Voordelen van het plaatsen van carport verlichting

Ondanks het grote aandeel natuurlijk daglicht door de open structuur biedt carport verlichting veel voordelen. Hieronder zetten we een aantal voordelen op een rij:

Voordeel 1: Eenvoudig parkeren in het donker

Ten eerste is het een goed idee om verlichting te hebben wanneer je jouw auto onder een carport parkeert. Dit geldt vooral ‘s nachts en in de winter wanneer het vroeg donker wordt. Met goede verlichting geniet je op elk moment van een goed zicht.

Je ziet duidelijk waar de auto geparkeerd staat en je stoot je bijvoorbeeld minder makkelijk tegen een paal of een ander object.

Voordeel 2: Klassevolle uitstraling

Het zorgt ook voor een mooie, klassevolle uitstraling. Er zijn tal van opties qua vormgeving, lichtsoort en lichtkleur. Carport verlichting met bijvoorbeeld ledverlichting geeft je woning direct een moderne design uitstraling.

Voordeel 3: Veiligheid en bescherming

Carport verlichting met sensoren reageert op elke vorm van beweging. De lichten gaan automatisch aan als je onder meer dmet e auto nadert. Op die manier kan je eventueel ook inbrekers of afschrikken.

Voordeel 4: Mogelijk om te gebruiken in het donker

De verlichting van de carport verhoogt het comfort. Het verhoogt het veiligheidsgevoel en het vergroot de gebruiksmogelijkheden. In de donkere maanden, na zonsondergang of ‘s avonds laat maken de lichten het in- en uitstappen aangenaam.

carport verlichting opbouw

Waar plaats je best carport verlichting?

Over de plaatsing van de verlichting van je carport raden we je aan om er goed over na te denken. Want je hele carport wordt best voldoende verlicht. Lampen moeten zowel rechts als schuin geplaatst worden (voor bijvoorbeeld extra zichtbaarheid als je de koffer opent) in plaats van de centrale plafondverlichting. Je hebt keuze uit binnenverlichting, buitenverlichting en padverlichting. Hieronder lees je meer details.

1. Binnenverlichting

Carports kenmerken zich door hun open karakter langs minimaal één zijde. Daarom telt de open ruimte van de carport als buitenruimte. Daarom gebruik je voor de verlichting best een lichtbron die geschikt is voor buitenshuis.

Die lichtbron moet overeenkomen met een hogere beschermingsklasse, zodat bijvoorbeeld opspattend water geen invloed heeft op de functie. Op de verpakking van de lampen vind je informatie over de zojuist genoemde beschermingsklasse: “druppels in een driehoek” is het symbool voor de hogere beschermingsgraad die geschikt is voor buitenshuis.

2. Buitenverlichting

Als beschermingseis dient de buitenverlichting van een carport minstens te voldoen aan beschermingsklasse IP X4 ter bescherming tegen opspattend water. De buitenverlichting kan onder meer in de vorm van wandlampen rechts en links worden aangebracht.

3. Padverlichting

Meestal is de weg naar de carport de tweede weg naar het huis nadat je jouw auto in de carport hebt geparkeerd. Daarom moet de toegang autonoom zijn (dat wil zeggen onafhankelijk van de verlichte carport) en goed verlicht, zodat de weg geen struikelgevaar wordt en je geen letsel oploopt.

Zorg ervoor dat de verlichting niet te laag wordt geïnstalleerd. Vooral als je jouw voertuig vaak op de parkeerplaats voor de carport of op de oprit van de carport parkeert. Een lichtpunthoogte van minstens twee meter is ideaal. De lichtpunthoogte is het lichtpunt van waaruit het licht op de oppervlakte valt (hier: de parkeerplaats / toegangsweg)..

