Een warmtepomp en vloerverwarming: een gouden combinatie?

Er zijn heel wat voordelen aan een warmtepomp en vloerverwarming combineren. Niet alleen vanuit een kostenbesparend perspectief, maar het is ook praktisch om vloerverwarming met een warmtepomp te combineren.

Voordelen van deze combinatie

1. Geniet continu van een comfortabele warmte

Deze soort verwarming zorgt voor een erg gelijkmatige en constante warmteverdeling vanuit de grond. Dat zorgt voor een erg comfortabele en aangename warmte.

2. Ook koelen behoort tot de mogelijkheden

Een warmtepomp verwarmt je woning niet alleen. Naast je woning verwarmen is het ook mogelijk om je woning af te koelen. Handig voor in de zomer. Daarnaast bespaar je geld die je anders aan een airconditioning moet besteden.

Grond-water warmtepomp

3. Laag energieverbruik

Zowel de keuze voor vloerverwarming als voor warmtepompen zijn duurzame en energiezuinige keuzes. Beide systemen hebben een laag energieverbruik en werken op hernieuwbare energie. Een combinatie is nog milieuvriendelijker.

4. Je hebt geen radiatoren meer nodig

Een warmtepomp gecombineerd met vloerverwarming zorgt ervoor dat je geen radiatoren meer nodig hebt, die je bij een centrale verwarming wel nodig hebt. Esthetisch gezien is dit een mooiere keuze en je wint ook nog aan plaats in de ruimte.

5. Geschikt voor diverse types vloerbedekking

Een combinatie vloerverwarming warmtepomp werkt bij verschillende soorten vloerbedekking. Ook bij bijvoorbeeld parket kan een warmtepomp renderen. De ene soort vloer werkt wel beter dan de andere.

Belangrijke aandachtspunten: 

1. Isolatie van je woning

Een goede isolatie van je bestaande woning is een belangrijke voorwaarde voor je een warmtepomp installeert. Zo heeft de opgewekte warmte geen kans om uit de woning te ontsnappen en behoud je een optimaal rendement van je warmtepomp.

2. Vermogen warmtepomp

Het is van groot belang om het juiste vermogen van je warmtepomp te berekenen. Wanneer je warmtepomp meer vermogen nodig heeft dan het uit de omgeving kan halen zal dat uit het elektriciteitsnet gehaald worden. Dit zal sneller gebeuren bij warmtepompen met een lager vermogen.

Bereken het vermogen van je warmtepomp pas op het einde. Nadat de isolatie van je woning af is en andere werken uitgevoerd zijn kan je het vermogen van je warmtepomp berekenen. Bij twijfel is het aangeraden een warmtepomp met een iets hoger vermogen te kiezen.

Het is vaak verstandig beroep te doen op een installateur van warmtepomp vloerverwarmingen. Een vakman raadplegen kan je helpen bij deze aandachtspunten en je verzekert jezelf van een correcte installatie.

Een installateur van warmtepompen of vloerverwarming nodig? Vraag gratis advies via ons offerteformulier.

Kom in contact met een vakman

Welke soorten warmtepompen combineren met vloerverwarming?

Je hebt verschillende soorten warmtepompen die combineerbaar zijn met vloerverwarming. Het is afhankelijk van je eigen situatie, woning, budget en voorkeur welk type warmtepomp het meest geschikt is.

De meest gebruikte warmtepomp is een lucht-water warmtepomp, maar ook geothermische warmtepompen worden vaak gebruikt. Niet alle warmtepompen zijn geschikt. Vloerverwarming combineren kan niet met een lucht-lucht warmtepomp. Hieronder lees je welke wel werken:

1. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp onttrekt warmte uit de lucht. Deze warmte wordt via het watercircuit aan de woning afgegeven. De warmte wordt gebruikt om het huis te verwarmen via de vloerverwarming.

Dit type warmtepomp wordt het meest toegepast bij bestaande huizen. Er zijn voor deze warmtepomp geen verbouwingen of ingrijpende aanpassingen nodig. Een lucht-water warmtepomp wordt vaak gezien als de beste keuze om te combineren met vloerverwarming.

Warmtepomp met vloerverwarming

2. Grond-water warmtepomp

Een grond-water warmtepomp trekt warmte uit de bodem via een buizensysteem uit de grond waar water in stroomt. Het water warmt op door geothermische warmte, dat is de warmte van de bodem/ondergrond.

