Wat is de taak van een preventieadviseur? Hoe werken interne en externe dienst voor preventie?

Werkgevers die minstens 1 werknemer in dienst hebben, moeten een ‘interne dienst voor preventie en bescherming op het werk’ (IDPBW) opzetten. Één of meerdere werknemers worden dan aangesteld als preventieadviseur. Werkgevers met minder dan 20 werknemers mogen zelf de rol van preventieadviseur op zich nemen.

Daarnaast zijn werkgevers verplicht aangesloten bij een ‘externe dienst voor preventie en bescherming op het werk’ (EDPBW). Taken die de interne dienst niet zelf kan uitvoeren, dienen te worden overgelaten aan deze externe dienst. 

De interne preventieadviseur waakt (samen met andere medewerkers die lid zijn van het IDPBW en de leden van de EDPBW) over het welzijn op de werkvloer. Het takenpakket van de preventieadviseur is heel gevarieerd.

Een intern preventieadviseur is bijvoorbeeld gespecialiseerd in arbeidsveiligheid. Maar evengoed is hij of zij het aanspreekpunt voor de EDPBW voor vragen over arbeidsgeneeskunde en -hygiëne, ergonomie en psychosociale zaken.

De preventieadviseur…

 • Analyseert risico’s
 • Werkt preventiemaatregelen uit
 • Adviseert bij het uitwerken van het welzijnsbeleid
 • Adviseert bij het opmaken en bewerken van het globaal preventieplan
 • Voorziet de nodige maatregelen om de gevolgen van onvermijdelijke ongelukken te beperken

Daarnaast helpt de preventieadviseur zijn of haar collega’s, leidinggevende en werkgever(s) bij het naleven van de welzijnswet.

Definitie Welzijnswet

De welzijnswet biedt de preventieadviseur een wettelijk kader. De welzijnswet omschrijft de nodige arbeidsvoorwaarden die gerespecteerd moeten worden in onder meer de uitvoeringsbesluiten (bijvoorbeeld het welzijnsbeleid).

Volgens de welzijnswet gaat welzijn om:

 • Veiligheid op het werk
 • Bescherming van de gezondheid van de werknemers
 • Ergonomie
 • Arbeidshygiëne
 • Verfraaiing van de werkplaatsen
 • Psychosociale aspecten op het werk

Met de nodige maatregelen waken het IDPBW, EDPBW en de preventieadviseur over het welzijn van de werknemers op alle bovenstaande domeinen.

Meer weten?Vraag advies en offertes om te vergelijken

Preventie en bescherming op verschillende niveaus: welk type preventieadviseur is verplicht?

preventieadviseur

Preventieadviseurs worden opgedeeld in 2 (onofficieel 3) niveaus. Het aantal medewerkers en de risico’s in het bedrijf bepalen welk niveau nodig is. Op basis van het aantal medewerkers en de risico’s worden bedrijven opgedeeld in 4 groepen:

 • Groep A. Werkgevers met meer dan 1.000 werknemers, of bedrijven met 50 of meer werknemers die bepaalde risicovolle activiteiten uitvoeren.
 • Groep B. Werkgevers met 200 tot 1.000 werknemers, of bedrijven met 20 of meer werknemers die bepaalde risicovolle activiteiten uitvoeren.
 • Groep C. Werkgevers met minder dan 200 werknemers, zonder specifieke risico’s.
 • Groep D. Werkgevers met minder dan 20 werknemers. De werkgever treedt zelf op als de preventieadviseur.

Voor bedrijven en werkgevers van groep C en D volstaat een preventieadviseur ‘niveau 3’. Voor deze functie volstaat de basiskennis en is een opleiding niet wettelijk verplicht. De preventieadviseur kan er evenwel voor kiezen om de basisopleiding preventieadviseur niveau 3 te volgen.

Bedrijven uit groep B hebben minstens een preventieadviseur niveau 2 nodig. Voor bedrijven uit groep A is een preventieadviseur niveau 1 nodig. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel ons formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

1. Wat is preventieadviseur niveau 1?

Bedrijven uit groep A moeten een preventieadviseur niveau 1 aanstellen als hoofd van de IDPBW. Eventuele andere interne preventieadviseurs slaagden tenminste voor een opleiding tot preventieadviseur niveau 2.

Opleiding

Daarvoor volg je de uitgebreide opleiding tot preventieadviseur niveau 1. Om toegelaten te worden tot de opleiding beschik je over een bachelordiploma en volgde je een opleiding tot preventieadviseur niveau 2.

Ook met een diploma voor het hoger secundair onderwijs, een opleiding tot preventieadviseur niveau 2, en 5 jaar praktische ervaring op een interne of externe preventiedienst kun je toegelaten worden tot de opleiding. 

2. Wat is preventieadviseur niveau 2?

Bedrijven uit groep B moeten minimaal een preventieadviseur niveau 2 aanstellen als hoofd van de IDPBW. Eventuele andere interne preventieadviseurs beschikken minstens over de basiskennis en volgden eventueel de basisopleiding preventieadviseur niveau 3.

3. Wat is preventieadviseur niveau 3?

Preventieadviseurs voor bedrijven uit groepen C en D moeten geen opleiding gevolgd hebben. De opleiding tot preventieadviseur niveau 3 kan echter wel handig van pas komen. 

Hoe interne preventieadviseur aanstellen?

Een werknemer kan pas fungeren als intern preventieadviseur wanneer hij of zij daarvoor wettelijk wordt aangesteld. Daarvoor is onder meer de instemming van andere werknemers nodig. In bedrijven met minder dan 20 werknemers mag de werkgever zelf optreden als intern preventieadviseur.

Bijscholing preventieadviseur

De preventieadviseurs zullen zich ook regelmatig moeten bijscholen.

opleiding preventieadviseur

Meer weten? Vraag advies en vergelijk gratis offertes van preventieadviseurs

Op zoek naar een preventieadviseur? Hulp nodig bij de identificatie van mogelijke gevaren? Of vragen over het opstellen van een globaal preventieplan? Vul dan snel onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis vrijblijvende offertes en info op maat. Zo vind je gegarandeerd de beste en meest voordelige oplossing voor jouw organisatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Heeft u reeds een dienst voor preventie en bescherming op het werk?
2*. Hoeveel medewerkers heeft u?
3*. Vanaf wanneer wenst u beroep te doen op een preventieadviseur?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid