Beschik je over buitenlandse levensverzekeringen?

Een levensverzekering afsluiten bij een verzekeraar die niet in België gevestigd is, kan bepaalde fiscale voordelen met zich meebrengen. Denk maar aan een mogelijke vrijstelling van de erfbelasting. Zo’n levensverzekering gaat ook gepaard met enkele risico’s.

Zo kan een verschil in valuta voor financiële verliezen zorgen, of kan het voorkomen dat de verzekeraar op de eindvervaldatum niet kan uitbetalen.

Nu is het in ieder geval belangrijk om je individuele levensverzekering op de correcte manier aan te geven. Hoe dat precies werkt, ontdek je in dit artikel.

buitenlandse levensverzekering

Wat melden bij aangifte personenbelasting voor levensverzekering buitenland?

Een buitenlandse levensverzekering moet je niet aangeven bij het CAP. Je geeft de levensverzekering die je afsloot bij een in het buitenland gevestigde verzekeraar wel aan bij je belastingaangifte.

Vink het vakje 1076-88 aan in de aangifte van je personenbelasting. Vermeld de naam en voornaam van de verzekeringnemer. Je vermeldt ook het land waarin de verzekeraar gevestigd is

Waar buitenlandse levensverzekering invullen bij belastingaangifte?

Je vindt de mogelijkheid tot het aangeven van een buitenlandse levensverzekering terug bij vakje 1076-88.

Boete fiscaal niet aangeven buitenlandse levensverzekering

Sinds aanslagjaar 2013 moet je elke buitenlandse levensverzekering aangeven bij de aangifte van de personenbelasting. Als je dat niet doet, wordt dat gezien als een poging om (een deel van) je vermogen verborgen te houden. Dat vermoeden kan aanleiding geven tot een fraudeonderzoek.

Die aangifteplicht zorgt ervoor dat mensen het niet-aangegeven kapitaal in buitenlandse levensverzekeringen moeten regulariseren. Die regularisatie gebeurt aan een verhoogd belastingtarief.

  • De kapitalen in de levensverzekering (hierna de fraude) is verjaard. Het verhoogde tarief bedraagt 35 procent.
  • De fraude is niet verjaard, maar wordt door de fiscus gezien als gewone fraude. Het verhoogde tarief bedraagt 15 procent.
  • De fraude is niet verjaard, maar wordt door de fiscus gezien als ernstige en georganiseerde fraude. Het verhoogde tarief bedraagt 20 procent.

Laat je het na om een levensverzekering in het buitenland aan te geven bij de personenbelasting? Dan riskeer je een belastingverhoging of een boete.

Meer weten over buitenlandse levensverzekeringen?Vergelijk offertes en ontvang advies.

Wanneer aangeven bij het Centraal Aanspreekpunt van de Nationale Bank?

Een buitenlandse rekening moet je steeds aangeven bij het CAP (centraal aanspreekpunt) van de Nationale Bank van België. Een buitenlandse levensverzekering moet je echter lang niet altijd aangeven bij het CAP.

Als het gaat om een individueel levensverzekeringscontract dat jij bij een verzekeraar in het buitenland hebt afgesloten, geef je die niet aan bij het CAP

Een buitenlandse levensverzekering moet je wel vermelden in je aangifte van de personenbelasting. Je vermeldt zowel de naam en voornaam van de verzekeringnemer als het land waarin de verzekeraar gevestigd is. Heeft je echtgenoot, echtgenote, wettelijk samenwonende partner of minderjarig kind een levensverzekering afgesloten in het buitenland? Dan dien je dat op dezelfde manier aan te geven.

Die meldingsplicht geldt voor elke levensverzekering gelinkt aan een of meerdere fondsen (tak 23) en elke levensverzekering met een gewaarborgd rendement (tak 21). De meldingsplicht geldt ook voor schuldsaldoverzekeringen, lijfrenteverzekeringen, geboorteverzekeringen en bruidsschatverzekeringen. Voor verzekeringen uit tak 26 geldt de meldingsplicht niet.

Hoeveel belasting betaal je op een buitenlandse levensverzekering?

Als je intresten of dividenden ontvangt op een levensverzekering in het buitenland wordt daar niet altijd een roerende voorheffing van afgehouden in het buitenland. In veel gevallen zul je die roerende voorheffing wel moeten betalen in België, inwoners zijn namelijk Belgische belastingplichtigen. Een financieel adviseur of verzekeringsexpert helpt je bij de aangifte en het berekenen van de roerende voorheffing.

soorten levensverzekeringen

Meer advies nodig? Ontvang gratis en vrijblijvend advies en offertes op maat

Overweeg je een levensverzekering af te sluiten in het buitenland, of heb je vragen over de aangifte van je buitenlandse levensverzekering? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en vrijblijvende prijsvoorstellen en advies op maat. Zo vind je snel en eenvoudig een antwoord op je vragen, en kun je het aanbod vergelijken.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw statuut?
2*. Waarom wenst u een levensverzekering?
3*. Wanneer wenst u een levensverzekering aan te gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Levensverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.