Welke soort laadpalen bestaan er voor thuis?

Gebruikscomfort ten top: met een laadpaal voor thuis is je auto snel en vlot opgeladen – zonder dat je uren zit te wachten bij een of ander openbaar laadstation. Bovendien is thuis je wagen opladen drastisch goedkoper. Je betaalt immers je gewone energietarief (of gebruikt je zelf opgewekte zonne-energie) en hoeft niet in te zitten met de gebruikskosten voor openbare laadstations.

Wat zijn je opties?

1. Simpel: Elektrisch laden via het stopcontact

Een eerste simpele optie is je auto thuis opladen met behulp van een gewoon stopcontact. Dat wordt ook wel ‘mode 2 laden‘ genoemd. Je krijgt de nodige kabel meestal gratis bij aanschaf van je elektrische wagen. Gebruik steeds een geschikte mode 2-laadkabel.

Het gebruikte stopcontact moet geaard zijn en in goede staat verkeren (net als de gehele elektrische installatie waar het stopcontact deel van uitmaakt).

Gebruik nooit een verlengkabel of stekkerdoos om de afstand tussen het stopcontact en de reikafstand van de laadkabel te overbruggen. Daarmee verlies je niet enkel energie, maar zorg je ook voor brandgevaar. De laadkabel en verlengkabel kunnen stevig verhitten.

Een stopcontact: de simpelste maar minst veilige oplossing tussen de verschillende soorten laadpalen voor elektrische auto's.

Nadeel

Hoewel je elektrische wagen opladen aan het stopcontact erg eenvoudig is en geen extra investering vergt, is het toch verre van de beste optie

Het opladen van je wagen via het stopcontact duurt eerst en vooral erg lang. Tijdens het opladen van je wagen via het stopcontact kun je bovendien geen andere zware toestellen (zoals je vaatwasser of wasmachine) gebruiken

Daarnaast kan opladen via het stopcontact gevaarlijk zijn. De bekabeling van een normaal stopcontact is niet voorzien op zo’n grote belasting voor zo’n lange periode. Stroomstoringen en brandgevaar zijn reële risico’s.

Voor plug-in-hybride wagens met een klein vermogen is opladen via het stopcontact geen slechte, maar zeker niet de beste optie.

Op zoek naar de juiste laadoplossing voor jouw elektrische auto?
Verken de opties en vergelijk gratis offertes op maat
arrow Ontvang offertes

2. Mobiele laadpaal: laadpunt voor in het stopcontact

De mobiele laadpaal (ook wel thuislader) is een meer geavanceerde laadkabel. Je sluit die kabel ook gewoon aan op je stopcontact. De kabel is voorzien van een extra beveiliging: een ICCB (In-Cable Control Box) of IC-CPD (In-Cable Control and Protecting Device). 

Die beveiliging is een soort elektronisch kastje. Dat kastje zorgt ervoor dat je wagen en het stopcontact signalen aan elkaar kunnen geven. Je past bijvoorbeeld zelf de laadstroom aan (zodat je toch nog het wasmachine kunt opzetten tijdens het laden) of kiest zelf wanneer het opladen begint.

Zo’n mobiele thuislader is veiliger dan een rechtstreekse verbinding tussen de wagen en het stopcontact.

3. Laadpaal of wallbox

Een laadpaal (zuil op de grond) of wallbox (laadkast tegen een wand) is een volwaardig laadstation voor thuis. Het laden via een laadpaal of wallbox verloopt tot 10 keer sneller dan een laadbeurt via het stopcontact

Zo’n eigen laadstation is daarnaast niet aangesloten op je zekeringkast, maar op een apart circuit. Je elektriciteitsinstallatie wordt dus niet overbelast. 

4. Slimme laadpaal

Een laatste optie voor thuis is de slimme laadpaal. Die zijn meer geavanceerd dan een gewone laadpaal.

Eenvoudig uitgelegd communiceert de computer in de laadpaal met je stroomnet. Je hebt daardoor bijvoorbeeld de keuze uit verschillende laadmethodes.

De opties verschillen tussen de verschillende soorten slimme laadpalen. Het gaat onder meer om volgende functies:

 • Dynamic load balancing. Slimme laadpalen kunnen het vermogen sturen in functie van het verbruik van je woning. Zo kun je probleemloos een lading was doen, het gras maaien of de wasmachine opzetten terwijl je wagen buiten oplaadt.
 • Goedkope stroom. Een slimme laadpaal kan steeds de goedkoopst mogelijke stroom gebruiken, of je wagen op het meest voordelige moment opladen. Zo kun je de laadpaal vragen om enkel of voornamelijk zonne-energie van je zonnepaneelinstallatie aan te wenden, of om enkel gebruik te maken van netstroom aan het daltarief.
 • Timing. Je kunt de slimme laadpaal ook de opdracht geven om je wagen tegen een specifiek tijdstip op te laden. Handig als je ‘s morgens wilt vertrekken met een goed geladen batterij.
 • Bidirectioneel laden. Het laatste nieuwtje, waar nog niet elke laadpaal mee is uitgerust. Bij bidirectioneel laden kan de slimme laadpaal ongebruikte energie terug naar je woning sturen. Handig om bijvoorbeeld zonne-energie of netstroom aan het daltarief op te slaan, of als back-up tijdens een stroompanne. Zo wordt je elektrische auto een soort thuisbatterij.
Detailbeeld van een hand die een laadkabel van een elektrische wagen vasthoudt tijdens het opladen. Een cirkel van groen licht rond het aansluitpunt geeft aan dat de koppeling tussen de wagen, laadkapel en een van de verschillende soorten laadpalen geslaagd is.

