. Het isolatiemateriaal mag in meerdere lagen geplaatst worden om die Rd-waarde te bekomen, maar de Rd-waardes van een bestaande isolatielaag of van een afwerkingslaag tellen niet mee
  • De lambdawaarden die gebruikt worden om de Rd-waarde te berekenen, moeten voorkomen op de CE-marking en de DOP van het product, Of worden bepaald volgens de richtlijnen van de Europese Technische Goedkeuring (NBN B 62-002 of ETA).
  • Laat je een hellend dak isoleren? Dan moet je een dampscherm tegen de binnenkant van het gebouw plaatsen. Gebruik je PUR of PIR met een geïntegreerd dampscherm? Dan moeten de naden en randen afgeplakt worden met Alu-tape.
  • Op een plat dak is een dampscherm niet verplicht, maar wel aangeraden.
  • Zoldervloerisolatie komt enkel in aanmerking voor de premie als de zolder zelf niet verwarmd wordt. Een dampscherm onderaan het isolatiemateriaal wordt aanbevolen, maar is niet verplicht.

Premie asbest verwijderen

Laat je ook asbest verwijderen tijdens de isolatiewerken? Dan kun je een bijkomende premie ontvangen op voorwaar dat:

  • Je zowel asbest uit het (onder)dak laat verwijderen als je dak laat isoleren.
  • Het isoleren van het dak én het verwijderen van het asbest door een aannemer wordt uitgevoerd.
  • Het asbest wordt verwijderd door een aannemer met een geldig attest conform de bepalingen in de Codex ‘Welzijn op het Werk’. De asbestverwijdering volgt ook de Code Van Goede Praktijken van het OVAM: ‘Veilig werken met asbestdaken en -gevels’. Of de aannemer is lid van het ‘Asbestcharter voor dakaanemers’.
  • De melding van de asbestverwijdering is verplicht conform de bepalingen in de Codex over welzijn op het werk. De meldingsdatum van de asbestverwijdering ligt vóór de uitvoering van de verwijdering, of ten laatste op de dag van de verwijderingswerken.
  • Het gaat om asbesthoudende materialen van de dakbedekking of het onderdak. Verwijdering van asbest in andere toepassingen of delen van het gebouw, geldt niet voor de aanvullende premie. 

Opgelet:

Gaat het om een niet-woongebouw? Dan kun je de premie voor dakisolatie en asbestverwijdering nog aanvragen tot eind 2025. Daarna geldt de premie enkel nog voor woningen, appartementen en woongebouwen.

Hoeveel krijg je terug via de premie?

Je premiebedrag wordt bepaald door je inkomenscategorie. De premiebedragen zijn als volgt:

1. Laagste inkomenscategorie en verhuurders aan woonmaatschappijen

Voor eigenaar-bewoners uit de laagste inkomenscategorie en verhuurders aan een woonmaatschappij , bedraagt de premie tot 35 procent van het factuurbedrag zonder btw. De premie bedraagt maximaal 4.025 euro.

De premie geldt enkel voor factuurbedragen tussen de 1.000 en 11.500 euro, exclusief btw. Voor hogere factuurbedragen wordt geen rekening gehouden met het bedrag boven de 11.500 euro.

Tip:

Is het (procentuele) premiebedrag lager dan de premie die een eigenaar-bewoner of verhuurder uit de hoogste inkomenscategorie zou krijgen voor dezelfde dak- of zoldervloerisolatie? Dan ontvang je automatisch het hogere premiebedrag.

2. Middelste inkomenscategorie

Eigenaar-bewoners uit de middelste inkomenscategorie ontvangen een premie tot 25 procent van de investering zonder btw. De premie bedraagt maximaal 2.875 euro.

De premie geldt voor factuurbedragen tussen 1.000 en 11.500 euro exclusief btw. Voor hogere factuurbedragen wordt geen rekening gehouden met het bedrag boven de 11.500 euro.

Ook hier geldt: Is het (procentuele) premiebedrag lager dan de premie die een eigenaar-bewoner of verhuurder uit de hoogste inkomenscategorie zou krijgen voor dezelfde dak- of zoldervloerisolatie? Dan ontvang je automatisch het hogere premiebedrag.

3. Eigenaar-bewoner uit de hoogste inkomenscategorie of andere investeerder

Als investeerder of als eigenaar-bewoner uit de hoogste inkomenscategorie, ontvang je een premie van 8 euro per vierkante meter dakisolatie. De premie bedraagt maximaal 40 procent van het factuurbedrag (zonder btw) voor eindfacturen vanaf 2022 en aanvragen tot en met 31 december 2025.

Voor eindfacturen tot eind 2021 en vanaf 1 januari 2026 bedraagt de premie 4 euro per vierkante meter.

Je komt pas in aanmerking als het factuurbedrag minimaal 1.000 euro bedraagt.

4. Aanvullende bonus en premies voor alle categorieën

Er zijn enkele aanvullende bonuspremies:

  • Asbestverwijdering. Wie nieuwe dakisolatie combineert met het verwijderen van asbest, ontvangt een extra premie van 8 euro per vierkante meter geplaatste isolatie, tot maximaal 50 procent van het factuurbedrag zonder btw voor de isolatiewerken en asbestverwijdering. De facturen voor beide werken dateren wel na 31 december 2020.
  • Heb je enkel het nachttarief? Dan verhoogt de premie met 2 euro per vierkante meter dak of zoldervloer die je laat isoleren, tot maximaal 50 procent van het factuurbedrag zonder btw. De factuur van de dakisolatie dateert van na 31 december 2020. De verhoging geldt voor aanvragen tot uiterlijk 31 december 2025.
  • Geniet je zowel de verhoging voor asbestverwijdering als de verhoging voor uitsluitend nachttarief? Dan wordt de totale premie voor de categorie dak beperkt tot 50 procent van het factuurbedrag.
Een koppel bestudeert welke werken ze moeten uitvoeren of laten uitvoeren om te voldoen aan de voorwaarden voor de premie voor dakisolatie.

Hoe je Mijn VerbouwPremie voor dakisolatie kunt aanvragen

Je kunt Mijn VerbouwPremie eenvoudig online aanvragen via Mijn VerbouwLoket. Graag een handje hulp? Maak een afspraak bij het woonloket van je gemeente of contacteer het Energiehuis van je gemeente.

Opgelet:

Dien de premieaanvraag in uiterlijk 2 jaar na datum van de laatste factuur. De facturen mogen in het Frans opgesteld zijn. Ook facturen van buitenlandse aannemers komen in aanmerking, zolang de Belgische btw is toegepast op de factuur.

Optie 2: Mijn EPC-labelpremie

Een andere interessante premie van de Vlaamse overheid, is Mijn EPC-labelpremie. Je komt in aanmerking voor de premie als:

  • Je grondige energiebesparende werken laat uitvoeren
  • Aan een woning of appartement
  • Waarvan jij de eigenaar (volle eigendom, vruchtgebruik (met recht van gebruik en/of bewoning), erfpacht, recht van opstal, of mede-eigendom) bent en, volgens het bevolkingsregister, als hoofdverblijfplaats bewoont in het Vlaams gewest
  • Met een slecht EPC-label dat opgemaakt werd vanaf 2019 (EPC-label E of F voor een woning, EPC D, E of F voor een appartement)
  • Die je binnen de 5 jaar grondig renoveert om het EPC-label aanzienlijk te verbeteren (tot EPC-label C voor een woning, EPC-label B voor een appartement)
Een specialist in een wit pak met blauwe werkhandschoenen isoleert de zoldervloer. Ook voor deze klus kom je in aanmerking voor de premie voor dakisolatie.

Belangrijke updates 1 januari 2025

Op 1 januari 2025 gingen een paar belangrijke wijzigingen van kracht.

