Inhoud
Vergelijken van soorten waterverzachters in België
Als je last hebt van hard water en kalkaanslag is het interessant om een waterverzachter te kopen. Het zal je een hele hoop besparingen opleveren, op water- én energieverbruik. Er bestaan verschillende soorten waterverzachters en merken waterontharders op de markt. We leggen je stapsgewijs uit hoe je toestellen kan vergelijken om zo de beste waterverzachter voor jou te vinden.
1. Wat is beter: een waterverzachter met of zonder zout?
We onderscheiden twee grote groepen van waterverzachters die hard water omzetten naar zacht water: waterverzachters met zout en waterontharders zonder zout. Binnen elk van die twee categorieën bestaan op zijn beurt meerdere systemen.
Waterverzachter met zout
Waterverzachters met zout hebben een ionenwisselaar, ook wel harscilinder genoemd, waarin harskorrels zitten. Deze korrels halen de magnesium- en kalkionen uit het hard water en verwisselen het met natriumionen. Door dit proces krijg je onthard water.
Na een bepaalde tijd raakt de harscilinder vol en moet hij gespoeld worden. Deze spoeling gebeurt met zout water. Dat proces heet ‘regenereren’ en kan op twee manieren gebeuren: elektronisch of mechanisch.
Simplex versus duplex waterverzachter
Een simplex waterontharder heeft één ionenwisselaar en een duplex heeft er twee. Doordat de duplex er twee heeft, gaat het proces sneller en zorgt dit voor meer comfort. Tijdens het regeneratieproces kan je hierdoor nog altijd zacht water blijven gebruiken, terwijl dit bij een simplex niet het geval is.
Compacte modellen versus duo waterverzachter
Compacte waterverzachters worden veel gekocht, omdat de ionenwisselaar en het zoutvat samen zitten. Aangezien niet iedereen voldoende ruimte heeft voor het compact model, zijn er ook duo waterverzachters op de markt. Die hebben een apart zoutreservoir. Zo is het mogelijk om de ionenwisselaar bijvoorbeeld tegen de muur te hangen en zo plaats te besparen.
Droog versus nat zoutvat
Het zout dat bij het regeneratieproces nodig is, wordt opgeslagen in het zoutreservoir. Om het regeneratieproces te beginnen, wordt er water aan het zout toegevoegd. Door dit proces wordt de ionenwisselaar gespoeld.
Bij een nat zoutvat wordt er na het regeneratieproces meteen terug water aan het zout toegevoegd, zodat het oplost. Bij een droog zoutvat valt er na het regeneratieproces bijna geen water meer in het zoutvat te bespeuren.
Waterverzachter met versus zonder hardheidsregelaar
Meestal heeft een waterontharder een hardheidsregelaar, waarmee je de hardheid van het water kan instellen. Je bepaalt hiermee of je toch nog een klein beetje kalk in het zacht water wil hebben. Bij een waterverzachter zonder regelaar is dit niet mogelijk.
Magnetische waterontkalker zonder zout
Een waterverzachter zonder zout is eigenlijk geen ‘echte’ waterverzachter, omdat de ontharder geen kalk uit het hard water haalt. Het toestel zorgt ervoor dat de kalk rondzweeft, zodat het niet meer afzet op de leidingen. De efficiëntie van een waterontharder zonder zout is ook nog niet bepaald. Daarom is het niet echt populair.
2. Aansturing: elektronische versus mechanische ontharder
Waterverzachters met zout worden nog eens onderverdeeld in twee groepen: elektronische waterverzachters en mechanische waterverzachters. Het verschil tussen beide verduidelijken we hieronder.
Volumegestuurd = elektronische waterverzachter
Bij elektronische waterontharder wordt het regeneratieproces volumegestuurd. Dit is voordeliger, omdat het volume van het ontharde water wordt geregistreerd.
Daardoor weet het systeem zelf wanneer de ionenwisselaars spoeling nodig hebben en wordt niet heel het onthardingsproces stopgezet. Doordat de ontharder minder gespoeld hoeft te worden, bespaar je veel water en elektriciteit.
Tijdsgestuurd = mechanische waterverzachter
Bij een mechanische waterontharder gebeurt de regeneratie tijdsgestuurd. Dat wil zeggen dat het op een vast tijdstip gebeurt. In tegenstelling tot de elektronische waterontharder is het tijdstip niet zo makkelijk aanpasbaar.
Er bestaan mechanische waterontharders die ook volumegestuurd werken. Maar die zijn niet even nauwkeurig als de elektrische modellen. Dus die laat je beter achterwege.
3. Waterverzachter prijs
De prijs van een waterverzachter is gemiddeld € 1.000 à € 2.000, exclusief btw en inclusief plaatsing. Een waterontharder zonder zout kost net iets minder. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de waterverzachter prijzen.
