Wat is een laadpaal?

Een laadpaal is een element dat elektriciteit voorziet om elektrische wagens op te laden. De laadpaal bestaat uit een elektrische aansluiting met een stekker zodat je die aan jouw elektrisch voertuig kan aansluiten.

Wat zijn de kosten van een laadpaal in België?

Als je een laadpaal thuis koopt en installeert mag je een prijs van 700 tot 2.000 euro verwachten. Daarnaast moet de laadpaal bij jou thuis ook nog een keuring doorstaan. Dit kost je ongeveer 100 euro.

De prijs hangt af van 2 factoren: het vermogen en de technische snufjes. Sommige laadpalen beschikken bijvoorbeeld over een app die jouw elektriciteitsconsumptie meet.

Andere opties brengen uiteraard een meerprijs met zich mee. Vraag sowieso eerst professioneel advies vooraleer je een laadpaal koopt. Een installateur houdt rekening met jouw wensen en geeft je advies op maat.

Wil je een concrete prijs voor jouw project?
Vind snel en eenvoudig installateurs van laadpalen in jouw regio en vergelijk gratis offertes
arrow Vergelijk offertes

Soorten laadpalen

Er zijn verschillende soorten laadpalen. Elk type heeft zijn specifieke eigenschappen. Het is belangrijk dat je dit op voorhand goed weet vooraleer je een laadpaal koopt.

1. Publieke laadpalen

Deze laadpalen mogen door iedereen gebruikt worden. De gemeente kiest waar de laadpalen worden geplaatst. Als er geen laadpalen beschikbaar zijn in jouw omgeving dan kan je die aanvragen. De kosten voor een openbare laadpaal variëren per plek. 

2. Semi-publieke laadpalen

Dit zijn laadpalen die zich op privé-terreinen bevinden, maar je mag ze wel gebruiken. Deze laadpalen vind je in tankstations en op parkings.  

3. Snelle laadpalen

Deze laadpalen zorgen ervoor dat de batterij van jouw elektrische voertuig in minder dan 1 uur wordt opgeladen. Tijdsefficiëntie staat hier centraal.

Je kan ze op parkings, carpoolplaatsen en langs snelwegen vinden. Als je een snelle laadpaal gebruikt, zal je ook wat meer betalen. Jammer genoeg zijn er weinig snelle laadpalen in België en dus kan je niet altijd profiteren van het snelle laadproces.

4. Privé laadpalen

Het opladen van een elektrisch voertuig kan een tijdje duren. Niet iedereen heeft tijd om op zoek te gaan naar een publieke of semi-publieke laadpaal overdag. 

Snelle laadpalen vind je nog niet overal in België. Bijgevolg vinden veel mensen het handig om een eigen laadpaal voor persoonlijk gebruik te kopen. Jouw elektrische wagen kan je ‘s nachts opladen en ‘s morgens start je jouw dag met een volle batterij. 

laadpaal kopen

Vermogen laadpaal

Bij het kopen van een laadpaal kijk je best naar het juiste laadvermogen. Die is best zo hoog mogelijk zodat jouw elektrische wagen zo snel mogelijk kan laden. 

Laadpalen komen telkens met een maximaal vermogen op de markt namelijk 3,7 kW; 7,4 kW; 11 kW en 22 kW. Dit zijn de maximumvermogens wat betekent dat je een laadpaal van een hoger vermogen zoals 22 kW bijvoorbeeld, ook op alle lagere vermogens kan instellen en elektrisch laden.

Hoe laden? Laadvermogens
Normaal laden 3,7 kW (230 V @ 16A AC)

7,4 kW (230V @ 32A AC)

Versneld laden 11 kW (400V @ 16A AC)

22 kW (400V @ 32A AC)

Snel laden 43 kW (400V @ 64A AC)

50 kW DC

Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Waarom investeren in een laadpaal thuis?

Een eigen laadpaal brengt heel wat voordelen met zich mee. Je geniet als het ware van een privé “tankstation” en je kan jouw elektrische auto goedkoper opladen dan wanneer je een publieke laadpaal gebruikt.

Er zijn ook enkele nadelen die je zouden kunnen afremmen om een laadpaal voor thuis te kopen

Pluspunten: daarom loont het de moeite

1. Geen file bij een laadstation

Een elektrische auto opladen duurt langer dan een normale auto te tanken. Als je dit koppelt met de toename van elektrische auto’s op de baan krijg je soms files aan laadpalen.

Als je een laadpaal voor thuis koopt heb je de zekerheid van een oplaadpunt waar je niet hoeft te wachten. Daarnaast duurt het altijd meerdere uren voordat de batterij volledig is opgeladen. Je kan jouw elektrische auto ‘s nachts opladen en met een volle batterij jouw dag starten. Kortom, het is een vrij efficiënte oplossing. 

2. Je kan gratis op jouw eigen groene stroom rijden

Als je thuis een laadpaal wilt kopen en combineren met zonnepanelen kan je elektrische wagens opladen met gratis duurzame energie. Het zijn allebei grote investeringen. Op lange termijn haal je veel profijt uit de lagere energiekosten.

