Verschillende soorten laadpalen

Met een laadpaal kun je eenvoudig je elektrische auto opladen. De palen worden aan een elektriciteitsnetwerk aangesloten en zorgen ervoor dat de elektriciteit aan de elektrische wagen kan worden doorgegeven. zo wordt elektrisch laden mogelijk.

Je kunt deze soort laadpaal naast de kant van de weg vinden of op een openbare plaats, dit is een openbare laadpaal. Ook kan je ervoor kiezen om thuis een laadpaal te laten installeren door een gecertificeerde laadpalen installateur.

Premie voor aankoop elektrische wagen in 2024

Overweeg je om een elektrische auto aan te schaffen, nieuw of tweedehands? Handig om weten is dat je vanaf 2024 aanspraak maakt op een premie.

Voorwaarde is wel dat de auto maximum 40.000 euro kost, inclusief btw. Concreet kan je voor een nieuwe elektrische auto rekenen op een premiebedrag van 5.000 euro. Voor een tweedehands model betreft het 3.000 euro. Ook zou je wagen de eerste drie jaar na aankoop niet mogen doorverkopen.

Opgelet: het betreft hier een voorlopig voorstel van de Vlaamse regering. Het moet nog verder geconcretiseerd en bekrachtigd worden.

Openbare laadpaal voor elektrische auto’s

Laadpalen vind je op diverse openbare plaatsen, zowel bij snellaadpunten als in woongebieden. Een snellaadpunt heeft een hogere laadsnelheid en slimme laadpaal functies. Op veel plekken kun je voor een betaald tarief je elektrische wagens opladen aan een openbare paal.

Indien je gebruik maakt van een openbare plaats voor het elektrisch laden, dien je hier vaak enige tijd op te wachten. Naast dat het opladen van je elektrische auto enige tijd kan kosten, kunnen de kosten voor het opladen soms ook flink oplopen.

Laadpaal installeren?
Vergelijk GRATIS offertes en bespaar!

Laadpaal thuis voor elektrische auto’s

Om kosten te besparen voor het opladen van je auto, kiezen veel mensen ervoor om thuis een laadpaal te installeren. Thuis een laadpaal hebben biedt tal van voordelen in vergelijking met publieke laadpalen.

Zo kun je op elk moment van de dag je wagen opladen en ervoor zorgen dat de auto altijd volledig opgeladen is. Ook kun je met een laadpaal thuis profiteren van zeer gunstige tarieven en gebruik maken van je eigen opgewekte energie, zoals via zonnepanelen.

laadpaal thuis

Juiste laadpaal kopen voor jouw elektrische auto thuis

Indien je gebruik wilt maken van een eigen laadpunt kun je ervoor kiezen om een laadpaal aan te schaffen en deze door een professional te laten installeren. Hiermee zorg je ervoor dat je altijd op elk moment eenvoudig je auto kunt opladen. De laadpalen worden alsmaar voordeliger en bieden steeds meer verschillende mogelijkheden.

De prijs voor een laadpaal ligt gemiddeld rond de 500 tot 2.500 euro exclusief plaatsing. De kosten van de laadpaal zijn sterk afhankelijk van het type laadpaal dat je kiest, het vermogen en het uurtarief van de specialist die de laadpaal voor je installeert. Om het zo voordelig mogelijk te maken, is het altijd aan te raden diverse offertes van specialisten te vergelijken.

Wat kost het thuis laden van jouw elektrische wagen?

Het thuis laden van je elektrische auto is vaak een stuk voordeliger dan het opladen bij snellaadpunten of bij openbare plekken. De reden daarvoor is dat je profiteert van de lage kosten van je energienetwerk of van je eigen opgewekte energie. Je dient hiervoor te beschikken over zonnepanelen of een andere vorm van schone en zelf opgewekte energie.

De kosten voor het thuis laden van je wagen liggen op dit moment gemiddeld rond de 0,23 per kilowattuur (kWh). De totale kosten hangen echter sterk samen met de lader, je energiekosten en het verbruik.

Hoeveel kost de elektrische installatie en een laadpaal voor thuis?

Er zijn tal van verschillende laadpaal systemen. Zo variëren de modellen sterk in capaciteit, mogelijkheden en design. Het inschatten van de kosten van de laadpalen is daarom erg lastig.

De goedkopere modellen liggen rond de 500 euro, en indien je kiest voor een wat meer geavanceerd model, kunnen de kosten oplopen tot 2.500 euro.

Om op lange termijn te besparen op je energiekosten kun je er het best voor kiezen om de laadpaal te combineren met een thuisbatterij of met zonnepanelen.

laadpaal

Laadpaal combineren met zonnepanelen en thuisbatterij

Een duurzame manier om je auto op te laden is door gebruik te maken van zonnepanelen. Hiermee zorg je ervoor dat de laadpaal gebruik maakt van schone, zelf opgewekte energie.

Ook kun je, door gebruik te maken van een thuisbatterij, op je energiekosten besparen en profiteren van lage energiekosten op lange termijn.

Laadpaal en zonnepanelen

Een laadpaal in combinatie met zonnepanelen is niet alleen zeer duurzaam voor het milieu, maar biedt ook kostenvoordelen. Zo kun je met de combinatie van een laadpaal met zonnepanelen op lange termijn profiteren van zeer lage kosten.

Laadpaal en thuisbatterij

Indien je meer energie opwekt dan je nodig hebt, kun je kiezen om een thuisbatterij aan te schaffen. Deze geavanceerde batterijen zorgen ervoor dat je energie kunt opslaan voor momenten wanneer het niet lukt om voldoende energie op te slaan.

Daarmee zorg je dat je nooit zonder elektriciteit komt te staan en volledig zelfvoorzienend bent en niet afhankelijk meer bent van een energieleverancier.

kw laadpaal vaste kabel

Elektrische of hybride wagen thuis opladen? Laat een laadpaal installeren door een professional

Een eigen laadpaal installeren is over het algemeen vaak een lastige klus. Zo dient het apparaat aangesloten te worden op je energienetwerk in je stoppenkast. Veel mensen laten deze klus daarom over aan een professional. Een professional zorgt ervoor dat de laadpaal vakkundig wordt aangesloten en je hier direct gebruik van kunt maken.

Ook zal een specialist jou vakkundig advies kunnen bieden over het optimaal benutten van je laadpaal en de beste methode van opladen. Voordat je besluit een professional in te schakelen is het ten alle tijden aan te raden diverse specialisten en bedrijven met elkaar te vergelijken.

De prijs voor het installeren van een laadpaal kan namelijk per specialist en bedrijf verschillen. Zorg ervoor dat je verschillende offertes vergelijkt en kiest voor een erkende specialist bij jou in de buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u een laadpaal te installeren?
2*. Voor welke elektrische auto is de installatie bestemd?
3*. Wanneer wenst u de laadpaal te plaatsen?
4*. Heeft u reeds een elektrisch voertuig?
5*. Bent u ook geïnteresseerd in zonnepanelen?
6. Bijkomende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Laadpaal thuis