Betekenis: wat is een gemengde levensverzekering?

Een gemengde verzekering is een combinatie van een gewone levensverzekering en een overlijdensverzekering.

Een gewone levensverzekering keert het verzekerde kapitaal normaliter enkel uit op de eindvervaldatum. Zonder bijkomende overlijdensdekking wordt het kapitaal niet uitgekeerd als de verzekerde overlijdt voor de eindvervaldatum van het contract.

Een overlijdensverzekering keert dan weer enkel uit wanneer de verzekerde komt te overlijden.

Een gemengde levensverzekering keert zowel uit bij leven als bij overlijden. Je ontvangt een deel van het kapitaal op een bepaalde datum (vaak wanneer je met pensioen gaat). Het resterende kapitaal komt na je overlijden terecht bij de begunstigde(n). De verhouding tussen de uitbetaling bij leven en overlijden bepaal je zelf.

Meer weten over levensverzekeringen?Stel je vragen aan verzekeringsspecialisten.

Soorten gemengde levensverzekeringen

Je kunt kiezen voor een gemengde traditionele levensverzekering, of een gemengde beleggingsverzekering.

1. Traditionele levensverzekering

Kies je voor een traditionele levensverzekering? Dan mag je rekenen op een vast rendement over je kapitaal. Het rendement is gewaarborgd, en het eindkapitaal kan niet lager zijn dan op voorhand werd bepaald. 

Het eindkapitaal kan wel hoger zijn dankzij de optionele winstdeling. Hoe hoog die is, is afhankelijk van de resultaten van je verzekeraar. Het gaat dus om een variabele aanvulling op je kapitaal.

2. Beleggingsverzekering

Kies je voor een beleggingsverzekering? Dan gebruikt de verzekeraar je inleg om te beleggen in een of meerdere fondsen. Je kiest zelf in welk fonds of welke fondsen je belegt. Elk fonds wordt ingedeeld in een risicoklasse, zodat je zelf controle hebt over het risico dat de verzekeraar neemt. 

Wat het eindkapitaal bedraagt, is afhankelijk van de prestaties van je fondsen. Het risico is dus hoger, maar dat is het potentiële rendement ook. Bij bepaalde beleggingsverzekeringen krijg je wel een garantierendement. Daarmee heb je wat meer zekerheid.

gemengde levensverzekering

Voordelen van gemengde verzekering

Wat zijn de voordelen van de combinatie van een klassieke levensverzekering met een gemengde levensverzekering?

Pensioensparen en financiële bescherming nabestaanden in één klap

Met een gemengde levensverzekering kun je met het verzekerde kapitaal zowel sparen voor je eigen toekomst als financiële bescherming voorzien voor je nabestaanden. Je kunt de gemengde verzekering bijvoorbeeld gebruiken om zowel je pensioen aan te vullen als om de studies van je (klein)kinderen te bekostigen.

Controle over je kapitaal

Je hebt daarnaast controle over hoe je jouw kapitaal verdeelt. Je bepaalt zelf welk (percentage van het) bedrag de verzekering uitkeert op de op voorhand bepaalde datum en bij je overlijden. 

Mogelijk fiscaal voordeel gemengde levensverzekering

Een gemengde levensverzekering kan ook fiscaal interessant zijn. Bespreek je wensen met een verzekeringsexpert om te verzekeren dat je jouw fiscaal voordeel optimaal benut.

Uitbetaling en premie: hoe werkt een gemengde verzekering in België? 

Een gemengde levensverzekering is een combinatie van een gewone levensverzekering en een overlijdensverzekering. Er wordt zowel bij leven als bij overlijden uitbetaalt.

Met een gemengde levensverzekering bepaal je als verzekeringnemer zelf wanneer (welke delen van) je kapitaal wordt uitgekeerd.

Je kunt een deel van je kapitaal laten uitkeren op een bepaalde datum (vaak wanneer je met pensioen gaat). Het resterende deel wordt na je overlijden uitgekeerd aan je nabestaanden, ook wanneer je voor die komt te overlijden. Je bepaalt zelf de verhouding tussen de uitgekeerde bedragen bij leven en overlijden.

Dat kan er onder meer als volgt uitzien:

  • 10/10. Jij en de begunstigde ontvangen hetzelfde bedrag bij leven en overlijden.
  • 10/20. Jij ontvangt bij leven het dubbele van het bedrag dat je begunstigde bij overlijden ontvangt. De nadruk ligt op het sparen op (middel)lange termijn.
  • 10/5. Bij overlijden ontvangt je begunstigde het dubbele van het bedrag dat jij bij leven ontvangt. De nadruk ligt op de financiële bescherming van je nabestaanden.

Vergelijk het aanbod

Premie berekenen

Hoeveel je premie bedraagt, is afhankelijk van meerdere factoren. De belangrijkste factoren zijn het bedrag dat je laat verzekeren en de looptijd van het contract.

Daarnaast spelen ook je leeftijd en gezondheidstoestand een belangrijke rol in het bepalen van je premie. Eventuele extra dekkingen zoals bijvoorbeeld een invaliditeitsdekking kunnen je premie verhogen.

gemengde levensverzekering afsluiten

Waar kun je een gemengde levensverzekering afsluiten?

Je kunt een gemengde levensverzekering op verschillende manieren afsluiten. Een eerste optie is het afsluiten van de verzekering bij een verzekeringsmaatschappij.

Een tweede optie is het afsluiten van de verzekering via een tussenpersoon. Dat kan een makelaar zijn. Een makelaar of adviseur kan je verzekeringen van meerdere verzekeringsmaatschappijen aanbieden. Je sluit de verzekering rechtstreeks af via de makelaar, of bij de verzekeringsmaatschappij. 

Een ander soort tussenpersoon is de verzekeringsagent. Die is aangesloten bij een bepaalde verzekeringsmaatschappij. Je sluit de verzekering rechtstreeks af via de verzekeringsagent of bij de verzekeringsmaatschappij die de agent vertegenwoordigt.

Via welk kanaal je de verzekering ook afsluit, je doet er goed aan advies in te winnen bij een verzekeringsexpert. Levensverzekeringen zijn complexe contracten die je financiële toekomst kunnen beïnvloeden.

Advies nodig? Gemengde levensverzekeringen vergelijken? Ontvang gratis vrijblijvend advies en offertes op maat

De beste gemengde levensverzekering vind je door de tarieven en voorwaarden van verschillende aanbieders te vergelijken. Je zoektocht versnellen? Vul onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende prijsvoorstellen en advies op maat. Zo kun jij belangrijke informatie inwinnen en krijg je zicht op het aanbod. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw statuut?
2*. Waarom wenst u een levensverzekering?
3*. Wanneer wenst u een levensverzekering aan te gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Levensverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.