Op zoek naar een specialist?
Vraag professioneel advies

Soorten lichtbronnen

Er zijn verschillende soorten lichtbronnen mogelijk voor carport verlichting. Hieronder zetten we ze voor je op een rij. Zo kan je zien welke geschikte lichtbronnen zijn voor jouw project.

inbouwspots carport

Type 1: Spaarlampen

Spaarlampen met voetbreedtematen E14 en E27 besparen al tot 80 % energie. Bovendien hebben ze een aanzienlijk langere levensduur dan de klassieke gloeilampen. Kortom, door te kiezen voor de juiste spaarlampen met voldoende intensiteit kan je aanzienlijk besparen op je energiefactuur.

Type 2: Led verlichting

Led-armaturen worden beschouwd als de lichtbron van de toekomst die andere soorten verlichting geleidelijk zal vervangen. Voor buitenruimtes zijn led verlichting met lage uv-niveaus bijvoorbeeld ideaal. Led spots met hun lichtspectrum die vrijwel geen warmte straalt, verlichten ze niet alleen heel efficiënt, maar trekken ze ook minder insecten aan.

Type 3: Lichtbronnen met extra functies

Een mogelijkheid is ook om extra functies aan je lichtbron toe te voegen. We geven je alvast enkele opties.

Verlichting met timer

Je kan zelf bepalen wanneer de carport verlichting aan en uit moet. Dit is handig als je bijvoorbeeld vaak verlichting nodig hebt op telkens eenzelfde tijdstip dat je door de carport loopt.

Verlichting met bewegingssensoren

Bewegingsmeldertechnologie is interessant in buitenruimtes. Omdat het veiligheid en comfort garandeert. Om de gewenste functionaliteit te bereiken, worden de vaak gebruikte millimeter buitenarmaturen aangesloten op bijhorende bewegingsmelders.

Daarnaast zijn er dergelijke sensorlampen die al over een bewegingsmelder beschikken. De zogenaamde sensorlamp beschikt over een geïntegreerde sensorbesturing.

Verlichting met schemersensoren

Verlichting met schemersensoren zijn ook interessant voor het verlichten van je carport. Dankzij geïntegreerde sensortechnologie, verlichten de sensoren de carport enkel als ze het begin van de duisternis waarnemen. Zo bespaar je energie.

Op zoek naar een specialist?
Laat je adviseren door een expert

Verschillende energiebronnen

Om je carport te verlichten heb je natuurlijk elektriciteit nodig. Je hebt meerdere keuzes om je energiebronnen van elektriciteit te voorzien.

verlichting onder carport

Elektriciteitsleverancier

De elektriciteit voor je carport verlichting kan groene stroom van een thuisnetwerk zijn dat is aangesloten op het openbare net van jouw elektriciteitsleverancier. Die kan je inkopen tegen het gebruikelijke tarief.

Zonne-energie

Elektriciteit kan je ook halen uit duurzame stroom via je persoonlijke zonne-energiecentrale (fotovoltaïsche installatie) die ook aan het thuisnetwerk levert. Door zelfopgewekte elektriciteit voor je carport te gebruiken, is het ecologisch en economisch interessanter nu de teruglevertarieven dalen.

In het beste geval is jouw carport een carport op zonne-energie die je kunt gebruiken om jouw carportverlichting te bedienen.

Als alternatief kunnen dankzij het geïntegreerde zonnesysteem ook zonnelampen worden geïnstalleerd, onafhankelijk van het elektriciteitsnet van het huis.

Wens je graag extra info? Stel je vragen en ontvang gratis vrijblijvende offertes

Vraag gratis naar vrijblijvende offertes voor de verlichting van je goede carport via onderstaand offerteformulier. Zo kan je makkelijk meerdere prijzen vergelijken en vind je de ideale oplossing voor jouw budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is de geschatte oppervlakte (lengte x breedte) van de carport?
2*. Welke materialen zou u willen gebruiken voor uw carport?
3*. Welk type carport wenst u?
4*. Wanneer wilt u de carport laten plaatsen?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Carport
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Carport