Kan je een levensverzekering afsluiten na 65 jaar?

Een fiscale levensverzekering kan je afsluiten tot je 65 jaar. Maar in tegenstelling tot pensioensparen, kan je ook na je 65e kapitaal opbouwen via een levensverzekering. Hierdoor kan je de jaarlijkse premies die je ontvangt, fiscaal aftrekbaar zijn. Dat wil zeggen dat je belastingbedrag in mindering wordt gebracht en dat je dankzij je levensverzekering minder belastingen moet betalen.

Voor je 65e verjaardag kan je nog een contract afsluiten waarbij je ook na je 65e jaarlijks blijft genieten van een fiscaal voordeel.

Een levensverzekering afsluiten is mogelijk onder een aantal voorwaarden. 

  1. Sluit een contract af voor je 65e verjaardag. De eerste storting van de premie moet namelijk gebeuren voor je 65e.
  2. De looptijd van de verzekering moet minstens 10 jaar zijn.
  3. Het contract moet gaan over een kapitaalopbouw bij leven of overlijden (levensverzekering of overlijdensverzekering).

Let op: wil je langetermijnsparen combineren met andere fiscale voordelen? Controleer bij je verzekeraar of het mogelijk is om je verzekering te combineren met de woonbonus.

Een levensverzekering die gekoppeld is aan een hypothecaire lening, wordt een schuldsaldoverzekering genoemd. Op die manier vermijd je dat je familie na je overlijden de lening verder moet afbetalen.

Ontvang gratis offertes

Welke fiscale voordelen?

Indien je een contract langetermijnsparen hebt afgesloten, kan je een aanvullend pensioen opbouwen en genieten van een fiscaal voordeel. Er zijn drie redenen waarom langetermijnsparen voordelig is:

1. Belastingsvoordeel 

Een levensverzekering na je 65e levert een fiscaal voordeel op. De premies die je stort kunnen je een belastingvoordeel opleveren tot – 30%. Je kan kiezen tussen twee maximumbedragen die jaarlijks gespaard kunnen worden: € 990 of € 1.270 voor het inkomstenjaar 2022.

Als je tot € 990 spaart, kan je tot € 297 terugkrijgen via de belastingen. Spaar je tot €1.270, dan loopt het belastingvoordeel op tot € 317,5.

Voor 2023 bedraagt het maximumbedrag van opgebouwde kapitaal € 2.350. Dat wil zeggen dat je een belastingvoordeel tot € 705 kan krijgen.

2. Extra pensioen

Dankzij de levensverzekering geniet je van een mooi aanvullend pensioen bovenop je wettelijk pensioen. Als je financiële noden niet gedekt worden door je wettig pensioen, kan een aanvullend pensioen een welgekomen extra vormen. Anderzijds kan je meer geld aan de kant leggen voor een begrafenis, familie of hypothecaire leningen.

3. Gunstige btw-plicht

Alles wat je na je 60e spaart, wordt niet belast. Sluit je een contract langetermijnsparen af voor je 55e, dan betaal je een anticipatieve heffing na de looptijd van 10 jaar. Deze anticipatieve heffing bedraagt 10% op het opgebouwde kapitaal en het rendement.

Langetermijnsparen levert naast een fiscaal voordeel ook andere voordelen op. Je beschermt je tegen financiële gevolgen van een overlijden. Of je kan ook kapitaal overdragen aan familie, of het gebruiken als beleggingsinstrument.

langetermijnsparen

Hoe lang kan je aan langetermijnsparen doen?

Na je 65 jaar kan je niet meer aan pensioensparen doen, maar wel nog aan langetermijnsparen doen. Om te blijven genieten van een fiscaal voordeel, moet je hiervoor wel een contract afsluiten voor je 65 jaar wordt. Dit contract heeft een looptijd van minstens 10 jaar.

Tot de leeftijd van 99 jaar kan je nog altijd premies storten en genieten van een fiscaal voordeel voor langetermijnsparen.

Ontvang gratis offertes

Op welke leeftijd stopt pensioensparen?

Je kan aan pensioensparen doen tot 31 december van het jaar waarin je 64 wordt. Na je 65e kan je geen nieuw pensioencontract meer afsluiten. Je kan wel een langetermijnspaarrekening afsluiten om ook na je 65e een aanvullend pensioen op te bouwen.

Wanneer wordt een levensverzekering na 65 jaar uitbetaald?

Afhankelijk van de spaarformule, kan je je pensioenspaargeld op verschillende momenten opvragen. 

Een pensioenspaarverzekering vervalt op je 65e verjaardag. Vanaf dan kan je maandelijks of in één keer je gespaarde bedrag opvragen.

Bij jouw verzekeraar heb je 2 opties voor een spaarformule: een tak 21- spaarverzekering en tak 23- beleggingsverzekering: 

  1. Je ontvangt een minimum gewaarborgde opbrengst. Deze spaarrekening werkt met een vaste rentevoet. Deze formule staat ook gekend als tak 21.
  2. Je krijgt de mogelijkheid om een deel van het bedrag te beleggen in fondsen. Hiermee neem je iets meer risico, maar kan je mogelijk meer of minder geld terugkrijgen. Een hoger rendement is niet gegarandeerd, maar hangt af van de schommelingen van beleggingsfondsen. Dit is tak 23.
levensverzekering afsluiten

Meer vragen en advies over levensverzekering na 65 jaar? Stel ze aan specialisten en vergelijk meerdere offertes

Zit je nog met vragen over wat je kan doen na je 65e? Wil je hulp bij het afsluiten van een levensverzekering? Vraag advies aan specialisten. Ze leggen je haarfijn uit wat jouw opties zijn na je 65ste.

Een specialist kan je bijstaan bij de vergelijking van verschillende verzekeraars en prijzen. Elke verzekeraar heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Met de hulp van een specialist kan je je nog beter informeren en makkelijk prijzen en verzekeringen vergelijken. Zo vind je de beste oplossing voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw statuut?
2*. Waarom wenst u een levensverzekering?
3*. Wanneer wenst u een levensverzekering aan te gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Levensverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.