Prijs: Wat kost een thuisbatterij van 10 kWh?

De prijs van een thuisbatterij hangt altijd samen met het vermogen ervan. Hoe groter de opslagcapaciteit, hoe meer je ervoor zult betalen. Daarnaast spelen ook onder andere het merk en de installatiekosten een rol in de exacte prijs van een thuisbatterij.

Over het algemeen betaal je voor een thuisbatterij met een vermogen van 10 kWh een prijs tussen 8.000 en 10.000 euro, exclusief btw en inclusief plaatsingskosten en omvormer. Let wel op, dit is enkel een richtprijs. De daadwerkelijke kosten van jouw batterij kunnen hiervan verschillen. 

Er bestaan ook batterijen met minder kWh, ideaal voor kleinere huishoudens. Voor een thuisaccu van 3 kWh betaal je gemiddeld zo’n 4.000 euro en voor een accu van 8 kWh ligt de prijs tussen 5.000 en 8.000 euro. Er bestaan uiteraard ook thuisaccu’s met een groter vermogen. Voor een accu van 15 kWh schommelt de prijs rond 10.000 euro. Terwijl je voor een thuisaccu van 20 kWh nog een stuk meer zal betalen. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind snel en eenvoudig een erkend installateur in jouw regio
arrow Ontvang advies en offertes op maat

Hoeveel zonnepanelen nodig voor dit type batterij?

Als jouw zonnepanelen gemiddeld zo’n 5 kWh per dag opwekken, dan heb je minstens 2 zonnepanelen nodig om je 10 kWh accu volledig op te laden. Het is uiteraard ook heel afhankelijk van de regio waar je woont.

Woon je ergens waar de zon vaak schijnt? Dan zal je batterij zich sneller kunnen opladen in vergelijking met regio’s met gemiddeld minder uren zonneschijn.

10 Zonnepanelen op een dak met scherpe hellingshoek.

Levensduur en terugverdientijd

Uiteraard is het aanschaffen van een 10 kWh batterij een flinke investering, en wil je wel weten hoelang het duurt voor je die investering hebt terugverdiend. Gemiddeld genomen is de terugverdientijd 6 jaar. De exacte terugverdientijd is afhankelijk van diversefactoren, zoals: de energieprijzen, of je zonnepanelen hebt en hoeveel stroom je verbruikt.

Daarnaast ben je waarschijnlijk benieuwd hoelang zo’n thuisbatterij meegaat. De gemiddelde levensduur van de thuisbatterij is zo’n 10 tot 15 jaar. Dat staat gelijk aan ongeveer 5.000 tot 7.000 laadcycli.

Ook hier zijn er weer factoren die bepalen hoelang je batterij exact zal meegaan. Denk aan de laadcycli, de temperatuur en de gebruiksintensiteit. 

Wat is een opslagcapaciteit van 10 kWh waard? Wat kan je doen?

Een aantal voorbeelden van wat je allemaal kan doen met 10 kWh: 70 kilometer elektrisch rijden, 5 uur de wasmachine laten draaien en 50 uur tv kijken. Daarnaast staat dit type batterij gelijk aan 2.000 uur een ledlamp laten branden, 4 uur lang water koken en 2 uur de oven gebruiken.

Met een thuisbatterij met een capaciteit van 10 kWh kan je dus heel wat. 

Is 10 kWh genoeg voor je huis?
Vraag advies en ontvang 1 of meer vrijblijvende offertes

Voordelen en nadelen capaciteit 10 kWh

Waarom is het nu slim om te kiezen voor een thuisbatterij met een capaciteit van 10 kWh? En niet bijvoorbeeld voor een model met meer of minder capaciteit?

We zetten de voor- en nadelen hieronder voor je op een rij, zodat je een weloverwogen keuzen kan maken bij de aanschaf van je toekomstige thuisbatterij. 

Voordelen

  • Meer opslagcapaciteit: hoe groter de capaciteit van de thuisbatterij, hoe meer zelfgeproduceerde groene stroom je kan gebruiken aangezien de overtollige energie wordt opgeslagen. Let wel op, het is belangrijk dat je de capaciteit van je accu goed afstemt op je stroomverbruik en het totale vermogen van je zonnepanelen. 
  • Groot aanbod: er zijn verschillende grote merken die een thuisbatterij van 10 kWh aanbieden. 

Nadelen

  • Het gewicht: hoe groter de opslagcapaciteit, hoe zwaarder een batterij wordt. Een thuisbatterij van 10 kWh kan tot wel 200 kilo wegen. Dat is zeker iets om rekening mee te houden, aangezien je de batterij in dat geval niet zomaar overal neer kan zetten.
  • Grotere afmetingen: Een batterij die zwaarder is, is vaak ook groter. Dat is ook iets om rekening mee te houden bij installatie en ingebruikname. 
  • Hoger prijskaartje: het ligt misschien voor de hand, maar een batterij van 10 kWh is duurder dan een thuisbatterij van 4 kWh of 8 kWh. Hou er dus rekening mee dat het een flinke investering kan zijn. 

Alternatieven voor een opslagcapaciteit van 10 kWh

Uiteraard zijn er ook andere opties om bijvoorbeeld je zelf opgewekte zonnestroom op te slaan. Hierdoor staan een aantal batterijen die als alternatief kunnen werken. 

Optie 1: Thuisbatterij 20 kWh (prijs)

Ben je van plan om meer zonnepanelen te installeren? Vraag je jezelf af hoe je stroom kan opslaan voor kleine bedrijven? Of, heb je binnenkort een hoger energieverbruik omdat je een laadpaal wil installeren voor je elektrische auto? Kies dan voor een thuisbatterij met een opslag van 20 kWh.

De prijs voor een capaciteit van 20 kWh schommelt gemiddeld tussen 11.000 en 14.000 euro. Een flinke investering, maar je hebt de garantie dat je veel stroom kan opslaan.

Optie 2: Slimme thuisbatterij

Een slimme thuisbatterij is een geavanceerd systeem dat jouw overtollige zonnestroom opslaat en bewaart voor later gebruik. Ook dit is een interessant alternatief. 

Optie 3: Zoutwater accu kopen

Een zoutwater accu is een batterij die bestaat uit een krat dat gevuld is met een mengsel van zowel zout als zoet water.

Deze batterijen kosten over het algemeen tussen de 1.500 en 3.000 euro, en zijn dus een stuk voordeliger dan normale thuisbatterijen. 

Bekende merken met een thuisbatterij van 10 kWh

Er bestaan ondertussen enorm veel merken die thuisbatterijen aanbieden. Hieronder sommen we de 4 voornaamste op. 

1. IKEA

Misschien zou je het niet snel verwachten, maar IKEA biedt thuisbatterijen aan. Over het algemeen worden deze batterijen positief beoordeeld. 

Ikea logo op de typische, blauwe buiternmuur van een Ikea- winkel

2. Huawei thuisbatterij

Huawei thuisbatterijen worden als goede keuze gezien voor wie zijn of haar zonnestroom optimaal willen benutten. De batterijen bieden veel efficiëntie en flexibiliteit. 

3. SolarEdge batterij (prijs)

Een derde merk is SolarEdge, dat thuisbatterijen met verschillende soorten opslag aanbiedt. Over het algemeen ligt de kostprijs van een thuisbatterij van SolarEdge tussen de 3.000 en 10.000 euro. Ook hier is de exacte prijs weer afhankelijk van verschillende factoren. 

4. Tesla

Als laatste biedt ook Tesla thuisbatterijen aan. Deze batterijen zijn vooral erg efficiënt. 

Twee Tesla thuisaccu's naast elkaar aan een houten wand.

Interesse in een thuisbatterij met 10 of meer kWh opslagcapaciteit? Vergelijk advies en offertes

Heb je na het lezen van bovenstaand artikel interesse in de aanschaf van een thuisbatterij? Maar, zit je nog met enkele vragen? Of, wil je advies over welke opslagcapaciteit en welk formaat het beste geschikt is voor jouw huishoudelijke behoeften en noden?

Kom via onderstaand formulier snel en eenvoudig in contact met 1 of meer erkende installateurs in jouw regio. Met hun expertise geven ze je info en advies op maat van jouw situatie. Ook ontvang je vrijblijvende offertes, zodat je makkelijk kan vergelijken en een keuze maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf uw aanvraag
Beantwoord enkele korte vragen en kom in contact met betrouwbare vakspecialisten. We vragen uw adresgegevens zodat we specialisten kunnen selecteren die actief zijn in uw regio.
1*. Welke opslagcapaciteit wenst u voor uw thuisbatterij?
2*. Wat is het vermogen van uw zonnepaneleninstallatie?
3*. Heeft u reeds een digitale meter?
4*. Wanneer wilt u de thuisbatterij installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 25 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
thuisbatterij installateur: thuisbatterij