Via een watercircuit wordt de warmte naar de woning vervoerd. Die warmte wordt dan gebruikt om het huis te verwarmen via vloerverwarming.

Bij een grond-water warmtepomp moet je wel bijkomende werken uitvoeren eenmaal de warmtepomp geplaatst kan worden, zoals diepteboringen. Hier komen dus bijkomende kosten bij. Je huist dient erg goed geïsoleerd te zijn en je moet over voldoende oppervlakte beschikken.

3. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt warmte uit het grondwater. Grondwater heeft bijna altijd een constante temperatuur en wordt ook nooit te koud. In de winter haalt grondwater nog een temperatuur van 7 tot 12 graden.

Om deze warmtepomp te doen renderen heb je een dieptepomp nodig. Een dieptepomp pompt het grondwater op. Daarnaast heb je een lozingsput nodig voor het gebruikte grondwater. Deze putten zijn vaak tussen 25 en 150 meter diep.

Een water-water warmtepomp neemt wel wat kosten met zich mee. Dit type warmtepomp haalt wel het hoogste rendement. Omdat er wel wat werken uitgevoerd moeten worden wordt dit soort warmtepomp niet vaak gekozen bij bestaande woningen. Bij nieuwe woningen is dit soort pomp wel een goed idee.

Ook een hybride warmtepomp kan een optie zijn. Een hybride warmtepomp is een combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp. Het is duidelijk dat het juiste type warmtepomp kiezen niet makkelijk is. Het is aangeraden raad te vragen aan specialisten met kennis van zaken en expertise in het vak.

Hoeveel kost een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming?

Voor een warmtepomp betaal je tussen de 5.000 en 25.000 euro. De prijs van je warmtepomp is afhankelijk van het type warmtepomp, de grootte van de woning en het benodigde vermogen van de warmtepomp.

Onderstaande tabel geeft je een indicatie van de warmtepomp prijzen:

Soort warmtepompPrijs (incl. plaatsing)
Lucht-water warmtepomp€ 5.000 – € 15.000
Grond-water warmtepomp€ 10.000 – € 25.000
Water-water warmtepomp € 15.000 – € 20.000

Werking vloerverwarming

Vloerverwarming verschilt van klassieke verwarming. Bij klassieke verwarming ligt er een verwarmingselement op cruciale plaatsen, bij vloerverwarming ligt er een net aan buizen onder de vloer.

Er zijn twee soorten vloerverwarming: hydraulische vloerverwarming en elektrische vloerverwarming. De eerste versie komt het meeste voor en is ook het meest geschikt om te combineren met een warmtepomp. Elektrische vloerverwarming wordt vaak in combinatie met zonnepanelen gebruikt.

Wat vloerverwarming zo duurzaam maakt is dat de buizen langer opgewarmd worden aan een temperatuur die aanzienlijk lager ligt. Die lage temperatuur maakt vloerverwarming met een warmtepomp combineren een uitstekend plan.

Naast duurzaamheid zijn er nog andere voordelen aan vloerverwarming:

  • Vloerverwarming heeft bijna geen onderhoud nodig.
  • Je hoeft geen radiatoren of verwarmingselementen aan de muur te hangen.
  • Vloerverwarming levert 100 % stralingswarmte, wat zorgt voor een optimale luchtvochtigheid in de woning.
  • Vloerverwarming zorgt voor een erg aangename warmte.

Waarom is vloerverwarming met een warmtepomp combineren zo goed? Een warmtepomp onttrekt warmte uit de omgeving. Die warmte is vrij constant. Dat betekent dat het beter is het voor het rendement van de warmtepomp om een constante vraag naar warmte te hebben.

Ook is het energiezuiniger om water naar de lage temperatuur van 30° Celsius op te warmen bij vloerverwarming, dan naar 60° Celsius bij radiatoren.

Extra advies en info nodig? Stel je vraag aan professionals en ontvang gratis offertes

Vloerverwarming met een warmtepomp combineren heeft tal van voordelen en is een duurzame manier om je woning te verwarmen.

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen van vakmannen in je buurt. Zo kan je meerdere offertes voor een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming ontvangen, prijzen vergelijken en een warmtepomp voor de beste prijs laten plaatsen.


arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid


Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp