Hoeveel bedraagt de premie voor dakisolatie? (Fluvius)

Dankzij de premie voor dakisolatie van netbeheerder Fluvius kan je 4 euro per vierkante meter terugtrekken wanneer je met een erkend aannemer samenwerkt om jouw dak te isoleren. Ook als doe-het-zelver kan je rekenen op een Fluvius-premie, die bedraagt dan 2 euro per vierkante meter.

Heb jij recht op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas? Beschermde afnemers kunnen een hogere premie krijgen. Voor jou bedraagt de premie dankzij de sociale tarieven dan 10,5 euro per m² wanneer je samenwerkt met een aannemer en 5,25 euro per m² wanneer je de werken zelf uitvoert.

Op zoek naar een specialist?Laat je adviseren door professionele dakwerkers

Extra premies?

Daarnaast zijn er nog bestaande premies. Je kan misschien ook rekenen op een totaalrenovatiebonus (wanneer je minstens 3 energiebesparende maatregelen uitvoert) of de burenpremie (bij een project met als resultaat 10 energiezuinigere woningen of meer). Een extra premie kan vaak de moeite waard zijn.

Totaalrenovatiebonus

Wil je meer energiebesparende werken doen dan enkel jouw dak laten isoleren? Wanneer je minstens 3 energiebesparende maatregelen uitvoert, kan je via netbeheerder Fluvius handig gebruik maken van de totaalrenovatiebonus bovenop de premiebedragen.

Daarvoor moet je aan de voorwaarden voldoen van drie van de volgende zeven premies: premie voor (1) dakisolatie, (2) buitenmuurisolatie, (3) vloerisolatie, (4) nieuwe beglazing, (5) zonneboiler, (6) warmtepomp en (7) ventilatiesysteem. Wanneer je dus bijvoorbeeld nieuwe beglazing, dakisolatie en zoldervloerisolatie geplaatst hebt kom je in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus.

Daarnaast worden een aantal bijkomende voorwaarden gesteld op vlak van minimale oppervlakte voor sommige van de andere premies en heb je nood aan een EPC-attest vanaf 5 premies of meer. Wanneer je deze verschillende energiebesparende investeringen binnen een periode van 5 jaar bent aangegaan, kan je op de totaalrenovatiebonus rekenen.

Voor ééngezinswoningen ligt de bonus tussen 1.250 euro (3 investeringen) en 4.750 euro (7 investeringen). Voor appartementen kan het bedrag tussen de 625 euro (3 investeringen) en 2.375 euro (7 investeringen) liggen. Ben je een beschermde afnemer? Voor beschermde afnemers wordt de bonus nog eens verhoogd met 50 %.

Burenpremie

Begeleid je een project waarbij je 10 woningen of meer energiezuiniger maakt en voldoe je aan de voorwaarden van minstens één van de hierboven genoemde premies? Dan heb je recht op de burenpremie door je in te schrijven als BENOvatiecoach bij Fluvius.

Dit bedrag kan oplopen tot maximaal 400 euro per woning, en dus 4.000 euro voor een project van 10 woningen. In appartementsgebouwen kan je tot 2.500 euro ontvangen voor een project van 10 wooneenheden, met 100 euro extra per bijkomende wooneenheid of gemeenschappelijke delen. Per appartementsgebouw kan je maximaal 5.000 euro ontvangen.

Daarnaast bestaat ook nog de Huur-en-isolatiepremie, bedoelt om woningen die gehuurd worden door iemand uit een prioritaire groep te helpen bij het uitvoeren van energiebesparende maatregelen.

Dakisolatie premies 2023: overzicht

Premie voor dakisolatie Met aannemer: € 4 per m² Als doe-het-zelver: € 2 per m²
Totaalrenovatiebonus Ééngezinswoningen: € 1.250 – 4.750 Appartementen: € 1.250 – 4.750
Burenpremie Woningen: € 4.000 voor 10 woningen, € 400 extra per bijkomende woning Appartementen: €2.500 voor 10 appartementen, € 100 extra per bijkomend appartement

Hulp voor een dakisolatie premie aanvragen doe je makkelijk via ons offerteformulier.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind erkende dakwerkers in jouw regio
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Wanneer heb je recht op een premie?

Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan het ontvangen van dakisolatie premies:

1) Type woning

De dakisolatie premie is van toepassing op renovaties waarbij een dak (beter) wordt geïsoleerd. Daarom zijn de premies tijdelijk geldig wanneer jouw woning, appartement of appartementsgebouw vóór 1 januari 2006 werd aangesloten op het elektriciteitsnet.

Aangezien het om een premie van de Vlaamse overheid gaat, moet jouw pand zich ook in het Vlaamse gewest bevinden.

2) Eigenaar/bewoners

Zowel de eigenaar als de huurder van een woning kan op een overkoepelende renovatiepremie tellen. De enige voorwaarde voor een correcte aanvraag van een overkoepelende renovatiepremie is dat de desbetreffende goedgekeurde facturen op naam van de aanvrager staan.

Het maakt dus in principe niet uit of de laatste factuur op naam van de eigenaar of van de huurder staat.

3) Methode

De isolatie moet geplaatst worden aan de binnen- of buitenkant van het dak tenzij de zolder niet verwarmd wordt. Wanneer je zolder niet verwarmd wordt, kan je er ook voor kiezen om jouw zoldervloer te isoleren en gebruik maken van de dakisolatiepremie.

Dat is een nog betere manier om energie te besparen, wie zijn zoldervloer isoleert, isoleert een beperkte oppervlakte. Bovendien bespaar je op isolatiemateriaal en plaatsing. Je kan helaas geen premie ontvangen voor zowel jouw dakisolatie als jouw zoldervloerisolatie, waardoor je moet kiezen voor één van beide.

4) Hoe dik moet de isolatie zijn?

De thermische isolatiewaarde, of R-waarde, moet minimaal 4,50 m k w Dat kan je bereiken door het juiste isolatiemateriaal te kiezen en deze voldoende dik te plaatsen.

Hoe dik je moet isoleren, hangt dus af van het gekozen isolatiemateriaal. Vraag advies aan een erkend isolatiespecialist voor meer informatie.

premie dakisolatie

Hoe de premie voor dakisolatie aanvragen?

Hoe zit het juist met die premie voor dakisolatie: Geldt deze voor jouw situatie? Hoe, waar en wanneer kan ik de premie aanvragen? Antwoordt op hoe een premie aanvragen vind je hier!

Op zoek naar een specialist?Vraag professioneel advies aan erkende dakwerkers

Bij wie en wanneer premie aanvragen?

Premie voor jouw dakisolatie aanvragen? Ten laatste 12 maanden na het uitschrijven van de eindfactuur moet jouw premie aangevraagd zijn bij Fluvius, de elektriciteitsbeheerder in Vlaanderen. Dat betekent dat het aanvraagformulier ten laatste één jaar na de eindfactuur reeds moet aangekomen zijn bij Fluvius.

Stuur de aanvraag dus tijdig in.

Procedure

Bij een premie aanvragen komt wel wat kijken. Jouw aanvraag indienen kan zowel online als via de post aan de hand van het aanvraagformulier. Het juiste formulier en het online aanvraagplatform vind je via de website van Fluvius.

Wat heb je nodig tijdens jouw premie aanvraag?

  • Scan of kopieer alle facturen die betrekking hebben op jouw dakisolatie, afhankelijk van jouw keuze voor een online aanvraag of aanvraag via de post.
  • Ook het attest over de technische informatie van jouw dakisolatie moet ingevoegd worden. Zonder deze documenten voldoe je niet aan de technische voorwaarden van de premie aanvraag. De geplaatste isolatie moet voldoende isolerend zijn om een thermische isolatiewaarde (R- of Rd-waarde) van minimaal 4,50m²K/W te halen.
  • Wanneer je een stedenbouwkundige vergunning hebt aangevraagd voor jouw dakisolatiewerken, moet je ook deze gescand of gekopieerd invoegen.
  • Ben je beschermde afnemer en heb je recht op een verhoogde premie? Beschermde afnemers moeten ook hiervoor een bewijs invoegen om op een verhoogde premie beroep te kunnen doen.

Wanneer jouw aanvraag wordt goedgekeurd, mag je jouw terugbetaling binnen de 6 maanden op jouw rekening verwachten.

Vraag advies aan een ervaren isolatiespecialist of laat hem jouw isolatiepremie aanvragen.

dakisolatie of zoldervloerisolatie

Waarom erkende aannemers in isolatie raadplegen?

Om aan alle voorwaarden te voldoen zoals de minimale isolatiewaarde van jouw dak, schakel je best erkende isolatiespecialisten in. Een erkend isolatiespecialist weet perfect welke materiaal en welke dikte jij nodig hebt om jouw dak of zoldervloer goed te isoleren om jouw energiefactuur aanzienlijk te doen dalen en beroep te kunnen doen op de premie voor dakisolatie. Ze kunnen je verzekeren van een correcte uitvoering.

Een erkend vakman weet ook meer over de regels, de EPC label premie, eventuele gemeentelijke premies, en of jullie misschien een provinciale premie kunnen krijgen of andere mogelijke premies van de Vlaamse overheid. Bovendien kan je rekenen op een hogere premie wanneer je samenwerkt met een erkend aannemer.

Nog niet overtuigd of jouw dakisolatie de investering waard is? Dan is er voor jou misschien nog de kers op de taart. Wanneer jouw privéwoning 10 jaar of ouder is, kan je rekenen op een verlaagd btw-tarief. Dit is van toepassing omdat oude woningen vaak een slechte energieprestatie afleveren.

Via het verlaagde btw-tarief betaal je slechts 6 % btw op de werken (omvorming, renovatie, herstelling, enzovoort). De levering en plaatsing moet dan door dezelfde, erkende aannemer gebeuren en de factuur moet op naam staan van de huishoudelijke eindafnemers. (eigenaar of huurder).

Zo zijn er heel wat voordelen verbonden aan het isoleren van jouw dak, zowel financieel als op het vlak van comfort.

Kies je voor samenwerking met een erkend aannemer? Dan kan je erop vertrouwen dat alles goed verloopt en worden de vergoedingen verhoogd. Wil je de kosten en kwaliteit tussen aannemers zoveel mogelijk vergelijken? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvende prijsvoorstellen en onafhankelijk advies van isolatiespecialisten en deskundige bedrijven in jouw buurt.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dakisolatie wenst u?
2*. Welke dakoppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakisolatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakisolatie