Inhoud
Thuisbatterij huren: een goede keuze of niet?
Het huren van een thuisbatterij biedt zowel voor- als nadelen. We zetten ze hieronder op een rij.
Voordelen
De belangrijkste troef van een thuisbatterij huren is dat je niet in één keer een grote investering hoeft te doen. Je betaalt in plaats daarvan een vast bedrag per maand. Er zijn in dat geval ook geen extra kosten voor de installatie van de thuisbatterij.
Nadelen
Er zijn ook enkele nadelen aan een thuisbatterij huren:
- Het nadeel van een thuisbatterij huren is dat het op de lange termijn duurder is dan een thuisbatterij kopen.
- Daarnaast zit je vast aan een bepaald merk en een bepaalde soort thuisbatterij. Je hebt dus niet de vrije keuze over welke thuisbatterij je graag zou willen.
- Vaak zit je ook vast aan een contract.
Vergelijking kosten: thuisbatterij kopen versus huren
Waar zit het verschil in prijs tussen een thuisbatterij kopen of huren? We leggen hieronder uit hoe de prijzen van het huren en kopen uit zijn opgebouwd.
Prijs bij directe aankoop
Wanneer je een thuisbatterij direct aankoopt, bestaat de totaalprijs uit een aantal onderdelen. Ten eerste betaal je de prijs van de accu. Daarnaast betaal je voor de installatie van de thuisbatterij.
De installatie van een thuisbatterij kost gemiddeld tussen de 500 en 1.000 euro.
De prijs van een thuisbatterij is afhankelijk van de opslagcapaciteit van de accu en het merk. Voor een thuisbatterij van 4 à 6 kWh betaal je gemiddeld 4.000 à 6.000 euro, exclusief btw en inclusief plaatsing.
Dit zijn eenmalige kosten. Een thuisbatterij heeft weinig tot geen onderhoud nodig, en kan tot 25 jaar meegaan.
Wat kost het om een thuisbatterij te huren?
Bij het huren van een thuisbatterij betaal je een vast bedrag per maand. Dit bedrag is afhankelijk van de opslagcapaciteit van de batterij en het contract dat je hebt afgesloten.
Meestal is de installatie van de thuisbatterij gratis. Vaak krijg je 10 tot 15 jaar productgarantie wanneer je een thuisbatterij huurt.
Je kunt thuisbatterijen ook vaak huren in combinatie met zonnepanelen en een omvormer.
Conclusie: wat is de beste keuze?
Hoewel het huren van een thuisbatterij je eenmalig hoge kosten bespaart, is het uiteindelijk toch voordeliger om een thuisbatterij te kopen. Uiteindelijk bespaar je met het kopen van een thuisbatterij meer geld.
Wil je graag een thuisbatterij aanschaffen? Vul dan ons offerteformulier in en vergelijk gratis vrijblijvende offertes.
Waar kan je een thuisbatterij huren?
Er zijn verschillende aanbieders bij wie je als particulier terecht kan om te huren. Enkele aanbieders zijn: Otovo, Brico Solar, Energy Protect, Solarent en Savesmart.
Hieronder bespreken we de aanbieders Otovo en SaveSmart.
Optie 1: Otovo
Otovo is een Noors bedrijf dat ook in Nederland actief is. Otovo biedt twee typen batterijen aan die je kunt huren.
Als eerste bieden ze een accu aan van Enphase. Die is bedoeld om wisselstroom op te slaan, en bestaat in drie verschillende opslagcapaciteiten: 3,5, 7 en 10,5 kW vermogen. Hiervoor betaal je tussen de 63 tot 135 euro per maand. Er zit 15 jaar productgarantie op.
Daarnaast bieden ze een Growatt Huawei accu aan. Die is bedoeld om gelijkstroom op te slaan en is beschikbaar in twee formaten: 5 en 10 kW vermogen. Er zit 10 jaar productgarantie op deze accu. De kosten schommelen tussen 48 en 140 euro per maand.
Optie 2: Savesmart
SaveSmart is in 2018 opgericht in België. Zij bieden diensten aan als energie en telecom.
Zij hebben onder andere thuisbatterijen te huur. Onder meer bieden ze thuisbatterijen van Huawei aan. Er zijn drie verschillende opslagcapaciteiten mogelijk bij SaveSmart: 5, 10 en 15 kW. Voor een exacte prijs kun je een offerte aanvragen.
Huur je een thuisbatterij of koop je er één? Ontvang advies en vrijblijvende offertes
Het is vaak rendabeler om een thuisbatterij te kopen dan te huren in de meeste situaties. Zit je nog met vragen? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan met 1 of meer specialisten in jouw regio. Zij helpen je met het vinden van de beste optie voor jouw situatie.
Kom snel en eenvoudig in contact met erkende installateurs in jouw regio via ons offerteformulier.
Gerelateerde artikelen
Ook het intekenen op een groepsaankoop is vandaag een goede optie om kosten te besparen op de plaatsing van een nieuwe thuisbatterij.
Meer weten? Check onze tips en tricks in ons blogartikel over groepsaankoop thuisbatterij.