Prijs waterverzachter met zout
Soort waterontharder | Prijs (excl. btw, incl. plaatsing) |
---|---|
Elektronische waterontharder | 1.600 – 2.000 euro |
Mechanische waterontharder | 1.000 – 1.400 euro |
Prijs waterverzachter zonder zout
Soort waterontharder | Prijs (excl. btw, incl. plaatsing) |
---|---|
Magnetische waterverzachter | Vanaf 30 euro |
Waterverzachter met polyfosfaten | 100 – 150 euro |
Waterontharder met CO2-injectie | 1.400 – 1.900 euro |
Waterverzachter met zinken anode | 500 – 1.400 euro |
4. Capaciteit waterontharder: waterverbruik + waterhardheid
Er zijn waterontharders met verschillende capaciteiten. Welke capaciteit je nodig hebt, hangt af van je waterverbruik en de waterhardheid van het leidingwater.
Als je bijvoorbeeld een hoog waterverbruik hebt, zal de ionenwisselaar sneller gespoeld moeten worden. Het is dan voordeliger om een waterverzachter te hebben met een grote capaciteit, zodat de ionenwisselaar minder snel verzadigd geraakt.
5. Verbruik waterverzachter: stroomverbruik + zoutverbruik
Het is belangrijk om rekening te houden met het stroom- en zoutverbruik. Gelukkig verbruiken waterontharders tegenwoordig veel minder dan vroeger. Bij de huidige waterontharders, moet je zelfs het zout maar 1 à 2 keer per jaar bijvullen.
Bekende waterverzachter merken
Je zal al gemerkt hebben dat er een heel aantal merken van waterontharders zijn. Ieder merk heeft verschillende kwaliteiten, voor- en nadelen. Hieronder vind je een zestal merken als voorbeeld. Het zijn uiteraard niet de enige beste waterverzachter merken die hard water omtoveren tot zacht water.
1. Aqua Service
Al sinds 1970 produceert Aqua Service waterontharders. Dankzij hun jarenlange ervaring, zijn de toestellen van Aqua Service van hoge kwaliteit. Ze zijn niet voor niets de marktleider op de particuliere markt.
2. Bayard
Bayard is een Belgisch merk met meer dan 50 jaar ervaring in het maken van waterontharders. De Bayard waterverzachter staat bekend voor een laag water- en zoutverbruik, waardoor het milieuvriendelijk is.
3. Durlem
Durlem is ook een Belgisch merk. Veel bedrijven gebruiken de waterontharders van Durlem. De waterverzachters werken economisch en voordelig.
4. Culligan
Culligan houdt zich al meer dan 75 jaar bezig met het ontwerpen van waterontharders. Ze hebben een groot assortiment aan ontharders, waardoor er sowieso wel een model is dat bij jouw situatie past.
5. BWT
BWT staat voor Best Water Technology. Het is één van de grootste internationale bedrijven op het vlak van de productie van waterverzachters. Als je voor BWT kiest, ben je dus zeker van een toestel van hoge kwaliteit.
6. Minimax
Minimax is een Belgisch merk dat al sinds 1978 waterontharders verkoopt en installeert. Tegenwoordig zijn ze zelfs één van de grootste producenten van waterontharders in Europa.
Waterverzachters vergelijken volgens opbouw
Er zijn verschillende manieren om een waterontharder in huis te plaatsen. Je hebt bijvoorbeeld de optie om de waterverzachter aan de wand te hangen of om ze te verbergen. Ook het zoutvat kan je op een plaats zetten, waar je er makkelijk bij kan. Hiervoor is wel de opbouw van het toestel een belangrijke factor.
Optie 1: Installatie aan de wand
Bij een duomodel heb je de mogelijkheid om de onthardingsmodule tegen de wand te plaatsen. Hierdoor gaat er weinig plaats in de ruimte verloren. Het zoutreservoir kan je dan eventueel op de grond plaatsen, zodat je dit gemakkelijk kan bereiken.
Optie 2: Systeem in de kast
Als je de waterverzachter liever uit het zicht hebt, maar niet de hele tijd naar de kelder wilt lopen om het zout bij te vullen, dan bestaan er voor jouw modellen waarbij de componenten van het systeem aan de zijkant zitten. Daarom zijn ze makkelijk aan te sluiten op de waterleiding.
Optie 3: Modellen voor onder een schap
Er zijn ook modellen van waterverzachters die je op een schap kan plaatsen. Het zout bijvullen gebeurt via een klep die kantelbaar is.
Waterverzachter offertes vergelijken loont
Er zijn dus heel wat verschillende factoren waarmee je rekening hoort te houden bij het kopen van een waterverzachter. Daardoor is het handig om een waterverzachter installateur in te schakelen, die je kan helpen om de juiste keuze te maken.
Vergelijk gratis offertes via onderstaand formulier en vergelijk prijzen en verschillende installateurs. Vind de beste offerte voor jouw specifieke situatie en budget.
Ook interessant om te weten
Wat is de beste ontharder volgens de consumentenbond?
Waar kan je een waterontharder kopen?
Wat is een goede en betaalbare waterontharder?
Wat een goede waterontharder is voor jouw situatie is persoonlijk. Er zijn wel punten waar iedereen kan op letten. Zo is de regeneratie intervaltijd altijd een belangrijke criteria bij het kiezen van een waterontharder. Er zijn nog veel andere factoren zoals een langere levensduur interessant. Bespreek jouw voorkeur met een expert.
Wat kost de Omega 100 ontkalker?
Waar plaats je een waterontharder best?
De plaatsing kan variëren afhankelijk van het specifieke model. Vraag de verschillende opties na bij jouw installateur.