  • Sinds 6 januari 2025 vraag je Mijn EPC-labelpremie aan via Mijn VerbouwLoket, en niet langer via Fluvius.
  • De aanvraag werd vereenvoudigd.
  • Enkel eigenaars komen in aanmerking.
  • De premiehoogte voor eigenaar-bewoners verandert volgens de inkomenscategorieën van Mijn VerbouwPremie.
  • De premie verhoogt als je aan de minimale ventilatie-eisen voldoet, behalve als het gaat om een ingrijpende energetische renovatie.

Voorwaarden voor dakisolatie of zoldervloerisolatie

Er zijn, voor Mijn EPC-labelpremie, geen specifieke voorwaarden wat betreft de isolatiewaarde van de dak- of zoldervloerisolatie. Belangrijk is het EPC-label dat je na de renovatiewerken behaalt. Het plaatsen van degelijke zoldervloer- of dakisolatie is een belangrijke stap in het verbeteren van de energieprestaties van je woning.

Naast het isoleren van het dak of de zoldervloer zijn er nog heel wat ingrepen die je kunt laten uitvoeren om je EPC-label te verbeteren. Denk onder meer aan het isoleren van de gevel, het plaatsen van ramen en deuren met betere isolerende eigenschappen, het installeren van zonnepanelen of het plaatsen van energiezuinige verwarmingsinstallaties.

Premiebedrag

Hoeveel Mijn EPC-labelpremie bedraagt, is afhankelijk van verschillende factoren:

  • Het behaalde EPC-label
  • Het type gebouw
  • Je inkomenscategorie
  • Of je na de renovatie al dan niet voldoet aan de ventilatie-eisen (zoals vermeld op het energieprestatiecertificaat)

Mijn EPC-labelpremie bedragen voor woningen

Ventilatie niet OkVentilatie OK
€ 6.000
bij EPC-label A na renovatie
€ 7.000
bij EPC-label A na renovatie
€ 4.500
bij EPC-label B na renovatie
€ 5.250
bij EPC-label B na renovatie
€ 3.000
bij EPC-label C na renovatie
€ 3.500
bij EPC-label C na renovatie
€ 5.000
bij EPC-label A na renovatie
€ 6.000
bij EPC-label A na renovatie
€ 3.750
bij EPC-label B na renovatie
€ 4.500
bij EPC-label B na renovatie
€ 2.500
bij EPC-label C na renovatie
€ 3.000
bij EPC-label C na renovatie
€ 4.000
bij EPC-label A na renovatie
€ 5.000
bij EPC-label A na renovatie
€ 3.000
bij EPC-label B na renovatie
€ 3.750
bij EPC-label B na renovatie
€ 2000
bij EPC-label C na renovatie
€ 2.500
bij EPC-label C na renovatie

Mijn EPC-labelpremie bedragen voor appartementen

Ventilatie niet OkVentilatie Ok
€ 4.500
bij EPC-label A na renovatie
€ 5.250
bij EPC-label A na renovatie
€ 3.000
bij EPC-label B na renovatie
€ 3.500 euro
bij EPC-label B na renovatie
€ 3.750
bij EPC-label A na renovatie
€ 4.500
bij EPC-label A na renovatie
€ 2.500
bij EPC-label B na renovatie
€ 3.000
bij EPC-label B na renovatie
€ 3.000
bij EPC-label A na renovatie
€ 3.750
bij EPC-label A na renovatie
€ 2.000
bij EPC-label B na renovatie
€ 2.500
bij EPC-label B na renovatie

Opgelet: verhoogd bedrag bij ventilatie-norm geldt niet voor IER

Laat je een IER (ingrijpende energetische renovatie) uitvoeren? Dan geldt het EPC bouw en niet het EPC bestaande bouw.

Je komt met een IER nog steeds in aanmerking voor Mijn EPC-labelpremie, maar de verhoogde bedragen bij het voldoen aan de ventilatie-eisen zijn niet van toepassing.

Wat als je geen eigenaar bent?

Als niet-eigenaar kun je vanaf 2025 enkel nog in aanmerking komen voor Mijn EPC-labelpremie als je de activatie van de EPC-labelpremie vóór 2025 hebt aangevraagd bij Fluvius.

Niet-eigenaars vallen, ongeacht hun werkelijke inkomen, in de hogere inkomenscategorie.

Aanvraag: Waar en hoe kun je de premie aanvragen?

Sinds 6 januari 2025 vraag je Mijn EPC-labelpremie aan via Mijn VerbouwLoket. Let wel:

  • Laat een EPC opmaken van de woning of het appartement voor je renovatiewerken aanvat. Oudere energieprestatiecertificaten zijn enkel geldig als ze opgemaakt zijn op of na 1 januari 2019 en op of vóór 31 december 2026. Werd je EPC opgemaakt in 2019 of 2020? Dan geldt 1 januari 2021 als startdatum voor de renovatiewerken.
  • Laat binnen de 5 jaar na de startdatum een EPC opmaken na de renovatiewerken (het ‘EPC na renovatie’).
  • Doe de premieaanvraag binnen de 6 jaar of 72 maanden na de datum van het EPC dat vóór de renovatie werd opgemaakt.

De aanvraag werd vereenvoudigd en verloopt als volgt:

  1. Meld je aan bij Mijn VerbouwLoket met isme of een e-ID en kaartlezer. Vraag indien nodig hulp bij het woonloket of het Energiehuis van je gemeente.
  2. Start je aanvraag in de tegel ‘Mijn EPC-labelpremie’ door op ‘start nieuwe aanvraag’ te klikken. Open de eerste stap door ‘ga naar deze stap’ aan te klikken.
  3. Vul de gevraagde gegevens aan over het gebouw, het EPC, de aanvrager en je voorkeuren voor communicatie en betaling. 
Een doe-het-zelver isoleert de zoldervloer om te voldoen aan de voorwaarden voor de premie voor zoldervloer- en dakisolatie van Fluvius.

Veelgestelde vragen

Kun je nog een premie voor dakisolatie of zoldervloerisolatie aanvragen bij netbeheerder Fluvius?

+
Nee. Momenteel kun je enkel nog aanspraak maken op Mijn VerbouwPremie (categorie dak) of Mijn EPC-labelpremie voor het isoleren van je dak of zoldervloer.

Wat is de R-waarde of Rd-waarde?

+
De R-waarde of Rd-waarde geeft de warmteweerstand van een materiaallaag weer, uitgedrukt in m2K/W. Hoe groter de waarde, hoe beter het materiaal isoleert
De Rd- of R-waarde wordt berekend door de dikte van het materiaal (in meter) te delen door de lambdawaarde (in W/mK)

Wat is de Lambdawaarde?

+
De lambdawaarde is de warmtegeleidingscoëfficient, uitgedrukt in W/mK, en geeft de warmtegeleidbaarheid van een materiaal weer. Hoe hoger de waarde, hoe beter het materiaal de warmte doorlaat. Hoe kleiner de lambdawaarde, hoe beter het materiaal isoleert.

Dakisolatiespecialist gezocht? Ontvang gratis advies en offertes op maat

Er komt heel wat kijken bij het isoleren van je dak of zoldervloer – én bij het aanvragen van de juiste premie(s). Heb je vragen over de premies voor dak- en zoldervloerisolatie? Ben je op zoek naar een vakman voor het isoleren van je dak? Of ben je benieuwd naar de kosten voor nieuwe dakisolatie?

Vul onderstaand formulier in en kom vrijblijvend in contact met 1 of meer dakisolatie-experts in jouw regio.

Ze informeren je over de opties voor jouw dak en de mogelijke premies waarop je aanspraak kan maken. Daarnaast bezorgen ze je vrijblijvende offertes op maat. Zo kan je beter inschatten wat voor jouw situatie de meest interessante opties zijn, kan je besparen op de werken en loop je geen premie mis.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf uw aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wenst u?
2*. Welke dakoppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakisolatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 25 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Specialisten in dakisolatie: dakisolatie