3. Een eigen laadpaal hebben is goedkoper: 

Het is een grote investering om een laadpaal te kopen en thuis te installeren. Op lange termijn zullen de voordelen meer opwegen dan de kosten. 

Publiek laden kost ongeveer dubbel tot vier keer meer dan thuis te laden. Elektrisch rijden is sowieso al goedkoper dan te rijden op fossiele brandstoffen. Door een laadpaal te kopen zullen die kosten nog verder dalen.

Minpunten: wegen ze op tegen de voordelen?

1. Dure investering: 

Het kopen en thuis installeren van een laadpaal kan heel wat kosten. Niet iedereen heeft zomaar het budget voor dit soort van investering. Je mag rekenen op 700 tot 2.000 euro voor de aankoop en installatie van een laadpaal. Daarnaast is er nog de verplichte keuring van ongeveer 100 euro. 

2. Hoger energieverbruik:

Door jouw elektrische auto thuis te laten, zal je uiteraard veel meer elektriciteit verbruiken dan gewoonlijk. Je energiefactuur zal bijgevolg ook stijgen. 

laadpaal thuis kopen

 

Laadpaal zelf installeren of laten plaatsen?

Optie 1: Laadpaal zelf installeren

Je kan met veel moed en doorzettingsvermogen zelf een laadpaal plaatsen. Je hebt wel voorkennis van elektriciteit nodig. Gemiddeld duurt het ongeveer een dag om een laadpaal bij je thuis te installeren.

Wanneer je een laadpaal bij je thuis aansluit, moet je rekening houden met de regels en richtlijnen van Het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties (AREI).

Ten eerste moet je voor iedere laadpaal een aparte groep maken in de elektriciteitskast. Dit is omdat een laadpaal over een afzonderlijk circuit beschikt om het stroomnet in jouw huis te beschermen tegen overbelasting. 

Daarnaast moet de elektrische laadpaal beveiligd worden met een automaat en een differentieel schakelaar. Volgens het AREI moeten de schakelaars van het type A zijn.

Daarna moet je een kabel van de zekeringkast naar de laadpaal trekken. Een XVB-kabel is hiervoor het best geschikt. Een XVB-kabel is een elektriciteitskabel met twee of meer draden, geschikt voor het aansluiten van bijvoorbeeld schakelaars of stopcontacten.

Ten slotte moet je de geplaatste kabel aan de laadpaal aansluiten. Het installeren van een laadpaal wordt gezien als een uitbreiding van jouw elektrische installatie. 

Je zal dus een elektriciteitskeuring moeten aanvragen. Eens de keurder is langsgekomen en alles goedkeurt, kan je de laadpaal gebruiken. 

laadpalen kopen

Vraag professioneel advies en vergelijk gratis offertes

Om het beste uit jouw investering te halen, schakel je best een erkend laadpaal installateur in. Hij of zij zal jou de juiste laadpaal aanbieden. Zo heb je de garantie dat jouw laadpaal correct wordt geïnstalleerd. Daarnaast is werken met elektriciteit zonder ervaring gevaarlijk. Een professional garandeert een correct en veilig verloop van de plaatsing.

Via onderstaand formulier ontvang je gratis vrijblijvende offertes van erkende installateurs in jouw buurt. Zo kan je vrijblijvend advies krijgen en meerdere prijzen vergelijken om een laadpaal voor de beste prijs kopen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u een laadpaal te installeren?
2*. Voor welke elektrische auto is de installatie bestemd?
3*. Wanneer wenst u de laadpaal te plaatsen?
4*. Heeft u reeds een elektrisch voertuig?
5*. Bent u ook geïnteresseerd in zonnepanelen?
6. Bijkomende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Ook interessant om te weten:

Waar kan ik het beste een laadpaal voor mijn elektrische auto (EV) kopen?

+
Laadpalen kan je makkelijk online vinden. Je kan op verschillende websites laadpalen en alle bijkomende producten, zoals stekkers, bestellen. Je kan hier zelfs draagbare laadstations vinden. Best vraag je advies aan experten en zoek je samen naar de beste laadpaal. Zij zullen je ondersteunen bij de aankoop en installatie. 

Hoeveel kost het om een laadpaal bij je thuis te installeren?

+
Installatiekosten van laadpaal met stekker zijn heel uiteenlopend. De prijs om een paal te laten installeren schommelt tussen 300 euro en 2.000 euro. Dit grote verschil in prijs ligt aan verschillende factoren:
– Welke fase aansluiting er is 
– Afstand tussen laadpaal en meterkast
– Bevestiging laadpaal
– Onvoorziene extra werkzaamheden

Welke laadpaal voor thuisgebruik?

+
De keuze tussen welke laadpaal je wilt voor thuis is afhankelijk van jouw elektriciteit. Is een 1- of 3-fase geschikt voor jouw auto? Hoe snel wil je jouw auto laden? Wil je aanpassingen maken in de meterkast? Vraag advies aan installateurs zodat je zeker de juiste keuze maakt voor jouw situatie en je niet enkel laat leiden door lagere prijzen.
Laadpaal thuis
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Laadpaal thuis