Wat voor soort publieke laadpalen zijn er? In je buurt, op het werk of onderweg

Een publieke of openbare laadpaal is voor iedereen toegankelijk.

Naast volledig openbare en privé laadpalen zijn er semi-publieke laadpalen. Die staan op privéterrein (bijvoorbeeld van een bedrijf, horecazaak of winkel) maar zijn bijvoorbeeld vrij toegankelijk voor klanten en/of werknemers.

Tip: Geen openbare laadpaal in je buurt? Dan kun je aan je gemeente vragen om er eentje te installeren. Succes is niet gegarandeerd maar wie niet waagt, niet wint.

1. Gewone openbare laadpaal of laadstation

Een gewone openbare laadpaal werkt bijna net zo als een gewone laadpaal voor thuis. Het gebruik van zo’n laadpaal is iets duurder. Je betaalt namelijk niet enkel voor de stroom waarmee je jouw elektrische voertuig oplaadt maar ook voor het gebruik van de laadpaal.

Afrekenen doe je met je laadpas of met de QR-code die je terugvindt op de paal.

2. Openbare snelladers: snellaadpalen of snellaadstations

Je elektrische auto opladen aan een gewone laadpaal kan enkele uren duren. Wie toch echt sneller wilt vertrekken, kan een snellaadpaal gebruiken. Een snellaadpaal gebruiken is nog een stukje duurder dan een gewone laadpaal gebruiken.

Het vermogen van een snellader is een stuk hoger dan dat van een gewone lader. Je wagen opladen met een snellader gaat erg vlot: na 30 à 45 minuten kan de batterij al voor 80 procent opgeladen zijn.

Snelladers vind je voornamelijk in tankstations en restaurants naast de snelweg

Tip:

Een snellader bij je thuis? Dat is vaak geen optie. Ze zijn niet enkel een stuk duurder dan gewone laadpalen. Een snellader vergt ook een veel groter vermogen – waar een gewone elektrische installatie niet over beschikt.

Witte elektrische wagens op een rijtje op een parkeerterrein, aangesloten aan een van de verschillende soorten publieke laadpalen.

AC- of DC-laders: normale laadpaal versus snellader voor de auto

In je woning verbruiken je elektrische apparaten (zoals je lampen en koelkast) AC-stroom –ook wel wisselstroom.

De laadpaal die je thuis gebruikt, werkt logischerwijze ook met AC-stroom. Het gaat dus om een AC-laadpunt. Normale openbare laadpalen werken eveneens met AC-stroom. Ze behalen een vermogen van maximaal 22 kW – hoger dan het gemiddelde vermogen (11kW) van de meeste elektrische wagens.

Een batterij (van je elektrische wagen, maar even goed van een smartphone of laptop) kan in de regel echter geen AC-stroom opslaan – maar wel DC-stroom.

De oplader (van je smartphone, of de laadkabel van je wagen) beschikt over een converter die de stroom omzet in DC-stroom. Een gedeeltelijke verklaring voor het trage opladen van een gewone laadpaal.

Een snellader werkt met DC-stroom (gelijkstroom) en heeft een vermogen van minstens 30 kW.

De snellader levert rechtstreeks DC-stroom aan de batterij van je wagen. Omzetten via een converter is dus niet nodig. Dat en het hoge vermogen zijn een deel van de verklaring voor het snelle opladen van een snellader. 

Omdat je elektriciteitsnet thuis enkel AC-stroom binnenkrijgt, is de installatie van een snellader bij je thuis niet zinvol

Laadstations voor thuis: Laadpaal, wandlader of vloerlader

Laadpalen voor thuis zijn er in 3 vormen:

 • De gewone laadpaal of -zuil. Die plaats je bijvoorbeeld op de oprit.
 • Wallbox. Een laadkastje dat je bijvoorbeeld aan de muur van je garage laat monteren.
 • Onzichtbaar laadstation. Een onzichtbare lader die verwerkt wordt in de vloer van je garage of onder de bestrating. 

… Met of zonder vaste laadkabel

Een laadstation kan voorzien zijn van een vaste kabel. Die laadkabel hangt dan vast aan het laadstation. Na een laadbeurt hang je de kabel netjes weg.

Laadstations zonder vaste kabel worden ook wel socket laadstations genoemd. Je laadt de wagen op via de losse laadkabel die je meekreeg bij aanschaf van de elektrische wagen.

Socket laadstations kunnen over meerdere aansluitingen beschikken: handig als je verschillende wagens tegelijkertijd wilt opladen.

Soorten stekkers of laadkabels

Er zijn verschillende types laadkabels:

 • Type 1. De Yazaki laadkabel voor normaal AC-laden, met 5 pinnen.
 • Type 2. De Mennekes laadkabel, eveneens voor normaal AC-laden, met 7 pinnen.
 • ChaDeMo. Voor DC-snelladen, met 4 pinnen.
 • CCS (Combo). Voor zowel AC-laden als DC-snelladen.
 • Tesla. Voor zowel AC-laden als DC-snelladen.

Beste plek voor je privé laadpunt

De beste plaats voor je laadpunt? Zorg ervoor dat je jouw wagen dicht genoeg bij het laadpunt kunt parkeren. Je mag namelijk geen verlengkabels gebruiken om een eventuele afstand te overbruggen. Een eventuele wallbox mag ook niet in de weg hangen voor voetpadgebruikers.

Let ook op de manier waarop je parkeert: voor- of achterwaarts. 

Een laadpaal in vorm van een wallbox, een van de verschillende soorten laadpalen voor thuis, tegen de witte gevel van een privéwoning. De vaste laadkabel hangt rond de box, naast de laadpaal staat een zwarte elektrische wagen. Op de achtergrond een zonnig landschap met planten, meer en berg.

Hoe lang duurt een elektrische auto opladen? Berekening

De hamvraag: hoe lang duurt het voor je elektrische auto is opgeladen? De laadtijd bereken je als volgt.

Deel de hoeveelheid energie die je wilt laden (in kWh) door het vermogen waarmee de wagen wordt opgeladen (kW). Vermenigvuldig vervolgens met het rendement van het laadstation (vaak rond de 90 procent – dus vermenigvuldig met 0,9).

Een voorbeeld:

Je wilt 40 kWh laden. Het vermogen van je laadstation is 15 kW. Het rendement bedraagt 95 procent. 

40 delen door 15 komt neer op 2,67 (afgerond). Vermenigvuldig met 0,95 en je komt uit op 2,4. Je wagen opladen tot 40 Kwh zal dus iets meer dan 2 en een half uur duren.

In de praktijk is die berekening meestal niet zo eenduidig. Zeker met een slimme laadpaal, waar het vermogen wisselt naargelang het verbruik in je woning en de opbrengst van een eventuele zonnepaneelinstallatie. 

Daarbij komt dat het laden na de eerste 80 à 90 procent automatisch vertraagt.

Slimme laadpalen zijn vaak gelinkt aan apps die de laadtijd voor je inschatten of berekenen.

Laadpalen vergelijken: welke laadpaal neem je best?

Welke laadpaal past nu bij je woning? Zo kies je de juiste;

1. Let op de elektrische installatie bij je thuis

Is de elektrische aansluiting bij je thuis 1-fasig of 3-fasig? Voor een 1-fasige aansluiting kies je een 1-fasige laadpaal, voor een 3-fasige aansluiting een 3-fasige laadpaal.

Voor een elektrische auto met een groot laadvermogen kan het interessant zijn om je aansluiting te laten verzwaren (en de 1-fasige aansluiting in te ruilen voor een 3-fasige). Die ingreep is duur, maar zorgt er wel voor dat je jouw elektrische auto sneller kunt opladen aan je privé laadpunt.

Snel en veilig laden bij je thuis?
Vergelijk offertes voor laadpalen

2. Let op het laadvermogen van je wagen

Een laadpaal aanschaffen met een laadvermogen dat veel hoger is dan het laadvermogen van je accu heeft weinig zin. 

3. Win advies in bij experts en vergelijk offertes

Je loopt al snel verloren tussen al die verschillende soorten laadpalen. Het beste advies? Je project voorleggen aan een laadpaalinstallateur. Die kijkt mee naar de technische kenmerken van je woning, je elektrische installatie, je budget en je wensen. Zo vind je snel een oplossing die bij je past.

Een expert in elektrische voertuigen staat naast een elektrische auto met geopende deur en informeert zich via een laptop naar de verschillende soorten laadpalen.

De juiste laadpaal bij jou thuis? Vergelijk prijsvoorstellen op maat en bespaar

Wil jij snel en comfortabel je accu opladen bij jou thuis – zonder risico’s te nemen door gewone stopcontacten te gebruiken? Dan is het hoog tijd om een privé laadpunt te laten installeren. Via onderstaand formulier speel jij al je vragen door aan specialisten: over de geschikte laadstroom, het type laadstation dat je nodig hebt en de mogelijkheden tot installatie. Jij ontvangt gratis offertes op maat en persoonlijke informatie. Zo vind je binnen de kortste keren de beste oplossing voor het opladen van je EV-accu!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u een laadpaal te installeren?
2*. Voor welke elektrische auto is de installatie bestemd?
3*. Wanneer wenst u de laadpaal te plaatsen?
4*. Heeft u reeds een elektrisch voertuig?
5*. Bent u ook geïnteresseerd in zonnepanelen?
6. Bijkomende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Laadpaal thuis
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Laadpaal thuis