Inhoud
Energiepremie voor bedrijven voor een thuisbatterij: hoeveel subsidie? [Vlaanderen]
Momenteel is er geen specifieke premie meer voor bedrijven die investeren in een thuisbatterij. Toch blijven batterijopslagsystemen voor bedrijven interessant door de daling in prijzen en de verbeterde technologie. Er bestaan ook alternatieve financiële voordelen, zoals groene leningen en een verlaagd btw-tarief.
Optie 1: Investeringsaftrek
Vanaf 1 januari 2025 kunnen bedrijven tot 40 % van hun investering in duurzame technologieën, zoals batterijopslag, aftrekken van hun belastbare winst. Die verhoogde aftrek geldt voor zowel kleine als grote ondernemingen.
Optie 2: Strategische Ecologiesteun (STRES)
Strategische Ecologiesteun helpt bedrijven die willen investeren in duurzame technologieën, zoals batterijopslag. Je moet minstens 1,5 miljoen euro investeren en je kunt tot 55 % van de extra kosten terugkrijgen, afhankelijk van je technologie en bedrijfsgrootte.
De subsidie is beschikbaar voor zowel KMO’s als grote ondernemingen
Optie 3: Capaciteitsremuneratiemechanisme (CRM)
Het Capaciteitsremuneratiemechanisme (CRM) biedt financiële ondersteuning aan bedrijven die energiecapaciteit beschikbaar stellen aan het net, bijvoorbeeld door middel van batterijopslag. Dit mechanisme is opgezet om je elektriciteitsbevoorrading te verzekeren na de gedeeltelijke kernuitstap vanaf 2025.
De steun wordt toegekend via jaarlijkse veilingen en is bedoeld voor bedrijven die geen andere subsidies ontvangen voor dezelfde capaciteit.
Optie 4: Vergroeningsscan – Adviessubsidie
De vergroeningsscan is een gratis adviestraject dat bedrijven helpt bij het identificeren van mogelijkheden voor verduurzaming, waaronder de integratie van batterijopslag. Sinds 1 februari 2024 kunnen bedrijven deze scan aanvragen.
Als onderneming betaal je slechts 15 % van de kostprijs, VLAIO betaalt de overige 85 %. De scan is bedoeld voor bedrijven die een energiebesparingsproject willen opstarten en kan enkel worden aangevraagd via erkende advieskantoren.
Optie 5: Green-investeringssteun
De Green-investeringssteun helpt bedrijven die willen investeren in duurzame technologieën, zoals batterijopslag. Je kunt tot 55 % van de extra kosten terugkrijgen, afhankelijk van de grootte van je bedrijf. De investering moet minimaal 50.000 euro zijn, en je kunt de steun niet combineren met andere subsidies voor hetzelfde project.
De-minimis
Let op: voor sommige van deze subsidies geldt de de-minimisregel. Het betekent dat je bedrijf over een periode van drie jaar maximaal 300.000 euro aan overheidssteun mag ontvangen.
Hou hier rekening mee bij het combineren van steunmaatregelen.
Thuisbatterij voor zakelijk gebruik
Steeds meer bedrijven en KMO’s kiezen ervoor om thuisbatterijen te gebruiken om hun energieverbruik slimmer te beheren en kosten te besparen. Met deze systemen kunnen bedrijven hun eigen zonne-energie opslaan en gebruiken wanneer ze die nodig hebben.
Hieronder zetten we de voordelen en nadelen van een thuisbatterij voor zakelijk gebruik op een rij.
Wat zijn de voordelen voor bedrijven en KMO’s?
- Lagere energiekosten: Door zelf energie op te slaan, kan je als bedrijf besparen op energiekosten. Je bent minder afhankelijk van het energienet en je profiteert van zelf opgewekte stroom.
- Energiebesparing en duurzaamheid: Met een thuisbatterij kunnen bedrijven hun groene energie optimaal benutten. Het helpt niet alleen om kosten te besparen, maar draagt ook bij tot een duurzamer bedrijfsmodel. Daarnaast geniet je als bedrijf een fiscaal voordeel door belastingvoordelen voor duurzame investeringen.
- Onafhankelijkheid van het net: Bedrijven kunnen makkelijker inspelen op piekuren of stroomonderbrekingen. Omdat ze zelf kunnen bepalen wanneer en hoeveel energie ze gebruiken.
Nadelen
- Hoge initiële kosten: De aankoop en installatie van een batterij kan behoorlijk prijzig zijn.
- Terugverdientijd: Hoewel je op de lange termijn kunt besparen op je energiekosten, kan het wel enkele jaren duren voordat de investering zich volledig terugverdient.
- Ruimte en installatie: Een thuisbatterij heeft genoeg ruimte nodig voor installatie. Soms kunnen logistieke uitdagingen of de benodigde technische aanpassingen de zaak ook complex maken.
- Beperkingen in opslagcapaciteit: Niet alle systemen kunnen voldoen aan de energiebehoefte van grotere bedrijven.
Beste merken: batterijopslagsystemen voor bedrijven
- Eneco Business Battery: Biedt systemen met een capaciteit vanaf 111 kWh, uitgerust met slimme sturing voor optimaal rendement. En geschikt voor grote ondernemingen.
- AlphaESS: Levert modulaire oplossingen die eenvoudig kunnen worden aangepast aan de specifieke energiebehoeften van bedrijven.
- LG: Als wereldleider in lithium-ion batterijen biedt LG betrouwbare systemen die voldoen aan diverse bedrijfsbehoeften.
- SonnenBatterie: Levert oplossingen met een capaciteit tot 55 kWh, ideaal voor middelgrote tot grote bedrijven.
- Tesla Powerwall: Geschikt voor kleinere bedrijven, biedt flexibele opslagoplossingen met de mogelijkheid tot integratie met andere Tesla-energieproducten.
Wat kost een batterij voor zakelijk gebruik?
De prijs van een batterij voor bedrijven hangt af van de grootte en technologie. Kleine systemen starten rond 20.000 euro, terwijl grotere installaties met meer capaciteit snel 80.000 tot 150.000 euro of meer kunnen kosten.
Dankzij steunmaatregelen kan je een deel van die investering makkelijk terugverdienen.
Interesse in een thuisbatterij? Verstuur je aanvraag voor info, advies en vrijblijvende offertes
Overweeg je als bedrijf of KMO te investeren in een thuisbatterij? We somden hierboven de voordelen, aandachtspunten en premies al voor je op.
Ontvang via ons offerteformulier snel en eenvoudig advies van erkende installateurs in jouw regio. Plus vrijblijvende offertes op maat van jouw project!